RFC wil dat elk bedrijf rond 10 cent per liter geld uitleent, leveringscertificaten

Dus net het kapitaal uit RFC getrokken betekent dokken anders niet leveren.

Hoop dat de banken een beetje helpen

Deel dit topic

hans1980

Reacties

Melkveehouder6
Niet goed geluisterd hans, leveringsbewijzen zijn over draagbaar naar een ander. Dus bij bedrijfsopvolging kun je ze gewoon over nemen van je ouders. Zij kunnen dus niet cashen op leveringsbewijzen. Maar hoe de leveringsbewijzen in de evt nieuwe opzet gefinancierd worden is nog niets van bekend. Het zou kunnen dat ze van ledenobligaties betaald worden maar kan ook anders en dat ze naast elkaar blijven bestaan.....
hans1980
@Melkveehouder6 zijn er ook die wel gecashed hebben kunnen die dan zonder kapitaal injectie door boeren?
+1
Melkveehouder6
@hans1980 Ze kunnen alleen obligaties vrij verkocht hebben. Alle actieve melkveehouders hebben gewoon obligaties vast bij RFC, die kun je als actief melkveehouder niet verkopen!
+1
@Melkveehouder6 RFC heeft MAAR 17 % eigen vermogen , das nie best nie. MAAAAAAAR Het gaat geweldig !!!
Nee dit was een VOORBEELD tussen 3 bedrijven .volgens mij.
Twentsch Land
Zo’n ronde hebben we ooit al eerder gehad, dacht 12,- gulden per 100 kg melk. Zijn er toen nogal wat overgestapt naar doc.

Vindt het nog wel weer geld....10000,- per ton melk.

Denk dat er wel een groepje zegt van dat doen we niet, of naar een ander of stoppen.
+4
Noorderling
@Twentsch Land als je niet extreem gegroeid bent heb je die 10cent er nu gewoon in zitten.

Kunt vanalles verzinnen, bijvoorbeeld helft van de prestatietoeslag inhouden en volledig uitkeren als je op de 10cent zit, kan in allerlei varianten, in 1x lappen gaat niet lukken.
Mkl87
@Noorderling gemiddelde is nu 10 ct
Brutus64
@Twentsch Land die 12 gulden, per 100 kg geleverde melk, dat moest er staan als Coberco lid, als je mee wilde gaan doen met de fusie in Friesland Coberco Dairy Foods
Twentsch Land
Ja zoiets was het idd....maar ken toch een paar boeren die weg zijn gegaan omdat blijven in hun geval rond de 100000,- gulden zou kosten.@Brutus64
Mkl87
@hans1980 wat wil je nu? Dat degene die het gat ineens op moeten vullen alles eruit halen en weg gaan? Ze zullen een strategie moeten maken waarmee je in een bepaalde termijn de scheefgroei recht(er) trekt.
+1
pieta
Quote Reactie van @Mkl87:
Dat degene die het gat ineens op moeten vullen alles eruit halen en weg gaan?

Dat alles wat jij noemt is dan niet zo veel. Dat snap je wel he. 😁
Mkl87
@pieta bij grote groeiers of opvolgers kan dat toch wel over 100k of meer gaan
jg
@Mkl87 Adel verplicht...
Frans1
@Mkl87 😬 ff goed lezen wat er staat
Mkl87
@Frans1 klopt ja. Het is andersom, maar dan sta je er denk ik nog van te kijken hoeveel dat is
hans1980
@Mkl87 boeren die de obligaties vast en vrij hebben verkocht moeten dit weer terug zien te kopen
diekman
@hans1980 Klopt.
hans1980
@diekman ander niet leveren, helder
de Tank
@hans1980 vast verkopen? Ik heb blijkbaar iets gemist dat dat kan?
hans1980
@de Tank bij overname, vertrek, staking
pieta
Quote Reactie van @hans1980:
boeren die de obligaties vast

Die kun je niet verkopen.
hans1980
@pieta ?
pieta
@hans1980 Ledenobligaties vast zijn niet te verkopen. Simpel. Ze worden ledenobligaties vrij op het moment van stoppen of vertrekken. Dan pas kun je ze verkopen.
hans1980
@pieta ja ok
Mkl87
Quote:
@Mkl87 boeren die de obligaties vast en vrij hebben verkocht moeten dit weer terug zien te kopen

@hans1980 kan ik me best in vinden. Kan gewoon middels extra inhouden op prestatietoeslag. Moet RFC natuurlijk wel winst maken, en wel zonder de toko op te eten!
+1
pieta
@Mkl87 Kan ook gewoon uit de garantieprijs wat mij betreft. Elk lid dient zijn deel te financieren wat mij betreft. Zelf zitten we ook niet op 10 cent per kg melk uit obligaties overigens. Ben vanaf 2010 leverend lid.
Mkl87
@pieta prestatietoeslag van 5 ct toch? Meer dan voldoende lijkt me
+3
pieta
@Mkl87 Die was er misschien wel geweest als die grote groeiers er niet waren geweest. 😁 En dan zouden we ze nu ook financieel nog een keer de hand boven het hoofd moeten houden. Ze moeten gewoon blij zijn als er een overgangstermijn inzit.
Twentsch Land
Is er dan sprake van dat we die nog een keer de hand boven het hoofd moeten houden ?

