Tweede Kamer debatteert over mestbeleid Schouten

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag met landbouwminister Carola Schouten over haar voorstellen voor een nieuw mestbeleid. LTO Nederland vindt dat de minister te veel inzet op generieke maatregelen.

Deel dit topic

Reacties

paul1
Wat wordt de uitkomst ?
kanniewaarzijn
@paul1 Hopelijk niet waar de LTO weer over loopt te drammen; specifieke bedrijfsresultaten. De smeerlappen weten donders goed dat dat niets anders is dan bevoordelen van de intensieven (door foute rekensystematiek) ten koste van de extensieven en akkerbouw. Heeft NIETS met vakmanschap te maken.
Bekkink
@kanniewaarzijn dus dan mag brabant en het oosten van nederland dus op slot van jouw? Daar zijn ze het intensiefst.
Nijhof
@Bekkink Jaaaaaaaaa👏👏👏👏👏
Bekkink
@Nijhof is het verdien model van de akkerbouw ook weg, aangezien ze nog een dikke fooi krijgen voor de mest😏
Melkveehouder.
@Nijhof Als je kijkt naar het aantal bedrijven zonder NB vergunning, dan zit het Noorden nu al op slot.........
kanniewaarzijn
@Bekkink Nee. Als je zou beseffen wat die nitwitten werkelijk uitrekenen met mest, zou je ook snappen wat er werkelijk aan de hand is. Bij de berekeningen wordt er geen rekening gehouden met omzettingen; bij intensieve bedrijven heeft dat enorme saldi als gevolg, terwijl bij extensieve bedrijven het omgekeerde gebeurt. We hebben het dan over resp. de processen ademhaling en koolzuurassimilatie. We kunnen dan de conclusie trekken dat er helemaal geen mestprobleem is!!! Wat de LTO doet, is met een deel van het verhaal aan de haal gaan (het begunstigen van de intensieve bedrijven) en de rest laten ze in de kou staan (uitmergelen van de grond). Een belangenbehartiger die zegt voor "de sector" op te komen zou de belangen van ALLE bedrijven moeten behartigen. Maar zelfs de intensieve bedrijven blijven er last van houden doordat er nooit een eind zal komen aan de mest"fraude". De politiek heeft zo mooi een stok om de hond te slaan.
verbi
@kanniewaarzijn Nou wordt ie helemaal fraai. De intensieve zijn al berooft van 8,3% rechten door de noordelingen(extensive) en door treitergroep GRONDIG en nu hebben ze nog niet genoeg.Financieel hebben de extensive niks te klagen bovendien halen ze lang niet het maximale uit hun grond en bedrijf maak dat eerst eens op orde voor dat je de intensieve de grond intrapt. De extensive kunnen wat efficentie nog veel leren van de zuiderlingen.
kanniewaarzijn
@verbi Ga eerst eens GOED lezen wat ik schrijf, opgewonden standje!! En snap dan dat er geen mestprobleem is en dat dus die 8,3% korten ook nergens voor nodig was. Net als alle andere stikstof- en fosfaatonzin overigens. Allemaal gebaseerd op dezelfde foute rekensystematiek.
+1
Leo,s vriend
@Bekkink Vergis je niet, Friesland is qua intensiteit de hoogste in NL met melkvee.
Zuid en oost zit meer intensieve veehouderij, die hebben relatief weinig grond onder het aantal dieren.
Kan het staatje zo snel niet vinden op CBS statline
Jean-PierreK
@Leo,s vriend 2016: Utrecht 1, Overijssel 2, Friesland 3: melkvee.nl/artikel/….
Twentsch Land
4 jaar oud, dit overzicht.

@Jean-PierreK
Leo,s vriend
@Jean-PierreK Dank, dat is em.
+8
puntertje
@kanniewaarzijn idd, LTO is altijd voorstander van ingewikkelde systemen gebaseerd op modellen die bomvol aannames zitten. Kaderleden van LTO zijn gemiddeld veel intensiever dan de rest en denken dus zelf voordeel te halen. En zadelen de rest, die er bij de gekozen uitgangspunten en modellen slechter uit komen, weer met een hoop extra onzin op. Dan blijken de resultaten in z'n geheel weer tegen te vallen en schuiven dezelfde personen weer aan met de volgende theoretische onzin. Een deel van boeren wordt gek van alle administratieve eisen en gooit de handdoek in de ring. De ontstane ruimte wordt opgekocht de de 'modellenboeren' onder het mom van 'vergroten biodiversiteit' en 'duurzame' ontwikkeling en willen daar ook als zgn. voorlopers een vergoeding voor. En dan doen ze de dingen op dezelfde manier als de mensen die ze eruit hebben gedrukt, alleen heel grootschalig en de 3e geldstromen naar zich toe harkend. Tel uit je winst.
kanniewaarzijn
@puntertje Jij ziet het helder!
Erco
@kanniewaarzijn u is extensief?
kanniewaarzijn
@Erco Het gaat niet om mij, het gaat om ondeugdelijke wetgeving voor de hele sector.
+1
Erco
@kanniewaarzijn ik beschouw dat als n ja 😉 zonder gekheid ik geef je gelijk
frank post
@paul1 Vlgs mij word het en en. Nieuwe meststoffen wet (die met name strenger is voor akkerbouwergewassen op zand en loss) en een maximum aan productie per ha (in kg melk of gve), daar onder kun je bedrijfsspecifiek wat spelen daar boven bestaat niet meer
Nijhof
Lang leve Swinkels🎂🎂🎂🎂
Hooibaaltje
Waarom deze poppenkast. Er komt toch al steeds minder mest. Dit moet zo snel mogelijk van tafel Caroolaatje( zou ze nog meelezen op prikkebord?)
+2
Frans Z.
Wat een gezever.
Aarde
Schouten neemt de definitie Grondgebondenheid van LTO/NZO gelukkig NIET op in de wet. Dus de 65% eiwit en de rest kan in de prullenbak

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nÊt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0