Plan sector

Als de sector zelf nou eens een plan opzet. De 3000 PAS melders doen gemiddeld zo'n 30.000 euro in de pot. Dit is ongeveer 100 miljoen in de pot waarvoor bedrijf nabij Natura 2000 gebieden worden betaald.
Stel de PAS melders hebben gemiddeld 0,5 mol per bedrijf nodig. Dit is dan 1.500 mol. Stel dat je dan collega's vrijwillig uitkoopt die dicht bij een Natura 2000 gebied zitten met gemiddeld 25 mol. Dan ben je zo'n 60 bedrijven nodig. Die kunnen dan als vertrekbonus krijgen, boven hun gebouwenwaarde en hun grondwaarde, 1,5 miljoen euro. De grond wordt ook betaald en de gebouwen en weer verkocht in de buurt of aan de overheid om extensivering mogelijk te maken.
De locaties worden herontwikkeld voor RvR. Ik weet zeker dan er velen willen verplaatsen/stoppen met een bonus van 1,5 miljoen. Het hele PAS probleem in 1 keer opgelost.

Deel dit topic

Reacties

+5
Noorderling
En waarom zou ik dat moeten betalen?
Overheid heeft verzaakt, laat ze het ook maar oplossen.
Dirk van Zetten
@Noorderling het enige advies is, zelf je stikstof regelen als je dit nog niet op orde hebt. Hoe langer je wacht, hoe groter het probleem en hogere kosten. De overheid gaat dit echt niet oplossen. Net als dat ze de boeren die bij de invoering van de fosfaatrechten hebben laten stikken.
+1
Noorderling
@Dirk van Zetten
Moet je wel in die positie zitten, en niet nog de fosfaat ellende aan het oplossen zijn. Die jaren vaste lasten waar geen inkomsten tegenover staan en gederfde inkomsten tikken ook flink door.

Dat gaat sommigen onnodig de kop kosten. Structureel houdt je dat tering naar de nering zetten niet vol.

Ik red me er wel om, heb de tijd wel. Maar zou doodzonde zijn als dit tot onnodige stoppers leid.
Dirk van Zetten
@Noorderling de fosfaatellende betreft bedrijven met vergunningen 2013 en 2014, de PAS ellende betreft bedrijven met vergunningen na 1 juli 2015. Dus
buorman
Quote Reactie van @Dirk van Zetten:
zelf je stikstof regelen als je dit nog niet op orde hebt. Hoe langer je wacht, hoe groter het probleem en hogere kosten

Jij praat voor eigen parochie vriend, je hebt een belang bij handel in nh3.
Fosfaat is een heel ander verhaal en niet vergelijkbaar met het probleem van de pas melders.
Jij moet zijn bij hun wiens pas vergunningsaanvraag is aangehouden lopende de procedure bij de rvs, die hebben wss een [nog] groter probleem dan de pas melders.
Maar goed, het gaat geweldig met de biodiversiteit, naast de visarend, en de zeearend hebben we nu ook de aasgier gespot.
+1
overstekend wild
@Noorderling Precies. Moet het antwoord van de sector dan niet zijn, overheid voor we nog verder praten;
1 breng eerst maar eens duidelijk in beeld wie hoeveel uitstoot van alle bedrijven verenigingen en stichtingen!
2 zorg eerst eens voor een gelijke eerlijke depositie bepaling. Gelijke monniken gelijke kappen! Dus als we vergunde ruimte moeten schuiven tussen sectoren moet de depositie ook op de zelfde manier berekend worden.
3 NOx en ammoniak is totaal andere stof. Dus ook niet met elkaar te verrekenen
+6
pietjepuk
Gewoon alles in de papierversnipperaar ook alles opgelost.
@pietjepuk JUIST en dan per direct STOPPEN met al deze onzin/lariekoek/hersenspinsels/ geneuzel over niks. En de verantwoordelijken opsluiten in NOORD KOREA.
+1
Twentsch Land
Denk dat die berekening niet helemaal correct is ... veronderstel dat Gem bedrijf 0 5 mol nodig is ... is dat wel zo ?

