Schouten weigert te handhaven op beweidingsvergunningen

Direct na het stikstofvonnis in 2019 liet minister Schouten weten het ‘weideverbod’ voor vee niet te handhaven. Ook nu de RvS opnieuw uitspreekt dat voor het weiden van koeien in de buurt van Natura-2000 een vergunning nodig is, weigert Schouten

Bron

Schouten weigert te handhaven op beweidingsvergunningen
melkvee.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

+2
Frans1
Ik begrijp dit standpunt van RvS ook niet, dat was toch al bestaand gebruik bij aanwijzing van die gebieden, hoe kan daar dan nu ineens een vergunning voor nodig zijn?
brabo
Quote Reactie van @Frans1:
hoe kan daar dan nu ineens een vergunning voor nodig zijn?

het rijbewijs werd ook pas bijna 90 jaar na de uitvinding van de auto verplicht
+1
weurding
@brabo dat kwam omdat er meer auto's en verkeer deelnamen op een openbare ruimte. Aantal koeien en weiders neemt af
m uut m
@brabo
Iedereen met een b rijbewijs kreeg ook automatisch een t rijbewijs. 🤔
joske1980
Idd Frans dit is nogal discutabel
bio boer
Bij de melkveehouders is de weidegang al vergund door de stal is de weidegang al lang gedekt of moet dat nou echt beschreven staan op de vergunung van de rvs anders is het met natuur beheerder waar het vee jaar rond in de natuur gebieden lopen daar is geen verguning die het afdekken
+1
Frans1
@bio boer het gaat om de gronden rondom N2000 gebieden, daar wil men via deze weg ook beperking op leggen, dat is de bedoeling. En het mooie is, dat kost niks, en de boeren vertrekken op den duur vanzelf
Twentsch Land
RvS kan dit wel willen maar wat zegt Brussel hier over ?
Weet iemand dat ?

RvS heeft pas afgeknald omdat het niet in overeenstemming was met de Brussel voorwaarden !

Natura 2000 is vanuit Europees beleid, die zal dan ook wel een standpunt over weiden hebben.
+1
puntertje
Als de RvS dan toch genegeerd kan worden, waarom wordt het dan selectief gedaan? Misschien omdat eerdere uitspraken van de RvS een politiek getinte waas hadden en de RvS nu zijn best doet om als orgaan toch rechtlijnig over te komen met uitspraken die de schijn hoog moeten houden dat ze principieel zijn. Maar dat dit soort uitspraken door eigenlijk iedereen als bezopen wordt ervaren.
j h p
@puntertje Principes van rechters maken uitspraken bezopen, ze horen alleen naar de wet te kijken en principes achterwege laten.
Ze horen onafhankelijk te zijn en niet alleen in principe.
buorman
@puntertje
Als je het nu bij die eerste zin had gelaten, had je van mij een duimpje gekregen 😃
j h p
Laten ze het eens narekenen wat de uitstoot is van een weidende koe, zullen ze zien dat dat best past in de vergunning. Uitspraak is gewoon dikke flauwe kul.
En idd het is vaak bestaand gebruik waarbij in het bestemmingsplan een melkveehouderij een grondgebonden veehouderij is.
Wat was de definitie van grondgebonden veehouderij in een bestemmingsplan.
Werd in de vorige uitspraak ook het mest uitrijden niet genoemd? Dat kan nog veel grotere gevolgen hebben, maar dan ook bestemmingsplan; grondgebonden veehouderij en bestaand gebruik.
+1
dwers
Word afgerekend op natura 2000 gebied ten zuiden van mijn bedrijf , mijn huiskavel ligt ten noorden van de stal, dan is beweiden toch alleen maar beter.
hoest
@dwers ja dat is ook nog een dingetje, moesten we straks bijhouden per plek waar een koe gescheten heeft een vervolgens de afstand tot natura 2000 gebied opmeten
dwers
@hoest zullen we wel een schijt ( ziek ) app voor krijgen .
buorman
@dwers ipv een magneet ivm scherp, alle koeien een rekenmachientje ehh ik bedoel aerius calculator ingeven 😃
Nog meer gezever /gehoerzak om NIKS !!!
Jan-T
De rechters zijn bang dat ze volgend jaar een ander speelveld hebben.
En dit betekend dat de D33 rechters dan niet meer kunnen doen wat D33 er van vind.
Het is een macht spelletje waar die niet hoort.
De habitat richtlijn is waar ze op moeten toetsen, niet op de stikstof wet.???
Weidezicht
Laat schouten maar wel gaan handhaven. Dat haalt de publiciteit en toont de burger de krankzinnigheid van nederlandse wetgeving
Jean-PierreK
raadvanstate.nl/uitspraken/@122399/… zo te zien gaat het om deze uitspraak van de RvS.
Jean-PierreK
Wat de RvS volgens mij eigenlijk zegt is dat in een NB vergunning van een opstaller beweiden niet vergund is. Gaat deze opstaller weiden dan neemt de stalemissie af en mag die opgevuld worden met extra koeien. De totale stalemissie blijft dus gelijk. Echter dit is gebaseerd op de emissie uit de stal, daarnaast vindt er ook nog (een beetje) emissie plaats bij het beweiden. Die emissie moet ook gecompenseerd worden.
JohnDeere7serie
Dan ook elke auto, vrachtwagen en vliegtuig een nb vergunning, geen verschil met weidende koeien
Jean-PierreK
@JohnDeere7serie, in de zelfde zaak heeft de Brabantse Milieufederatie ook aangehaald dat een bedrijf dat (door te beweiden) meer koeien gaat houden ook meer transportbewegingen en dus stikstof uitstoot veroorzaakt. Dit heeft de RvS niet overgenomen omdat dat niet altijd het geval hoeft te zijn... Kortom naar transport wordt ook gekeken.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!