Illustratie van: dikketrekker

Minister Schouten opnieuw onderuit: boeren onterecht beschuldigd van kalverfraude

Ze kon niet anders dan veehouderijen op slot zetten vanwege vermoedens van fraude, zei minister Schouten. Dat klopt niet, stelt de rechter nu.

Twee gerechtelijke uitspraken, deze week gedaan, betekenen een gevoelige nederlaag voor minister Schouten van landbouw. Zij heeft de Europese wet onjuist toegepast en ten onrechte honderden melkveebedrijven op slot gezet vanwege vermoedens van fraude.

De minister had het echter mis, oordeelt de rechter deze week, in twee zaken die waren aangespannen door geblokkeerde melkveehouders. De ene boer had relatief veel meerling-kalveren geregistreerd, de andere boer had juist een melkgevende koe zonder geregistreerd kalf – dat was namelijk doodgeboren. Beide situaties zijn volgens de rechter geen reden om de aan- en afvoer van dieren te verbieden. De minister heeft de Europese regels verkeerd uitgelegd: een vermoeden van gesjoemel is géén reden om een bedrijf volledig op slot te zetten

De advocaat van een van de onterechte geblokkeerde boeren kondigt aan dat hij namens zijn cliënt een schadeclaim zal indienen. Hij roept andere melkveehouders op hetzelfde te doen. Minister Schouten liet eerder al weten dat de NVWA schadeclaims in behandeling zal nemen en aantoonbare schade door de bedrijfsblokkade zal vergoeden.

Deel dit topic

Reacties

kanniewaarzijn
Hebben ze bij dat LNV de wat mindere juristen zitten in het kader van gelijke kansen of zo??😬

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fraude , meerling en kalverfraude geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0