Denk dat bijna alle bedrijven nog wel een oude vergunning Nb of AmvB hebben.

Wat nodig is is dan de hoeveelheid wat tussen de oude vergunning ligt en de pasmelding.....dit zal minder zijn dan Gem 0,5 mol.
+6
sil
Voor zover ik weet heb ik altijd te goeder trouw gehandeld volgens de dan geldende regelgeving.
Heb nergens een steek laten vallen. dus netjes PAS melding gedaan, kon zelfs geen NB aanvragen omdat uitbreiding te lage emissie had op een natuurgebied. En dan zal ik hiervoor moeten gaan betalen, of het zelf willen gaan oplossen....................nu gaan we het probleem omdraaien, gaan we niet doen, de veroorzaker ( opsteller regelgeving, lees overheid) die moet t maar oplossen. Zijn hier dadelijk kosten mee gemoeid, dan draait die zelfde overheid hier ook voor op. Zo is mijn kijk op het hele gebeuren.
+3
Twentsch Land
Het is niet voor niets dat overheid pasmeldingen wil legaliseren !

Dat de overheid zich hier voor inzet geven ze feitelijk ook aan verantwoordelijkheid te hebben in deze.

@sil
Weidezicht
@sil toch zul je zien dat een flink aantal pas melders nu alsnog proberen rechten te kopen. Die gaan niet wachten op de overheid.
+2
BertK
@Weidezicht Waarom zou je? Ook met aankoop van rechten heb je nog geen NB vergunning, op de overheid wachten moet je toch.
+6
hans1980
Wie gaat mijn 8,3% korting op fosfaatrechten betalen,? Ook collectief?
Weidezicht
@hans1980 ook bij een plan vanuit de sector zullen erbij zijn die totaal gezien beter wegkomen dan anderen. Maar alles weer voor iedereen tot op de laatste cent gelijk trekken gaat nooit gebeuren. Hoe lullig ook.
+2
mlkvhoudr
Iemand al geprobeerd positief te reageren op iemand met een plan? 😁

Ik waardeer het dat je iets concreets hier neerzet👍

Of het een goed plan is om de passers het gezamenlijk te laten oplossen kan ik niet overzien, de NB ers zullen niet mee willen doen.
hans1980
@mlkvhoudr Een nb vergunning heb je als bedrijf ZELF geregeld staat opzich ZELF
Elke nb vergunning is maatwerk

Waarom wil men nu weer stelen net als bij fosfaatrechten?
+3
Twentsch Land
Het kan allemaal heel simpel, geld van de overheid is de oplossing.....als overheid genoeg biedt zijn er genoeg bedrijven die wel willen stoppen....vervolgens deelt de overheid het uit aan pasvergunningen en pasmelders.....alle problemen opgelost .

@mlkvhoudr
BoerBart
@mlkvhoudr
Uiteindelijk gaat de overheid zorgen dat alles op papier klopt.
Ze moeten wel.
Hoogstwaarschijnlijk wordt de oplossing over meerdere jaren uitgesmeerd.
Omdat een snelle oplossing onmogelijk is.
Ik verwacht een oplossing middels het uit de markt halen van Rechten.
Hiervoor komt een4punten-plan.
Punt1: Afromen met handel.
Punt 2; deels vrijwillige opkoopregeling.
Punt 3: Kleine ( maar noodzakelijke) generieke korting als soort van snelle klapper.
Punt 4: Gericht handhaven en indien nodig uit de markt halen van "frauduleuse" (latente) bedrijfsvergunningen. Puur om de boerenadviesclubjes bang te maken.
mlkvhoudr
@BoerBart geen grappen als luchtwassers en verplivht emissie arme vloeren?
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Dat is er al lang ingefietst, meen 2030? verplicht emissiearm en hebt nu al met besluit emissie arme huisvest te maken. Waar je ca4kg per koe bestolen wordt.
+2
familie pelle
@Noorderling
Quote:
. Waar je ca4kg per koe bestolen wordt.

