Eerste Brabantse boeren gaan natuurinclusief boeren: natuur en landbouw hand in hand

Geen grote weilanden met landbouw, maar kleinere percelen met veel aandacht voor de natuur. Dat is wat natuurinclusief landbouwen inhoudt. Een lastige opgave voor boeren die over willen stappen, want ze moeten er wel hun boterham mee kunnen verdienen. Staatsbosbeheer is een project begonnen om juist die boeren te ondersteunen.
Om genoeg geld te kunnen verdienen met natuurinclusieve landbouw, heeft de boer meer land nodig. Daar komt Staatsbosbeheer om de hoek kijken. “Wij hebben aardig wat grond”, legt Theo bakker van Staatsbosbeheer uit. “Wij kunnen een rol spelen door die grond bij de ondernemer aan te bieden zodat hij kan uitbreiden. Als tegenprestatie kunnen we vragen om duurzamer met de grond om te gaan.” Een win-win situatie: de boer heeft meer land en de biodiversiteit in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer neemt toe.

De eerste twee Brabantse boeren gaan binnenkort van start met het experiment. Emiel Anssems uit Teteringen en Eric Lamers uit Vortum-Mullem kunnen beiden door de hulp van Staatsbosbeheer hun biologische bedrijven uitbreiden. Een droom komt hiermee uit voor Lamers, die hier al tien jaar mee bezig is. “Het is de kroon op mijn werk”, stelt hij trots. “Ik had een visie, en door passie heb ik het zo lang vol kunnen houden.”

Ruim een kwart van zijn grond pacht Lamers van Staatsbosbeheer. Daarmee gaat hij terug naar het boeren van vroeger. “Ecologie houdt niet van heel veel mest en houdt niet van heel veel maaien. Alles gaat hier wat rustiger aan zodat je ook de ecologie de kansen geeft om te ontwikkelen”, legt hij zijn manier van werken uit. De koeien worden straks niet meer naar de melkstal gebracht, maar in het veld. “Ik noem het mobiel melken 2.0.”

In de video zie je hoe de boer en de natuur hand in hand gaan

“Dit is de enige lange termijnoplossing”, concludeert Theo Bakker. “Onze grond wordt zo intensief gebruikt, daar moeten steeds meer hulpmiddelen naartoe om ĂŒberhaupt nog voedsel te produceren." In deze natuurinclusieve manier van landbouw krijgt de bodem de kans om weer op adem te komen. “Zodat we in de toekomst een betere en duurzamere voedselvoorziening hebben.”
Het stemt hem als natuurliefhebber ook nog eens gelukkig. “Je ziet dat de grens naar het landbouwgebied een stuk zachter wordt. Dat is prachtig voor de mensen die het landschap beleven.”

In heel Nederland zijn nu zo’n elf projecten gestart. Uiteindelijk wil Staatsbosbeheer samen met het ministerie van Landbouw veertig bedrijven ondersteunen. De universiteit van Wageningen monitort de projecten om te kijken of de biodiversiteit inderdaad toeneemt en of het rendabel genoeg is voor de boeren.

Deel dit topic

Reacties

sorry
Het lekkerste gras groeit niet onder een boom...
+2
wotan2
Project nummero zoveel. Het heet iedere keer anders, maar afloop is steeds het zelfde: Nieuw project. Boer trapt er in. Projectleider gaat weg ( om wat voor reden dan ook ). Project word stop gezet, en afspaken met boer hebben geen waarde meer. Dag boer, zoek het maar lekker uit.
+1
producent
Ruim een kwart van zijn grond pacht Lamers van Staatsbosbeheer. Daarmee gaat hij terug naar het boeren van vroeger.

