Illustratie van: Sammy2004

Rosékalverhouder in nood

Een groep rosékalverhouders heeft woensdag de noodklok geluid. Door de coronacrisis lijden de boeren zulke zware verliezen dat het voortbestaan van hun bedrijven in gevaar is.

Deel dit topic

Reacties

MTSTAMMINGA
Niet best voor die ondernemers denk dat wij melkveehouders hier ook wel iets van gaan voelen

STERKTE Kalverhouders /Rosemesters
pieta
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
hier ook wel iets van gaan voelen

Voelen doen we het al sinds maart in de kalverprijs. Invloed op melkprijs durf ik niet zeggen. Daarnaast waarschijnlijk ook nog in de opbrengstprijs van onze eigen uitstootkoeien. Verlies bij rose is overigens nog wel wat groter als wat de nuka's gedaald zijn in prijs.
pietjepuk
@pieta Het is wel een sector waar het soms met bakken binnen komt en soms met kruiwagens naar buiten gaat. Heb er geen zicht op of het piepen nu terecht is of dat het nu even een dipje is wat makkelijk gecompenseerd kan worden met "gouden tijden".
Realisme
@pietjepuk 150 euro per dier bijleggen wat ik hoor
pietjepuk
@Realisme hoeveel hielden ze in de "goude tijden" over?
+1
Realisme
@pietjepuk dat hoorde ik dan weer niet😂 er was dan in ieder geval niet de behoefte om een bovengemiddelde nuka prijs uit te betalen😂
pieta
@pietjepuk Was meer dan 1 euro per kg af. Opbrengstprijs minus 200 per kalf.
+1
joske1980
@pietjepuk
Ik mest rosé kalveren maar kun je mij vertellen wanneer het met bakken binnen kwam?
+1
pieta
@joske1980 Als je het goed deed van begin 2000 tot en met 2018. Maar vertel eerst wat je exact doet in de rose en bij een beperkt aantal komt het nooit met bakken binnen.
joske1980
@pieta
180 stuks veelal oud rosé voor 3/4 al l in all put. Rest zijn eigen stierkalveren van Melkveebedrijf
We mesten de grote koppel in gunstige tijd dus opstarten in voorjaar dus nooit leveren in de zomer. En prijzen laatste jaren onvoldoende gestegen met duurder voer.
pieta
Quote Reactie van @joske1980:
180 stuks veelal oud rosé voor 3/4 al l in all put.

All in de put? 😁
Maar even serieus, aan het afmesten van starters is de wereld niet verdiend. Dan moet je al vet zijn. Is ook veel te makkelijk. Mestput vol, ruwvoer op en uitval erg schadelijk. Wat voor starters mest je?
Wij mesten wel eens een koppeltje starters af in het verleden. BWB-vaarzen. Als je op volledig rooster zit. Maar de winst zit in kalveren starten en dan met name die van jezelf. In ons beste jaar hadden we iets van 3,5 cent per kg melk TW met afmesten vd eigen kalveren plus een koppeltje starters.
joske1980
@pieta weet ik van starters maar wij kochten meestal koppel 110tot 140 kalveren dan kon je meestal wel ergens de mooiere uitzoeken en dan zijn ze ruim half jaar oud als het herfst is dus weinig uitval en veeartskosten. Maar frietsnippers op dit moment 46 eur is al jaren veel te duur al dat spul.
Ze bellen ook nooit meer van ik zit met vrachtje omhoog kun je wat ontvangen?nee helaas en dat is eigenlijk al jaren zo.
+2
pieta
Quote Reactie van @joske1980:
dan zijn ze ruim half jaar oud als het herfst is dus weinig uitval en veeartskosten