Provincie Brabant rekent bij extern salderen nog gewoon met 13 kg terwijl de uitstoot van de betreffende stal 9,5 is. Wat hun kunnen kunnen wij ook.
familie pelle
@BoerBart
Quote:
. Gericht handhaven en indien nodig uit de markt halen van "frauduleuse" (latente) bedrijfsvergunningen.

Wat is dat?
+1
paulus2
@BoerBart generiek korten doen ze toch al. Telkens wanneer de emissie factor van een vloer omlaag gaat raak je nh3 kwijt. Ik meende trouwens dat een voorwaarde van de pas is dat deze ruimte binnen 2 jaar benut moest worden anders zou deze weer vervallen.
+1
Gerrit v Schaick
Ik denk dat t alvorens aan een oplossing te gaan denken het eerst van belang is om de grootte van het probleem eens in kaart te brengen
de hoef
Quote Reactie van @Gerrit v Schaick :
om de grootte van het probleem e

welk probleem, waarom moesten wij, net als zoveel andere boeren , rechten van de buren kopen ,of van verder weg , met zeer veel verlies aan rechten, en de pas melders niet ,
de reden was dat de niet agrariche ondernemingen ook rechten nodig hadden , en gelegaliseerd moesten worden, en toen kregen de boeren ook een pas vergunning van de overheid , dus een papieren probleem om onder brussel uit te komen ,helaas niet gelukt dus moet de overheid het maar oplossen ook.
en als ik het helemaal goed begrijp, krijgen de niet agrariche bedrijven, de vergunde pas vergunning wel, en de boertjes niet , ra ra hoe kan het
familie pelle
@de hoef
Quote:
. moet de overheid het maar oplossen ook

Daar gaat de door jou geliefde Carola toch voor zorgen? 😅
+2
de hoef
Quote Reactie van @familie pelle:
geliefde Carola

mijn geliefde heet Anriette,
+1
Gerrit v Schaick
@de hoef Er is schijnbaar een flinke groep boeren en andere bedrijven die zonder eigen schuld nu de vergunningen niet meer op orde hebben. Jij en ik vallen daar dus niet onder. Maar het houdt wel onze hele belangenbehartiging in de tang.
En daarnaast is de N rechten handel in sommige provincies alweer in gang gezet zonder dat een duidelijk start en eindpunt is afgesproken. Net zo min is mij duidelijk of een boer die zijn rechten verkoopt aan de industrie bijdraagt aan reductie doelstellingen van Carola en co voor onze sector. CO2 certificaten die wij verkopen schijnen ook niet allen als reductie mee te tellen voor de sector doelstelling. Laten we die fout niet nogmaals maken
de hoef
Quote Reactie van @Gerrit v Schaick :
bedrijven die zonder eigen schuld

daar ben ik het dan niet mee eens, je kon ook kopen , de gemeente heeft ze hier ook afgepakt, als bedrijven een paar jaar stil stonden
+1
sorry
Quote Reactie van @de hoef:
, je kon ook kopen

niet in iedere provincie
robbies
@de hoef niet iedereen kon kopen. In sommige gebieden stond de ontwikkeling compleet stil. Jij weet ook wat dat met je bedrijf doet als je 5 jaar stilstaat.
de hoef
Quote Reactie van @robbies:
doet als je 5 jaar stilstaat

sorry dan heb ik dat verkeerd gedacht, stilstand is achter uit gang
ik denk ook dat velen niet wisten van een NB vergunning, tot ze bouwvergunning aan gingen vragen
+3
robbies
Quote Reactie van @de hoef:
ik denk ook dat velen niet wisten van een NB vergunning, tot ze bouwvergunning aan gingen vragen

