35

Hoe staat de gemiddelde boer tegenover het verpachten van een hoekje land (<1ha)?

Met een maat hebben wij het idee om een kleine akkerbouw-operatie op te gaan zetten. Omdat ruimte nogal schaars is (Randstad...) is dat verre van eenvoudig. Nu hadden we het idee om een aantal boeren direct te benaderen. We kennen persoonlijk geen boeren, dus kregen we het rare idee om misschien gewoon een mooie brief te schrijven en die bij een paar boeren door de bus te gooien. Met daarin de vraag: dit is ons idee, kunnen we bij u misschien (zeg in eerste instantie voor 2 jaar) een hoekje land pachten?
Als het om minder dan een hectare land gaat, schijnt het verpachten redelijk eenvoudig te kunnen (geen makelaars, inschrijvingen, etc.), maar ja: hoe krijg je de boer zover? Zou de gemiddelde boer dit een ontzettend vreemde vraag vinden of verwachten jullie dat er misschien wel interesse uit zou kunnen komen? Wat zouden we moeten doen om maximaal interesse te wekken? Wat zou een vriendelijke jaarprijs zijn om voor te stellen voor, zeg, een hectare?

Let alsjeblieft niet op de naam van mijn account. Weet niet hoe ik dit moet veranderen. Zal de brief natuurlijk met mijn echte Hollandsche naam ondertekenen..

Deel dit topic

Reacties

Ligt eraan.. Heb weinig interesse als je aan@buttlovedude.. Of maakt mij dit een rascist..
@Wolswinkel Oh zie nu pas dat mijn account deze naam heeft. Weet niet hoe ik dat kan aanpassen, met m'n twitter deze account gemaakt. Mijn echte naam is De Keijzer.
Waar zou het aan liggen?
+23
@buttlovedude U kunt overigens gerust een boer in het wild benaderen, maar doe dit nooit van achter..
+1
Meestal komt er alleen maar gedonder van. Ook komen er bij verpachten meteen allemaal regels/rechten bij voor de pachter waar je als boer dan geen zeggenschap meer over hebt. Wij zouden geen voorstander hiervan zijn...
Kom maar op met een zak geld . en ik zal kijken wat ik kan doen. In de randstad zijn toch heel veel kleine akkerbouw operaties actief vooral indoor toch.
+1
@Rodeo clown klopt, schijnt echt een goed saldo gewas te zijn. In het ergste geval krijg je enkele maanden gratis kost en inwoning.
Gemiddelde boer? Je hebt er toch maar één nodig?
En dan natuurlijk k niet te ver van waar je woont.
Nou dan moet je bij plaatselijk agrarisch makelaar zijn of gewoon in het regionale krantje een advertentie zetten.
Zelf verhuur ik ook land, maar het is hier veen, dus niet geschikt voor bouwland.En dat is in het groene hart met nogal wat gebieden zo.
En kort lopen pachtcontract voor 1 of wat meerdere jaren is verder zo opgemaakt.
De verhuurder zal proberen in te schatten of je het land normaal en goed behandeld, en anders zal hij de pacht niet verlengen
En verder is er voor hem de prijs belangrijk.
@arie.j Een lokaal krantje is inderdaad waarschijnlijk een veel beter idee! Dank u!
We willen gaan groeien in verhoogde bedden, in een mix van met name compost. Dus de ondergrond is niet zo belangrijk en het is allemaal redelijk eenvoudig weer weg te halen, zonder schade aan het land.
Snap dat dit heel erg uiteen zal lopen, maar kun je een hele grove schatting geven van wat dan een beetje een normale prijs zou zijn voor een kleine hectare? Beetje een raam waar ik aan moet denken?
Quote Reactie van @buttlovedude:
Een lokaal krantje is inderdaad waarschijnlijk een veel beter idee! Dank u!We willen gaan groeien in verhoogde bedden, in een mix van met name compost. Dus de ondergrond is niet zo belangrijk en het is allemaal redelijk eenvoudig weer weg te halen, zonder schade aan het land.Snap dat dit heel erg uiteen zal lopen, maar kun je een hele grove schatting geven van wat dan een beetje een normale prijs zou zijn voor een kleine hectare? Beetje een raam waar ik aan moet denken

Hier doet kortdurende pacht ergens rond 1000euro de ha, maar dat is dan gewoon blijvend weiland.
Andere streek en andere grondsoort zal misschien wat verschillen. Bouwland en geschikt voor tuingrond is altijd wel duurder.
Wat je er mee wil is me niet zo duidelijk, maar dat moet je dan maar zo goed mogelijk omschrijven
@arie.j Bedankt voor je goeie reacties! De regio waar we zoeken zal ook klei of veen zijn, maar zoals gezegd: dat doet er niet heel veel toe.
Zie het als een moestuin-plus: we willen verhoogde bedden neerleggen, die volstorten met (voornamelijk) compost en daar allerlei seizoensgroentes in verbouwen. Idee is om dat te slijten aan lokale restaurants en supermarktjes die het fijn vinden dat ze exact weten waar alles vandaan komt (die contacten hebben we dan weer wel). Dus geen gif, geen troep: alleen compost.
Weinig om bezwaar tegen te hebben als boer, toch?
Quote Reactie van @buttlovedude:
arie.j Bedankt voor je goeie reacties! De regio waar we zoeken zal ook klei of veen zijn, maar zoals gezegd: dat doet er niet heel veel toe.Zie het als een moestuin-plus: we willen verhoogde bedden neerleggen, die volstorten met (voornamelijk) compost en daar allerlei seizoensgroentes in verbouwen. Idee is om dat te slijten aan lokale restaurants en supermarktjes die het fijn vinden dat ze exact weten waar alles vandaan komt (die contacten hebben we dan weer wel). Dus geen gif, geen troep: alleen compost.Weinig om bezwaar tegen te hebben als boer, toch?

