Stikstofmiljoenen vrij voor opkoop piekbelasters

De Nederlandse provincies hebben extra geld gekregen om veebedrijven die dicht bij Natura2000-gebieden zijn gevestigd op te kopen. Het kabinet stelt voor de opkoop van deze 'piekbelasters' €350 miljoen, waarvan dinsdag (vandaag) €100 miljoen euro vrij komt. Het kabinet verwacht hiermee de stikstofuitstoot te verlagen.

Deel dit topic

Reacties

+2
Weidezicht
Las in appgroep foto van stukje uit de wet, als je verkoopt, mag je ergens anders niet weer een boerderij kopen of een deelneming aangaan met een andere boer. Is dus gelijk een beroepsverbod.
+1
verbi
@Weidezicht Maakt niks uit die bedrijven die meedoen zijn het kotsbeu en vaak ook een financiele reden.(helaas)
+4
Spuit11
@Weidezicht Als je er nu goed uit kan springen ga je toch niet in Nederland weer verder knoeien
+1
Jaap40
@Spuit11 hangt er vanaf waar je heen gaat. Het was zo dat er geen beter land dan NL was....ooit. Laatste minimaal 5 jaar gaat het maar raar hier.
Weidezicht
Hierbij de tekst

(klik om te vergroten)

demelkboer
@Weidezicht snel even de maatschap met de vrouw ontbinden. Vrouw mee doen aan opkoop regeling. Man weer verder op nieuwe plek. Of anders om natuurlijk
bio boer
@demelkboer of hele bedrijf op papa en de zoon ergen verder op een bedrijf met familie lening of iets dergelijks
Koeien boertje
@bio boer kan me niet voorstellen dat ze veel boven de markt waarde gaan zitten.
Dus waarom je bedrijf aan de duivel verkopen??????
Ga met een collega in zee, en smeer het uit over 20 jaar.
Win win situatie
bio boer
@Koeien boertje anders verkoopt nimand het moet wel lucratief zijn weet niet of banken onmogelijk gaan doen als je dicht tegen de natuur zit
Koeien boertje
@bio boer daar zijn misschien met een particuliere investeerder , beleggers maatschappij, lease of iets anders in de toekomst wel onderuit te komen.
Die banken walg ik ook van
cs-agrar
Quote Reactie van @Koeien boertje:
dat ze veel boven de markt waarde gaan zitten.Dus waarom je bedrijf aan de duivel verkopen??????Ga met een collega in zee,

kan wel zijn dat je in die situaties alleen aan provincie aanbieden mag.... en vindt je het te kort, onteigenen ze gewoon, want dat mogen ze ook
Koeien boertje
@cs-agrar klinkt niet als vrijwillig😅.
+2
mlkvhoudr
@cs-agrar ik kan me niet voorstellen dat een rechter akkoord gaat met verplicht onteigening en een beroepsverbod
Koeien boertje
@mlkvhoudr als je mee gaat doen met de regeling, in een bepaalde mate van vrijwilligheid staat dat wel in de kleine lettertjes
+1
mlkvhoudr
@Koeien boertje ja dan wel maar bij onteigening lijkt me dat niet kunnen.
Ik ga voorlopig nog lekker door ons dichtsbijzijnde N2000 gebied ligt vlak bij maar is niet stikstof gevoelig
+5
verbi
Wanneer gaat de opkoopregeling in 2021 van start voor ook de melkveehouderij. Want dat gaat storm lopen neem dat maar van mij aan.
paul1
@verbi dan moet je eerst piekbelaster worden
verbi
@paul1 Nee volgend jaar komt er een opkoop voor alle sectoren en daar hoef je geen piek belaster voor te zijn. Ter info.
rondomgroen
@Weidezicht Doe je net als radio Veronica. Floating farm.
bio boer
Als ze de grond ook gaan opkopen ben je snel door je 450 miljoen heen 100 bedrijven met grond en het is weg
demelkboer
@bio boer dr zijn twee opties A met grond B zonder grond. Bij B blijf je gewoon lekker akker bouwen
Nevergiveup
@demelkboer weet niet of je al het (blijvend) grasland wel mag omploegen
weurding
@Nevergiveup waarom niet? Je gaat van veehouder naar akkerbouwer
+1
Nevergiveup
@weurding Je vergroenings premie vervalt. En er is een verplichting instanthouding blijvend grasland , maar die is landelijk dus als er nog voldoende ariaal is kan het, risico is als het te ver daalt krijg je een herstel verplichting

