Het is alles of niets: Schouten wacht een loodzwaar gevecht om stikstofaanpak

De stikstofcrisis leek naar de achtergrond verdwenen, maar is allerminst opgelost. Minister Carola Schouten komt deze week met haar plannen. Haar wacht een loodzwaar gevecht om die aan de man te brengen. Vijf elementen uit het heden en recente verleden die daarbij een rol spelen.

Quote:
Schouten heeft uitputtende jaren achter de rug als minister; nu begint ze aan haar laatste stikstofgevecht. De komende maanden gaan haar ministerschap maken of breken.

Deel dit topic

Reacties

+7
weurding
Zal geen eerlijk gevecht worden ben ik bang
BertK
Concessies doen aan Groen Links, evt onteigening? Wat vind jij acceptabel?

Nieuwe ideeën?
+2
BertK
@BertK voordeel onteigening kan zijn dat ze wel het hele bedrijf overnemen, niet alleen een vrijwillig deel in de vorm van rechten. Generieke korting op stikstof is ook de dood in de pot.
+2
jg
@BertK Generieke korting op N is een soort "oorlogsverklaring"?
BertK
@jg Wat vind jij?
+1
Koeien boertje
@BertK stuk polder in het IJsselmeer erbij maken en we gaan zo.
BertK
@Koeien boertje Ik ook! Alleen beetje dicht op Amsterdam. Stukkie Waddenzee mag ook maar dat is N2000?
Noorderling
@BertK
Wel n2000, niet stikstofgevoelig, maar staat wel weer op de unesco werelderfgoed. Daar kun je beter vanaf blijven denk ik 😆
BertK
@Noorderling Had weer uitstoot van de pont naar Terschelling gescheeld. Serieus, denk dat als je de boer een goed alternatief voorhoudt, er best een aantal verkassen willen. Als je als natuurboer achterblijft, dat moet je dat wel passen.
+8
huske
Aanpassingen aan n2000 regelgeving zal het enigste zijn dat gaat helpen. Rest zal uitlopen op een juridische oorlog
bio boer
@huske alleen staat de natuur boven alles op dit momend bij de politieke agenda
wolfje
Generieke korting op VERGUNDE n-rechten lijkt me juridisch lastig, maar wie weet vinden ze een maas in de wet, oorlog zal het in ieder geval wel worden dan.
+1
@wolfje op en afritten controleren, den haag is BANG voor de boeren, 2019 was qua ACTIES een SPELDE prik, we wonen mooi verspreid over nederland, dus er valt niks te handhaven , door de plietsie, en die durven ook niks.
jammermaarhelaas
@Detukkeroettwente

Boer jij in Nederland?
+1
Noorderling
Quote Reactie van @wolfje:
Generieke korting op VERGUNDE n-rechten lijkt me juridisch lastig,

Ze doen het al jaren, denk jij dat je je 13kg nog steeds uitstoot met verplichte bemesters, straks voermaatregel of iets dat er op lijkt. Die norm blijft staan, stelen ze nog wat ruimte als je gaat bouwen bij de besluit emissiearme huisvesting. Die vergunning en kilo's is echt niet heilig meer.

Zelfde geld als voor tabel 6 met fosfaatnormen per melkklasse. Om politieke redenen wordt die ook nog niet aangepast aan de praktijk. Dan kan iedereen immers 1koe extra melken, stel je voor...
hans1980
@Noorderling minder toch, wanneer tabel6 aangepast wordt hebben die 10.600 plus boeren toch extra rechten nodig ?
Of bedoel je dat N ook doorloopt?
+1
jg
@hans1980 Nee , tabel 6 gaat gemiddeld omlaag voor P per productieklasse. Moet jou bekend zijn.
Twentsch Land
Vervelende is dat Carola wat steun in het stikstof dossier moet hebben van partijen die veel vee weg willen hebben uit Nederland !