Dat weten zelfs miljoenenbedrijven die distributiecentra van 10 ha bouwen niet. En die hebben vaak nog een juridische afdeling. Die hebben wij niet.
BertK
@de hoef Gemeente koppelde bouwvergunning hier niet aan NB vergunning.
de hoef
@BertK en zit jij in brabant ?
Weidezicht
@de hoef iemand dan nog enig idee hoe dat zit met die andere sectoren. Ik denk nu bij pasmelders alleen aan de agrarische sector. Maar daarbuiten zijn er dus ook. Hoe veel is dat, wat doet de overheid dan daarmee?
Noorderling
Quote Reactie van @Weidezicht:
Maar daarbuiten zijn er dus ook. Hoe veel is dat, wat doet de overheid dan daarmee?

Bedrijven buiten de landbouw die niets hebben, maar officieel wel moeten hebben een nog veel groter probleem, alleen zien ze dat zelf nog niet. Men denkt met een paar grote industriele bedrijven die onder het vergrootglas liggen alles wel op orde hebben. Bij ons landbouw is alles van A tot Z bekend, werkt nu heel even in ons voordeel.
de hoef
Quote Reactie van @Weidezicht:
. Hoe veel is dat

heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veeeeeeeeeeeeeeeeel
Weidezicht
@de hoef raar dat dat dan stil blijft. Wie trekt die doofpot open? Vollenbroek?
robbies
@Weidezicht In Brabant is de controle op wNB op dit moment zo verdeeld: in 2020 zouden ALLE veehouderijbedrijven moeten wqorden bezocht en 127 andere vergunningplichtige industrieën.
Weidezicht
@robbies als ik het zo lees dan zijn die 127 andere industrieen die je noemt, maar een fractie van dat totaal?
Twentsch Land
127 andere industrieën !

Bedoel je 127 bedrijven of 127 verschillende industrieën bestaande uit tig bedrijven ?

@robbies
+1
de hoef
Quote Reactie van @Weidezicht:
Wie trekt die doofpot open?

hermen vreugdehill deed dat hier
Melkweb
Overheid en ook wij zijn op een weg gedwongen, onvrijwillig door een uitspraak in de aanwezige wetgeving . Enige wat we nu nog steeds doen is naar elkaar wijzen , gevolg is dat de afgrond steeds dichter bijkomt. De overheid noch de boer zijn beiden "schuldig", beiden dachten ze binnen de regels te kunnen handelen. Maar het feit ligt er nu moet je verder en daar naar handelen en denken . Wat @oubi hier in de basis voorstelt, dat niet voor iedereen (dankzij die uitspraak) meer plek is binnen of in een bepaalde gebied klopt. Nu nog het besef en hoe ga je dit oplossen. Een grote RVK kan de oplossing zijn, er waren toch megaveel bedrijven elders te koop en statistisch gezien zijn er veel stoppers. Oplossing ligt er wel, nu nog de uitvoering, zou je denken
+1
nieuwoord
@Melkweb OP meer vrijwillige basis. Kom je weer bij plan Nieuwkoop uit!!!
EN waarom zou een boer dicht bij een Natura 2000 gebied die zijn NB vergunning op orde heeft moeten vertrekken uit zijn bekende omgeving voor andere?
+2
Twentsch Land
Dat moeten moet niet aan de orde zijn !

Als de overheid maar genoeg biedt zijn er genoeg vrijwilligers !

@nieuwoord
Noorderling
Quote Reactie van @Melkweb:
Wat @oubi hier in de basis voorstelt, dat niet voor iedereen (dankzij die uitspraak) meer plek is binnen of in een bepaalde gebied klopt.

maar hoe dan? ik vind de redenering bijzonder. De vervuilende bedrijven hebben een vergunning omdat ze vervuilend zijn. Zij mogen zelf doen en laten wat ze willen. Men wil door allerlei maatregelen, zoals besluit emissiearme huisvesting en sectormaatregelen onze vergunning uithollen. Daar gaat echt niet voor betaald worden, anders was dat met de aangeboden plannen van het collectief al wel gebeurt.
Bedrijven die zeer beperkt invloed hebben maar in een berekening tot ver achter de komma vast gerekend worden zouden dan maar op moeten doeken door hen niet te legaliseren?