Tja het is allemaal wat met die wetten , je bent nog geen baas over eigen grond.
weurding
@bio boer laat ik nou tegen een n2000 gebied aanliggen🙈, geen vee meer maar nog wel vergunning
casev
@weurding hou ons op de hoogte van de vorderingen. Ik had je stal voor de zekerheid maar wel ff volgegooit, voor je het weet staat er ergens een regeltje verborgen dat je nog actief moet zijn...
weurding
@casev wordt moeilijk, is leeg, geen boxen voeren stalmatten niks meer🙈 en voornamelijk geen P rechten😏
+3
pieta
Quote Reactie van @weurding:
ordt moeilijk, is leeg, geen boxen voeren stalmatten niks meer

Hoe minder inrichting er inzit hoe meer vee er in past. 😁
demelkboer
@pieta potstal? Hier was een boer in de buurt die voor de taxatie van een onteigening de voergang voor 3/4 vol zette met boxen. Stal van 60 naar 90 ligbioxen. Dat heeft hem nog leuk extraatje opgeleverd
+1
buorman
@pieta En zonder voer elke dag wel een paar extra
verbi
@weurding Vergunning is toch nog 3 jaar geldig als je stopt of zie ik dat verkeerd
weurding
@verbi geen idee, makelaar weet overal van dus zal echt zijn best doen ook een paar cent op te strijken🤭
verbi
@weurding Ben nieuwsgierig, wat doe je nu met je stal?
+1
weurding
@verbi niks, staan wat oude auto's in. Bouwmateriaal, hooi, kameraden gebruiken hem als opslag
+1
JanCees
@weurding paarden of veulens er in
@JanCees Jan cees , als paarden mensen sterven valt er niks erven .
JanCees
@Detukkeroettwente zeg niet dat het eigen paarden moeten zijn . Er zijn best aardig wat mensen die plek zoeken om veulens en jaarlingen op te fokken
casev
@weurding hou ons op de hoogte van de vorderingen. Ik had je stal voor de zekerheid maar wel ff volgegooit, voor je het weet staat er ergens een regeltje verborgen dat je nog actief moet zijn...
+3
Frans1
@casev als je gestopt bent is referentiekoorts geen issue meer
+2
John Spithoven
Ik heb net de regeling bestudeerd. Voorwaarden A en B (zonder en met grond) , eerste tranche 95 miljoen en de verdeelsleutel per provincie(45 A en 45 B ) denk ik dat ze misschien op NB en Limburg na, nergens een bedrijf op kunnen kopen door de ongelukkige ambtelijke inzet. Verder is de voorwaarde min 2 mol per ha per jaar depositie en binnen 10 km van N2000.

Ik concludeer dat deze regeling alleen is ten behoeve van het mogelijk beschadigen van het eigendom en mogelijk beschadigen van de geestelijke gesteldheid van de boeren (beroepsverbod)

Maar misschien zien jullie het anders na bestudering.

Ik had eigenlijk vanavond een gezamenlijke vernietigende verklaring verwacht van de belangenclubs....
mlkvhoudr
@John Spithoven ik heb Ajax gekeken 2_1 (viel ook niet mee) maar het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat voorwaarde binnen 10 km van n2000 gebied is. Het zal toch wel een stikstofgevoelig n2000 gebied betreffen?
Jean-PierreK
@John Spithoven, begrijp jij hoe het systeem in elkaar zit? Er wordt over "maatgevende" hectaren gesproken binnen 10 km.

Bedoelen ze hiermee dat ze rondom de boerderij een cirkel van 10 km trekken en daarbij van alle aangewezen maatgevende hectaren de gemiddelde depositie vanaf de boerderij gaan berekenen?

Of kijken ze hierbij naar ieder individueel N2000 gebied? In dit geval zou bij een klein N2000 gebied van enkele hectaren veel sneller de 2 mol bereikt worden dan bij een groot gebied zoals de Veluwe.

Het systeem lijkt niet erg effectief ten opzichte van het doel namelijk het verlagen van de depositie op zoveel mogelijk oppervlakte. Immers dan zouden ze niet voor een gemiddeld maar voor een cummulatief effect moeten kiezen.
John Spithoven
@Jean-PierreK Als je artikel 3 leest, denk ik de laatste optie. Elk stikstof gevoelig gebied binnen 10 km rond bedrijf waar het bedrijf meer dan 2 mol depositie op doet.
Jean-PierreK
@John Spithoven, dat kan ik niet echt uit artikel 3 halen. Als er het woordje "een" bijgestaan had was dat misschien anders geweest.

(klik om te vergroten)

BertK
@Jean-PierreK leest alsof die piekbelaster geen NB nodig heeft om opgekocht te worden.
In dat geval kan Binnenhof misschien wel gerenoveerd worden 🙄
Jean-PierreK
@BertK, dit betreft slechts een artikel.
BertK
@Jean-PierreK Schrok al.
Jean-PierreK
@John Spithoven, als je in zuid Limburg kijkt dan liggen binnen 10 km wel tien N2000 gebieden. Doordat er ook altijd gebieden ver weg liggen zal geen enkele boerderij dan aan de 2 mol voldoen verwacht ik. Immers ver weg is de depositie laag.

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@Jean-PierreK Klopt.

Als ik het zo beoordeel, dan zit er in deze regeling de nodige dossis framing. Om bedrijven in een cirkel van 10 km met een depositie bijdrage van minimaal 2 mol per ha per jaar als piekbelasters te bestempelen, duw je op duizenden bedrijven een sticker " ongewenst ".
paul1
@John Spithoven die sticker zit op veel agrarische bedrijven tegenwoordig.
+2
@Jean-PierreK Amoniak is niet te meten , de uitslagen zijn al bekent voordat de meting heeft plaats gevonden, STOPPEN met deze ONZIN !!!
BertK
@John Spithoven ter kennisgeving: den Haag met de N2000 daar direct omheen heeft dus niets aan deze regeling door minimum 2 mol.

Nog geen ruimte om Binnenhof te vernieuwen 🤔
@John Spithoven Kun je lang wachtten LTO heeft dit mede opgetuigd.
Weidezicht
@John Spithoven ik heb het globaal gelezen en ik kreeg het idee dat resultaat hiervan vooral is dat bedrijven die hier enigzins aan voldoen vooral niets meer waard zijn voor collega,s. Dus blijft alleen de overheid over. Vervolgens moeten die vrijkomende gronden als buffer voor de n2000 gaan dienen, of hooguit als natuurgrond weer verpacht.
+5
Noorderling
@Weidezicht
De eerste cirkel is getrokken, links en rechts lees je ook net te vaak de term bufferzone.
Eerste waarde laten kelderen, zorgen dat je onder water komt te staan en dat de bank je in de etalage zet terwijl er maar 1 koper is, naaien ze je ook nog een beroepsverbod aan ipv met een fatsoenlijke regeling te kunnen verplaatsen om een hoop ellende achter je te kunnen laten. smeriger kan het niet gespeeld worden.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
fatsoenlijke

"Fatsoen", "integriteit" en "onafhankelijk" zijn termen die je in dit land beter niet meer kunt gebruiken. Alle 3 jaren geleden al bij het grof vuil gezet.
j h p
@Noorderling Doordat je met verkoop in deze regeling instemt met het beroepsverbod, mag je niet verplaatsen binnen NL en zullen ze zeggen wij hoeven niet de niet de prijs te betalen van iets vergelijkbaars ergens anders.
Gaat het vliegverkeer ook verboden worden boven die natura gebieden ????
+1
Frans1
@Detukkeroettwente zo lang ze hoger dan 900 meter blijven is er volgens de norm niks aan de hand🤔
+2
John Spithoven
Ik werd gewezen vanavond op de afwijkende tekst in de staatscourant waarin de regeling werd gepubliceerd.