Wij kochten als wat goedkoper waren. Zorgen voor goed stalklimaat. Met wat extra inzet er toch wat aan te winnen. Maar starters mesten is eigenlijk te simpel om veel aan te verdienen.
In een ver verleden deed mijn vrouw kalfjes starten. Verkopen voor stierenpremie. Daar was geld aan verdiend. Goedkoop kalfje in het hok, weinig mest, weinig voer maar vraagt veel tijd en vakmanschap.
joske1980
@pieta
Dat klopt maar onze stal is eigenlijk een stierenstal dus te groot voor dat hele kleine spul
Nu trouwens ook weer noodgedwongen
+3
pietjepuk
@joske1980 Als ik de kalvermesters hier in de omgeving bekijk dan heb ik er zeker geen medelijden mee. Die hebben de laatste jaren hele kastelen gebouwd veel bling bling gekocht en sommige ook veel grond.
joske1980
@pietjepuk
Dat zie ik hier ook meestal witvlees. Of enkele hele grote jongens. Contracten zullen wel heel goed zijn dan.
Vooral startbedrijven hebben goed verdiend
Hooibaaltje
@pietjepuk dat was nog in de tijd van de hoge premies/Toeslagrechten
Kon toen aardig oplopen. Toen was er nog wat winst. Premies zijn er(bijna) af. Dus denk ik niks geen reserves meer.
pieta
@Hooibaaltje In de tijd vd hoge premies waren de kosten/opbrengsten wat anders. In de jaren na ontkoppeling vd directe steun omgezet naar bedrijfstoeslag op hectares werd het beter.
royale
@joske1980 dat geldt alleen voor enkele bedrijven die grondgebonden zijn en geen financiering hebben! Maar dat geldt voor alle sectoren! Het is dieptriest voor de kalverhouders die het voor eigen kop doen! Maar ook de contractgevers krijgen het nog zwaar als het zo door gaat!
groeier
Quote Reactie van @joske1980:
Ik mest rosé kalveren maar kun je mij vertellen wanneer het met bakken binnen kwam

Wat extreem slecht gaat kan ook weer extreem schaars worden, alleen daar heb je nu niets aan.
joske1980
@groeier
Dat klopt maar dat gaat vaak op bij veel omzet dus varkens of kippen bij rundvee en vooral melkvee ook mis je dat.
Daar komt bij dat dit eindelijk weer een jaar leek te worden om te kunnen bufferen Maar dat geld ook voor de melkveehouderij
de hoef
@pietjepuk corne heeft goed geboerd in elk geval
pietjepuk
@de hoef corne ????
de hoef
@pietjepuk verhaal niet gelezen dan ?
Spuit11
@MTSTAMMINGA Het merendeel gaat "gelukkig" naar Van3. De witvlees wordt nog wel iets in de benen gehouden door deze monopolist.
+1
Toekomst0
@Spuit11 klopt, als de kalveren er uitgaan wil van3 dat je straks Max.10-12 weken leeg gaat staan zodat er straks minder aanbod is. Met leegstand vergoeding. En als alles dan weer open kan na deze gedeeltelijke lockdown denken ze dat de prijzen omhoog schieten omdat er minder aanbod is, ieder voelt het in de portemonnee die 10-12 weken maar als het daarna beter gaat ben je blij dat van3 toch n groot aandeel hierin heeft meegeholpen doordat ze zo groot zijn, kunt het n beetje vergelijken met de melkpoeder berg die je niet wil hebben na n (melk)crisis.
@MTSTAMMINGA Iedereen moet wat verdienen ook de kalvermesters , de kop der veur .
MTSTAMMINGA
@Detukkeroettwente En wat zegt de banken tegen die ondernemers??? Sorry mag je niet helpen of zouden we ook willen ?? Wat denk je @Detukkeroettwente
+1
ejb
Doen wij allang.

De nuka prijs is al een lange tijd op een veel te laag nivo.
dewittemotor
@Melkweb Tja, en dan willen ze de landbouw die niet door Corona om zal vallen, op een andere manier de nek omdraaien. Je zou toch zeggen spaar die op zijn minstr in deze tijden. Hoe je nog iets van werkgelegenheid over
garriet vant pad
Volgens mij gaat dit over vrije mesters die geen "corona"steun kunnen krijgen. terwijl V3 toch al een miljioentje of 8 heeft ontvangen. Of zal het de BV dienstverlening zijn........ Die in theorie niets met kalveren van doen heeft??? Die er wel voor in aanmerking kwam. 🤔
Grasbaal
Rosékalverhouders luiden noodklok


Ondernemers tussen wal en schip, voortbestaan in gevaar

Rosékalverhouders luiden de noodklok. Door de coronacrisis lijden ze dermate grote verliezen dat het voortbestaan van hun bedrijven en de sector in gevaar komt. Ondanks het feit dat landbouwminister Carola Schouten verschillende land- en tuinbouwsectoren ruimhartig financieel ondersteunt, weigert ze de rosésector een helpende hand toe te steken.

Anders dan hun collega’s met blankvleeskalveren heeft het merendeel van de rosékalverhouders geen vast contract met een slachterij of integrator. Ongeveer 40 procent van alle kalverhouders is rosékalverhouder die voor eigen rekening en risico kalveren houdt. Het gaat om ongeveer zeshonderd bedrijven. Vanaf 16 maart zijn de verliezen bij deze groep opgelopen naar 100.000 tot 300.000 euro per volwaardig gezinsbedrijf.