Dan komt het volgende al dicht in de buurt.
historiek.net/horigen-horigheid-lijfeigenschap-bet…
Horigen & ‘vrijen’ als onderdeel van het hofstelsel
Het systeem waarin horige boeren werkzaam waren, wordt ook wel hofstelsel genoemd. De heer woonde in het centrum van een dorp op de vroonhoeve of het vroonhof. Zijn eigen grond werd saalland genoemd, terwijl de omliggende grond – het hoevenland – door halfvrije of horige boeren werd bewoond en bewerkt.
Naast de ‘halfvrijen’ of horigen werkten er op het hoevenland ook vrije boeren of ‘vrijen’. Zij hadden vaak eigen landgoederen, maar pachtten er extra grond bij van een lokale potentaat. Een deel van de opbrengst van die landgoederen betaalden ze als pacht aan de eigenaar. Zij betaalden hun heer door hem diensten te verlenen Ă©n door de dienstplicht te vervullen. Hun wapens dienden ze zelf te betalen.
Mh12
@producent ik pacht ook een kwart van mijn areaal van SBB. Samenwerking loopt steeds wat beter. Zeker tov jr of 6 a 7 geleden. Ook al vind ik zelf dat er nog het 1 en ander beter kan. Maar dan loop je wel eens tegen al de verschillende lagen in de organisatie aan.
+1
Robot boer
En hoe komt dat tuig van SBB aan die grond dan?
+1
Jaap40
@Robot boer veelal onrechtmatig verkregen. Zie uitspraak Europese Hof.
Nijhof
@Jaap40 hebben ze de subsidie al terugbetaald??
Jaap40
@Nijhof zou een enorme schok teweeg brengen bij de prov landschappen. Of dit ook echt gaat gebeuren.....?
Onrechtmatig verkregen betekent wel terugvorderen volgens Europese Hof.
Nijhof
@Jaap40 uitspraak ligt er
Wanneer overheid zich er niet aan houdt zijn de rapen gaar
Jaap40
@Nijhof wie gaat de overheid daaraan houden?
Jaap40
@Nijhof iets voor @JanCees ? Waar liggen de mogelijkheden? Maar ook het onrechtmatig wijzigen van de bestemming naar natuur zou teruggedraaid moeten worden.
JanCees
@Jaap40 de minister heeft de Tweede Kamer per brief aangegeven dat ze het oneens is met de uitspraak en dat ze deze gaat bestuderen en tevens gaat bekijken of ze de EU alsnog kan overtuigen dat de EU het niet goed ziet.
Dus terugbetalen gaat deze minister niet doen die laat dit mooi hangen tot na 17 maart
Jaap40
@JanCees welke partijen, a la Vollenbroek inzake stikstof, gaat de minister ervan overtuigen dat dit tot de hoogste rechterlijke macht gespeeld gaat worden?
+2
JanCees
@Jaap40 De betrokken landgoedeigenaren die door de overheid zijn gepasseerd met het verkrijgen van aankoop subsidie voor natuur en waar Natuurmonumenten en de landschappen en SBB wel geld kregen om een natuur perceel te verwerven
Jaap40
@JanCees welke politieke partij ondersteunt deze landschapseigenaren zodat ze daarin ook door de politiek gesteund gaan worden?
Lijkt mij dat hier ook veel media aandacht bij gezocht moet gaan worden
+1
JanCees
@Jaap40 ze hebben volgens mij support van de federatie particluier grondbezit maar weet dat niet zeker. Er is media aandacht geweest op tv en in kranten
Jaap40
@JanCees Gaat FVD hier wat mee doen met deze kwestie? Gaat volgens mij om nogal grote getallen 😎
Nijhof
@Jaap40 Dan hadden ze dat al wel gedaan
JanCees
@Nijhof @Jaap40 Dat heeft FvD al gedaan er zijn Kamervragen gesteld en de minster heeft geantwoord dat ze het niet eens is met de uitspraak en in overleg gaat met de EU om het nog een keer uit te leggen dat de EU fout zit.
BertK
"Uiteindelijk willen ze zo',n veertig bedrijven ondersteunen". Zelfs van de biologische bedrijven is dat maar een klein percentage (minder dan 10%).