Nee, behalve dat je zoiets niet voor één jaar gaat beginnen, dus wat langer zult willen hebben.
En ik schat in dat je voor een ha, die dan natuurlijk wel ergens aan de weg moet liggen, voor het doel dat je noemt duidelijk meer pacht zult moeten geven dan het bedrag dat ik noemde
Als het een soort veredelde volkstuin moet zijn, met ook nog stroom bij de hand en voldoende water in de buurt, dan moet je zeker met een totaal andere pachtprijs rekenen.
+1
Quote Reactie van @buttlovedude:
, geen troep: alleen compost.

Contradictio in terminis?
+2
@buttlovedude Op voornamelijk compost brand elke plantenwortel af die je in zet. Compost is vaak van bermaaisel en als ergens gif in zit is het dat wel. Gewoon zwarte grond met goede stalmest is het beste. Succes
+1
@ted9 Er zijn gradaties voor de hoeveelheid plastic die in compost zit.
Ik zie enorme hoeveelheden getransporteerd worden en dat vindt gretig aftrek.
Wat zou het fijn zijn wanneer je een garantie krijgt dat je in de toekomst niet je grond hoeft te bemonsteren voor de hoeveelheid plastic die je aangevoerd hebt
Lijkt me een leuke kpi voor de biodiversiteitsmonitor
@Rijkuil wat denk je dat er nog meer allemaal op komt olie, uitlaatgassen enz.
@ted9 Tegenwoordig maken ze de rotzooi mooi fijn zodat je het niet ziet.
Vroeger zat er wel eens een vracht tussen waar je na het strooien druk was om de klikos te vullen met vuilnis
In de kringlooplandbouw heeft compost een belangrijke plek. Super duurzaam spul.
Ik laat het gebruik graag over aan anderen
Quote Reactie van @Rijkuil:
Ik laat het gebruik graag over aan anderen

Precies! Weglaten die rotzooi.
@buttlovedude bionext.nl/biobank/ hier kun je advertentie plaatsen meschien staan er biologische boeren voor open
Quote Reactie van @buttlovedude:
alleen compost.

Hoe kom je aan de compost en weet je zeker dat die schoon is?
+1
@pieta Vragen uit welke reststroom de compost gemaakt is. Je hebt bv; compost puur uit hoveniers snoei afval, maar je hebt hebt ook compost wat particulieren in de groene bak gooien. Je kunt wel nagaan wat de beste compost is.
+1
@buttlovedude eigenlijk ben je geen grond nodig dus, zou ook op beton kunnen, bakken met compost neerzetten kan op veel plaatsen
@weurding Bij gestopte boer de sleufsilo huren.
@arie.jreken maar tussen de 2 en 3 voor goede grond waar bollen op kunnen. een stuk van een ha zal echter geen boer op zitten wachten. zou ik elk geval de pacht vooraf willen hebben. ipv achteraf zoals met de meeste contracten voor teelt. ook omdat je met een vreemde huurders hebt te maken.
@arie.j ophogen met compost zo te lezen.
+2
Ga eerst eens een paar jaar bij een akkerbouwer werken zou mijn advies zijn. Als je daarna nog steeds enthousiast bent, ben je waarschijnlijk onderweg wel iemand tegen gekomen die wat in je plan ziet en je opweg helpt. Maar zonder ervaring en wat wilde ideeën is bijna gedoemd te mislukken. Ook gewassen telen is een vak.
@overstekend wild is dit geen vollegrondstuinbouw?
Zou in het Westland informeren.
@overstekend wild ik denk dat akkerbouwers nog veel kunnen leren van die randstad telers
+1
Proberen te slijten. Zorg eerst voor afzet en voor je start met teelt.
Gewoon op een mooie dag op de fiets stappen en de 10 dichtstbijzijnde boeren langs gaan. Eerlijk praatje werkt altijd het best. Onderschat de hoeveelheid werk niet. In die omvang zal bijna alles handwerk zijn en de hoeveelheid uren die je er in moet steken snel onrendabel. Je kunt het ook bij bijvoorbeeld de fruit tuinen van west proberen.
Verhuur voor tulpen doet 4500-5000 per ha op....
@Erco maar niet jaar op jaar
@JappieJo ssst 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0