En dan met name de mogelijkheid voor het opstarten van een onteigening procedure.

Dus je wordt aangemerkt als piekbelaster. De overheid komt onderhandelen, maar je wilt niet.

Zie afbeelding wat dan de procedure is. En om je een trap na te geven krijg je een beroepsverbod.

zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2020-57568.h…

En dan authentieke PDF openen.

Hier een screenshot

(klik om te vergroten)

sorry
@John Spithoven nou das ook wat....nu maar hopen dat op het perron mag blijven staan en niet door een ene jos op de trein wordt gezet....
John Spithoven
@John Spithoven En wat gaat de overheid met de gronden ( en de winsten op de gronden) doen?

Klimaatdoeleinden, bijvoegen aan N2000 , woningbouw, delfstoffenwinning...

En vloeien de winsten op de gronden weer in het opkooprogramma ?
adriaan33
@John Spithoven met de winst vliegen ze met hun prive-jet naar gelijkgestemden, als je vliegbewegingen volgt zie je dat er nu bijna net zoveel kleine jets vliegen als lijnvluchten.
Maaslander
@John Spithoven Bepaalde ambtenaren weten niet waar ze over praten.
aanpakstikstof.nl/themas/landbouw/…

Ander citaten van de pagina via link
Quote:
De regeling heeft daarmee het karakter van een stoppersregeling. Als een veehouder elders opnieuw een bedrijf wil beginnen of een bestaand bedrijf wil overnemen, gaat het om een verplaatsing van de activiteiten. Daar is deze regeling niet voor bedoeld.

Quote:
Geldt er een beroepsverbod wanneer een veehouder gebruik maakt van de gerichte opkoopregeling?

Nee, er geldt geen beroepsverbod. Het kan zijn dat een veehouder die gebruik maakt van de gerichte opkoopregeling, een andere veehouderijlocatie heeft dan de locatie waarover de koopovereenkomst gaat. Veehouders mogen die eventuele andere locatie(s) dan gewoon blijven voortzetten.

Dit staat haaks op wat er in de staatcourant staat!
zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2020-57568.h…
(authentieke versie.pdf aan linkerzijde pagina)

(klik om te vergroten)

+2
bio boer
@Maaslander dus gewoon zorgen dat je ergens anders al in maatschap zit voor je laat weg kopen
kanniewaarzijn
@bio boer Uitkijken!! Nergens op ingaan!! Je wordt genaaid waar je bijstaat!!
demelkboer
@John Spithoven er mag geen sprake zijn van overcompensatie. Dus niet boven de markt prijs.

Wel boer levert nu zijn vergunning in voor een prijs die die ook op de markt kan krijgen.

De overheid is zeer naïef hier doet geen hond vrijwillig aan mee
demelkboer
@demelkboer of is dat nu net de bedoeling...........
crisis
Quote Reactie van @demelkboer:
er mag geen sprake zijn van overcompensatie. Dus niet boven de markt prijs.

Dat is de reden dat de zinsnede over onteigening is opgenomen. Door de vrijwillige verkoop als onteigening te presenteren kan de overheid vergoeden op basis van volledige schadeloosstelling.
Markus
@John Spithoven respect voor je gespit. Maar nu zit je ernaast. Het is een vrijwillige regeling en er kan niet onteigend worden op basis van deze regelgeving.
Maaslander
@Markus Hoe moet je alinea 3.2 van het stuk dat John deelde volgens jou interpreteren?
Markus
@Maaslander zie artikel Franca Damen onder kopje vrijwillig francadamen.com/natuurbescherming/…
John Spithoven
@Markus Met betrekking tot de toelichting staatscourant heb ik de zinsnede misschien fout geïnterpreteerd.

