Alleen de stikstofuitstoot verminderen? ‘Nee, stikstof én fosfor moeten tegelijkertijd omlaag’

De stikstofaanpak is te eenzijdig voor de natuur. Ook de concentratie fosfor in de bodem moet omlaag, blijkt uit Utrechts onderzoek.

De bouw lag stil en boeren waren boos omdat Nederland nu toch echt werk moet maken van teveel stikstof in de natuur. Terwijl dat helemaal niet helpt als er intussen niets gebeurt met de hoge concentraties fosfor in de bodem, zo blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Utrecht, Göttingen en Zürich. Moeten we dan maar stoppen met die stikstof-aanpak? Nee, zegt de Utrechtse hoogleraar milieuwetenschappen Martin Wassen. “Stikstof en fosfor moeten tegelijkertijd omlaag.”

Deel dit topic

Reacties

BertK
Fosfaat komt niet aanwaaien, hooguit aanspoelen met oppervlaktewater.

Weet deze man wel waar hij over praat? Heb het idee van niet. In veen kom je door afbraak sowieso veel fosfaat in het water tegen. Horizontaal transport met grondwater heet ook minimaal te zijn.
+2
jan w
Het fosfaatgehalte wordt al bijna zo laag , dat we de koeien ziek moeten gaan voeren.
Vroeger nooit meegemaakt, maar tegenwoordig kom je al koeien tegen met een fosfor of fosfaatgebrek
verbi
@jan w Fosfor bij voeren als je 1 maal te kort hebt ben je er nog niet klaar mee.
Nijhof
Daar win je mineralen als fosfor en kalium terug, zoals kippenboeren al doen op de Moerdijk. Dat is nodig omdat fosfaat een eindige hulpbron is, op een gegeven moment is het op.

WTF! Waarom terugwinnen? Wat gaan we er dan mee doen meneer de ecoloog??

Deze zgn deskundige heeft nog nooit een overzicht gezien van de afnemende gehaltes fosfaat in ruwvoer. Even bellen met een Eurofins.
Daarna is hij vast nog niet van zijn geloof afgestapt. Dan laten we hem zien wat de onbalans is op veel bedrijven tussen intrekking en toedienen van fosfaat. Meneer beweert dat veel gronden verzadigd zijn. Wanneer dat zo zou zijn zou er geen dalende lijn zijn in de waardes die geanalyseerd worden door geaccrediteerde laboratoria.
Kort samengevat: je zet jezelf volkomen voor schut wanneer je je buiten je vakgebied zo uitlaat 💩💩💩💩💩💩💩😡😡😡
bio boer
@Nijhof die onbelans wordt ook wel door boeren zelf gecreëerd door bex voordeel tehalen
Nijhof
@bio boer Het doel kan toch niet zijn om je fosfaattekort aan te vullen via een verhoging van het fosforgehalte in aangevoerd voer. Dat is Haagse logica!
Vevo
SBB is op hun percelen in de buurt fosfaat consecratie aan het verminderen door model van graan teelt dat alleen bemest mag worden met kas. 😂

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN