Koeien halster tam maken??

Bij ons kennen de koeien geen touw, ben benieuwd hoe anderen koeien zover krijgen dat je ze een beetje kunt leiden.

Deel dit topic

Reacties

+1
ek
Als we de pinken scheren zetten we ze altijd vast met een halster. Doen elk jaar mee met een videokeuring en nooit geen probleem om met een vaars rond te lopen.
Bmmlwaard
@ek hier doen we het net zo, plus dat alle kalveren van 6 mnd een keer verhuist worden naar een andere stal met halster. Heb je de rest van de carriere vant beestje profijt van
jansen2
@ek
nooit geen = altijd wel
+1
wotan2
Als kalf gaan ze aan het halster al van iglo naar het groepshok. Als ze later een halster op krijgen weten ze toch nog wat dat was. Maar rond leiden met een halster heb ik verder nooit meer gedaan, dus weet niet of dat scheeld.
Herwin P
@wotan2 koeien zijn wel rustig bij ons,maar als je ze aan halsband pakt ,houd je er bij de meesten niets aan.
We hebben een paar aangekochte koeien ,die geven zich meteen over.
Nu vraag ik me af als je ze als pink 1 keer een uur vast zet aan een touw , dit veel gaat helpen, of dat dit echt vaker moet.
grös
@Herwin P
Vroeger zetten we alles aan het halster vast, nu niks meer, zelfs kalveren los in de veedrijfwagen, maar voor de keuring ofzo, zou je dan vanaf kalf niet selecteren en gaan oefenen?
+2
wotan2
@Herwin P het is volgens mij niet iets wat je van vandaag op morgen klaar hebt. Gewenning gedurende het hele (jonge) leven van het beest maakt volgens mij het verschil. Wij hebben ook ooit een pink gekocht die bij iemand weg kwam die veel met zijn beesten deed. Als oudere koe kon je die nog zo in de koppel een halster op doen. Wij hebben ook rustig vee (zijn zelf ook rustig tussen de koeien) maar met onze eigen koeien is me dat nooit gelukt.
cjw73
@Herwin P kan de meesten zo wel een halster aan doen. Komt mede doordat de kalveren hier een half jaartje vast staan op de grupstal. En zet ook vaak pinken vast wanneer ze tochtig zijn.
+3
de hoef
Quote Reactie van @Herwin P:
maar als je ze aan halsband pakt ,houd je er bij de meesten niets aan.

dat ligt aan het doorzettings vermogen, van de gene die de koe pakt
IJsseldelta
@Herwin P Het jongvee een keer vastzetten gaat zeker helpen, ze moeten even weten dat de kop ook aan de andere kant vast kan.
paul1
Koeien zijn niet gauw halster tam, ze waren bij mij best halsters gewend, maar als ze mij aan zagen lopen met een halster in de hand renden ze hard weg haha
vroeger had je van die veekoeken, daar kun je het jongvee wel mak mee krijgen, aten uit je hand.
Melkboer16
Als het nodig is voor keuring dan zetten we ze hier ff een paar uurtjes aan halster en laten ze vervolgens aan de tractor met voorlader meelopen!
Gaat prima maar voor die tijd hebben ze nooit een halster aan
paul1
@Melkboer16 vaak zie je op keuringen wel dat de koe leidt i.p.v. de boer
+1
Vantveen
Veekoeken voeren uit de hand. Best is al beginnen bij het jongvee. Werk hier zonder vastzetvoerhek of separatie. Heen lopen, aai over de kop en halster omdoen. Heerlijk om met makke koeien te werken.
+4
dwers
Ik heb nog een grupstal , dus vast staan zijn ze wel gewend , vroeger ook wel meegedaan met kalveren keuring 4 per jaar ,flink oefenen met aan het halster lopen, je kon die koeien er later altijd nog weer uit .
Hielp vroeger ook wel veehouder met koeien naar ander perceel brengen dwars door het dorp heen , een ieder had dan 3 koeien vast , nu is het andersom bij de meeste, 3 man om 1 koe vast te houden
Jannus
Quote Reactie van @dwers:
,flink oefenen met aan het halster lopen, je kon die koeien er later altijd nog weer uit .

Hier ook de koeien die voor de keuring zouden gaan deed ik een halster aan en elke avond een paar keer meters maken door de stal of op het erf,eerst gaat het lastig maar na 14 dgn vrij handzaam.