TVL niet van toepassing
Hoewel het kabinet gisteren bekend heeft gemaakt dat de subsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) open wordt gesteld voor alle ondernemers uit alle bedrijfssectoren, kunnen rosékalverhouders hier geen gebruik van maken. De regeling stelt dat het omzetverlies minimaal 30 procent moet bedragen om in aanmerking te komen. Kalverhouders hebben te maken met een prijsdaling van 25 procent, maar omdat de winstmarges relatief klein zijn en de productiecyclus acht tot twaalf maanden duurt, zijn de kosten veel hoger dan de opbrengsten, wat leidt tot bovenstaande verliezen.

Rutte: niemand in de steek laten
De groep kalverhouders wil dat de overheid de financiële zorgen serieus neemt. Premier Rutte deed in maart de belofte dat ondernemers niet in de steek gelaten worden. 140.000 bedrijven hebben ondertussen gebruik gemaakt van de NOW-regeling waarvoor de regering 8 miljard euro beschikbaar heeft gesteld. De regeling voorziet in een tegemoetkoming in het loon van medewerkers. Aangezien rosékalverhouders overwegend familiebedrijven zijn, zonder personeel, hebben zij geen gebruik kunnen maken van de NOW-regeling.

Wel geld voor andere sectoren
Minister Schouten heeft in mei wel 650 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de sierteelt, onderdelen van de voedingstuinbouw en fritesaardappelen omdat in die sectoren de marktprijzen dramatisch kelderden. De aardappelsector heeft ruim gebruik gemaakt van hun deel van de regeling (50 miljoen euro). In de andere sectoren is prijsherstel opgetreden waardoor van de overige 600 miljoen nagenoeg geen gebruik gemaakt is. Het geld beschikbaar stellen voor de kalversector zou voor de hand gelegen hebben. De prijzen van kalfsvlees zijn immers vanaf begin april naar een historisch laag niveau gedaald en sindsdien nauwelijks gestegen. De minister heeft die keuze echter niet willen maken.

Weinig kennis van kalverhouderij
Ondanks verschillende oproepen door belangenverenigingen van kalverhouders en individuele kalverhouders richting het ministerie, de minister en de vaste Kamercommissie landbouw, geeft de minister aan dat ze haar standpunt niet wil heroverwegen. De argumenten die ze daarbij gebruikt, getuigt van weinig kennis van de kalverhouderij. Steeds wijst ze naar de grote marktpartijen (integraties/slachterijen) die de financiële klappen op zouden kunnen vangen voor kalverhouders. Rosékalverhouders werken niet op contractbasis voor een grote speler in de markt en voelen de gevolgen al meer dan een half jaar direct in hun portemonnee. Het einde van de verliezen is daarbij nog niet in zicht.

Liever steun dan lovende woorden
Kortom, rosékalverhouders dreigen tussen de wal en het schip te vallen. In haar ‘Voortgangsrapportage programma duurzame veehouderij’ van 22 oktober j.l spreekt de minister haar lof uit over de rosékalverhouderij die ze als innovatief bestempeld. Liever dan lovende woorden, ontvangen de rosékalverhouders een financiële vergoeding die hen door de coronacrisis kan helpen. Financieel gezonde kalverbedrijven zijn zonder hun toedoen in zwaar weer gekomen. Het is niet meer dan normaal dat de minister deze sector door de crisis helpt, net zo als ze andere sectoren geholpen heeft.

Investeren in verdere verduurzaming
De financiële verliezen bij rosékalverhouders zijn op dit moment dermate groot dat een periode van vijf jaar met normale prijzen nodig is om deze verliezen weg te werken. Van de andere kant vraagt de minister aan kalverhouders om verdere stappen te ondernemen in duurzaamheid. Die stappen kosten geld. Het is voor rosékalverhouders onmogelijk te voldoen aan nieuwe duurzaamheidseisen als de minister deze groep nu aan hun lot over laat!
bio boer
Bij pluimvee ook wel slechte jaren gekend dan lieten we de stal gewoon leeg als de ronde klaar was of vervroegd laten slachten als de eieren de voer kosten niet dekken maar zo snel mogelijk de stal leeg
newholland6640
@bio boer zo simpel als jij stelt is het niet met leghennen.
groeier
Quote Reactie van @newholland6640:
zo simpel als jij stelt is het niet met leghennen.

Dan is een tijdige leegstand voor een bepaalde periode altijd nog de beste keuze.
newholland6640
@groeier dat is maar de vraag
bio boer
@newholland6640 hebben we al aantal keer gedaan en als de koppel afloopt in het voorjaar laten we hem vaak ook leeg staan de prijzen zijn in de zomer in de regel slecht dan kun je 2x kerst pakken als je in de herfst opzet hebben een stal met 24.000 legkippen
newholland6640
@bio boer ja oke dan plan je met pieken die zo ongeveer gegarandeerd zijn. Dat doen we ook en dat is logisch. Maar je gaat niet een periode random leeg staan omdat je niet kunt inschatten wanneer de markt weer aantrekt, en aangezien je een half jaar vtv kippen moet bestellen.

