Derogatie is 'niet meer heilig' voor D66

Voor D66 hoeft de derogatie niet meer ten koste van alles te worden binnengehaald. Dat vertelde Tjeerd de Groot tijdens het woensdag gehouden mestdebat.

Deel dit topic

Reacties

+1
BertK
Als je als politici praat over dingen waar je geen verstand hebt, blijkt dat weer duidelijk. 🙄
+7
diekman
Dan zijn de fosfaatrechten ook overbodig. Om de derogatie binnen te halen is het fosfaatrechtenstelsel opgetuigd.
+14
puntertje
Ik krijg steeds meer het idee dat de man in zijn tijd bij de NZO gepest is en nu voortdurend op wraak zint. Anders kun je toch niet uit hoofde van je werk eerst het ene bepleiten en daarna in een andere baan compleet het tegenovergestelde. Straks wordt Marijnissen nog directeur op het Damrak.
+1
@puntertje D66 zijn altijd al draai konten geweest,niks nieuws onder de zon!!
+1
weurding
Voor Tjeerd is weinig meer heilig
+2
Daats
Voor forum voor democratie was 't laatste keer al niet meer heilig, heeft ook tegen derogatie gestemd
+2
jan.1
Quote Reactie van @Daats:
Voor forum voor democratie was 't laatste keer al niet meer heilig, heeft ook tegen derogatie gestemd

Daarom is het misschien wel goed dat JC erin komt.
Daats
@jan.1 dat sowieso, maar wie zegt dat JCV voor derogatie is?
Realisme
@Daats ben ook benieuwd naar zijn standpunt hier in
jan.1
Quote Reactie van @Daats:
dat sowieso, maar wie zegt dat JCV voor derogatie is?

Dat kunnen we aan hem vragen.
Daats
@jan.1 ga je gang, ik weet 't antwoord al
Nijhof
@Daats ik ook
Boerbakje
De jacht op de graasdieren is begonnen.
+2
jan.1
Volgens min Schouten is op de derogatie bedrijven de waterkwaliteit prima op orde,een reden voor haar juist derogatie te behouden.
D66er De Groot is duidelijk op 1 ding uit,halveren veehouderij.
Boerbakje
@jan.1 derogatie gaat allang niet meer over waterkwaliteit. Is gewoon een middel om de sector te sturen en als er genoeg andere middelen zijn om te sturen wordt het afgeschaft.
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Boerbakje:
r te sturen

Te chanteren.
jan.1
Quote Reactie van @Boerbakje:
derogatie gaat allang niet meer over waterkwaliteit. Is gewoon een middel om de sector te sturen en als er genoeg andere middelen zijn om te sturen wordt het afgeschaft.

Daarom gaan bedrijven zonder derogatie voor 100 % mais...
kanniewaarzijn
@jan.1 Haha, eerder omgekeerd.
+1
bio boer
@kanniewaarzijn maar net waar ze zitten er wordt echt wel iets bedacht om niet alle hooge zandgronden laten veranderen in mais velden
kanniewaarzijn
@bio boer Daar gaat het niet om. Die 100% maisboeren zijn boeren die zóveel mest hebben, dat het aantrekkelijker is om de derogatie te laten voor wat het is en mais te zetten. En niet vanwege de reden die Jan 1 aangeeft.
+1
bio boer
@kanniewaarzijn als je zo intensief bent is het dan niet interessant om beetje gras kuil temaken en veel mais aan tekopen?
kanniewaarzijn
@bio boer Nee, want onder die mais moeten ze hun mest kwijt.
kanniewaarzijn
@kanniewaarzijn Maar daarnaast zal ongetwijfeld ook nog mais worden aangekocht.
bio boer
@kanniewaarzijn kan toch ook op grasland zijn debemesting normen ook nog hooger
kanniewaarzijn
@bio boer Plus al die zwarte mest (mest die er op papier niet is, maar in de praktijk wel), die ook meteen mee wordt weggewerkt.
+1
pieta
@kanniewaarzijn Die mest waar jij op doelt kwam toch vooral uit andere sectoren.
+1
kanniewaarzijn
@pieta Ook bij intensieve melkveehouders. Echter, daar valt het minder op omdat zij inderdaad meer grond hebben dan varkens- en kippenboeren. Zij kunnen gewoon met de zwarte mest* hun land beter bemesten dan een extensieve. Waarom denk je dat zij zoveel meer van hun eigen grond halen?

* Vergis je niet: zwarte mest klinkt negatief, maar is feitelijk gewoon mest dat de grond nodig heeft maar "zwart" is volgens de foutieve berekeningen in de mestwet. Extensieve bedrijven komen veel mest tekort door diezelfde mestwet. Wat ik alleen maar aan wil geven is dat de mestwet van geen kanten deugt.
pieta
@bio boer De meeste intensieve koeienboeren hebben echt wel een areaal grasland. Alleen is het voordeel van de derogatie te klein om er in het bouwplan rekening mee te houden. Voordeel is op zand in het zuiden slechts 60 kg N. Daar wordt ook veel grond geruid in vruchtwisseling. En zodoende kunnen ze dan ook nog wel eens wat grond op naam nemen zodat mest alleen aangewend hoeft te worden en niet gewogen/bemonstert.
pieta
@bio boer Staat niet alleen mais maar ook veel akkerbouw / vollegrond groente ed. Veel beter dan gras. Met die lagere gebruiksnorm dan gras met derogatie zal er vast veel minder uitspoelen.
paul1
Het blijft elke keer weer spannend of derogatie wordt verlengd
+2
dorpsrandhoeve
Dit is weer een voorbeeld van de onbetrouwbaarheid van de politiek, iedere keer wordt het punt waar je op kan richten voor de toekomst weer op een andere plek gezet. Dat is moeilijk om je als bedrijf op te richten.
Melkveehouder.
Als het fosfaatrechtenstelsel (wat voor behoud van derogatie is ingevoerd) ook wordt afgeschaft, dan prima.

Ik denk zelf dat men voorsorteert op stikstof, maw zonder rechtsgeldige NB vergunning geen dieren meer houden/geen uitbreiding meer mogelijk. Dan komt op korte termijn halvering van de veestapel toch in beeld. En dat is precies wat D66 wil.
ted9
Nog nooit heeft de Nederlandse politiek een partij gehad met zoveel veel leugens en bedrog als D66. Waar staat de D eigenlijk voor zou je je afvragen.
Realisme
@ted9 Dwaasheid?
+1
Frans1
@ted9 dictatuur
+1
Wolswinkel
@ted9 Derogatie?
+1
jos 15
@ted9 Demagoog 66
volgens wikipedia

Zo kan de demagoog het publiek naar zijn hand zetten. Een politicus of andere volksleider die, doorgaans met minder goede bedoelingen, door middel van retorische middelen, leugenachtige voorstellingen en valse leuzen de volksmassa opruit en in beweging brengt wordt ook wel een demagoog of volksmenner genoemd.
J.v.G
@jos 15 die D past de meeste partijen dan wel😭
+1
schoppenboer
Iedereen hier snapt de reden van derogatie niet lijkt het. Op derogatiebedrijven is 80 % grasland. Onder grasland spoelt minder N uit dan onder bouwland.
Om nitraatrichtlijn te halen op zandgrond is derogatie een must. Als er veel grasland gescheurd wordt is dat een ontzettend groot N en C verlies. Snap al die boeren ook niet die zo graag rotatieteelt met akkerbouw doen. Je wordt zo ontzettend veel N en organische stof uit je bodem kwijt als je om de paar jaar de ploeg er weer in zet.
Op je eigen grond kun je beter dan rotatieteelt doen met 20% tijdelijk grasland en 20% maisland. Zo blijft totale uitspoeling lager over totale oppervlakte.
Macccspan
@schoppenboer afschaffen derogatie wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat organische N minder uitspoelt dan chemische (kunst) mest dus standaard max organische mest gebruiken zou het streven moeten zijn.hier zouden de boerenorganisaties zich sterk voor moeten maken
Nijhof
@Macccspan Ja, raar dat het niet gebeurt
Of is de correcte spelling:
Yara dat het niet gebeurt
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Macccspan:
wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat organische N minder uitspoelt dan chemische (kunst) mest

Heeft niks met wetenschap te maken. Mestwetberekeningen!
schoppenboer
Quote:
dus standaard max organische mest gebruiken zou het streven moeten zijn.hier zouden de boerenorganisaties zich sterk voor moeten maken

Met derogatie heb je dat toch ook.
pieta
@schoppenboer Op korte termijn is daar niets aan verdiend. Lange termijn ligt dat wellicht wat anders. Weinig uitspoeling wordt niet beloond.
Het is zelfs zo dat als de uitspoeling op gronden zonder derogatie te hoog is dat daarvoor de derogatie is aangescherpt.
Nijhof
Minder mest op je land
Minder, minder en dan
Boer je steeds iets verder achteruit
Maar de normen zijn echt goed hoor!!!!💩💩💩💩💩

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0