Elke maatregel die positief zou moeten zijn voor milieu, zorgt er voor dat de bedrijven afhaken wat feitelijk gezien nergens voor nodig is. Met fosfaat haken veel kleinere bedrijven af, gaat nu met ammoniak ook gebeuren. Als je 2a3 dingen op je bedrijf nog moet realiseren ga je het niet redden of wil de bank niet mee. Het jaagt schaalvergroting gigantisch aan.
Melkweb
@Noorderling in de huidige regelingen of gedachten heb je helemaal gelijk. Maar waar een wil is is een weg. Politiek links of rechts zal nooit het voortouw nemen, daarom moet je zelf met iets komen. Als de megabedrijven de toekomst is, moet je de kleine bedrijven niet kunstmatig in stand willen houden. Wil je dat er een diversiteit is tussen groot en klein en daardoor ook in hun productie moet je er ook naar handelen. We weten beiden wel dat alleen de grote bedrijven puur sang de lucht hebben, kleine moeten diversiteit binnen of in combinatie met andere inkomsten hun lucht creëren. En wat @oubi eingelijk zegt, laten wij dan die handschoen maar oppakken , want politiek gezien ondanks het onze partner moet zijn doet even niks qua bruikbare ideeën.
+2
robbies
@Noorderling het plan van het LC was gericht op behoud van alle ammoniakruimte voor de landbouw en extern salderen voorkomen. Dat is geen handige insteek geweest. Extern salderen viel niet te voorkomen.
cornelissen
Waar de problemen zitten weet ik niet , namen zijn niet bekend. Wel weet ik ,dat bij mij in de buurt
op het laatst voor 1 juli 2015 de ammoniakrechten van reeds gestopte bedrijven nagenoeg op een natura 2000 gebied (bakkeveense duinen) onverkoopbaar waren , geen enkele vraag, dus zal het probleem hier niet zitten .
Overigens is er na de peildatum van het fosfaatrechten drama en nu duidelijk minder vee, dus eerst maar eens inventariseren .
Of is men bang ,dat er bij de inventarisatie vee opduikt , waar op de peildatum van het fosfaatdrama geen nb vergunning aanwezig was ? Kan het mij niet voorstellen, want iedereen was ter goede trouw zegt men. Dus heb je de vergunningen om vee te houden in orde.
Mkl87
@cornelissen
Quote:
Wel weet ik ,dat bij mij in de buurt
op het laatst voor 1 juli 2015 de ammoniakrechten van reeds gestopte bedrijven nagenoeg op een natura 2000 gebied (bakkeveense duinen) onverkoopbaar waren , geen enkele vraag, dus zal het probleem hier niet zitten .

Of zouden geadviseerd zijn om te wachten op de PAS?
Rijkuil
@cornelissen Laat me niet lachen. Ze bouwden er vrolijk op los. Met of zonder vergunning. Alles kon en mocht in die tijd.
BertK
@cornelissen Vergunning, PAS-vergunning, PAS-melding of PAS vrijstelling, één van allen voldeed.
+1
Farma_boerke
Maak je eigen plan en wacht niet.
gesteund door oa de MOB is de eerste uitspraak tegen energiecentrale EEW (Groningen) gewonnen. 200.000 kg NOx en 10.000kg NH3 zijn niet vergund. De centrale moet dus zo snel mogelijk aan stikstof zien te komen.
Hoewel het nog bij RvS in beroep kan gaan, is dit een teken aan de wand

Zaaknummer LEE 20/302
uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument/…
John Spithoven
@Farma_boerke Hier doelde ik op in een andere bijdrage.
200000 kg NOx is vlgs mij 87000 kg ammoniak, daarnaast ook de 10000 kg ammoniak die nodig is . Dus met extern salderen is er minimaal 100000 kg ammoniak nodig als het in de buurt gevonden wordt anders nog meer.

