Kabinet trekt miljard uit om stilvallen bouw door stikstof te voorkomen

Het kabinet trekt tot 2030 een miljard extra uit om de stikstofuitstoot te beperken. Dat geld is bedoeld om ervoor te zorgen dat bouwwerkzaamheden zonder vergunning door kunnen gaan.

Bron

Kabinet trekt miljard uit om stilvallen bouw door stikstof te voorkomen
rtlnieuws.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

Adaptief boeren
Gewoon de vrijwillige reductie van de luchtvaart inrekenen, kan de bouw nog jaren vooruit!
van Ittersum
Bron:lc

‘Half miljard voor de bouw’

Carola Schouten, minister van Landbouw, presenteert vandaag haar nieuwe stikstofwet

Het is niet zeker of Schouten een meerderheid krijgt in de Eerste Kamer

Dat maakt minister Carola Schouten (Landbouw) vandaag bekend, melden Haagse bronnen. Zij presenteert dan haar nieuwe stikstofwet, waarmee het kabinet de stikstofcrisis in Nederland te lijf wil gaan. Met de wet wil Schouten regelen dat de stikstofuitstoot de komende tien jaar met 26 procent omlaaggaat.

Nu lopen nog veel bouwplannen spaak, doordat de rechter vorig jaar bepaalde dat Nederland geen extra stikstof mag uitstoten. Bij het bouwen van huizen komt stikstof vrij, onder meer door de inzet van zware grondverzetmachines en bouwkranen. Om die reden mag de overheid niet zomaar een bouwvergunning verlenen.

Daarom komt het kabinet nu met een subsidieprogramma voor elektrische voertuigen en bouwmachines. Tussen 2021 en 2023 komt daarvoor 300 miljoen euro beschikbaar. In de periode 2024 tot 2030 volgt nog eens 200 miljoen euro. Een deel van het geld gaat naar bouwhubs, waarbij bouwplaatsen vanuit een centrale locatie worden bevoorraad.

,,Vooral voor de Randstad biedt dit lucht”, zegt een Haagse bron. Zo is het bijvoorbeeld in de regio Den Haag lastig om stikstofruimte voor de bouw vrij te maken: daar is in de omgeving weinig landbouw en industrie. Wanneer bedrijven en boeren daar hun stikstofuitstoot minderen, levert dat te weinig op om bouwprojecten door te laten gaan.

Het half miljard voor emissievrije voertuigen en machines komt bovenop de vijf miljard euro die het kabinet eerder uittrok voor de stikstofaanpak. Daarvan gaat drie miljard naar natuurherstel en zo’n twee miljard naar regelingen om boeren uit te kopen en boerenbedrijven te verduurzamen.

Linkse partijen vinden dat de stikstofmaatregelen niet ver genoeg gaan. Daardoor is het niet zeker dat Schouten een meerderheid krijgt voor haar stikstofwet in de Eerste Kamer, waar de coalitiepartijen in de minderheid zijn. Als haar wet het niet haalt, zou dat een nederlaag zijn voor het kabinet. Schouten probeert al meer dan een jaar uit de stikstof-

impasse te komen.

Rechts werkt, links regeert
cs-agrar
Quote Reactie van @van Ittersum:
boerenbedrijven te verduurzamen.

dan moet dit bedrijf de N-winst daarvan wel aanbieden aan bijv bouw, ze kan er immers ook zelf gebruik van maken
Adaptief boeren
Stomme ambtenaren logica dat de bouw stikstof vergunningen nodig hebben, gaat allemaal verloren energie in zitten
Deutzrijder
@Adaptief boeren
Waar blijft het nuchtere boerenverstand.
+2
JohnDeere7serie
Het aanpassen van de Wet Natuurbescherming zodat de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn op de juiste manier worden geimplementeerd en alles gewoon door kan gaan, hoeft toch geen miljard te kosten?
Jawis
@JohnDeere7serie precies. Dat zei ik verleden jaar al. Vogelrichtlijn op elk natura2000 gebied en elk probleem is opgelost
+1
cs-agrar
Vreemd dat je nergens leest over NOx besparing door corona gebeuren..
kanniewaarzijn
@cs-agrar Zo vreemd is dat niet; dit smerige spelletje moet hoe dan ook doorgaan.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bouw , stikstof , geld en ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!