Staf: met ander rekenmodel is stikstofdoel al behaald

Als Nederland gebruikmaakt van een ander rekenmodel voor de stikstofneerslag, zijn de doelstellingen voor 2030 voor de landbouw al behaald.

Dat concludeert de Stichting Agri Facts (Staf) na een vergelijking van het Aerius/OPS-systeem dat in Nederland wordt toegepast en het Lotos-Euros en Emep-model dat ook in de Europese Unie wordt gebruikt. Het grote verschil tussen beide modellen is dat Aerius ervan uitgaat dat er meer stikstof op kortere afstand op de bodem terechtkomt. Dat bekent dat in Aerius de invloed vanuit het buitenland kleiner is dan in het Lotos-Euros en Emep-model. De opgave voor de landbouw is om de stikstofneerslag in Nederland met gemiddeld 141.71 mol per hectare te verminderen. Dat doel voor 2030 is op basis van het Lotos-Euros/Emep-model al behaald.

Deel dit topic

Reacties

+6
Frederika
Ja als ik ga rekenen is er helemaal geen probleem
+1
hans1980
Het is één EU (net als de greendeal) dus daar zal Carola niet moeilijk over doen.
Eindelijk de oplossing!
+1
matt
@hans1980 dan scherpen ze het gewoon weer aan,om toch vooral “het probleem” in stand te houden.
+3
Spuit11
@hans1980 Carola heeft maar één taak. Boeren decimeren en die ene gek die er nog wel mee door gaat de-motiveren.
Is toch niemand die écht gelooft dat er een stikstof/fosfaat/ammoniak probleem is?
+1
Nevergiveup
@Spuit11 NH3 is een al miljoenen jaren aanwezig natuurlijk onschadelijk en onmisbaar gas op aarde, het probleem is het in extrene aanwezige hoeveelheid onnatuurlijke giftige NOx
+9
John Spithoven
Vandaag plan van aanpak LNV om stikstof bij ons weg te halen en in te zetten voor.... dat is niet duidelijk. Officieel natuurherstel.
Maar wie gaat de ruimte leveren voor een drempelwaarde bouw of het oplossen van de PAS knelgevallen? Dit wordt niet genoemd. Wel wordt genoemd 26 % reductie van stikstof emissie tot 2030.
Mocht LNV de 26 % geannexeerde stikstof weer willen uitgeven heeft ze wel een probleem. Ze komt dan in de juridisch gevecht over schaarse rechten.

Dus is er maar 1 manier voor LNV om 26 % te annexeren, nl via een convenant. Het mede verantwoordelijk maken van de sectoren voor het probleem van LNV.

Daarom een advies sector partijen

Beste minister, u kunt uw doelstelling halen door de depositie berekening te doen uitvoeren middels Europees generiek systeem. De oplossing ligt onder uw deurmat, een TNO berekening Lotos Euros, het generieke Europese depositie model. Daarin vindt u de oplossing voor drempelwaarden PAS knelgevallen en bouw.

Succes met zoeken van het TNO rapport.
Jean-PierreK
@John Spithoven, en dan komt de uitkomst van het onderzoek van de universiteit van Amsterdam en blijkt de stikstof toch dichterbij neer te slaan...
+3
John Spithoven
@Jean-PierreK Dat zullen we op termijn weten. Maar nu wordt depositie van ammoniak volledig meegenomen en NOx depositie van verkeer bij 5 km afgekapt. Depositie wordt berekent met twee modellen , OPS (oa ammoniak) en SRM2 (verkeer met afkap 5 km). En dat is appels met peren vergelijken.

Zie volgende link, en dan reactie aanklikken

rivm.nl/documenten/…

Er is in 2015 een internationale review geweest op het Nederlandse systeem van depositie berekeningen. Vernietigende conclusies en een RIVM die toegeeft in 2015 dat Aerius niet nauwkeurig en niet geschikt is. Commissie beveelt Lotos Euros aan. En wat doen we in 2020... Rekenen met Aerius. Hordijk was vernietigend over Aerius. Carola zegt in de kamer" het is het best beschikbare systeem". Vervolgens was er bij TNO het veel nauwkeuriger systeem Lotos Euros beschikbaar. TNO doet een berekening, Carola gooit het rapport onder in de la en komt vandaag met een kamerbrief.

De minister van LNV kan wel beter maar wil niet!!!
John Spithoven
@John Spithoven Iedereen moet die link lezen, ook politici!!!

Hier nogmaals de link

rivm.nl/documenten/…
jory
@John Spithoven gelezen. schand dat de minister de tweede kamer voor gek houdt met de woorden er is geen beter systeem beschikbaar

Schouten blijft vasthouden aan Aerius
Landbouwminister Carola Schouten en minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) houden vast aan Aerius Calculator als instrument om vergunningaanvragen te beoordelen op de stikstofneerslag op kwetsbare natuurgebieden.
Aerius is op dit moment het best beschikbare instrument, aldus Schouten en Ollongren in een brief aan de Eerste Kamer.

Vragen Senaat
De Senaat had de bewindslieden gevraagd om een oordeel over het advies van het Adviescollege Meten en Berekenen Stikstof. Het college (Commissie Hordijk) oordeelde dat Aerius calculator niet geschikt is voor het doel waarvoor het wordt gebruikt: de vergunningverlening voor individuele projecten.

Aerius geeft wel een getrouw beeld van de stikstofdepositie op landelijk of regionaal niveau, vindt Commissie Hordijk. Maar volgens Hordijk zijn de onzekerheden te groot om op basis van Aerius vast te stellen wat de stikstofdepositie van een project is op een hectare stikstofgevoelige natuur dat mogelijk op kilometers afstand ligt. Schouten schrijft dat Aerius als instrument bij vergunningverlening ook in de rechtspraak stand houdt.

Systeem verbeteren
Desalniettemin wil ze het systeem verbeteren, enerzijds door het meetnet uit te breiden en anderzijds door het systeem voortdurend te verbeteren, onder andere door er andere modellen bij te gebruiken en te bezien of satellietgegevens daarbij kunnen helpen.
jurist
@John Spithoven gelukkig heb je het door wat schaarse rechten betekend LNV zal er niet vrolijk van worden 😎

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN