Bestuurlijk overleg stikstof - Agractie

Bestuurlijk overleg stikstof, LNV/Kabinet, doelstellingen en opgave.

6 oktober 2020


Bestuurlijk overleg stikstof
Op maandag 28 september waren wij, samen met de meeste andere landbouwpartijen, in bestuurlijk overleg met LNV over stikstof reducerende maatregelen en andere gerelateerde zaken.
Besproken zijn onze zorgen over de provinciale willekeur m.b.t. extern salderen, voortdurende onduidelijkheid over het oplossen van de ‘melders’ en bedrijven zonder NB vergunning, weglekstikstof, het ontbreken van een deugdelijk registratiesysteem met gescheiden registratie van NOx en NH3 en de voortgang in de verschillende werkgroepen.

LNV/Kabinet
Het ministerie stelt dat er, op basis van de Kamerbrief Aanpak Stikstof van 24 april, forse reductie opgaven voor de landbouw zijn met een duidelijke resultaatsverplichting. Het ministerie stelt dat de landbouw zelf voor de reductie/benodigde stikstofruimte moet zorgen voor het oplossen van de melders. Daarnaast moet gereduceerd worden om de ‘stikstofdeken’ te verlagen en zo een drempelwaarde mogelijk te maken. Tot slot heeft het Kabinet een forse reductiedoelstelling t.b.v. natuur om binnen 10 jaar in een groot aantal Natura 2000 gebieden onder de KDW te komen. Op zeer korte termijn zal er een Kamerbrief verschijnen die hieraan verder invulling geeft.

Doelstelling
Zoals eerder onder het Landbouw Collectief ingebracht heeft de sector mogelijkheden om emissie te reduceren door de drie sporen ‘water bij de mest’, ‘meer weidegang’ en ‘vermindering van eiwit in het voer’.
Dit vergt echter maatwerk! De werkgroepen hebben hierover sinds juli enkele gesprekken gevoerd met ambtenaren van LNV, ook de werkgroep stikstofregistratie (SDRS) heeft zeer gedegen werk geleverd.
Om in de werkgroepen verder te kunnen komen vraagt echter om heldere uitgangspunten, goede registratie mogelijkheden en geen stapeling van opgaven. Er is in de Kamerbrief van 24 april langjarig budget gereserveerd voor de verschillende maatregelen. Ons uitgangspunt is dat reductie aantrekkelijk moet zijn voor de individuele boer en niet tot kostenstijging of vermindering van toekomstperspectief mag leiden!

Opgave
Het is onze opgave om, in samenwerking met de andere landbouw partijen, te komen tot realistische en werkbare maatregelen die niet tot een kostenstijging zullen leiden op bedrijfsniveau.
Goede registratie is noodzaak. Daarnaast op zeer korte termijn oplossen van ‘melders’ en bedrijven zonder NB vergunning die inmiddels al 1.5 jaar in onzekerheid zitten en geblokkeerd worden in hun bedrijfsvoering. Hiervoor zijn door de werkgroep SDRS verschillende oplossingen aangedragen. Dit geldt niet alleen voor bedrijven in de agrarische sector, maar ook bedrijven in andere sectoren zijn hierdoor getroffen.

Zorgen
Verschillende uitgangspunten en denkrichtingen in het beleid geven ons ernstige zorgen over de volgorde, haalbaarheid en betaalbaarheid van de voorgestelde maatregelen. Onder meer stapeling van opgaven leidt ertoe dat geen ruimte meer is voor gebiedsgerichte aanpak.
U kunt erop rekenen dat wij geen verantwoordelijkheid zullen nemen voor maatregelen die niet realistisch, haalbaar en betaalbaar zijn, en zullen leiden tot een verdere verslechtering van de positie van de boer!
Indien de ontwikkelingen in die richting gaan zullen wij gesprekken met LNV hierover stopzetten.

Voor vragen kunnen leden ons mailen via info@agractie.nl.

Deel dit topic

Reacties

Woutertje77
Lekker zooitje bij Kabinet/LNV
BertK
Er moet gereduceerd worden om de stikstofdeken te verlagen. De afgelopen jaren is al 2/3 verminderd, zeker niet opgevallen?
Rijkuil
Wanneer je al een jaar lang schreeuwt een niet bestaand probleem op wilt helpen lossen krijg je vanzelf deze shit over je heen.
Woutertje77
@Rijkuil wie schreeuwt dat? Kabinet en LNV bedoel je?
Rijkuil
@Woutertje77 Lnv heeft net als kabinet laat van tunnelvisie
Landbouw kan dat niet oplossen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0