Om over na te denken

Frieslandcampina komt met een plan om 10 cent per kilo melk vermogen in te brengen.
Als het bestuur net zulke domme dingen blijft doen dan nu hoe denk je dat dit sprookje eindigt?
En krijgen we dan ook meer zeggenschap?

Deel dit topic

Reacties

+1
Nee we krijgen niet meer zeggenschap, vind ik ook niet het beangrijkste , men moet meer eigenvermogen opbouwen met de normale bedrijfsvoering, en dat kan men daar niet. De leugen regeert ook daar, en waar het eindigt weet ik niet.
Nu de tweede golf van corona, heeft vermoed ik wel grootte inpact op alles , dus ook bij RFC. Een pas op de plaats en rustig blijven is ook voor RFC een must.
+2
van Ittersum
@Detukkeroettwente idd, als het bij de één regent, regent het in de regel bij een ander ook. Aan de andere kant, als het slecht gaat door welke interne of externe omstandigheden ook, moet je wel bakzeil halen anders vaar je sws de afgrond in. Misschien moeten we de gedachte van de coöperatie zoals die ooit bedoeld is ook eens tegen het licht houden. Hoeveel zeggenschap hebben de leden van CRV of Agrifirm nog? En toch hebben ze ook winstuitkering in dalende of concurrerende markt. Het beroerde is hier de melkprijs, was die structureel meegestegen(wereldwijd) dan was de insteek door menig één ook anders.
+2
Noorderling
@van Ittersum
Is het bestaansrecht van die coöperaties nog dat ze goedkoper zijn en de positie van de boer versterken? Particulieren kunnen vaak scherper. Eigen geld werkt toch anders dan van een ander. Staat geld verdienen op prio 1 ipv profilering, voorsorteren en persoonlijk scoren.

Zou zo echt geen een bedrijf weten waar je als coop lid beter af bent. Boeren die aan de ah melkprijs mee doen buren komend jaar +5cent, die stomen rfc keihard voorbij.
van Ittersum
@Noorderling particulieren kunnen scherper op korte termijn. Aware kwam ook toch scherp uit de hoek dat vele dachten, wow! Maar voor hoe lang? Iemand gaat het betalen, aan de debetkant of aan de creditkant. De kruimels maken het verschil maar dan moeten er wel kruimels zijn om te verdelen anders zijn we allemaal weer gelijk. En daar lijkt het angzamerhand wel op. En als je nog iets te vertellen wil hebben geldt altijd nog de oude wet: wie betaald, bepaald. Dus de leden hebben weinig keuze, laten hier eerlijk over zijn.
Noorderling
@van Ittersum
Maar aan onze kosten/input kant, wat voegt een coöperatie daar nog toe in een open transparante aanbodmarkt?
+1
pieta
@Noorderling Tot de coops stoppen. Dan hebben de particulieren vrij spel. Of denk jij dat Anker en consorten dan de benen onder de kont vandaan lopen om ons een goede melkprijs te geven?
Rijkuil
@pieta Reken maar dat Aware beter door heeft dat de aanvoer ook op middellange termijn alleen maar zekergesteld kan worden door een passende vergoeding voor de melk.
+1
pieta
@Rijkuil Maar die passende vergoeding wordt niet eerder uitbetaald dan wanneer het broodnodig is. Daar zit het probleem met alleen particulieren. Daarom hoop ik dat RFC weer goed gaat draaien. Dat is voor heel melkveehoudend NL een zegen.
Rijkuil
@pieta Je hebt in principe gelijk dat een coop beter is. Maar Rfc is ziek, heel erg ziek. Ik ben opgegroeid met 2 keuzemogelijkheden. De keuze om Rfc proberen te genezen is niet langer te verdedig.
+2
pieta
@Rijkuil Ik ben opgegroeid met DIM. Niet met 2 keuzen zoals goed of slecht. DIM is denken in mogelijkheden. Ik steun RFC gewoon. Ik ontvang er al zolang ik lid ben een goede melkprijs. Voorheen bij Nutricia zijn we gewoon bedonderd. Daarna bij DOC (enige echte keus destijds voor mijn vader) zaten ze gewoon in het compleet verkeerde segment met de afschaffing van het MQ in het vooruitzicht.
+1
puddingbroodje
@pieta hoe ben je dan bij rfc terecht gekomen?
Melkboer16
@puddingbroodje destijds kon je een bedrijf kopen met een leveringsrecht voor RFC en dan was zo’n bedrijfje zo een paar ton meer waars😂😂😂
puddingbroodje
@Melkboer16 kan dat nog steeds ?
pieta
@puddingbroodje Volgens mij niet.
+1
pieta
@puddingbroodje Bedrijfsverplaatsing. Verder niet extra betaald voor dat bedrijf. Was toen niet zo actueel als een paar jaar later. En natuurlijk niet verteld dat we aan DOC leverden. 😁
+1
Rijkuil
@pieta Niet ook de les meegekregen: POVBDJEBTJHND?
pas op voor bestuurders die je belazeren terwijl je het niet doorhebt!
Erco
@Rijkuil das bij alle fabrieken zo. Er zijn er gelukkig steeds meer die t doorkrijgen
Rijkuil
@Erco Zal er nog een sectorconvenant komen om de bestuurders te legaliseren?
rondomgroen
@Rijkuil E teveel!
Rijkuil
+1
rondomgroen
@Rijkuil Had je slimmer ingeschat. De E van Je. (Reactie op pieta)
Rijkuil
@rondomgroen Ik heb het geleerd met de letter e er bij in💩
pieta
pieta
@Rijkuil 😁 Ik ben niet zo van dat soort theorieën. Ik ga ze verder niet ontkennen. Want weten doe ik het ook niet.
Ik heb wel twijfels over de eerlijkheid vd bestuurders en de korte omgeving ervan rond de datum 2 juli 2015. Niet dat ze met die datum perse iemand benadeeld hebben maar wel zichzelf bevoordeeld. Jammer dat daar geen gedegen onderzoek naar gedaan is.
Rijkuil
@pieta Zeker jammer. Maar wat in het vat zit verzuurd niet. Binnenkort komt het register openbaar waar alle initiële beschikkingen vermeld worden
Dan is makkelijk te zien wie hoeveel rechten gekregen heeft.
pieta
@Rijkuil Wat kun je daar mee? Of wil jij ze obv PAS aan gaan pakken? Ik doel meer op voorkennis en er naar handelen en meldingen antidateren etc etc.
MTSTAMMINGA
@pieta Alls weten maakt niet gelukkige 😢

