Wordt het PAS 2.0 net zo'n chaos als het eerste PAS convenant?

De kamerbrief van 13 oktober liegt er niet om, in 10 jaar tijd MOET er een depositie reductie door de veehouderij worden gerealiseerd tussen de 96 en de 167 mol per ha per jaar.(pagina 20 MvT)
Uiteindelijk moeten we in 2030 op 654 mol per ha per jaar uit komen. (blz 20 MvT)
Maar wat betekent dit? Hoeveel emissie reductie is dit?
En hoe bereiken we dit?
Graag reactie.

Deel dit topic

Reacties

Nijhof
Simpele reactie: vee halveren is de enige oplossing
Shit, halveren is nog niet genoeg om het doel te halen
John Spithoven
Op 18 maart 2014 was het eerste PAS convenant.

10 kton ammoniak emissie reductie in ruil voor 5.6 kton ontwikkel ruimte.

rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/…

Direct waren er bedenkingen over het convenant.
OA Franca gaf direct aan wat er fout ging.

francadamen.com/natuurbescherming/…

In 2012 bracht de RvS al een advies uit aan kabinet. Aandachtspunten die beschreven werden, werden in 2019 de gronden waarmee het PAS werd onderuit gehaald.
raadvanstate.nl/@62019/w15-12-0046-iv/
John Spithoven
@John SpithovenHet PAS kwam omdat duizenden bedrijven klem zaten en graag verder wilden ontwikkelen. Nu 5 jaar later zitten weer duizenden bedrijven klem.
+1
Koeien boertje
Nee , deze duurt maar 10 jaar.
Dan kan het geweer opnieuw worden geladen
+2
verbi
@Koeien boertje Dit worden bedrijven kotsbeu. En iedere keer vallen er weer een hoop bedrijven om.Het is niks anders dan eisen stellen en de kosten flink omhoog jagen. En de melkprijs is jaren 80 prijs. Het is een vuile valstrik. De boeren gaan indirect kapot aan de regels omdat ze het gewoon niet meer op kunnen brengen.En degene die het wel volhoudt heeft een tak erbij(bv Varkens) die het allemaal nog positief laat draaien of zijn ergens uitgekocht of wat dan ook. Maar met melkvee de kost verdienen is verleden tijd helaas je moet er wat bij gaan doen zoals de banken aangeven.Of geheel afscheid nemen en echt iets anders gaan ondernemen. Je moet altijd proberen te denken in kansen al is dat dan misschien buiten de landbouw.
John Spithoven
In 2014 gingen de onderhandelingen moeizaam en langdurig. Maar tov nu was wel duidelijk wat 10 kton emissie reductie betekent.

Nu heeft geen 1 sector partij duidelijk wat 96 mol per ha per jaar depositie reductie betekent.
En anders zou ik zeggen, bestuurders, leg eens uit hier
hans1980
@John Spithoven hele stikstof wet moet terug naar tekentafels ruimere mol per ha
Natura2000 gebieden schrappen
+1
harco
@John Spithoven durven ze niet
+2
nico-vanrooij
@John Spithoven
John 96 mol stikstofdepositie reductie betekent volgens mij in emissiereuctie het volgende.
Volgens het RIVM is per kiloton ammoniak de depositie op de natuur 11,77 mol.
bij 96 mol betekent dit dus 8 Kton emissiereductie.
Maar omdat het kabinet van elke emissiereductie weer 70% wil inzetten voor ontwikkeling en 30% voor natuur moet je om de besparing op de natuur van 96 mol te realiseren ,de 8 Kton vermenigvuldigen met 100/30 derhalve is de te besparen Kton ammoniak 27Kton (10/3x 😎. Veel meer dan de in de vorige Pas periode afgesproken 10 Kton.
Ik zou mijn energie veel meer gaan richten op die belachelijke KDW's.
+3
John Spithoven
@nico-vanrooij Dank voor het advies. In mijn vorige bijdrage was dat ook de essentie. De onderbouwing van de KDW.
En eigenlijk moet iedereen op die lijn zitten, maar omdat dat niet het geval is, deze bijdrage.

Dus allen, ook belangenbehartiging, niet leveren, maar de poten onder de wet uit zagen!
harco
De minister heeft de heren dusdanig aan de ketting dat ze wel luisteren heeft met de WOB verzoeken te maken van de Gelderlander allemaal bestuurders . dus als ze niet meewerken maakt ze ze openbaar en dat is pijnlijk
Farma_boerke
Aangezien extern salderen is opengezet, zal er ook ammoniak weglekken uit de veehouderij en niet meer benutbaar zijn. Op deze wijze zakt de veehouderij ook in aandeel (en vee). Dit kan nog wel eens sneller gaan dan we denken, omdat iedere provincie andere regels hanteert.

Daarnaast is de MOB nog aan het aanschrijven voor handhavingsverzoeken van oa biomassa centrales en vliegvelden, welke ook (gesubsidieerd) de markt op zullen komen en met diepe zakken kunnen kopen.

Kortom de chaos word alleen maar groter.

P.S. de onzekerheid op de depositie is ongeveer 500mol/ha/jaar zie ook figuur 5.1 in
pbl.nl/publicaties/…
En dan willen sturen op 0,5mol....

Pagina 57:
"De gemiddelde onzekerheid van de depositie berekening in een Nederlandse 1x1 km gridcel is ongeveer 35%. De onzekerheid is groter in en nabij de brongebieden van de ammoniakemissie"

Dat is het gemak van modellen we draaien gewoon aan een andere invoerknop om landbouw zwaarder te laten meewegen. MZF heeft reeds laten zien dat modelkeuzes kritisch zijn en openbaar moeten komen.
John Spithoven
In de MvT geeft het kabinet aangegeven hoe ze de reductie van N depositie verdeeld willen hebben. Dus hoe ze de verdeling van de range van 96 tot 167 mol per ha per jaar depositie daling.

Zie afbeelding. Dit is gemiddelden over de diverse maatregelen. Verdeling over diverse sectoren is niet duidelijk.

(klik om te vergroten)

John Spithoven
@John Spithoven In het PAS convenant staat dat er een jaarlijkse monitoring plaats moet vinden door de ondertekenaars van het convenant.

Desnoods moeten zij bijsturen. Convenant is 1 juli 2015 ingegaan. In 6 jaar tijd 10 kton reductie tov 2013 waarvan er weet 5.6 uitgegeven wordt.

Zie afbeelding, de rode cijfers zijn de totalen. Zie de oplopende trand.

(klik om te vergroten)

BertK
@John Spithoven Hoe kan emissie nou oplopen? Steeds meer focus op eiwit arm voer, uitrijden met water, emissiearme vloeren (in Brabant dan),....
BertK
@Jean-PierreK dank je.
+1
John Spithoven
@John Spithoven Dus PAS convenant was netto 4.4 kton reductie met als basis 2013 - 106 kton. Dan is de conclusie 2018 met 111 kton er geen sprake was van monitoring en bijsturing. Ik denk niet dat we dit bestuurders kunnen aanrekenen. Ook zien we dat melkveehouderij de boosdoener is.
Logisch bij afschaffing melkquota. Alleen snap ik de propaganda machine van 20 % meer ruimte in zuivelland niet. Ook het toestaan van het gesleep met koeien uit het buitenland niet, al dan niet op basis van goed oplettende boeren....

Nu ligt de chaos er. Tot ramp can overmaat komt CDM met een rapport dat de reductie over alle sectoren heen 8.8 kton minder uitpakt dan tot nu toe werd aangenomen. Of dit een extra reductie wordt boven op de kamerbrief is een vraagteken.
BertK
@John Spithoven is een dunnere depositie deken ook planschade? Moet dan meer stikstof aanvoeren of kosten maken voor betere benutting. Zijn al van 40 kg bij Minas naar 15 kg bij kringloopwijzer.

Telt niet echt door in kosten....
hypotheekboer
Quote Reactie van @John Spithoven:
Ook zien we dat melkveehouderij de boosdoener is.

