VIDEO: Nieuwkoopse Aanpak Stikstofcrisis


wat vindt men hier van dit plan. Wat zijn consequenties, wat wordt er mogelijk over het hoofd gezien, of is dit een goed plan, wat landelijk gedragen moet worden en waarmee er gelijk even strak onderhandeld moet worden met de minister. Let op, de basis is de verhuur, dus boer blijft eigenaar.
Originele beschrijving

Deze animatie is een initiatief van de boeren uit de omgeving Nieuwkoopse Plassen. Boeren, die elkaar vonden in de overtuiging liever onderdeel te zijn van e...

Deel dit topic

Reacties

nieuwoord
Duidelijk verhaal
Weidezicht
Mensen hier nog ideeen over?
Realisme
Dit plan is een samenhang van diverse onderdelen. Alleen daardoor kan het interessant zijn. Laat de overheid nou gespecialiseerd zijn in cherrypicking. Kortom de kans is groot dat je een aangepast plan met een akkoord van de provincie terugkrijgt waar je als boer niets mee opschiet, je mag het wel voor het draagvlak het plan van de boeren blijven noemen natuurlijk.
Maar als je het niet probeert ben je bij voorbaat de Sjaak waarschijnlijk. Vooral eventuele pas melders. Die worden in dit plan gelegaliseerd ten kostte van ontwikkelruimte van vergunninghouders
Weidezicht
@Realisme jouw laatste alinea snap ik niet helemaal, maar de hele materie gaat mij zachtjes aan boven de pet. Kernvraag is eigenlijk, moeten boeren met plannen komen, of zoals JC tijdje terug stelde, alle boeren en belangenbehartigers moeten ff een tijdje op hun handen blijven zitten en het de overheid zelf uit laten zoeken?
Realisme
@Weidezicht in dit plan worden alle boeren over de 1 kam geschoren en gaat men uit van bestaande situaties. Ik heb niet het idee dat een boer met een NB vergunning dezelfde ontwikkelruimte overhoud bij dit plan tov intern salderen.
+1
jeroen groot
Mooi initiatief, hiermee zijn boeren in t gebied en de vragende sectoren geholpen.
Weidezicht
@jeroen groot het plan is en lijkt mooi, maar vooral als dit het enige plan/alternatief zou zijn. Maar waarom zou de overheid dit plan omarmen en de overige opties laten varen. Bijna alle provincies zijn al akkoord met extern salderen. Dus kan de overheid het gewoon aan de markt overlaten, en schiphol en het havenbedrijf gewoon boeren op laten kopen. Dan hoeft de overheid zich er niet mee te bemoeien, hebben de boeren ook niet de macht meer (bij dit plan blijven de boeren eigenaar van de stikstofrechten).
jeroen groot
@Weidezicht verleasen is ook extern salderen, daarnaast blijft stikstof in handen van de sector, en wordt innovatie gestimuleerd
+1
Noorderling
@jeroen groot
Moet je wel kunnen extern salderen.
Hoe worden melders gelegaliseerd in het plan?
De vervuilendste bedrijven verdienen er mogelijk flink geld aan. De rest blijft met de gebakken peren zitten. Als de overheid enthausiast wordt is het misschien verstandig eens te vragen waarom, je tekent ook bij het kruisje mede probleemeigenaar, terwijl die juist bij de overheid lag.
Weidezicht
@jeroen groot dat is duidelijk, dat boeren eigenaar blijven, maar geen antwoord op mijn vraag. Waarom zou de roverheid dat willen?
jeroen groot
@Weidezicht waarom de overheid dat zou willen is niet de vraag denk ik, dat er op deze manier beweging komt op stikstofgebied wel. Zou een reden kunnen zijn..
Weidezicht
@jeroen groot ok. Heb topic hier geplaatst, vanuit onze app groep om discussie voor en tegens en eventuele zaken die over het hoofd gezien worden, op gang te brengen. Vindt het op zich prima plan, heb alleen niet de kennis om alle gevolgen te overzien. Tevens twijfel ik wat wijsheid is. Als sector plannen maken, meedenken enz, of zeggen barst maar. Bijna iedereen heeft vergunning in tegenstelling tot vele andere sectoren. Dan moet het een harde juridische strijd worden.
+2
robbies
Voor Brabantse boeren gaat dit niet werken. In de Interim Omgevingsverordening is immers opgenomen dat alle gereduceerde stikstofemissie ten goede komt van de natuur. Al is dat de fractie van de VVD wellicht ontgaan, omdat ze vrijdag tijdens de Statendag doodleuk naar het plan Nieuwkoop verwees als alternatief. Dat dat compleet haaks staat op haar eigen uitgezette beleid weten ze klaarblijkelijk niet. Om te janken.
+1
nieuwoord
@robbies Brabant heeft een status aparte helaas.Maar dan nog is het interesant om plan Nieuwkoop onder de aandacht te brengen. Omdat niemand (en terecht) meer gaat doen als nodig.
DAAR ligt de trigger van plan Nieuwkoop
robbies
@nieuwoord of je neemt als uitgangspunt de intentie van Brabant en ziet daarin de valkuil voor Nieuwkoop. Als je emissiearme gaat bouwen, dan zul je een nieuwe vergunning aan moeten vragen met een lagere emissie. Waar staan de verleasde kilo's gelabeld? En hoe krijg je die op termijn terug als je wil uitbreiden?
+2
w.wortel
Dit is een plan die Nederland vooruit helpt.
BV Nederland kan met de stikstof die ze leasen weer verder, de boeren worden gestimuleerd om te reduceren om zo stikstof te verleasen en de natuur gaat vooruit omdat op deze manier heel snel gereduceerd gaat worden.
Jaap40
@w.wortel de landbouw sector die de zaakjes op orde heeft wordt maar weer eens verder uitgezogen. Laat de overheid het maar even zelf uitzoeken. Het juridische pad heeft mijn voorkeur.
Landbouw plan zorgt weer voor een cherry picking overheid.
Realisme
@w.wortel geen speld tussen te krijgen. Nou nog zien dat het compleet overgenomen word. Dat iedereen bij de overheid enthousiast is zegt mij helemaal niets.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0