@pieta
+1
Mkl87
@pieta Ze hebben het zelf zover laten komen. Dan hadden ze beter niet de koppeling met geleverde melk los moeten laten.

Als er na 1-4-2015 alleen groei mogelijk was waarbij je max 2,5 gve/ha o.i.d. onder die groei had, dan was die extreme groei er ook niet zo geweest. Hadden ze ook de p rechten niet in hoeven voeren. Misschien kan de stopper waar ik p rechten van gekocht heb nu wel zijn geld in de coop laten zitten voor mij, of telt dat niet? 😜

Als je wilt dat de coop blijft bestaan zul je ook jongeren de kans moeten geven om vermogen op te bouwen, zoals de meesten het op hebben kunnen bouwen, ipv ze proberen weg te jagen.
+1
pieta
Quote Reactie van @Mkl87:
Als je wilt dat de coop blijft bestaan zul je ook jongeren de kans moeten geven om vermogen op te bouwen, zoals de meesten het op hebben kunnen bouwen, ipv ze proberen weg te jagen

Ik ben ook wel voor een overgangstermijn. Coop, kansen en vermogen in één zin gebruiken en vervolgens moeilijk doen over wat melkgeld inhouden past niet bij elkaar. Denk jij dat de zittende boeren het gekregen hebben. Wij hebben dat geld ook moeten laten zitten. Maar nu leven sommige jongeren en grote groeiers wel heel erg op de pof van het collectief.
+1
Mkl87
@pieta jammer dat je niet op het eerste deel van mijn reactie ingaat.

Quote Reactie van @pieta:
moeilijk doen over wat melkgeld inhouden

zeg of doe ik dat? ik zou via prestatietoeslag (zou wel 5ct worden toch) doen om de scherpe randjes er vanaf te halen als de melkprijs eventueel in een dal zit.. de jongerenraad van RFC heeft een keer voorgesteld 1ct/kg melk/jaar te doen voor 15 jaar.
hans1980
@Mkl87 ja dat was rond 2008 toen bijna dronken weggegaan na vergadering wat een feest 5 cent prestatie toeslag
+1
pieta
Quote Reactie van @Mkl87:
jammer dat je niet op het eerste deel van mijn reactie ingaat

Voor het eerste deel geldt dat dat de reden is dat ik voor een overgangsregeling ben.
+1
pieta
Quote Reactie van @Mkl87:
zeg of doe ik dat? ik zou via prestatietoeslag (zou wel 5ct worden toch) doen om de scherpe randjes er vanaf te halen als de melkprijs eventueel in een dal zit.

Jij begint direct over uit de prestatietoeslag. Die toeslag is mede door de groei zonder ondersteunend ledenkapitaal reden tot de daling vd prestatietoeslag. En dan zeg je dus eigenlijk ze moeten eerst maar winst zien te maken en daar kunnen ze dan wat van inhouden. Ik wil het daar los van zien. Zo zijn ze er in het verleden ingegaan. De groeiers gingen het ledenkapitaal wel achteraf inbrengen vanuit de winst. We weten waar ons dat gebracht heeft.
De groei vd melkplas is trouwens volgens mij niet de enige reden vd daling vd winst.
Mkl87
@pieta kijkend naar het voorstel van die 1ct/kg van de jongerenraad.. mag toch hopen dat die 1 cent toch wel uit de prestatietoeslag mogelijk is en anders dan zelf maar aanvullen tot 1ct
pieta
@Mkl87 Dat hoop ik ook. Liefst had ik dat aandeel ledenobl vast uit nabetaling 1 cent was/is. Dat bost lekker aan.
hans1980
@pieta lijkt me logisch
+1
Mkl87
@hans1980 kun en wil je aangeven hoe dat gegaan is toen jij het bedrijf overnam? Is toen het geld in de onderneming blijven zitten en heb je dat van je voorganger(s) overgenomen of hebben die het laten zitten?