Het gaat hem om de uitstraling van jezelf,hoe rustiger je zelf bent hoe makkelijker het vee en de opleiding
Saillant
Als de kalveren van het stro naar de ligboxjes verhuizen zet ik ze eerst een paar uur vast aan een halster; dan even wandelen en de rest van de dag in de box vast laten staan.
Meestal daarvoor ook al een keer vast gezet.
Deze investering kost ongeveer 20 minuten per kalf; daar heb ik later als ze groot zijn veel plezier van. Denk maar aan al die dieren die als kalf mee geweest zijn naar een kalveropfok keuring.
+1
cs-agrar
Als je zelf rustig bent zijn dieren ook rustig. Tuurlijk heb je er een paar die even sparren willen aan het halster. Hier krijgen ze als jong kalf een keer een halster om met verhokken, maar of ze dat onthouden, lijkt me sterk, verders gaat alles wat droog gaat aan halster naar klauwbox, dat is met een enkele vaars een trucje, rest wil best. Echt voorbrengen voor keuring is wat anders, zal je vaker oefenen moeten, dier moet zich dan aan je overgeven
pietjepuk
@cs-agrar Hier ook is het ook wel rustig in de stal maar als ik een halster aan wil doen weet de koe toch meestal zijn kop net zo te draaien dat mijn armen net te kort zijn. Hard weg lopen doen ze bijna niet. Zelfde met droge koeien uit de wei halen. staan ze allemaal rustig in een hoek. zet je de veekar weg blijven ze rustig staan. Ga ik mijn stroomdraad haspeltje lopen dan beginnen ze te lopen. Ook al loop ik van de koeien vandaan om er met een grote boog omheen te lopen. ze weten precies wat ze moeten doen om mij voor te zijn. zien ze dat ze niet meer weg kunnen geven ze hun eigen en lopen zo de wagen in.
de hoef
@pietjepuk op de weg laden , dat scheeld , altijd iets doen waar ze niet op rekenen
+1
pietjepuk
@de hoef Vaak hoef ik maar enkele koeien uit de groep te hebben. Tegen die tijd dat jij ze op straat hebt ben ik al weer lang en breed thuis met de koeien.
de hoef
@pietjepuk wij laden volle vrachten , en niet elke dag 1
pietjepuk
@de hoef Als er in een week twee kalfbeesten aan de tijd zijn neem ik er twee mee en geen tien.
de hoef
@pietjepuk wij laten ze meestal even opdrogen buiten , en dan na binnen met uitloop
+6
Herwin P
Komende tijd maar eens wat aandacht aan schenken, in ieder geval mooi om hier reacties voorbij te zien komen die een keer niet over stikstof,fosfaatrechten enz. gaan.
sorry
@Herwin P handig is ook om een lang touw aan een halster te maken dan kan je erachter lopen
Jannus
Quote Reactie van @sorry:
dan kan je erachter lopen

Yep,je leert er wel erg hard mee lopen is mijn ervaring
+1
bio boer
Gewoon zo nu en dan vast zetten weten ze wel wat het is
+1
arie.j
Valt me op dat zelfs boeren niet meer weten dat je niet over een tamme koe, maar over een makke koe hoort te spreken en te schrijven.
Als je koeien wilt kunnen leiden aan de kop is, dan is vroeg beginnen niet verkeerd.
Een poos vastzetten is dan het begin.
Vroeger waren alle koeien mak, een wilde die verkeerd bleef die verkocht je.
Karakter van Holsteins is ook minder prettig, plus dat ze nogal wat groter en sterker zijn dan de koeien van vroeger.
+1
Wolswinkel
@arie.j Wij maken de koeien hier weldegelijk tam. Dit doen we door ze dagelijks in een looprad te laten lopen. Als je hier vroeg mee begint en er een soort van duurtraining van maakt worden ze vanzelf tam. Je moet natuurlijk wel een systeem van belonen toepassen, daarom staat er bij goed gedrag een emmertje biks, schoon stro en bakje water in hun kooi voor ze klaar.
arie.j
Quote Reactie van @Wolswinkel:
@arie.j Wij maken de koeien hier weldegelijk tam. Dit doen we door ze dagelijks in een looprad te laten lopen. Als je hier vroeg mee begint en er een soort van duurtraining van maakt worden ze vanzelf tam. Je moet natuurlijk wel een systeem van belonen toepassen, daarom staat er bij goed gedrag een emmertje biks, schoon stro en bakje water in hun kooi voor ze klaar.

Dan moet je ze nog wel leren aan hun kop geleid te worden.
Heb vroeger nog een aantal jaren, voor ik zelfstandig boer werd, gemolken met een weidewagen in het land.
Moest je de koeien 2 keer per dag vastzetten aan hun kop, geen halster dat is iets van na het onthoornen, maar ze liepen met riempje om rond hun horens, en daar zette je ze aan vast.
De koekzak moest je dan niet vergeten, want je had wel lok-koek nodig.
Wolswinkel
@arie.j was meer een verwijzing naar een hamster(looprad, schoon stro, bakje water en kooi)...😉 Wel mooie plaatjes hieronder!👍

Wat een verschil in pakweg 80 jaar?!?
+1
Nijhof
Je kunt het beste degene vragen die de volgende uitspraak deed: de kop is weer door het halster😉

lc.nl/friesland/…
+1
sorry

(klik om te vergroten)

Of los met een hakriem
+1
arie.j
Quote Reactie van @sorry:
of los met een hakriem

Als ik die foto zo bekijk is het een hakketting, die zag je ook wel naast de hakriem
En voor die tijd had je het spantouw, heb ik ook nog mee leren melken.
Zoals hieronder , foto van mijn vader en een tante een kleine 100 jaar geleden.
Bij mijn tante is te zien dat toen zelfs nog de houten melkemmer in gebruik was.

(klik om te vergroten)

sorry
@arie.j ja in koeienhok of bocht of hoe noemden jullie dat in de streek? een stukje waar de koeien bijeen gedreven werden?

hakriem...spanriem heet het eigenlijk
arie.j
Quote Reactie van @sorry:
@arie.j ja in koeienhok of bocht of hoe noemden jullie dat in de streek? een stukje waar de koeien bijeen gedreven werden?hakriem...spanriem heet het eigenlijk

Inderdaad, spanriem of spanketting noemde je zo'n ding. .
Koeihok noemden ze hier het voorste stuk van een kamp dat afgeheind was of waar een slootje was gegraven om de koeien tijdens het melken bijeen te houden.
Is toen de melkmachine kwam allemaal verdwenen.
Alhoewel, de eerste jaren van de melkmachine moest je nog namelken voor de laatste kwart of halve liter, en dan was zo'n spanriem wel weer nodig. Ook bij biest koeien waar je wat me de hand uithaalde
Jannus
Quote Reactie van @arie.j:
En voor die tijd had je het spantouw, heb ik ook nog mee leren melken.

Ken het ook,heb er ook mee gemolken als klein jongetje met mijn vader mee,kon niet spannen maar de ketting kon ik gauw mee omgaan
matt
Ik zie kansen voor de “halster coach” zijn er al vouchers beschikbaar ?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0