Topman FrieslandCampina in de Telegraaf

Roel van Neerbos (61), president consumentenzuivel nationaal en internationaal bij FrieslandCampina, ziet dat de zuivelreus hard wordt geraakt door de coronacrisis. Dat geldt met name voor de handel in het Midden-Oosten, waar de zuivelcorporatie buitenhuisproducten verkoopt waar veel marge op zit, en voor Nigeria. Van de ruim €11 miljard omzet die FrieslandCampina maakt, komt bijna €4 miljard uit Azië en ruim €1 miljard uit de regio die wordt gevormd door het Midden-Oosten en Afrika.

Meer: telegraaf.nl/financieel/1681948576/…

Deel dit topic

Reacties

Nijhof
Dat betekent 6 miljard omzet op de verwerkte melk in de Benelux.
Dat is wel even schrikken. Het lek is boven tafel.
Grasbaal
Quote:
het is ook zo leerzaam dat ik onze eigen leden-melkveehouders, onze aandeelhouders, vaak spreek. Ik maak dankbaar gebruik van hun kennis en ervaring over het management van hun melkveebedrijven. Bovendien houden ze ons scherp door kritische vragen te stellen. Ik leer veel van ze als het gaat om pragmatisme en kostenbewustzijn. Als geen ander weten melkveehouders zich aan te passen en om te gaan met beperkingen.”
+1
BertK
@Grasbaal Dat is een compliment.

Hij ziet ook dat er wel wat gevraagd wordt van de melkveehouderij oa doordat er genoeg veranderingen zijn.

Veranderingen en bedreigingen kunnen kansen zijn, maar niet altijd en voor iedereen. Hopelijk realiseert hij zich dat ook (wij ook ;-)).
+3
George
Nigeria wat gaan ze in zulke landen toch zoeken? Ongelooflijk om te investeren in zulke armoedige onstabiele vaak corrupte landen welke van crises in crises belanden. Wegblijven daar!
+2
BertK
@George Dik olieland, soort midden oosten, is serieus geld. Ze hebben alleen nog probleempje met de verdeling.
Economie is door lage energie prijzen ingestort.
Is één van de opkomende economieën.
George
@BertK

Opkomende economie? Schei uit man.
Wat ga je er in vredesnaam zoeken? Nogmaals wegblijven daar.


Armoede:
Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Nigeria 60,8% van de bevolking onder de armoedegrens.

Rechtspraak:
Twaalf noordelijke staten waar de moslimbevolking de meerderheid vormt, hebben aan het begin van de 21e eeuw tot onvrede van de christelijke minderheid de burgerlijke wetgeving vervangen door de islamitische sharia. In het voornamelijk christelijke zuiden gelden de wetten van de overheid.
+1
pieta
@George 40% vd bevolking (is nog altijd 80 miljoen ) leeft niet onder de armoedegrens. Duitsland heeft met een bevolking van 83 miljoen ook nog 17% onder de armoedegrens. Maar afzetmark in aantallen is in Nigeria in potentie net zo groot als Duitsland.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Maar afzetmark in aantallen is in Nigeria in potentie net zo groot als Duitsland.

Ik heb veel meer vertrouwen in Duitsland , is dat gek?
pieta
@George Gezien het verleden vertrouw ik de Duitsers niet zo. 😁
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
Gezien het verleden vertrouw ik de Duitsers niet zo.

Tja dat kan , ik heb dat met Nigeria
+1
Wolswinkel
@George Wie NigeriA zegt moet ook NigeriB....
+2
Bennie Stevelink
@George ja, dat is gek. Heel gek zelfs.

Duitsland is een verzadigde markt die eerder krimpt dan groeit. Er komt in toenemende mate goedkope zuivel uit Oost Europa waar onze zuivel in prijs tegenaan moet. De bovenkant van de markt wordt vooral opgevuld door kleinere, plaatselijke zuivelleveranciers, vergelijkbaar met Cono, die sterk inspelen op het streeksentiment. RFC kan daar niet tegenop.
RFC heeft al vastgesteld dat het niet mogelijk is in Duitsland winst te maken. Zelfs het halen van de garantieprijs is al een hele uitdaging.

Nigeria is een groeimarkt. De bevolking zal de komende 50 jaar waarschijnlijk verdubbelen. Merken van RFC zijn daar volledig ingeburgerd. Er kan daar “gratis” gegroeid worden en er valt vlot geld te verdienen.
rondomgroen
@Bennie Stevelink "verdubbelen". Daar denkt Bill Gates heel anders over.
Sjaakiee
@Bennie Stevelink in 2017 zijn er stevige investeringen gedaan in duitsland door rfc. Hierdoor gingen ze binnen 3 jaar weer flink winst draaien daar wast verhaal. Niet gelukt?
+1
Nevergiveup
@Bennie Stevelink In het verleden berekende prognose's met corrupte landen is geen garantie voor de toekomst.
+2
sorry
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Cono

heb je het stukje kaas al op ,dat ergens bij de melktank lag?