Ik heb me laten informeren door DR lid en begrijp dat bij 75% van de overnames er veel uitbetaald wordt, zo niet alles uitbetaald wordt en de opvolger daarna weer begint met opbouwen.
hans1980
@Mkl87 ja zo gaat dat
+1
Mkl87
@hans1980 bedankt voor je "heldere" antwoord man 👎
Spuit11
@Mkl87 Dat lijkt me logisch. Zou sneu zijn als je na de overname nog het spaarpotje van je ouders moest hebben. Als er ook nog FrieslandFoods geld in zit dan loopt dat behoorlijk op!
Mkl87
@Spuit11 wat vind je logisch?
+3
pieta
@Spuit11 Je bekijkt dat helemaal verkeerd. Je wilt je afzet via een coop regelen. Dan moet je wel wat inbrengen. Dat de ouders er hun geld uithalen is niets mis mee. Het is hun geld. Vervolgens dient de coop de "rekening" bij jou neer te leggen. En daar mag wat mij betreft best een fatsoenlijke werkbare regeling voor komen. Maar iemand die al 10 jaar boert en dan wil verdubbelen moet het gewoon in zijn plan meenemen. En ook daar is een regeling mogelijk. Nu is het vrijblijvend. Alleen als de coop winst maakt draagt een lid dat uitbreidt bij aan de ledenfinanciering.
Spuit11
@pieta De opvolger is persoonlijk lid, net als de ouders. Niet het melkveebedrijf. Het potje is dan dus ook privé.
Iedere situatie is anders, mijn vader is van de FrieslandFoods generatie dus die heeft daar behoorlijk wat uitstaan. Je begrijpt vast wel dat hij die niet zomaar uit handen geeft.
De meeste opvolgers zijn toch wel 10 jaar lid alvorens de hele toko wordt overgenomen dus tegen die tijd zou die daar ook een klein vermogen hebben opgebouwd. De winstuitkering valt de laatste jaren enorm tegen. O.a. daarom wordt er ook niets opgebouwd.
Er wordt óf geen klap verdient in de melkfabriek/handel óf er is sprake van mismanagement. Dat is mijn gevoel.
pieta
Quote Reactie van @Spuit11:
Er wordt óf geen klap verdient in de melkfabriek/handel óf er is sprake van mismanagement. Dat is mijn gevoe

Dat er niets verdiend wordt klopt. Dat kunnen we direct vaststellen. De oorzaken zijn natuurlijk wat lastiger. Corona, tsunami aan melk ineens in 2015, verkeerde investeringen etc.
pieta
Quote Reactie van @Spuit11:
edere situatie is anders, mijn vader is van de FrieslandFoods generatie dus die heeft daar behoorlijk wat uitstaan. Je begrijpt vast wel dat hij die niet zomaar uit handen geeft.

Hij heeft groot gelijk.
pieta
Quote Reactie van @Spuit11:
De meeste opvolgers zijn toch wel 10 jaar lid alvorens de hele toko wordt overgenomen dus tegen die tijd zou die daar ook een klein vermogen hebben opgebouwd. De winstuitkering valt de laatste jaren enorm tegen. O.a. daarom wordt er ook niets opgebouwd.

Wie op dit moment 10 jaar lid is heeft zonder grote uitbreidingen een cent of 7 a 8 schat ik. Dit moet in opvolgingssituaties wel gedeeld worden met de andere maten tenzij je anders afspreekt.
Spuit11
@pieta Ik neem aan dat iedere lid van het bedrijf zijn deel op naam krijgt(?)
Bv maatschap met 3 leden, ieder 33% op eigen lidnummer?
Corrigeer me als ik ongelijk heb.
joske1980
@Spuit11
Hier alles naar overdragende partij want dan komt het geld eerder beschikbaar. Werd zelfs geadviseerd door buitendienst
pieta
@joske1980 Dat zou iemand vd buitendienst van RFC niet moeten adviseren. Dat is ondermijning vh cooperatieve gedachtengoed. Maar dat terzijde.
Wolswinkel
@pieta Wel een praktisch denker op individueel bedrijfsniveau wa..😉
+1
pieta
@Wolswinkel Dat kunnen we zelf ook wel bedenken. Maar als ze dat uit hoofde van hun functie adviseren zou ik zeggen als werkgever: ontslag op staande voet. Compleet ongeschikt om werkzaam te zijn binnen een coop.
joske1980
@pieta
Dan hadden ze ledenbewijzen moeten laten bestaan maar fdf (haha Friesland Dairy doods) wilde dat Perse niet.
Hier wordt het geld uit rfc gehaald en hoe het er ook uit komt te zien er is geen ruimte om nog fors te investeren in melkfabriek dan rest de enige mogelijkheid vertrekken omdat het anders niet kan.
KOC1981
Quote Reactie van @joske1980:
Hier wordt het geld uit rfc gehaald en hoe het er ook uit komt te zien er is geen ruimte om nog fors te investeren in melkfabriek dan rest de enige mogelijkheid vertrekken omdat het anders niet kan.

Daar moet de discussie over gaan. wat is wel haalbaar, over welke termijn? Als bij een grote meerderheid het echt niet kan, wat zijn dan de opties? nog meer Hybride lening? onderdelen afstoten?
Rijkuil
@KOC1981 Idd
+1
pieta
Quote Reactie van @KOC1981:
Als bij een grote meerderheid het echt niet kan, wat zijn dan de opties?

Er zit volgens mij ledenkapitaal genoeg in de fabriek. De verdeling is alleen scheef. Een deel is van oud-leden. Dat is geen goede basis. Een deel vd leden heeft er veel geld per kg melk inzitten en een deel te weinig. De oplossing om de verdeling te verbeteren begint bij leden met weinig elk jaar wat in te laten leggen.
KOC1981
@pieta helder en ik ben het met je eens.
pieta
@joske1980 Ik meende dat je laatst hier nog meldde dat je het zo getroffen had met je grote nieuwe stal? Heb ik dat verkeerd begrepen? 😁 Ik vind dat als je cooperatief mee wilt doen er ook wat ledenkapitaal onder moet liggen. Dat ze ontsnappingsroutes bieden vind ik dom van de coop. Niet van jou/jullie als ondernemers.
joske1980
@pieta
Ben idd blij met stal dat hadden we nu niet meer voor elkaar gekregen. Intussen zit er behoorlijk geld in rfc ook nog behoorlijk oud Campina geld. Verder hebben ledenbewijzen altijd mijn voorkeur gehad dan was er geleidelijk ook geïnvesteerd. Desalniettemin heeft rfc altijd ook van mijn melkgeld gereserveerd in de dode hand en als er meer nodig was is dat ook de verdeling aangepast.
Nu vraag ik me eigenlijk ooit af of Banken en of familie het wel wenselijk vinden als er zoveel geld in melkfabriek blijft zitten.
Ik persoonlijk vind dat er best wat in mag maar wel geleidelijk anders gaan na de grote jongens ook de opvolgers weg
pieta
Quote Reactie van @joske1980:
Ik persoonlijk vind dat er best wat in mag maar wel geleidelijk anders gaan na de grote jongens ook de opvolgers weg

Bij normale bedrijfsresultaten bouwt een opvolger gedurende de samenwerkingsperiode al vermogen in de coop op.
pieta
Quote Reactie van @joske1980:
Ben idd blij met stal dat hadden we nu niet meer voor elkaar gekrege

Is dat om reden van de verkregen fosfaatrechten? Want anders kan ik me maar moeilijk voorstellen dat je blij bent met iets wat je 5-10 jaar geleden wel kon financieren en wat de bank nu niet meer bij je wil financieren.
joske1980
@pieta het sentiment in de sector was toen nog al wat positiever als nu.
pieta
Quote Reactie van @joske1980:
sentiment

Voor het sentiment krijg je geen cent vd bank.😁
+3
hookwood
@Spuit11 dat is maar net hoe je dat zelf met elkaar afspreekt.
pieta
Quote Reactie van @Spuit11:
De winstuitkering valt de laatste jaren enorm tegen. O.a. daarom wordt er ook niets opgebouwd

Klopt. De laatste 3 jaar was het weinig.
sorry
Quote Reactie van @pieta:
Dat de ouders er hun geld uithalen is niets mis mee. Het is hun geld. Vervolgens dient de coop de "rekening" bij jou neer te leggen.

je kan ze toch lenen van hun...tegen een rentevergoeding
+3
Sjaakiee
Ken een veehouder die in 2014 nog zei,alstublieft doe een A EN B Qoutum.we moeten oppassen dat we de fabriek niet uit hollen zei die.maar het bestuur vond het niet nodig.2016 stapte hij op en zei toen al dit komt echt niet goed.
+3
cornelissen
@Sjaakiee Inderdaad ,men moet nu P.Boer om een reactie vragen , maar die laat zich nu niet zien ,maar was de huidige voorzitter F. Keurentjes toen niet vice voorzitter ?
Sjaakiee
@cornelissen volgens mij wel
+3
Rijkuil
Geen enkel probleem die 10 cent.
Wanneer ze stoppen met hun duurzaamheidsgoeroe en zich gaan focussen op hun primaire opdracht: EN DAT IS VAN MELK VOEDING MAKEN!!!!, dan kan er een heleboel geldverspillende shit en overtollige onzin de kliko in en blijft er geld over om aan de boeren uit te betalen.
Dan kan er iets meer betaald worden dan nu en zo krijg je vanzelf de mogelijkheid om geld vrij te maken om je afzet te regelen.
De domme fout die men niet wil toegeven is dat het bestuur denkt met alle winden mee te moeten waaien en dan ook nog eisen te kunnen stellen aan de leden. Ze blijven nog wel even in die bubbel voor dat het echt vastloopt.
Zorg als veehouder dat je een alternatief hebt.
Jaap40
@Rijkuil wat stel je je voor bij een alternatief?
Rijkuil
@Jaap40 Omscholing
@Rijkuil bijscholing, de TOP gaat van GELEENT geld EIGEN vermogen maken !!!
Jaap40
@Detukkeroettwente de Top? Bij een extra lening ben je een topper. 😂
Voor velen is dit al geen alternatief maar al vol gefinancierd.
+1
Elvis
@Jaap40 stal met varkens om je melk op te zuipen
hans1980
Stel je hebt alles na overname te gelde gemaakt enkel een beetje ledenobligaties voor opvolger.
Situatie #1 bv. 1 miljoen kg melk
Moet deze opvolger dan volgend jaar direct leveringscertificaten twv ca 100000 euro bij kopen?

Situatie #2 bv. 1 miljoen kg melk maatschap met ouders allen leden obligaties vast en vrij .
Kunnen ouders hun achtergestelde lening nog terug zien in cash?
Mag opvolger door met minder leveringscertificaten zoals bovenstaand?
+1
arie.j
Quote Reactie van @hans1980:
Stel je hebt alles na overname te gelde gemaakt enkel een beetje ledenobligaties voor opvolger.Situatie #1 bv. 1 miljoen kg melkMoet deze opvolger dan volgend jaar direct leveringscertificaten twv ca 100000 euro bij kopen?Situatie #2 bv. 1 miljoen kg melk maatschap met ouders allen leden obligaties vast en vrij .Kunnen ouders hun achtergestelde lening nog terug zien in cash?Mag opvolger door met minder leveringscertificaten zoals bovenstaand?

Bij Campina waren ook leveringsbewijzen om op te leveren. Helemaal geen nieuw verhaal
Als je melk leverde zonder dekking van die bewijzen kreeg je flink minder.
Er zal wel een regeling moeten worden getroffen voor leden die er nu op een andere manier relatief veel geld in hebben zitten.
En iemand die het overneemt , ja die moet geld meebrengen, is bij Deltamilk trouwens ook zo.
Twentsch Land
Wat is er veel geld in hebben zitten ?@arie.j
arie.j
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Wat is er veel geld in hebben zitten ?

Meer dan nu voor ledenbewijzen nodig is, dat geld geheel of gedeeltelijk omzetten zou dan kunnen
sorry
Quote Reactie van @arie.j:
Bij Campina waren ook leveringsbewijzen om op te leveren. Helemaal geen nieuw verhaal

nou...niet helemaal... ipv rente willen ze een winstaandeel per certificaat uitkeren......iets met peren dus....
Nevergiveup
.

(klik om te vergroten)

Melkboer16
Begrijp ik het nu goed een duppie per kg melk?
Dat hebben we dus al aan obligaties vast in de coop zitten!
Probleem opgelost alleen voor de grote groeiers dus een probleempje maar die hebben toch ook goedkoop fosfaatrechten gekregen?!
Dan verkoop je er daar een paar van en de zaak is weer rond!
+3
puntertje
@Melkboer16 Dat is wat kort door de bocht, maar als een bestuur, zoals het een bestuur zou betamen, vooruit had gezien dan hadden ze zo´n systeem in de aanloop naar het verdwijnen van de quotering fluitend en zonder weerstand kunnen introduceren. En nu moeten ze geld vragen van leden die het momenteel niet hebben en wordt het een enorm getouwtrek en geruzie.
Rijkuil
@puntertje Het wordt geen gezeur, dat is het al lang. 😂😂
+2
Melkboer16
@puntertje dan is het probleem niet zo groot!
Ik zag het is 2014 al aankomen dat er bedrijven verdubbelden en zelfs nieuw opstartten en het bestuur vond alles goed!
Let op ik gun iedereen veel extra werk en inkomen maar kleine stapjes groeien was niet sexy!
Eerst komen ze met de 10ct maatregel die nooit gebruikt gaat worden en heel veel discussie opleverde en nu dit weer!
Dit hadden ze ook in 2014 geruisloos in kunnen voeren maar nu moet er iets langer over gezeurd worden!
Maar als grote groeiers en nieuwkomers bij moeten lappen dan is de zaak snel weer rond
+2
Noorderling
@Melkboer16
Juist, gewoon ieder z'n eigen rvs betalen, al dan niet deels achteraf. Kun je zelf de rekensom maken of het interessant is ipv elkaar kapot melken en de keuze voor een ander maken.
+1
Rijkuil
Wat zal er gaan gebeuren met de structuur en de bijbehorende financiering van Rfc wanneer de stikstofcrisis aangegrepen wordt om de veehouderij in te krimpen.
Het salderen gaat zijn invloed krijgen en ook de verplichting om een kwart minder uit te stoten zijn geen factoren die er voor zorgen dat de melkproductie in Nederland op peil blijft.
Ligt er ook een doorrekening klaar in Amersfoort wanneer er 10, 20 of 30 procent minder melk gaat komen in de eerste vijf jaar???
Dat kon wel een volgend probleem opleveren.
Misschien nu maar vast aandacht aan schenken
Anders blijf je aan het reanimeren
hans1980
@Rijkuil komt jou stal ooit vol?
Rijkuil
@hans1980 Waarom stel je die vraag?
hans1980
@Rijkuil is idd goede vraag , met al die nieuwe eisen boven fosfaatrechten bedoel ik
+1
Boertje25
@Rijkuil dat vraag ik me ook wel is af, nu hebben ze nog het excuus dat er teveel onrendabele mandjes. maar wat als er idd 30% minder gemolken gaat worden
Noorderling
@Boertje25
Dan wordt de overhead en vaste kosten killing...
bio boer
@Noorderling gaan ze nieuwe leden werven beter uitbetalen als lokkertje 😁
+4
Wolswinkel
Met terugwerkende kracht leden/leveringscertificaten invoeren begrijp ik?! Lijkt me een goed idee! Verdeel het over een jaar of 5 en koppel het gelijk aan het percentage van de uit te betalen prestatietoeslag voor de bedrijven die het aangaat. Leg er ook een soort van resultaatverplichting voor de onderneming in. Prestatietoeslag niet aan de orde of ondermaats: maar wat inleveren, of je stoel of een gedeelte van het salaris. Als we dit doorvoeren nogmaals dikke prima maar dan wel een duidelijk signaal naar bestuur en onderneming want anders kan dat governance verhaal ook alstublieft linea recta de prullenbak in want wat is het hele gebeuren dan een wassen neus!
hans1980
@Wolswinkel middels extra inhouding op melkgeld moet dat wel kunnen worden aangevuld in x aantal jaren
+1
@hans1980 Juist een X aantal jaren, en zo gaat RFC het ook invullen, en over een aantal jaar begint het feest opnieuw. RFC is niet in staat om middels de bedrijfsvoering het eigen vermogen op te krikken.. 17 % eigen vermogen bij zo n miljarden bedrijf , SCHANDALIG !!! schieten maar .
+1
labella
@Detukkeroettwente Ik zeg niks, ik roep al een paar jaar dat het niet goed gaat bij RFC maar de verstokte rfc boeren willen dat toch niet zien.
hans1980
@Detukkeroettwente BBB+ rating krijg je niets voor niets
Rijkuil
@Detukkeroettwente 17%????????????
diekman
@hans1980 De kwetsbare groep boeren moet geld inleggen in de coöperatie. Dat zijn de harde groeiers en jonge boeren of degene die vrije obligaties uit betaald hebben.
+1
hans1980
@diekman Ja je kunt moeilijk oud leden opzadelen met de melk die ze niet leveren
pieta
Quote Reactie van @diekman:
degene die vrije obligaties uit betaald hebben.

Ja, wie vrije obligaties heeft laten uitbetalen is vast en zeker een tobber. 😁
+2
jvt
Even ter info...eigen vermogen campina in 2008 was 29 procent, van friesland destijds voor de fusie 39 procent. Als bedrijf heb je dan toch wat uit te leggen aan de leden...weet wel niet wat nu totaal eigen vermogen in geld is, was destijds ongeveer 1,7 miljard
+1
Rijkuil
@jvt Ledenraad moet die klus doen.
En die zijn niet slim genoeg
hans1980
@Rijkuil zijn allemaal boeren met belangen en de boer met het grootste belang kan het hardst schreeuwen
+3
Rijkuil
@hans1980 Ja, dat harde schreeuwen zorgt er voor dat heel simpel grip houden op de toko van ondergeschikt belang is.
Je krijgt melk om te verwerken en bent een grote speler in de markt. Wanneer je dan niet verder komt dan interen op je vermogen doe me dan 1 plezier: neem het woord duurzaam pas weer in de mond zodra je de zaakjes financieel in orde hebt.
sorry
@Rijkuil in het bestuur zit er ééntje die het verschil niet weet tussen een vaste rente en een renteswap
puntertje
@sorry Iedereen zei dat verschil niet te weten zodat de bank moest dokken. Iets met zorgplicht. En aangezien banken nooit iets zelf betalen is dat weer terugverdiend over de rug van mensen die geen swaps wilden hebben omdat zij het niet vertrouwden.
Rijkuil
@sorry En hoe luidt zijn/ haar naam?
sorry
@Rijkuil iets met groen en geel
pieta
Quote Reactie van @sorry:
het verschil niet weet tussen een vaste rente en een renteswap

Dat wisten er heel veel niet. 😁
+1
puntertje
@jvt Daarbij had Campina destijds enorme verrekenbare verliezen op de balans staan. Waarvan wel duidelijk was dat die nooit verrekend zouden kunnen worden. Ze zullen ook wel afgeboekt zijn in de loop van de tijd. Nee, RFC staat er nog lang niet zo slecht voor als Campina destijds.
tok achterhoek
@puntertje Klopt campina was een totaal verrot bedrijf. Heeft klauwen met geld gekost om dat weer een beetje op het rit te krijgen
+1
dewittemotor
Dat idee van 10 cent per liter vind ik goed. Was vroeger bij Campina al zo en hadden ze nooit af moeten lassen. Het probleem is echter dat door al deze fratsen van RFC de laatste jaren, ik toch het idee heb dat het er bizar slecht voor staat bij die firma.

Als je dit allemaal bij een beursgenoteerde firma doorvoert, staan de alarmbellen op rood. Maar niet bij RFC. Reorganiseren staat niet in hun woordenboek.
harke
Ik vind het stoer dat jullie dat met gemak kunnen financieren.
als ik 10 cent per kilo melk in de fabriek moet hebben ben ik weg
+2
jg
@harke Prima
+2
Rijkuil
@harke Sluit je je aan in de rij bij Heerenveen of heb je een andere rij in gedachten?
+2
MTSTAMMINGA
@Rijkuil Wat lost dat op ,een lager melkprijs ? En die haalt toch duits melk op als ze te men hebben? 😉
+2
harke
@Rijkuil ik ben hier gewoon eerlijk over de liquiditeit.
vindt het knap als jullie de 10 cent zo uit de mauw kloppen.
KOC1981
@harke denk dat weinigen dat kunnen, daarom moet een verandering in mijn ogen ook geleidelijk ingevoerd worden en niet van vandaag op morgen.
+3
JohnDeere7serie
Ik begrijp Hans zijn zorgen want hoe meer euro's in de fabriek hoe minder er voor p betaald kan worden 😉 Echter die 10 cent per direct inleggen heeft hij zelf verzonnen, er is gister genoemd dat dat gemiddeld is nu. Komende maanden gaan ze een voorstel uitwerken, echter die nu 30 cent heeft blijft dat misschien wel houden, dus dan hoeft degene die nu bijvoorbeeld 1 heeft ook niet opeens in te leggen.
Het is in bijna ieders belang dat FC gewoon goed blijft draaien. Kritisch zijn is nodig en goed maar elke keer proberen de poten eronderuit te zagen werkt niet motiverend voor de mensen die voor ons werken en het wel goed doen. En ja die werken er ook.
hans1980
@JohnDeere7serie hoop dat je uitleg klopt en dat "snelle" groeiers niet hoeven bij te financieren
KOC1981
@hans1980 zal in ieder geval toch een geleidelijke bijdrage zijn. werd gisteren ook genoemd.
+1
pieta
Quote Reactie van @hans1980:
dat "snelle" groeiers niet hoeven bij te financieren

Die zullen wel bij moeten financieren. Dit zal gewoon op een geleidelijke manier gaan gebeuren.
@JohnDeere7serie Ook dit klopt , het hoeft net op stel en sprong betaald te worden. Maar van RFC mag verwacht worden dat ze de opbouw van het eigen vermogen middels de bedrijfsvoering bereiken -behalen .
+2
tok achterhoek
@JohnDeere7serie Ze hebben er een puinhoop van gemaakt. Moet wat gebeuren, elke keer geld inpompen om weer in het buitenland oude meuk te kopen. Ik vraag me af, waar zit het verstand
Wouter Verhoef
Het grote probleem van RFC is de complexe en omvangrijke Balans.
RFC heeft per kilo ledenmelk een balanstotaal van 90 cent, bij ARLA is dat 52 cent is en bij DMK 28 cent.
Wanneer je 35% Eigen Vermogen nastreeft is dat bij RFC 32 cent per kilo ledenmelk, bij ARLA 18 cent en bij DMK 10 cent.
Een melkveehouder bij RFC die jaarlijks 1 miljoen kilo melk levert heeft bij zijn zuivelaar
220.000 euro eigen vermogen meer zitten dan een melkveehouder bij DMK met dezelfde omvang. Het gaat hier dan om het vermogen op naam en het vermogen 'in de dode hand'.
+1
John Spithoven
@Wouter Verhoef prikkebord.nl/topic/224779/…

Drie maanden geleden was ik ook aan het rekenen geweest. Zie mijn bijdrages toen, maar ook de reacties. Ik heb toen mijn excuses aangeboden. Maar de conclusie was toen en nu wel juist.
JohnDeere7serie
@John Spithoven je hebt gelijk. 7 a 8 jaar bedrijfsgroei door M & A heeft gefaald, beoogd doel was 15 miljard omzet in 2020.
google.com/url/…

Geld weg, ervaring rijker, illusie armer.
anonymous_290
@Wouter Verhoef
Dus RFC heeft x kg melk maal € 0,90 aan vermogen in onroerend goed, fabrieken, ledenkapitaal en deelnemingen zitten?
Nu maar hopen dat deze niet te hoog gewaardeerd zijn
+1
Rijkuil
@anonymous_290 De balans van Rfc bevat meer lucht dan de boerderijen in Denemarken 10 jaar geleden.
Er hoeft maar 1 speldenprikje te komen en het fundament is aan gort.
Rijkuil
@Wouter Verhoef Kunnen we geen interim manager bij Arla wegkopen??
Gewoon iemand die wel snapt hoe je een fundament legt en behoudt onder een duurzame onderneming!!
+1
Melkboer16
@Wouter Verhoef dat getal heb ik ook ergens gelezen dus pak me beet een miljoen per gemiddeld bedrijf aan waarde!
Dus als we er hetzelfde mee gaan doen als met Forfarmers dan zijn we in een keer allemaal hypotheekvrij😂😂😂
Maar daar ben ik tegen en zie meer in allemaal toewerken naar een duppie per liter in de fabriek dan hoeven alleen de grote groeiers en de nieuwkomers in te leggen!
Kunnen die dat niet dan verkopen ze maar een paar kilo fosfaat want daar zijn een aantal heel goedkoop aangekomen voor 2 july 2015!!
Het leven is nou eenmaal vol met verassingen
+3
pieta
@Melkboer16 Als ik mag kiezen tussen 1 miljoen ontvangen en 10 cent per kg melk inleggen dan hoef ik niet lang na te denken.
+2
Rijkuil
@pieta Ja
Verkopen die toko
hans1980
@Rijkuil Als we met RFC naar de beurs gaan is ons zeggenschap weg en bestaat de kans dat natuurorganisaties en NGO's zich mengen in de voormalige Coöperatie....Oh wacht is ff..
Rijkuil
@hans1980 Precies
Wanneer een overnamekandidaat zich meldt met een businessplan gelijkend op de bedrijfsvoering van Rfc dan krijgen ze net zo veel geld los bij de bank als Rfc nu
Dus: voor een beetje gezonde afzetpartner is het belangrijk dat er eerst een flinke bom afgaat in Amersfoort
Dan via een leveranciersvereniging de melk gebundeld aanbieden. Is veel effectiever dan proberen nog iets te maken van de huidige ellende
Bel maar eens met Scheringa hoe je zo’n klus klaart
+1
KOC1981
Quote Reactie van @Rijkuil:
krijgen ze net zo veel geld los bij de bank als Rfc