Halve waarheden geeft een boel reden tot roddel 👎
pieta
@MTSTAMMINGA Klopt. Ik zit er verder niet mee. Ik blijf het gewoon jammer vinden dat ze dit niet per direct gedegen onderzocht hebben. Wat je in de praktijk hoorde over wat er gebeurd is dan kon dat in de eerste paar weken na 2 juli nog wel gecontroleerd worden.
Rijkuil
@pieta Je kunt er veel mee, reken daar maar op. Persoonlijk ben ik geïnteresseerd in een aantal namen van bestuurders. Namen die al lang genoemd worden in de wandelgangen. Komt er eindelijk duidelijkheid. Misschien wordt het ook op dat moment wel duidelijk waarom lnv zoveel ruimte krijgt om door te denderen in het stikstofdossier.
cornelissen
Quote Reactie van @Rijkuil:
waarom lnv zoveel ruimte krijgt om door te denderen in het stikstofdossier.

Dat verbaasd mij ook
Je zou in ieder geval bijna denken dat er meerder afwegingen in het spel zijn.
Rijkuil
@cornelissen Het gonst van de verhalen.
Bestuurders gegijzeld door lnv hoor je regelmatig.
En dat verbaasd mij niet.
+4
Twentsch Land
Hoor je regelmatig !

Nou ik kan je vertellen dat ik dat nog nooit heb gehoord.

@Rijkuil
Twentsch Land
Hoor je regelmatig !

Nou ik kan je vertellen dat ik dat nog nooit heb gehoord.

@Rijkuil
MTSTAMMINGA
@Rijkuil Wat is jou echtenaam en aders @Rijkuil ???? Kunnen we dan mooi nagaan waarom je zo reageert 😉 😀
+1
pieta
@MTSTAMMINGA Ik heb wel een idee. Maar ik weet het niet zeker en zou het ook niet gaan melden aan wie ook.
+4
DutchDairyFarmer
@Noorderling houd je wel rekening mee +5 cent van wat?? Is niet de gp prijs hoor en het eisenpakket is ook flink verzwaard dus hard voorbij stomen zal in praktijk reuze meevallen.
+2
dewittemotor
@Noorderling Als je met Coops gaat vergelijken niet. Maar als je de cijfers van RFC langs die van BelLeerdammer legt (bedrijfsresultaat en melkprijs), dan is het gat toch wel heel erg groot. En dan nu niet beginnen te jammeren dat zij die Franse kaasjes kunnen maken. Zolang ik naar de ledenraadsvergaderingen heen ga (al 30 Jaar) zijn ze bij RFC en de voorgangers ook al constant aan het zaniken over meerwaarde creëren etc. Dat is dus niet gelukt in 30 jaar. Sterker nog, afgelopen jaren zijn er diverse prachtige onderdelen van ons bedrijf verkocht. Met name die met de hoogste winstmarges en die bevonden zich ook nog eens in Nederland zelf.