Waarom de melkveehouderij de boosdoener? Kijkend naar de CBS aantallen melkkoeien zijn er tov 2014 maar 20.000 bijgekomen. Is tussentijds wel hoger geweest. Jongvee is echter wel met 400.000 gedaald.
hypotheekboer
@Jean-PierreK @John Spithoven kijkend naar de aantallen van het CBS bevreemdt mij de stijgende lijn in het CLO rapport. Gezien de dieraantallen lijkt mij dat we onder 2013/14/15 zouden moeten zitten.
+1
Jean-PierreK
@hypotheekboer, excuses, verkeerde link. Dit is de juiste: themasites.pbl.nl/balans-leefomgeving/indicatoren/…
Bekkink
@hypotheekboer en hoeveel mensen zijn er in Nederland bij gekomen?
+2
hypotheekboer
@Bekkink 2013 16,78 mln, nu 17,47 mln. Dus een stijging van 690.000 oftewel 4,1%. Zijn we aardig op weg naar 1 mln in 10 jaar.

Volgens CBS: Op een gemiddelde dag in een jaar worden ongeveer 465 kinderen geboren, en overlijden 420 mensen. Verder vestigen zich gemiddeld 775 immigranten per dag in Nederland, terwijl er 445 emigranten vertrekken. De bevolking van Nederland groeit met gemiddeld 370 personen per dag.
Bevolkingsgroei komt dus voor het grootste gedeelte uit immigratie. Had ik niet gedacht.
Jean-PierreK
@hypotheekboer, velen zullen de herkomst van de de meeste migranten ook niet verwacht hebben: cbs.nl/nl-nl/nieuws/…
hypotheekboer
@Jean-PierreK bedankt voor de verduidelijking. Gezien de herkomstlanden lijkt het erop dat het veel arbeidsmigranten betreft, en misschien studenten. Ben toch benieuwd waar die andere mensen blijven.
BertK
Laten we beginnen met alle emissie te inventariseren en te legaliseren. Dat kan, want in het model zitten ijkfactoren waarmee de depositie is gekoppeld aan de emissie, maw emissie is in het model kloppend gemaakt met de emissie, het is alleen niet juist toegekend. De bekende bronnen kregen meer toegewezen aan veroorzaakte depositie, een deel daarvan hoort bij onbekende bronnen die nog gelegaliseerd moeten worden.
Tegelijkertijd kan je het model zuiverder maken met oa hulp van het isotopenonderzoek van de UvA en het Mesdagfonds. Overschakelen naar het europese model Atos(?), gelijkstelling aan onze collega's in Europa.

Wat ik niet snap is dat ondanks de landbouw breed genomen maatregelen volgens Aerius mijn depositie op N2000 in de nabijheid is toegenomen en op afstand zeer minimaal is afgenomen (effect expentionele factor). Je mag verwachten dat totale depositie per koe in 4 jaar tijd afgenomen is.
Noorderling
@BertK
Mooie rekentruc om melders eenvoudiger te legaliseren, die zitten immers verder van N2000 gebieden af. Door deze aanpassing is er minder depositieruimte nodig om te legaliseren waarbij de NB bedrijven toch al vergund zijn, maar deze effecten bij een nieuwe vergunning wel tegen zullen komen, misschien moet je dan wel een paar koeien inleveren terwijl er 0,0 veranderd is in de bedrijfsvoering.
BertK
@Noorderling in Aerius wordt ook met de hoogte van de stal gerekend. Waar stoot je uit, nok of zijkant. Nok dicht, depositie dichterbij, nok hoger, depositie verderweg dus meer verdund. Dat is de theorie, nu nog kijken of er in het model verschil zit tussen zij ventilatie op 3 mtr of nok op 7 mtr. Is twee keer zo hoog, maar slechts 4 mtr verschil. Pijp bij Shell is meen ik 60 mtr.
Noorderling
@BertK
Nog een tip, uitstroomsnelheid.
Heeft op korte afstand tot n2000 gebied nog wel wat invloed hoe je alles inrekent.
hans1980
@BertK klopt wanneer landbouw net als industrie schoorstenen hadden was ons ammoniak al lang richting de Noordzee en dus geen probleem! Misschien idee ipv al die hi-tech
BertK
@BertK Uitstroomhoogte 7 of 3 meter scheelde hier in een voorbeeld 7-8%, dus nok dichtmaken en dwarsventilatie?
Jaap40
@BertK je bedoelt precies andersom? Nok verder open
BertK
@Jaap40 Nee, bij uitstoothoogte 7 mtr 0,28 mol op 7,3 km en bij 3 mtr 0,28 mol depositie. Op 18 km resp. 0,11 en 0,10 mol.
Op 2,5 km was het bij 7 mtr 1,37 en op 3 mtr 1,35. Veel kleiner verschil
+1
John Spithoven
Nu verder...

Moeten we verder onderhandelen. Ontwikkeling van bedrijven staat al anderhalf jaar stil, is een veel gehoorde opmerking. Met technologische ontwikkelingen ontwikkelingen gaan we zorgen voor een oplossing. Alleen zeiden we dat met de aanvang van het PAS ook.
Maar over financiering van die technologie hoor ik weinig dan dat alleen projectbureaus er wijzer van worden.

En maken we niet opnieuw de fout zodat we over 10 jaar niet voldoende geleverd hebben en een ngo ons aan de afspraken houdt. Doelstelling verplichting....

Moeten we niet eisen dat LNV eerst maar eens de huidige chaos op ruimt.

En wanneer komt er eens openheid van de belangenclubs. Er wordt maar over ons gepraat maar niet met ons....
BertK
@John Spithoven Zo als ik al zei, eerst orde op zaken, dus inventariseren en legaliseren. Staat ook al waarom dat gewoon kan. Rekenmodel corrigeren, zat duidelijk fout in de input en ijking. Als de fout door een ambtenaar gemaakt werd ipv door het model is er wetgeving voor die eea corrigeert als het duidelijk een fout is, bijv bij bouwvergunning.

Begreep al dat een erg simpele en goedkope oplossing afgewezen is door RIVM en Zlto, dat deed geen recht aan de gemaakte kosten voor bomvloeren en luchtwassers.
BertK
@John Spithoven op bedrijfsniveau heeft het per euro investering bij pas-melders en pas vrijstelling heel weinig effect op depositie van enkele tienden mollen. Beter investeren in bedrijven in en naast N2000.
BertK
@John Spithoven en heel kort: Doel moet op een redelijke wijze haalbaar zijn met een redelijke kosten baten verhouding, ook richting algemeen belang.
+1
John Spithoven
boerderij.nl/Pluimveehouderij/Blogs/…

Ik wil jullie deze blog van Piet onder jullie aandacht brengen. Piet is onze collega' bestuurder van SSC.
Maaslander
@John Spithoven Verplicht grond verkopen = minder boeren doen mee met stoppersregeling.
Het gaat dus écht niet om de natuur..
Nijhof
@John Spithoven Jammer maar helaas.
Weer iemand die het niet snapt. Wanneer onze geliefde overheid overgaat tot regulering van eigendom zal de juridische weg alleen maar winst opleveren voor de advocaten die dan waarschijnlijk weer genoeg tijd hebben omdat de meeste fosfaatrechtenzaken tegen die tijd wel gevoerd zullen zijn.
Let op het gebruik van het woord regulering en de vergelijking met er invoering van fosfaatrechten.
Het is toch niet te geloven dat belangenbehartiging Nederland het er weer op aan laat komen. Dit keer een veelvoud aan verliezers tov de vorige keer
Rust zacht sector.
Noorderling
@Nijhof
Een gezamenlijke vijand doet het beter dan een compromis verklaren.
+2
Nijhof
@Noorderling Een goede strategie is essentieel om een oorlog te kunnen winnen
Er zijn strijders genoeg die geen enkel idee of fatsoenlijke aansturing hebben
De generaals zijn onderling aan het duelleren en de vijand loopt fluitend naar de overwinning.
Applaus 👏
matt
@Nijhof rijkuil opgevoerd ?
mlkvhoudr
@matt elke keer t zelfde riedeltje zodra hij op zichzelf begint te pochen dan komt er bijna een nieuwe nickname aan.........
Nijhof
@mlkvhoudr De niet openbare huisregels op dit forum kunnen discussies vertroebelen.
Zijn er überhaupt huisregels voor dit forum, en waar zijn ze te vinden?
mlkvhoudr
@Nijhof geen idee kerel t valt me gewoon op zodra jij begint te pochen op jezelf dat je meestal van nickname veranderd daarna, dan lukt t je even om zo neutraal mogelijk te zijn en dan ben je jezelf weer gewoon daarna
mlkvhoudr
@Nijhof om er nog even op terug te komen ik kan verschillende linkjes vinden naar de huisregels op t oude melkquotum bord maar kan ze hier ook niet vinden voor t prikkebord

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
49
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0