Is heel anders dan slachtkuikens. Dan kun je indd zo ff rondje overslaan.
+1
bio boer
@newholland6640 het lukt niet altijd als de contract telaag zijn om er wat van overgehouden bestellen we geen nieuwe wachten we half jaartje daar mee help ik jou ook weer mee mijn eieren zijn dan ook tijdje van de markt
newholland6640
@bio boer

Ja is ook zo. Voordat we bio werden heeft scharrelstal ook wel tijden leeg gestaan. Z'n jaar als 2013 wil je niet te vaak .
bio boer
@newholland6640 hoe gaat het bio we zijn er uitgeknikkerd 2 jaar geleden terweil we de nieuwe bio kippen al bestelt hadden ze konden de eieren niet gebruiken leveren nu 2 beterleven sterren gebr van beek wilde nog geen bio eieren van ons
bio boer
@newholland6640 en nu zijn de pluimveerechten waardeloos maar als ze 2 euro zij is verleasen ook nog lucratief zonder werk 😎
+1
Grasbaal
Vrije kalverhouder heeft dubbele baan om te overleven

Teun Verberk (31) in Oploo (N.-Br.) is een van de 600 vrije mesters die extra hard zijn getroffen door de coronacrisis. De vleesprijzen zijn dramatisch gekelderd en een beschermend contract was er niet.

boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…
MTSTAMMINGA
boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…
Man vertaalt wat je voelt als het gevoel hebt te mislukken !!!
+1
Kringloper
Hier in de buurt ook één met 1150 plaatsen, staat al een halfjaar leeg, laatste ronde moest anderhalve ton bij, dan ben je gauw genezen.
Dat van Drie zoveel steun krijgt vinden veel kalvermesters belachelijk, zeker voor iemand die hoog in de quote 500 staat! Zo zie je maar, de duivel schijt toch meestal op de grote hoop.
buorman
@Kringloper
Vrije mester zijn is ook een keuze [al dan niet vrijwillig], en dat is leegstand ook.
Als leeg minder kost dan doordraaien is dat ook een ondernemerskeuze, heb je tijd vrij om iets anders aan te pakken wat wel geld opbrengt of bespaart.
En ach, ze krijgen straks de nuka's voor weinig, want de mv houder wil ze toch kwijt
+1
bio boer
@buorman straks toe betalen om er van af tekomen 🤣
buorman
@bio boer niet zo negatief bio boer, voor niks weggeven komt eerst nog 😁
groeier
Quote Reactie van @buorman:
heb je tijd vrij om iets anders aan te pakken

Een kroegbaas kan zijn deur dicht doen en hoeft niet ergens te gaan werken, de overheid komt met steun. Dat noemen ze ondernemersrisico.
@Kringloper
Veel intensieve veehouderijbedrijven hebben miljoenen aan stikstofrechten, maar als je door wil gaan heb je daar even niets aan, of je zal een deel moeten verkopen?
buorman
Quote Reactie van @groeier:
Een kroegbaas kan zijn deur dicht doen en hoeft niet ergens te gaan werken, de overheid komt met steun. Dat noemen ze ondernemersrisico.

Jij kunt de tent ook sluiten en een kroeg kopen, zijn of komen er zat te koop.
Kun jij ook de deur dichttrekken, en wachten op het overheidsgeld wat met [duw]bakken vol binnen komt
Grasbaal
@buorman 2500 euro...
+1
pieta
@Grasbaal Dikke bonus hoor. Mensen in de schuldsanering krijgen iets van 75 per week leefgeld. Is dus voor een half jaar. Ahum ahum 😁
Grasbaal
@pieta 52X75 = 3900 euro
+1
rondomgroen
@Grasbaal 26x75=1950
buorman
@Grasbaal
Weet ik, maar krijg het idee dat @groeier gelooft dat dat een wekelijkse bijdrage is 😃
groeier
Quote Reactie van @buorman:
wekelijkse bijdrage

De jongste thuis?
de hoef
Quote Reactie van @Grasbaal:
n 2500 euro...

voor jou kroeg?
+1
Grasbaal
@de hoef heb in het voorjaar hier niet aan meegedaan (eigen broek ophouden) maar deze ronde ga ik hem wel aanvragen. Ben benieuwd wat er voor ons in zit.
+2
cjw73
@Kringloper er staan wel meer hoog in de quote die bakken steun ontvangen hebben.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's geluid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
60
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN