PAS-melders dreigen te worden gesmoord

En dan hebben we het nog niet over de bedrijven die zo'n lage depositie veroorzaakten dat bijv 5-10 groei onder de vrijstelling viel. Het is schandalig, zeker als we dit gaan accepteren met z'n allen!

Originele beschrijving

Voor het herfstreces komt landbouwminister Carola Schouten met het wetsvoorstel dat de stikstofcrisis vlot moet gaan trekken. In het voorstel staan doelen, middelen en maatregelen. De landbouworganisaties hebben grote zorgen over de ruim 3.300 PAS-melders.

Deel dit topic

Reacties

+1
viktor
PAS melders gewoon rechten kopen en klaar is Klara . niet moeilijk doen. plus het geeft je meer rechtszekerheid . lees de voorwaarde maar eens als carola het gaat doen
+2
midden
@viktor Ik weet niet of je zelf actief melkveehouder bent? Zo ja, dan mag je je diep schamen om zo over collega's te oordelen die naar eer en geweten hebben gehandeld!
viktor
@midden jullie snappen het niet . het maakt mijn niet uit hoe het gedaan wordt een ding weet ik zeker als de pas melders zelf rechten kopen ben je zelf de baas er over .als je ze gratis van carola krijg kan zijn er mee doen wat ze wil . ze stelt ze ter beschikken aan de melders voor bepaalde tijd als de periode om is ben je ze weer kwijt
Noorderling
@viktor
Zal toch moeten via extern salderen en nieuwe nb aanvraag. Dus hoezo is daar dan nog aan te tornen?
Dirk van Zetten
@viktor als ondernemer moet je niet afwachten maar doorpakken en je vergunningen op orde krijgen
koeiboer
@midden PAS melders voldoen niet aan de voorwaarden.. hebben vaak wel de fosfaatrechten gekregen. Dit ten nadele van groeiende NB houders.. Ik stel voor handhaven.. en klaar is Klara
+1
Erco
@viktor laat me raden omdat t jou geen pijn doet? Schaam je
viktor
@Erco ik heb tegen het advies in van LTO rechten gekocht LTO adviseerde wacht maar tot de PAS inwerking treed dan krijg je ze gratis . gelukkig was mijn adviseur slimmer en zij koop ze maar ik vertrouw de pas niet . Franka damen twijfelt over de juridische houdbaarheid en ze heeft gelijk gekregen

FRANKA DAMEN
Op 17 april 2013 heeft in de Tweede Kamer een debat plaatsgevonden over de Programmatische Aanpak Stikstof. Op verzoek van een van de leden van de Tweede Kamer heb ik mijn juridisch advies met betrekking tot de Programmatische Aanpak Stikstof (hierna: PAS) ten behoeve van dit debat toegestuurd. Dit advies heb ik vervolgens ook neergelegd in mijn artikel ‘De (on)haalbaarheid van de Programmatische Aanpak Stikstof’. Mijn visie ten aanzien van de PAS is helder: ik acht deze thans juridisch niet houdbaar.
+1
BertK
@viktor jij en Franka hebben gelijk gekregen. Jouw oordeel was me onbekend, dat van Franka heb ik misschien gelezen. De overheid stond achter PAS, naïef genoeg verwachtten de meeste boeren dat de overheid wist wat kon. De juristen die zij geraadpleegd hadden dachten er blijkbaar positief genoeg over.
Inmiddels weten we beter, aanpak corona is daar het volgende voorbeeld van. Verwijt je collega's niet te veel maar wijs naar de overheid. Zij is verantwoordelijk voor wet en regelgeving!
+1
viktor
@BertK klopt ze zijn er ingeluisd
+1
marcel r
Quote Reactie van @viktor:
PAS melders gewoon rechten kopen en klaar is Klara

In veel gevallen, zoals ook hier in mijn regio, is rechten kopen niet mogelijk.
Als je met je bedrijf dicht bij N-2000 zit, heb je alleen wat aan ammoniak rechten van een bedrijf dat nog dichter bij zit, of naast je.
Wanneer dit niet beschikbaar is, was intern salderen nog de enige optie.
Dus emissie arme vloer(waarvan de emissiewaarden ook weer discussie opleveren) of luchtwasser erop.
Kortom veel kosten maken voor iets wat niets oplevert.
Als er dan een PAS in de maak is, wordt dat wel heel aantrekkelijk.

Daarnaast was er met de PAS niets mis.
Alleen de overheid heeft ruimte weggegeven, die nog gecreëerd moest worden.
Daar ging het fout.
cornelissen
Quote Reactie van @marcel r:
die nog gecreëerd moest worden

Die zou toch eind 2021 geheel gecreëerd zijn , de looptijd van de pas (eerste fase) Waar is deze ruimte? Ik heb wel een idee , maar wacht eerst de antwoorden van een ander af .
oubi
'Deze PAS-melders hebben volgens de geldende regels van toen gehandeld en dreigen nu te worden gesmoord, ondanks de belofte van Schouten deze groep te legaliseren'
Helaas heeft mevrouw De Snoo geen gelijk; het was altijd al strijdig met de Natuurbeschermingswet om uit te breiden zonder geldige Nb-vergunning; kiene boeren / adviseurs hebben vanaf 2005/2006 al gekeken naar de Habitatrichtlijn. En er ook naar gehandeld door al ammoniak te gaan salderen (is in 2007 al geprobeerd). Dus ook vanuit de LTO mogen ze zich wel een spiegel voor houden.
BertK
@oubi PAS melders zijn ook eiwit armer gaan voeren en met sleufkouter gaan bemesten. Hun uitstoot is ook afgenomen ondanks hun groei. Hoeveelheden depositie op n2000 is zo belachelijk laag dat provincies daar geen vergunning met individuele beoordeling aan wilden hangen. Hier tenminste niet.
Bovendien was er in het westen ook wel wat aan te merken op andere stikstof bronnen als verkeer en industrie. Bij den Haag is niet voor niets maar een procent of 15 afkomstig uit de landbouw.
+3
Ynze Oenema
Wij hadden in 2014/2015 de pech dat we niet zomaar een NB vergunning kregen. Zouden vergunning krijgen voor alle boxen *199 koeien plus jongvee. Maar toen kwam er andere regelgeving en hebben we voor zo’n 30.000 € ammoniak bij gekocht tot we 155 koeien en 80 jongvee vergunning hadden .. dus lang niet alles vol.

1 jaar later kon je via de PAS zo weer heel gemakkelijk je vergunning rond krijgen. .. als je weer in de oude regelgeving komt gaat het lastig worden om ammoniak te vinden in deze regio. Maar ik ben iig niet van plan om generiek in te leveren om PAS melders te helpen
+1
BertK
@Ynze Oenema Eens, de overheid bedenkt en betaalt maar voor hun eigen falen!
+1
dijkstra uit w
@Ynze Oenema eens, mij werd ook geadviseerd om met de pas pas een vergunning aan te vragen. Dat hebben we niet gedaan. Maar dat heeft wel de nodige frustratie gekost. MOB bezwaar. Vervolgens terug in de reverentie. en de dieraantallen met intern salderen in kunnen vullen. Toen bleek dat we in de pas ons dieraantal mochten behouden en de emissie per dier weer konden laten stijgen naar gewone roosters hebben we dat gedaan. resultaat is dat we nu meer rechten vergund hebben, en gebruiken door de pas en de dieren nog op gewone rooster kunnen lopen. Dit alles had ook zeker gekund zonder eerst een nb vergunning te hebben. maar ik vertrouwde het te mooie verhaal van de pas eigenlijk niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0