Maar zie onderstaande link met onder aan link naar het rapport waarbij beschreven wordt hoe natuurdoelen gehaald dienen te worden. Lang rapport maar daar wordt weldegelijk over onteigening gesproken om natuurdoelen te bereiken. Zie ook stroomschema.

wur.nl/nl/nieuws/…

(klik om te vergroten)

crisis
@John Spithoven

Stroomschema spreekt over onteigening in gebied waar geen nieuwe claims liggen. Dit gaat over realisatie van de oude EHS, nu NNN genaamd. Bij nieuwe claims, zoals de opkoopregeling, wordt in dit stroomschema niet gesproken over onteigening. Dat is mijn interpretatie.
demelkboer
@crisis en al er niemand of te weinig vrijwillig mee doet? Wat gebeurd er dan?
+1
crisis
@demelkboer Kijk ook eens buiten de melkveehouderij. Varkenshouders zijn blij uit te kunnen stappen. Eerste opkoop was vlakbij burgerbebouwing ivm geuroverlast, nu vlakbij natuur, andere doelgroep. Pluimveehouders kijken met een schuin oog naar het nertsenscenario en krijgen de volgende tik door de vogelgriep. Kalvermesters krijgen op termijn minder kalveren door transportduurverkorting, hangen momenteel in de touwen door covid-19 en bijvoorbeeld Gelderland spreekt gewoon uit deze sector te willen inkrimpen. Daar gaan knopen geteld worden. Het is ook maar €350 miljoen, stelt niet veel voor. Zeker wanneer er ook grond aangekocht dient te worden. Puur symboolpolitiek.
demelkboer
@crisis als alles tegen mark waarde wordt getaxeerd door de overheid en je de stiksotf winst niet betaald krijg waarom doe je dan mee? alleen de sloopkosten is het plusje. Voor afgeschreven stallen betaald de buurman niks maar de overheid ook niet
crisis
@demelkboer Dat is de reden dat onteigening wordt genoemd: opkoop op basis van volledige schadeloosstelling.
demelkboer
@crisis als jij vrijwillig aanbied heb je geen schade. Dan is het een keuze
crisis
@demelkboer Zaken doen kun je leren...
demelkboer
Ik heb net mijn vergunning in de aankoopcaculator van aerius gestopt. En wat blijkt : ongewenst. Meer dan 2 mol gemiddeld. We gaan maar een kijken hoe we ons juridisch inkunnen graven zeker gezien het "vrijwillige karakter" van de regeling
Nevergiveup
@demelkboer nou jij bent al vast klaar dan als ik alles goed begrijp.

We worden gedecimeerd !
+1
demelkboer
Als je kort tegen de natuur aanzit krijgt je van af 2022 een vergunning voor 10 jaar. Dan kun je bancair niks meer. Op een gegeven moment wil je wel vrijwillig de handdoeknin de ring gooien. Markt prijs is alleen dan in gezakt want er is geen buurman meer om te kopen. Die heeft het zelfde probleem.
crisis
Quote Reactie van @demelkboer:
Als je kort tegen de natuur aanzit krijgt je van af 2022 een vergunning voor 10 jaar.

Heb je dat net verzonnen of kun je dat documenteren.
demelkboer
@crisis da's mijn vermoeden. Voor wie km belasters natuurlijk. Er moet 26% n en eigenlijk meer gereduceerd worden in tien jaar. Links om of rechts om
+1
@demelkboer Stoppen met deze ONZIN stikstof is geen probleem.
+2
kanniewaarzijn
Ik vraag me weleens af hoe deze mensen, die al die smerigheid bedenken, met zichzelf kunnen leven.
Jaap40
@kanniewaarzijn de afgunst is groot bij die lieden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
92
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN