Minister Schouten blijft stikstofbeleid ophangen aan één rekenmodel

Gebruik meer modellen naast elkaar, in plaats van één model. Het stikstofbeleid is te complex en de onzekerheden in de individuele modellen zijn te groot, om het beleid op te hangen aan één model.’ Dit is samengevat een belangrijk advies van de Adviescommissie Weten en Meten (juni 2020). Deze Adviescommissie toetste in opdracht van minister Schouten het stikstofmodel, waarop Nederland haar stikstofbeleid baseert. Gisteren presenteerde minister Schouten de uitwerking van de stikstofmaatregelen van het kabinet, waarbij alle doorrekeningen wederom plaatsvonden met één model: Aerius (OPS).
Minister Schouten blijft stikstofbeleid ophangen aan één rekenmodel

Deel dit topic Minister Schouten blijft stikstofbeleid ophangen aan één rekenmodel (stichtingagrifacts.nl)

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

hans1980
Volop NH3 inwisselen tegen NOx
BertK
@hans1980 Stel je wisselt NH3 één op één in tegen NOx, dan neemt depositie op n2000 dichtbij af, maar op verderop toe doordat NOx verder reist. Waar zou het kantelpunt liggen bij de 30 procent afroming? Nog binnen Nederland (zuidelijk Brabant op N2000 in Friesland) of buiten Nederland?
+13
puntertje
@BertK NOx reist volgens Aerius niet zo ver. NH3 daarentegen oneindig ver. Dat is de reden dat ze lekker vasthouden aan het model. Minieme hoeveelheden NOx die bij huizenbouw vrijkomen kunnen prachtig ´gecompenseerd´ worden door NH3 reductie ver weg. Andersom niet, zelfs al zou ooit iemand NOx in willen wisselen tegen NH3 dan zijn er volgens Aerius geen mogelijkheden. Of je moet een snelweg dwars door een N2000 gebied opkopen en afsluiten, kun je daar een paar koeien melken.
Het is niet dat men niet geloofd dat Aerius het beste model is, industrie, bouw en vliegverkeer kunnen er verreweg het beste mee uit de voeten. Carola krijgt van Mark te horen dat de schoorstenen van Nederland BV moeten roken. Landbouw is het wisselgeld. En het moet snel want het RIVM krijgt door de Corona steeds meer kritiek dat het met oude cijfers en verouderde modellen werkt. De veehouderij-haters die bij de stikstofperikelen het RIVM boven alle twijfel verheven zijn dezelfden die nu met Corona op het RIVM inhakken.
Gerrit v Schaick
@puntertje Exact het is puur politiek.
BertK
@hans1980 Stel je wisselt NH3 één op één in tegen NOx, dan neemt depositie op n2000 dichtbij af, maar op verderop toe doordat NOx verder reist. Waar zou het kantelpunt liggen bij de 30 procent afroming? Nog binnen Nederland (zuidelijk Brabant op N2000 in Friesland) of buiten Nederland?
+1
kanniewaarzijn
Als keer op keer blijkt dat de modellen niet overeenkomen met de praktijk, dan zou je ook eens wetenschappelijk kunnen uitzoeken hoe dit nu komt. Gewoon domweg nog een paar modellen erbij creëren om het model erbij te gebruiken waar de uitkomst het dichtstbij zit slaat natuurlijk helemaal nergens op. Het is net als met de mestwet: processen worden niet meegenomen, men telt gewoon alles op. Zolang we met deze onthutsende domheid doorgaan, zolang zullen de uitkomsten ook niet deugen.
+3
hans1980
Landbouw is wisselgeld voor bouw en infrastructuur
Carola is minister van landbouw????
NSB er
FDF moet acties voorbereiden , alles twee weken PLAT gooien, inc schiphol de grootste vervuiler , schappen een maand leeg , en alle gemaakte problemen zij opgelost.
Nevergiveup
@Detukkeroettwente Corona gaat dat wel doen we gaan naar de winter, de ultime corona periode , word nog een spannende tijd tot april / mei.
hans1980
@Nevergiveup financieel bedoel je
Nevergiveup
@hans1980 ook , zowel zorg als mensen leed als financieel, dat laatste zal zeker niet over zijn in mei
Jaap40
@Nevergiveup wel opmerkelijk de huidige stijging huizenprijzen
+1
Nevergiveup
@Jaap40 Denk dat veel mensen twijfelen of geld nog wel wat waard blijft na de 1,2 biljoen 1.200.000.000.000 euro die de EU uit de hoed getoverd heeft , en nog steeds aan het printen !, en nu de 80 miljard in NL , ze gooien zich op ontroerend goed , en niet te vergeten , de meesten die een vaste baan hebben zijn er het afgelopen jaar tot 8% cao loonsverhoging op vooruit gegaan. Of ze nu thuis niks zitten te doen betaald door de overheid maakt niet uit. Hier in de buurt onlangs grond verkocht voor 130.000 euro/ha , dat is hier in west betuwe best hoog , 5 jaar geleden was dat nog de helft. In 1995 heb ik zelf grond gekocht voor 32000,- gulden !
Dus eigenlijk is het geld al niet veel meer waard.
Jaap40
@Nevergiveup zeepbel
Nevergiveup
@Jaap40 zeker , het grootste probleem is dat hier alles met een soort dienst verlening aan elkaar hangt , echt produceren doet nederland weinig meer , en al het al zo is , is het vaak een buitenlands bedrijf. Ze zouden zuinig op de hardwerkende agrariërs moeten zijn
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!