LPM Moerdijk was bij extern salderen 40000 kg ammoniak betrokken.

Voor de beeldvorming, stel dat we deze twee projecten uitdrukken in de benodigde aantal melkkoeien en we rekenen met 13 kg ammoniak stal emissie (weidegang en bemesten stikstof is niet vergund, dus is niet in te rekenen) praten we over een substantieel aandeel op maar 2 projecten.

Laten we ons verleiden tot generieke maatregelen, met als gevolg aanpassingen RAV lijst, gaat het saneren van de veehouderij nog een stuk sneller.

Dus bij generieke (juridisch aanvechtbaar) maatregelen komt de boemerang bij extern salderen nog veel harder terug.
viktorrr
@John Spithoven klopt. we zullen zien waar ze mee komt . ik vertrouw het niet
Noorderling
@John Spithoven
Niet alleen in de buurt, een dergelijke centrale heeft depositie over heel Nederland. Kilo's ammoniak kan mislijdend zijn, omdat veel naar onze buren waait en het aandeel daadwerkelijke depositie laag is vergeleken met een soortgelijk bedrijf in zuidwest Nederland.

Wat is wel een oplossingsrichting?
Generiek helpt niet voor bepaalde regio's, als de beh omlaag gaat, latente ruimte verdampt gaat ook niemand bewegen, sectormaatregelen worden niet betaald. Blijft toch uitkoop over, kost diegene die door willen het minste geld, laat de overheid maar lappen en kan diegene stoppen die wil.
John Spithoven
@Noorderling Daar zit een kern van waarheid is. LPM Moerdijk had bedrijven in Hippolytushoef, Assendelft, Ruinerwold, Someren, Kerkwerve en Klundert nodig. Dus ook daar ging men niet alleen op zoek naar emissie in Noord oostelijke richting maar ook Zuid westelijk. In de model berekening zijn temperatuur van de uitstoot en schoorsteenhoogte van belang bij het zoeken naar compensatie voor de depositie.
Weidezicht
@John Spithoven dus dat zij zo verspreid door het land kochten was een bewuste keuze? Het was niet zo maar voor de vuist weg ergens wat kopen wat toevallig te koop stond.
pieta
@Weidezicht Nee, natuurlijk niet zomaar wat.
+1
Weidezicht
@pieta ik bedoel dus echt de gemeente/streek. Assendelft is ver van moerdijk, maar ze hebben dus bewust in die windrichting een "stikstofbron" moeten kopen. Dan moet tata steel in engeland boeren kopen...............
Farma_boerke
@John Spithoven Andere topic niet gezien.
Korte aanvulling er moet ook 30% naar natuur.
Als al deze projecten (100) en luchthavens vergunningen moeten corrigeren, praten we al gauw over het equivalent van 1 miljoen koeien aan NH3........

Niet wachten dus.
John Spithoven
@Farma_boerke Yep........

De papieren werkelijkheid gaat zorgen voor een flinke verschuiving in dit landschap........

LPM Moerdijk kocht 40.000 kg NH3 en rekende rond de 26000 kg in...
+1
hans1980
@Farma_boerke past allemaal perfect in het greendeal plan boeren weg zonneweides en windmolens terug industrie, bouw,infra kan door boeren mogen halveren
Of allemaal aan systeem JOZ of lely
jg
@hans1980 Boeren halveren niet , er zijn en komen veel stoppende bedrijven die naast de waarde van de N-ruimte ook nog wat voor de P-rechten proberen te beuren . Er blijft een kleinere sector over .
+1
dewittemotor
Kijk. dit zijn nog eens goede ideeën. Beginnen die 80 mol van mij eindelijk eens geld waard te worden. En je hebt nog geluk: de gebouwen en grond hoef je van mij niet over te nemen. Die hou ik zelf wel in eigendom.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
68
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0