We kunnen onder de voeten al wel voelen dat agrarische sector de dupe wordt.
+1
bio boer
De meerderheid vind bouwen en wegen en luxe natuurlijk de natuur op 1 echt belangrijker dan al die boeren maak je borst maar nat schouten is nog lief als er een ander komt kan die zo met een botte bijl gaan hakken wij zijn gewoon een miderheid in dit land
+2
@bio boer ja corona komt als geroepen en word misbruikt om ons monddood te maken, en onze vrijheden heel ver in te perken, en alles is geoorloofd. En dat met het CDA en de CU voorop. Er worden DUIVELSE vieze spelletjes gespeeld. Er zijn problemen gecreeerd die niet bestaan en daarom niet op te lossen zijn !!!
van Ittersum
Citaat; Een oude Haagse wijsheid wil dat er op het Binnenhof pas een deal is ‘als iedereen even ongelukkig is

Hiermee is alles gezegd
Macccspan
Als we bemesten met alleen organische stikstof moeten we meer ve gaan houden
Jaap40
@Macccspan daarom blijft KAS of variant gewoon.
+1
hans m
Nergens ter wereld is er een stikstof probleem, in Nederland maken ze (Den Haag) er een crisis van.
+1
Jannus
Quote Reactie van @hans m:
Nergens ter wereld is er een stikstof probleem

Ze lachen zich te barsten in Brussel om die Hollanders
van Ittersum
@Jannus is dat wel zo, of lossen ze dat anders op via andere normen?
bio boer
@hans m nergens ter wereld is het zo dicht bevolkt en vee dichtheid als Nederland plus ook nog natuur 2000 gebieden niet alles kan een van de 3 moeten ze wat mee de natuur staap op 1 bij de politiek dus blijft er 2 over dan weet jij wel welke ze pakken veel mensen is een verdien model voor de oveheid hoe meer mensen hoe meer belasting betaalt wordt
+6
jvt
@hans m altijd dat gelul over buitenland, in duitsland is het met de groenen daar zeker zo erg, hier in wallonie heb ik een klein hoekje in natura 2000 gebied liggen, mag geen mest en kunstmest op en niet maaien voor 15 juni...Dus doe niet of je in nederland altijd meer moet dan de rest. Vind t verschrikkelijk klote hoe er met de boeren word omgegaan, zeker in nederland, maar kijk eens wat verder dan je erf en paar kilometer er rondom heen...heel nederland is randstad met wat park en stadslandbouw er tussen, achterland begint achter en onder ruhrgebied. Klinkt beetje lullig en overdrijf misschien wel wat, maar op wereldschaal moet je er wel zo tegenaan kijken.
+1
BertK
@jvt Dan zijn we maar stadsboeren, maar wat van mij is, is van mij. Natuur in de stad is ook maar park. Zonder boeren is geen stad of verstedelijking mogelijk!
hans m
@jvt Dus, de hele randstad (noord en zuid Holland plus Utrecht en zuidelijk Flevoland) maar volbouwen. Het groene hart en de Oostvaarder plassen waar vaak mensen niet mogen komen moeten de longen zijn. Wetenschappelijk is bewezen dat gras en mais land meer co2 uit de lucht halen dan bos en veengrond (moeras) en bovendien meer NH3 en NO2/NO3 opnemen. Per saldo wordt de leefomgeving dramatisch en over 50 jaar wil bijna niemand er meer wonen.
BertK
@hans m misschien stijgt zeespiegel wel zo snel dat je als boer toch wel weg wil voordat het onderloopt?
+1
Jaap40
@BertK tja en dan willen ze de boeren weghebben voor woningbouw #zeespiegel stijging
Noorderling
@Jaap40
Er zijn weinig die 2a 3x de landbouwwaarde van de grond niet accepteren. Dus dat gejammer van uitkoop van de landbouw gaat niet op. Ook akkerbouwers verkopen dan hun belangrijkste bedrijfsmiddel en kopen elders het dubbele weer. Waarom als melkveehouder niet?
jvt
@hans m denk je dqt het in los angeles anders is. Daar wonen in de greater los angeles area ook 18 miljoen mensen op elkaar, zo moet je nederland ook een heel eind zien. Als ze naar die 30 miljoen inwoners willen, zal het idd niet veel anders worden zoals je zegt, behalve dat veel mensen juist daar willen wonen. Heb zelf kennissen, jong stel, wonen in Amsterdam, zij heeft geen baan, hij heeft 1600 euro netto, betalen 1050 euro huur. Toch willen ze niet weg, want het is zo'n fijne stad om te wonen, stad leeft en bruist...
+1
weurding
@jvt me dunkt als portemonnee leeg is er weinig meer bruist in het leven, van nog geen 600 per mnd doe je niks
+1
Twentsch Land
Ieder zijn deugd....ik hou het max 3 dagen uit in een 24 uurs economie stad.......dan moet ik weer rap land, koeien en bomen zien.

@jvt
+1
pieta
@Twentsch Land Je bent nog een volhouder ook. Ik krijg het eigenlijk al benauwd als ik de stad zie.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0