volgens mij was de uitgifte van de obligatielening 6 x overtekend, dus dat geld loskrijgen bij investeerders valt nogal mee. vraag is waarom zien leden de zaak veel zwarter in dan die investeerders?
Rijkuil
@KOC1981 Dan heb ik een heel goede oplossing voor het geperforeerde dak in Amersfoort
Geef alle investeerders een kans en laat de boeren met rust om gaten te vullen.
En... dat 6 keer overtekenen kan ook een klein leugentje extra zijn.
anonymous_290
@KOC1981
De investeerder krijgt een mooie rente en het geld is veilig belegt omdat het gedekt is door de aansprakelijkheid van de leveranciers melkveehouders
KOC1981
@anonymous_290 is toch ook een achtergestelde lening.
+1
Twentsch Land
Zo ist ma net !

Zou ik ook doen....zou de melk wel zelf gaan verwerken en een boerderij winkel beginnen....een miljoen ! Das mooie poen @pieta
Melkboer16
@Twentsch Land Rfc mag geen 2e ForFarmers worden!
Daar ben ik faliekant op tegen ondanks dat gezien mijn leeftijd ik er langzamerhand voor moest zijn!
Maar dat is voor de toekomstige generatie de dood in de pot!
+1
chien de garde
Een groot wanbeleid bij RFC . het bestuur is niet capabel . minder melk een steeds meer personeel . frans frans wat ben je toch een klungel samen met je bestuur
Rijkuil
@chien de garde Een echte vent kan een dak repareren. Frans focust op het verkeerde dak.
weurding
@Rijkuil op een lek dak kan je ook panelen leggen... lijkt het nog heel wat🙈
Spuit11
@chien de garde Die arme drommel heeft zich vorig jaar ook nog eens vergist met één van zijn bekende uitspraken. Hij zei toen; "We hebben de kop weer door het halster". Hij bedoelde dat diezelfde kop door de strop hangt en het krukje wiebelt alsmaar....
Rijkuil
@Spuit11 Of hij bedoelt dat een dier met een halster moet luisteren naar degene die het halster vast houdt
Dan had hij beter kunnen zeggen dat hij twee neusringen in heeft. 1 van de Rabo en de andere van NM
pieta
@Spuit11 Misschien dat de Coronapandemie ook enige invloed heeft.
Jaap40
@pieta meestal is een strategie 'terug naar de basis ' helder voor iedereen in en buiten een organisatie. Dat geeft voldoende mogelijkheden om met een scherp mes...... hup en verder met de bekende merken. Maar eerst schoon schip maken. Met trots RFC uitdragen maar zonder al die uitvreterij, wat hebben de uitstapjes met NM PP toegevoegd onderaan de streep? Ja, een berg kosten voor de eigenaar, de melkveehouders.
Nu nog bepalen wat de basis ook al weer was.
Conclusie is dat de boeren de obligaties 2x gaan betalen,ik heb het in het verleden ook meegemaakt met de toen bestaande ledenbewijzen,om deze uit te keren aan de boeren werd er melkgeld extra ingehouden een aantal jaren,dus echo het geld is gewoon op bij RFC.
Kempenaar
Het probleem met de ledenfinanciering bij rfc is begonnen toen de leiding van het bedrijf bedacht dat er minder melk moest komen
Het zogenaamde vergelijkingsvolume
Ze gingen alleen nog melk verwerken met de hoogste toegevoegde waarde
Voor veel leden was dit een probleem en vertrokken, ze kregen uiteraard de opgebouwde tegoeden uitgekeerd
Het gevolg laat zich raden ,het achtergestelde eigen vermogen daalt
En de melkprijs is er niet beter van geworden
harke
Allemaal leuk.
Los van hoe wij als leden die 10 cent moeten opbrengen heb ik een veel belangrijker vraag:
-Zijn we ervan verzekerd dat hierna het bestuur betere keuzes maakt en niet zoveel mogelijk geld over de balk smijt?
-krijgen we meer zeggenschap nu we meer aandelen hebben??
Ben bang dat het sprookje allang voorbij is en volgend jaar op de beurs staan
+4
Tommie1

Zo zal het wel ongeveer gaan de laatste jaren...............
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!