Column: Overheid lost stikstofprobleem op door niets te doen

Deze week werd duidelijk dat ook de Provincie Groningen het extern salderen gaat openstellen. Er moet nog gestemd worden, maar alle seinen lijken op groen te staan. Het is een interessante case die laat zien, dat de landbouw opgeofferd wordt.

Bron

Column: Overheid lost stikstofprobleem op door niets te doen
melkvee.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+1
De Winter
Om de stikstofcrisis op te lossen moet je wel aan tafel zitten. We hebben gezien wat het weglopen op gaat leveren. Dan trekt de politiek het plan en mag je hopen dat het goed komt.
Een oproep om weg te lopen voor je verantwoordelijk is dom, heel erg dom. Daarmee help je de pas knelgevallen niet.
Veel partijen kunnen een voorbeeld nemen aan de lto die tot het laatst blijft vechten om resultaat te boeken.
Wanneer je kijkt naar de verschillende lopende dossiers is het logisch dat je zoekt naar een integrale oplossing zodat je eindelijk een keer op verschillende dossiers stappen kunt zetten.
Persoonlijk ben ik blij mee te kunnen delen dat IJsbrand Snoeij de gesprekken gaat voeren nu Trienke Elshof voorrang gaat geven aan andere taken.
IJsbrand weet hoe Den Haag en de boeren elkaar nodig hebben om eindelijk uit de crisis te komen en zal zich maximaal inzetten om het proces in goede banen te leiden.
nicolien
@De Winter lto wa is dat?
+2
De Winter
@nicolien Een vereniging zoals de nmv. Maar dan zonder vluchtgedrag en wel met daadkracht.
Samen sta je sterker.
+3
nicolien
@De Winter ja ja ,de leden van lto hebben wel een aardig vlucht gedrag getoond de laatste 5 jaar.
De Winter
@nicolien Doe gewoon wat je fijn vindt
Er zijn drie soorten smaken in de etalage
Mark en Sieta kunnen schreeuwen en goed sorry zeggen. Nmv probeert het wel maar mist het gevoel met de maatschappij en de politiek
Dan als laatste de lto. Ook niet altijd perfect maar ze doen het maar mooi wel elke keer.
Het slechtste wat je kunt doen is niet overleggen.
Er is nog een maand tijd om zaken bij te buigen. Laten we alsjeblieft geen kostbare tijd verliezen door elkaar zwart te maken.
Boerbakje
@De Winter LTO mist het gevoel met wat de achterban had kunnen zijn. Ik weet niet wat erger is.
+2
JanCees
@De Winter Je stukken hebben heel veel gelijkenis met de communicatie van Agractie . Is mij prima hoor maar ik zie IJbrand Snooij als betrokken bij Caring Farmers en zodoende groot criticaster van de hedendaagse landbouw en en veehouderij nu niet de meest ideale achtergrond hebben om het omplexe stikstof dossier te gaan bepleiten bij LNV.
Maar ik zal het wel niet goed begrijpen.
+1
Wolswinkel
@De Winter Ben heel benieuwd naar jouw antwoord op mijn vragen. Je gaat toch geen vluchtgedrag vertonen om in jouw terminologie te blijven? Graag een lang betoog.
De Winter
@Wolswinkel De aanval is weer geopend. Super instelling. Ga nu eens kijken wat er nodig is om het stikstofdossier in beweging te krijgen. Met ruzie maken en halsstarrig vasthouden aan oude gewoontes is het moeilijk constructief werken.
Er zijn wel degelijk mogelijkheden om de melkveehouderij een perspectief te bieden, ook binnen de nieuwe randvoorwaarden.
Maar dan moet je wel willen. Wanneer we nu allemaal proberen tot een vorm van raamwerk te komen kunnen de definitieve details ingevuld worden in een tijdstraject wat recht doet aan de zorgvuldigheid die past bij de complexiteit van de stikstofcrisis.
Eerlijk gezegd is dhr Snoeij ook niet mijn persoonlijke eerste keus. Maar je moet wel iemand hebben die huis is in de materie en weet hoe de hazen lopen.
JanCees
@De Winter Het LandbouwCollectief heeft prima voorstellen gedaan maar LNV moest wel eerst PAsmelders en vergunningloze bedrijven regelen dat vertikt de minister. Verder heeft Snoeij nog niet heel veel stikstofkennis in zijn CV althans ik kan het zo snel niet vinden. Ik heb al wel heel veel inhoudelijk bloopers voorbij zien komen en bijna ongelukken die net op tijd zijn tegengehouden door @spithoven
De Winter
@JanCees Het landbouwcollectief heeft moeite met de transitie die we nodig hebben. Nodig op meerdere integrale vraagstukken. De oplossingen die het meest recht doen aan de bereiken van de gestelde doelen komen als eerste in aanmerking.
Het collectief gaat veel te weinig uit van de transitie die gewenst wordt door de samenleving.
Landbouw en natuur kunnen prima samenwerken en naast elkaar bestaan. Een mooi voorbeeld is het volgende:
boerderij.nl/Home/Blogs/…
+1
Nevergiveup
@De Winter "moeite met de transitie die we nodig hebben"

Wie heeft die nodig ? , de veehouders in iedergeval niet , die hebben vanaf 1995 voldoende gedaan.

Laat jij en de rest van over het paard getilt nederland eerst maar eens 30% reduceren op eigen kosten
+2
de jonge
@De Winter wat is volgens jou de reden dat je zogenaamde transitie nodig is? de economie op gang houden of denk je werkelijk dat als hier de boeren de nek omgedraaid worden de wereld gered gaat worden en de klimaatverandering stil komt te staan.....
De Winter
@de jonge Er is een grote categorie melkveehouders die koppig denken dat alles moet blijven zoals het nu is. Dat kan niet.
De landbouw van nu is niet hetzelfde als 50 jaar geleden en over 50 jaar is de landbouw weer anders dan vandaag. Dat is inherent aan de tijdgeest.
Zaken die nu spelen zijn complexer dan vroeger. De samenleving kijkt veel meer en of je het nu leuk vindt of niet, daar doe je niets aan.
Je kunt beter proberen een constructieve houding aan te nemen om vooruit te komen ipv bijvoorbeeld politici in het donker lastig te vallen en te schofferen wegens een andere mening.
Als boeren zijn we nog maar een klein clubje. Zolang we nog de mogelijkheid hebben om de verstandhouding met het ministerie goed te houden moeten we dat koesteren.
De relatie met lnv kun je beter zien als een soort huwelijk. Ook daar is wel eens wat maar dan werk je aan een oplossing en loop je ook niet direct weg. Ook dan is het een spel van geven en nemen.
De politiek heeft hoog ingezet. Voornamelijk op kringlooplandbouw en het reduceren van emissies.
Het rapport Remkes was duidelijk: niet alles kan.
Wanneer je weet dat zaken zo liggen kun je twee dingen doen: je loopt weg of gaat werken aan een oplossing waar beide partijen mee kunnen leven.
Ik kies voor het laatste. Maak gewoon zelf die keuze.
+2
Weidezicht
@De Winter geven en nemen. Maar als je alleen mag geven, houdt het ook op.
+1
cs-agrar
@De Winter voor welk clubje loop jij?
Boerbakje
@De Winter ik heb het idee dat jij de links liberale technocratische bestuurslaag met nog wat drammerige ngo's en groene graaiers als samenleving ziet. Als de ruimte in Nederland echt anders moet worden ingevuld laat ze dat dan eerlijk benoemen kan daar een goed gesprek over worden gevoerd. Die ruimte komt er toch wel door de vergrijzing. Ipv door een papieren probleem ons verdien model te slopen ons verder te demotiveren om zo ruimte in Nederland te creëren.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @De Winter:
verstandhouding met het ministerie goed te houden

Zie jij nog steeds niet waar LNV (overheid) mee bezig is? Je moet NOOIT gaan overleggen met een partij die op jouw vernietiging uit is. Knoop dat in je LTO-oren!!
+1
de jonge
@de jonge een heel verhaal,lijkt wel of zit u in de politiek,maar geen antwoord op mijn vraag...begin daar eerst dan maar eens mee. wat is de reden dat u zo vol bent van transitie, economie draaiende houden of denken dat de wereld en de natuur gered word als in nederland de boeren de nek om worden gedraaid, denkt u werkelijk dat het klimaat dan niet meer veranderen zal?
De Winter
@de jonge Je sleept er wel heel veel bij. Er is een stikstofcrisis. Dat lijkt mij voorlopig genoeg.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @De Winter:
Er is een stikstofcrisis.

kan zijn maar niet in de landbouw. NOx enNH3 zijn niet hetzelfde en gedragen zich ook anders. De ene neemt en de andere brengt leven
+2
@De Winter Er is geen stikstof crises , en dat weet jij beter als geen ander, een probleem wat niet bestaat kun je niet oplossen, simpelweg omdat het niet concreet bestaat. Het is een papieren probleem , en de overheid kan dit niet zonder gezicht verlies toegeven.
+2
de jonge
@De Winter is er daadwerkelijk een stikstofcrisis?? of is het een papierenkwestie waarvoor de landbouw geofferd moet worden terwijl die al gigantisch veel gereduceerd hebben. volgens mij is er ook een pfas crisis, bijzonder dat ik daar van de politiek niets meer over hoor,hoe kan dat?
Zwaagdijk
@de jonge die normen zijn verhoogt. Dus toen was het probleem weg.
de jonge
@Zwaagdijk precies dat dus. dan kan het wel,als het iets is waar de staat zelf verantwoordelijk voor is en ze dat bij niemand in de schoenen kunnen schuiven wat voor chemische troep er jarenlang toegestaan is voor gebruik. Daarentegen iets waar de natuur niet zonder kan en ze een stok hebben om de landbouw om zeep te helpen,dan ineens zou het zogenaamd niet kunnen. doe daar dan hetzelfde,gooi die normen omhoog is het probleem ook opgelost.Ik neem aan dat de natuur meer schade ondervind van de pfas dan van de natuurlijke stikstof...dus wat zijn de belangen voor die zogenaamde transitie die volgens sommigen zogenaamd nodig is
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @De Winter:
Er is een stikstofcrisis

Die zin is niet af. Het moet zijn "Er is een stikstofcrisis BEDACHT".
de jonge
@kanniewaarzijn klopt,en hij heeft nog steeds geen antwoord gegeven op mijn vragen
,dat zegt ook genoeg toch
+4
JanCees
@De Winter waarom transitie nodig naar iets waar de onderbouwing van ontbreekt en de rekenmodellen alle kanten aan onzekerheden op vliegen.
Ben je woordvoerder van Carola of zo?
Zorg eerst maar eens voor niet weerlegbare data en metingen en onderbouwing.
Dan is er een beeld of er wat nodig is en wat er nodig is .
Als dat er allemaal niet is dan ben je als bestuurders bezig met stomme overleggen die niets oplossen behalve dat je Carola paait.
Ik zie momenteel veel Carola paaierij om projectsubsidies en communicatietrajectjes te verkrijgen zodat de clubkes zelf en niet de boeren er beter van worden.
+1
JanCees
@De Winter waarom transitie nodig naar iets waar de onderbouwing van ontbreekt en de rekenmodellen alle kanten aan onzekerheden op vliegen.
Ben je woordvoerder van Carola of zo?
Zorg eerst maar eens voor niet weerlegbare data en metingen en onderbouwing.
Dan is er een beeld of er wat nodig is en wat er nodig is .
Als dat er allemaal niet is dan ben je als bestuurders bezig met stomme overleggen die niets oplossen behalve dat je Carola paait.
Ik zie momenteel veel Carola paaierij om projectsubsidies en communicatietrajectjes te verkrijgen zodat de clubkes zelf en niet de boeren er beter van worden.
+1
BertK
@De Winter Transitie op basis van de stikstofproblematiek heeft alleen nut als je weet wat je vertrekpunt is. Zonder legalisatie van de vergunningloze bedrijven ten gevolge van de PAS en inventarisatie van eventuele andere voorheen vrijgestelde bedrijven gaat dat niet.
Bepaalde zogenaamde belangenbehartigers willen bewegen om te bewegen en zo in een goed blaadje te staan bij overheid en Jan Publiek. Het is nu tijd om eerst helder te hebben wat het vertrekpunt is.
Daats
@De Winter ben je snoeij zelf?
Wolswinkel
@De Winter Heeft niks met aanvallen te maken, des te meer met jouw opstelling. Beetje belerend doen en uiteindelijk schuif je een Caring Farmer naar voren. En dan denk je het belang van gangbaar veehoudend Nederland te dienen(incl Pas melders)!? Jij lult vooral veel maar zegt totaal niks! Even peilen hoe die boertjes denken over jullie slikstrategie t.o.v. de overheid.
Weidezicht
@De Winter wie maakt wie nu zwart hier?
BertK
@nicolien Dat zijn ex leden.
+1
Wolswinkel
@De Winter Dus Trienke is opzij geschoven? Wat deed IJsbrand voorheen voor het LTO? Of is het Biohuis ook eigendom van LTO?
familie pelle
@De Winter je zal maar een gewone boer zijn, in Groningen wonen en dichtbij een natura 2000 gebied wonen en je wordt vertegenwoordigd door een persoon die je zsm om wil schakelen naar biologische bedrijfsvoering. Zonder enig verdienmodel wordt je in het diepe gegooid.

Quote:
men zou juist rondom Natura 2000-gebieden en andere belangrijke natuurgebieden moeten streven naar een cordon van extensieve biologische bedrijven en bestaande biologische bedrijven in en om deze gebieden moeten koesteren. Ons dringende verzoek is dan ook om de biologische sector op korte termijn actief te betrekken bij de beleidsontwikkeling.
+4
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @De Winter:
. Dan trekt de politiek het plan

De politiek trekt het plan nu ook. Maar nu met een LTO die er weliswaar heeft bijgezeten, maar waar niet naar geluisterd is en die nu zegt: "laten we maar tekenen, want ze voeren het zonder ons ook wel door". En dan kan Carola weer zeggen dat het in overleg met "de sector" besloten is.

Word wakker man!!!!
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @De Winter:
voorbeeld nemen aan de lto die tot het laatst blijft vechten

?ja knikken en meebuigen is vechten?
+1
crisis
Quote Reactie van @De Winter:
Persoonlijk ben ik blij mee te kunnen delen dat IJsbrand Snoeij de gesprekken gaat voeren

Gelukkig is daar niets van waar. De biologische sector is bezig zich af te zetten tegen de rest van de landbouw. De biologische sector meent een stikstofarm landbouwsysteem te voeren. Men is bezig een convenant met de overheid te sluiten dat hen vrij stelt van reductiemaatregelen. De reductieopgave voor de rest van de sector wordt hierdoor groter. Eigenlijk eenzelfde soort actie als Netwerk Grondig in het fosfaatdossier heeft uitgehaald. IJsbrand Snoeij, een vertegenwoordiger van Biohuis, kan dus niet de belangen van de gehele sector behartigen.
Jan-T
De overheid heeft last van ik weet het beter syndroom.
En gesprekken voeren waar niemand luistert heeft geen enkele zin.
Het is nog nooit zo donker geweest dat het niet meer licht werd.

Dus zeur met elkaar wie goed is en of minder goed maar een gesprek voor je met elkaar en je zorgt met elkaar dat je het eens wordt.
groeier
@Jan-T
De overheid kijkt op een afstandje jaloers naar de stikstofrechten van de landbouw, ze zouden ze maar wat graag afnemen. Maar de stikstof is van de ondernemers met de juiste vergunningen.
+1
Noordoost
Het grootste gevaar voor de sector is niet Carola maar LTO
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!