dan begrijp je misschien het probleem...
Wolswinkel
@sorry Ik eet altijd Beemster kaas, die is top!👍 Dat stukje kaas wat ergens bij de tank lag en ik de volgens de dag op het trapje zag liggen smaakte ook top!👍 Milner 30+. Juist hierdoor denk ik RFC weer te gaan sponsoren de komende tijd.
+1
pieta
@sorry Smaken verschillen. Ik heb al zat soorten Beemsterkazen op die ik niet lekker vond. En de Milner die wij gehad hebben smaakte mij prima. Ik heb overigens het liefste jonge, zachte kaas.
+2
torrarica
@pieta Hier altijd Noordhollandse kaas van Campina extrabelegen je blijft er van eten.(gemaakt in Lutjewinkel met Noordhollandse melk)
+2
JanCees
@George Ooit van nabij mogen ervaren wat de Nigeriaanse markt kan betekenen voor de Nederlandse melkveehouder en @pieta heeft gelijk Nigeria is markt waar al jarenlang goede marges zijn en veel geld riching RFC komt
+2
pieta
Quote Reactie van @JanCees:
en @pieta heeft gelijk

He toetsenbordheld, je gaat me potverdikke toch niet zomaar gelijk geven he. Zo kan ik het ook. 😁
weurding
@BertK dat probleempje met de verdeling is de regering hier ook niet vreemd
BertK
@weurding Begin je nu over stikstof?
weurding
@BertK nee, staatsuitgaven
+1
hypotheekboer
@George RFC zit er al meer dan 50 jaar, misschien nog wel langer met export van condens uit Leeuwarden. Dan mag je er toch wel vanuit gaan dat er geld verdiend werd. Er zit daar wel een koopkrachtige bevolking die de RFC producten waardeert.
George
Quote Reactie van @hypotheekboer:
Er zit daar wel een koopkrachtige bevolking

😂 60,8 % leeft onder de armoede grens.
+2
sorry
@George misschien onwikkelingshulp
BertK
@George Zoals ik al aangaf, ze hebben een probleempje met de verdeling van de welvaart.

Liever 100 man aan een Mona toetje dan één miljonair in een privé restaurant als klant. Alleen daarom mag je een betere verdeling van de welvaart wensen. Hoef je niet direct communist voor te zijn natuurlijk 😉
George
@BertK
Nu geef je zelf al de reden dat het er niks is.
+1
BertK
@George Er is meer ruimte voor verbetering dan voor verslechtering.
Hans van Bergen
@hypotheekboer Friesland is indertijd meegefietst met Shell die daar de olie voor nop wegzuigt en Heiniken die de bevolking met bier eronderhoud. paar % van 200 miljoe inwoners is al snel meer dan Nederlanders
+2
weurding
@Hans van Bergen als Heineken daar goede zaken doet zijn ze waarschijnlijk te lam om iets anders te consumeren🤭
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
Nigeria wat gaan ze in zulke landen toch zoeken? Ongelooflijk om te investeren in zulke armoedige onstabiele vaak corrupte landen welke van crises in crises belanden. Wegblijven daar!

Weg blijven?
Als je er geen zicht op hebt ,en ook geen verstand van , dan moet je weg blijven met je oordeel.
RFC maakt al sinds jaar en dag daar miljoenen winst.
foodagribusiness.nl/hogere-winst-en-omzet-voor-fri…
+1
Zwaagdijk
@arie.j toch raar dat ze dat bedrijf cal in Nederland dat miljoenen winst maakte verkochten.
Ik heb altijd geleerd. Eerst de basis goed dan verder. Maar ze vergeten de basis.
Zwaagdijk
@Zwaagdijk csk bedoelde ik voor de ingrediënten in kaas
+1
Sjaakiee
@Zwaagdijk gaten stoppen
+1
arie.j
Quote Reactie van @Zwaagdijk:
@arie.j toch raar dat ze dat bedrijf cal in Nederland dat miljoenen winst maakte verkochten.Ik heb altijd geleerd. Eerst de basis goed dan verder. Maar ze vergeten de basis.
Melk in verwerkte vorm van RFC moet voor veruit het grootste gedeelte naar het buitenland, wil jij dan zeggen dat het minder belangrijk is?
+2
Zwaagdijk
@arie.j Dat schrijf ik niet, maar volgens mij is het een Hollandse coöperatie, dan moet je zorgen dat je zoveel mogelijk geld voor de Hollandse boer creëert. Csk was niet spannend. Draaide top. En miljoenen winst. En dat geld douw je in 1 of ander land met potentie. 🙈dat moet nog.. tel je zegeningen. Hoe verder van je bed des te dichte bij je schade!
Noorderling
@Zwaagdijk
Dan kun je beter naar het casino, heb je in ieder geval nog 50%kans op rood.
arie.j
Quote Reactie van @Zwaagdijk:
@arie.j Dat schrijf ik niet, maar volgens mij is het een Hollandse coöperatie, dan moet je zorgen dat je zoveel mogelijk geld voor de Hollandse boer creëert. Csk was niet spannend. Draaide top. En miljoenen winst. En dat geld douw je in 1 of ander land met potentie. dat moet nog.. tel je zegeningen. Hoe verder van je bed des te dichte bij je schade!