Het zit daar compleet fout en niet zo een klein beetje ook. Dat gevaar van een klungelend RFC is groter dan dat van Schouten
newholland6640
@dewittemotor dan mag je ook ff uitzoeken waarom de laatste paar jaar bel wel redelijk heeft betaald...
+1
Blijvenboeren
@van Ittersum crv en agrifirm zijn inkoop cooperaties. Die zijn niet verplicht iets te doen voor hun leden zoals alle melk, ongeacht hoeveel, voor minimaal garantieprijs te verkopen. Zijn dus appels en peren
Je kunt rfc wel vergelijken met dmk of milcobel of Fonterra ( en dus ook hun melkprijs)
puntertje
@Blijvenboeren Als je RFC vergelijkt met andere zuivelcoöperaties, en je gaat het rendement van alle ingehouden winsten meerekenen dan komt RFC er niet zo heel best uit.
Jawis
@puntertje ik ben nog steeds dik tevreden bij rfc...krijg elke maand melkgeld en ook nog eens 1 van de hoogsten in nl.
+1
PIONIER
@Detukkeroettwente Idd kan dat een grote impact hebben. Weet nl. dat ze in April de kaas bijna niet kwijt konden.
Frits1
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
men moet meer eigenvermogen opbouwen met de normale bedrijfsvoering

is dus een lagere melkprijs uitbetalen??
Rijkuil
@Frits1 meer winst maken. Daar zit het probleem. En ga dan maar eens navragen waarom er zoveel mis gaat in de productie en afzet.
Frits1
@Rijkuil meer winst maken, kom ik weer op een lagere uit te betalen melkprijs uit 😀
Rijkuil
@Frits1 nee hoor, dat hoeft niet. Je kunt ook intern optimaliseren.
Frans is bezig het dak te repareren. Is zijn gereedschap wel een beetje in orde?
Rodeo clown
@Rijkuil weet je wat het is met die coops. Ik heb liever dat mijn coops falliet gaan
Dan dat ze mij proberen falliet te laten gaan.
paul1
@Rodeo clown beide is niet aan te raden
Rodeo clown
@paul1 dat mijn coops falliet gaan . Daar til ik niet zo zwaar aan.
+1
Blijvenboeren
@Rodeo clown de cooperatie ben jij en ik
Coop failiet, jij en ik ook
Melkboer16
Ik dacht dat avebe en suikerunie ook zoiets van leveringsrechten hadden
+2
verbi
En dan de stoppers als een onderneming goed draait laten ze hun geld wel staan maar als het rommeld en niemand vertrouwd het meer(ondanks 3%rente) en haalt er op te korte termijn hun geld uit kan het zeer snel echt naar de kloten gaan. We hebben het een aantal jaren geleden met de DSB bank(volgens mij) gezien 1 persoon riep dat iedereen zijn geld eraf moest halen en 4 weken later was het einde oefening. Je ziet hetzelfde op dit moment met de pensioenfondsen ze hebben maar een dekkingsgraad van 85 %..Vertrouwen daar draait het bij RFC om en dat is ver te zoeken.Luisteren naar de leden. En in Amersfoort met de bezem door dat kantoor. Volk zit elkaar aan het werk te houden. En vervolgens de top vervangen door nuchtere boeren met boerenverstand.Ben een echte RFC boer in hart en nieren maar zoals het nu gaat heb ik er een hard hoofd in dat dit echt goedkomt.
+2
Rijkuil
@verbi komt niet goed met hun gepimpte goodwillbalans
Dat een registeraccountant dat goedkeurt is nogal twijfelachtig
+3
Melkboer16
Wat is het toch wat!?
Ons bedrijfje is sinds het begin van RFC al bezig met obligatie opbouwen obligaties vast wel te verstaan! Vrij tellen we niet mee want dat is voor iedereen verschillend
We zijn een beperkte groeier al vind ik 200000 kg al heel wat in 4 jaar
Aan het eind van dit boekjaar hebben we meer als een duppie aan obligaties vast bij RFC staan en overname of stoppen is nog niet aan de orde.
Wat is nou het probleem voor 90% van de leden dan?
Grote groeiers en nieuwkomers jullie hebben toch ook geld verdiend aan die extra liters die je door de fabriek mocht jagen door het door ons geïnvesteerde RVS.
Bovendien hebben wij nog 8% fosfaat ingeleverd omdat jullie zo graag wilden melken! We zullen het allemaal weer terugkopen en misschien wel van diegenen die nou het hardst piepen dat ze geen geld hebben om te investeren in de fabriek !
+1
puntertje
Als je naar Hein luistert denk je vaak dat hij ons niet zo hoog inschat. Vorig jaar was men min of meer ´tevreden´ met de jaarcijfers, voetnootje dat er wel veel incidentele baten bij zaten. Nu bij de halfjaarcijfer worden die vergeleken met vorig jaar, maar voor de goede vergelijking moet je natuurlijk de incidentele baten van vorig jaar er af trekken. En als je dat doet dan doe je het dit jaar nog niet zo slecht. Tja....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
55
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0