"Ze hebben aardig wat grond". Komt ook nog wel wat bij, prima grasland zelfs.
+1
Frans Z.
Zorg dat je niet afhankelijk van die mannen wordt!!!
kanniewaarzijn
@Frans Z. Zo zie je maar weer: er blijven altijd mensen die erin trappen.
+1
Kars
Als dat een droom is die uitkomt. Hoe zielig bestaan heb je dan?
marcsterreborn
Helaas weer weinig constructieve reacties..
+2
Frans1
@marcsterreborn gelul, maar oneliners zonder verder constructieve onderbouwing zijn we wel gewend van jou👎
+4
Kars
@marcsterreborn als je het verhaal al leest weet je dat je er nul rendememt voor de veehouder te behalen is. Ik ken genoeg grond van natuurmonumenten hier om me heen. Steeds meer boeren laten het liggen. Wie niks bemest of toevoegt aan zijn land, hoeft niet te verwachten dat de grond er ook iets voor levert. Deze boeren zijn de meest hypocriete soort. Ze zeggen niet aan roofbouw te doen, maar ze doen het juist met hun manier van boeren. Zonder subsidies redden ze het nooit. En laat dat juist de kringlooplandbouw wijze zijn. Subsidies rondpompen om jij als boer te laten denken dat je echt goed bexig bent, terwijl je nul inkomsten hebt van je hoofddoel melk leveren, maar je bent volledig afhankelijk van de subsidie kraan. Op die manier gaan ze je integreren in hun beleid om goedkoop hun gronden te onderhouden. Ja als je dat als veehouder niet ziet.
+4
pieta
@marcsterreborn Je kan wel vanalles willen maar.. zodra ik me afhankelijk moet gaan maken van SBB of andere TBO dan stop ik liever.
marcsterreborn
@pieta als ondernemer heb je altijd te maken met afhankelijkheden. het is meer een kwestie van kansen zien en benutten
+2
BertK
@marcsterreborn Niet iedere kans is een kans die je MOET benutten. Bij twijfel niet inhalen, weet je wel?
KOC1981
@marcsterreborn je hebt gelijk, echter wordt het dan al snel omschreven als dit is de weg die iedereen moet bewandelen terwijl het slechts voor een enkeling de juiste keuze is.
marcsterreborn
@KOC1981 ook jij hebt gelijk. Maar daar zijn we zelf bij
+1
pieta
@marcsterreborn Ik zie voor mijn bedrijf samenwerken met NM/SBB etc niet als kans. Als ik er een stukkie van zou kunnen huren waar ik profijt van zou kunnen hebben zou ik dat wel willen. Maar ik wil me er niet van afhankelijk maken.
Wat zie ik wel als kans bijv is de huiskavel vergroten met eigendomsgrond.
+2
pieta
@marcsterreborn Ik zie zo'n clubs niet als kans. Ik zie ze meer als omgevingsfactor waar je eens mee van doen kan hebben.
klant
@pieta zo ist kan je beter de tijd anders besteden
marcsterreborn
@KOC1981 ook jij hebt gelijk. Maar daar zijn we zelf bij
weurding
@marcsterreborn er bij blijven is ook belangrijk
Jan-T
Wel een hoog Ot en Sien gedachte goed.
Terug naar de melkwagen en loop stalletje en of met de grupstal.
Voor de vogels wel goed, eerst weiden daarna maaien en hooien.
Maar of het genoeg rendement geeft.
De deelnemer in boer zoekt vrouw gaf het mooi aan.
Er werd te weinig verdiend om het zonder neven inkomsten te doen. zoals een wandelpad met collecte bus.
En wie zal de melk dan willen afnemen bij grupstal gebruik.??

En je wil als ondernemer toch niet afhankelijk wezen van pacht grond en de beheerder met de boswachters.
De betrouwbaarheid van deze organisatie is ver te zoeken.
Albert Altena
Boeren die hierin meegaan zien een winst model.
Als het maar niet wordt zoals zo vaak.
Een worst voor houden die verrot.
mlkvhoudr
@Albert Altena ik ben ook altijd een beetje huiverig voor dit soort projecten, in deze regio hadden we al jaren geleden het nieuwe weme vleesconcept, boeren investeren in stieren op stro, echt een prachtsysteem waar boeren op geĂŻnvesteerd hadden, stekker werd er zo uitgetrokken door de nieuwe weme.
Dus voorzichtigheid troef zonder overal bij voorbaat op tegen te willen zijn
+1
Bmmlwaard
Zijn dit boeren of gewoon goedkope parkbeheerders?
bio boer
Zie het verdien model nog niet zekker biologisch niet waar krachtvoer en ruwvoer prijzen rond de 40 cent is per kg ds kost je hoop melk slechte kwaliteit ruwvoer dan mag je wel geld toekrijgen op de pacht

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , prachtig , landbouw , maaien , koeien , melken , bodem , melkstal , pacht , landbouwgrond , natuur , biodiversiteit , staatsbosbeheer , landschap , grond , vroeger , boer , natuurgebieden , voedsel , toekomst , verdienen en bakker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0