Nou ik denk, en ik weet wel zeker, dat jij geen cijfers over een toekomstige winst begroting versus het overname aanbod/prijs van DSM hebt gezien.
Dus is je verhaal van niet spannend uit de lucht gegrepen. Als het bod niet erg lucratief was geweest hadden DOC, Cono en Rouwveen hun aandelen niet aangeboden om te verkopen.
Nigeria is van oudsher een winstmaker en afzet voor eerst Friesland en later RFC geweest. Geen enkele reden om daar laatdunkend over te doen.
Risico is groter dan hier , maar de winst gemiddeld over de jaren veel groter.
Reacties zoals van George is enkel iets van "wat de boer niet kent, dat lust die niet".
Tweederde van de Nederlandse zuivel gaat naar het buitenland, dus zul je daar van de partij moeten zijn. En marges zoals in Duitsland of België zijn erg beperkt (Campina draaide in Duitsland zowat altijd verlies toen ik bij Campina nog wat mee liep)
Zwaagdijk
@arie.j omzet 65 miljoen winst 5,3
Verkocht voor 150 miljoen totaal. Rfc had 82% Vd aandelen
+1
arie.j
Quote Reactie van @Zwaagdijk:
@arie.j omzet 65 miljoen winst 5,3Verkocht voor 150 miljoen totaal. Rfc had 82% Vd aandelen

Dat is 1 jaar, voor een wat juiste waarde moet je meer jaren weten en ook de toekomstvisie.
Er waren daarbij nog voorwaarden bedongen over receptuur dacht ik, is allemaal ook niet onbelangrijk
Overigens is ruim 28 keer de winst op zich een beste prijs
Er zijn genoeg bedrijven voor de helft te koop.
Zelfs Unilever (die helemaal geen last heeft van corona) blijft op de beurs op een 20 keer de winst steken
boerenbusiness.nl/melk/artikel/…
Zwaagdijk
@arie.j ja 28 x de winst is een goeie prijs.
Maar 8,3% rendement over de omzet is ook niet slecht. En geen zorgen.
Recepturen ging over leveringszekerheid voor de aankomende jaren.
+2
robbies
@arie.j Riedel draait onder de nieuwe eigenaar wederom top. Was bij RFC ook; een cashmaker in de thuismarkt. Toch wilde de eigenaar er vanaf, want het was geen "core business" en vage redenen als dat er in geinvesteerd moet worden.
Vervolgens wordt er een veelvoud gepompt naar buitenlandse bedrijven waar eveneens geen ledenmelk in gaat, in verre landen. Om twee jaar later de verloren thuismarkt weer herwonnen moet worden met PP.

Vind je het dan gek dat wij argwanend zijn dat wanneer een cashmaker - die wél aan de corebusiness hangt en die ledenmelk rechtstreeks tot waarde maakt in de thuismarkt - verkocht wordt?
+1
cornelissen
Quote Reactie van @arie.j:
Campina draaide in Duitsland zowat altijd verlies toen ik bij Campina nog wat mee liep)

Nog steeds, alleen met Landliebe wil het wat , rest is al meest opgeruimd .
Zou ooit de tweede thuismarkt van voor de fusie Campina worden , heeft hun veel geld gekost.
Schijnt een moeilijke markt te zijn , de duitse markt om er iets te verdienen,.
sorry
Willen ze nog meer geld halen op de beurs?
+2
--Erik--
Snap werkelijk niet hoe je nou kunt afgeven op de aanwezigheid in Nigeria, China, Indonesie. Het zijn juist de landen waar een groot deel van de winst van FC vandaan komt. Hoe triest dat wellicht ook is bezien in het licht van de internationale verhoudingen. In Europa is het een vechtmarkt, waar met standaardproducten geen droog brood te verdienen is. Hooguit nog met producten met een hoge toegevoegde waarde!
+4
cornelissen
@--Erik-- Misschien moeten we @George het welleswaar al oude boek toesturen van 75 jaar CCF
Het is wel eens meer minder gegaan met toen CCF , maar heeft meestal een plus de de melkprijs gegeven in Friesland van enige centen per jaar.
( CCF was voor de fusie de naam van het bedrijf waar de Afrika en Azië activiteiten waren ondergebracht )
Sjaakiee
Als je alles op een rijtje zet dan heeft de directie de laatste 5 jaar er niets van gebakken.
harke
Alles naar de kl*ten draaien als "top bestuur ".
Maar nog wel wies in de krant

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0