Extensief bedrijf toch gekort op fosfaatrechten

Deze zomer diende bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven een opmerkelijke fosfaatzaak. Agrarisch ondernemer van het jaar 2016 ‘Maatschap de Groote Voort’ tekende beroep aan tegen de korting op hun fosfaatrechten vanwege vermeende niet-grondgebondenheid. Zoals bekend werden bij de toekenning van fosfaatrechten alle niet-grondgebonden bedrijven gekort met 8,3 procent.

In het juryrapport van de verkiezing stond niets dan lof over de familie van der Voort: ‘Maatschap De Groote Voort is een toonaangevend, eigenwijs bedrijf met een eigen kaas, Remeker. Alles op het biologisch bedrijf met Jersey-koeien is geënt op smaak; van grondgebruik, huisvesting, voeding tot kaaskorst. Jan Dirk, Irene en Peter van de Voort hebben met hun kaas een ijzersterke positie in de markt van smaakkazen veroverd. Uit alles op het bedrijf spreekt passie. Het concept Remeker is adembenemend. De keten is in alle facetten duurzaam.’

Deel dit topic Extensief bedrijf toch gekort op fosfaatrechten - Melkveebedrijf.nl (melkveebedrijf.nl)

Maatschap de Groote Voort tekende beroep aan tegen de korting op hun fosfaatrechten vanwege vermeende niet-grondgebondenheid.

Nieuwsgrazer

Reacties

+1
labella
Ik kan het niet helemaal volgen want volgens mij heeft hij dan teveel fosfaatrechten gekregen
+1
Jean-PierreK
@labella, dat klopt. Maar daar hebben zij geen voordeel aan. Als ze evenveel willen blijven produceren moeten ze de korting terug kopen. En willen ze een koe meer melken dan moeten ze 39,1 kg fosfaat bijkopen terwijl ze eigenlijk minder nodig zouden hebben. Alleen als ze zouden stoppen hebben ze voordeel, maar dat is blijkbaar voorlopig niet van toepassing.
+2
Piet1960
Bij van Bakel doen ze het andersom dacht ik. Ook een vorm van zelf zuivelen, mogen ook met 7500 kg rekenen, dus lage P per koe. Kunnen dus veel meer koeien houden binnen P quotum met veel hogere productie. Maar een hele kromme situatie voor van der Voort.
Noorderling
@Piet1960
Alleen waren ze op 2juli ook zelfzuivelaar?

Daar zit zomaar 3000kg melk per koe tussen.
+1
Piet1960
@Noorderling Op 2 Juli niet, dus groot P quotum. Dus rekenen met 39 kg P per koe van 7500 kg, passen er veel meer koeien binnen P quotum.
bio boer
@Piet1960 hebben ze ook nog exstra mest op het land die gronden die hij in friesland pacht zou hij daar mest heenrijden? Dus dupt nog wat exstra dicht bij huis
+1
dwers
@bio boer het weidevogel paradijs van Hessel Agema 😥 , zonde dat ze zoiets niet beter beschermen
grondlozeboer
@dwers omdat niemand er voor betalen wil dat t in stand blijft denk ik
Jean-PierreK
Die verplichting van grondgebondenheid bij biologisch hoe wordt dat beoordeeld? @bio boer , @dwers Bio mag geen derogatie, maar anderzijds begrijp ik wel dat bioboeren mest afzetten en dat er zelfs bioboeren zouden zijn met vee maar met geen/nauwelijks "eigen" grond.
dwers
@Jean-PierreK ik ben geen bio, maar die 13 HA natuurlijk grasland geen derogatie, de overige 25 HA wel
Jean-PierreK
@dwers, excuses.
dwers
@Jean-PierreK Ooh geeft niet ben het wel bijna , maar met grupstal mag dat toch niet
robbies
@Jean-PierreK Probeer @m uut m. Die weet alles 😁
+4
matt
@robbies beter..
pieta
@matt Goede aanvulling. De zin was niet af. 😁
+1
bio boer
@Jean-PierreK zo lang je meer fosfaat plaatsing ruimte hebt dan je produceert ben je grondgebonden volgens de meststoffen wet volgens mij je mag zonder grondmonster 80 kg p per ha grasland daar kunnen dus ruim 2 koeien de ha maar voor de n kun je max maar 1.8 koe houden dus moet je mest afvoeren vanwege de stikstof norm bio heeft geen exstra normen kwa grondgebonden zolang je maar genoeg ruimte hebt voor je vee om buiten telaten lopen dat ben je verplicht als bio boer voor melkoeien is dat maximaal 6 koeien per ha voor weidegang volgens mij en voor legkippen moet je 4 m2 hebben per kip wij hebben 24.000 legkippen dus die moeten minimaal 10ha uitloop hebben
+1
bio boer
@bio boer dus zou je in theorie bio gewoon 6 koeien per ha kunnen gaan houden als je dan geen andere wetterlijke beperkingen tegen komt 🤔
Jean-PierreK
@bio boer, dus die opmerking dat biologisch verplicht grondgebonden is, en dat skal hierop controleert is niet correct. Althans in de context van het artikel.
bio boer
@Jean-PierreK niet dat ik weet
Jean-PierreK
@bio boer, misschien dat @m uut m meer weet over de mate van verplichting van grondgebondenheid voor Skal?
bio boer
@Jean-PierreK mijn broer is ook niet grondgebonden voor de fosfaatrechten en is gekort levert ook bio 110 koeien op 43 ha met 9000 kg melk dat levert geen problemen op met de skal
+1
m uut m
@Jean-PierreK
Voor wat betreft SKAL :
Stallen en weilanden zijn zo ingericht dat de dieren zich zo natuurlijk mogelijk kunnen gedragen. De dieren kunnen altijd naar buiten, tenzij dit wordt verhinderd door weers-, bodem- en/of gezondheidsomstandigheden. Overbegrazing en verdrassing van de weidegronden dient u te voorkomen.

De norm van 6 koeien per ha komt bij de aanvullende normen vandaan.
Dat is geen SKAL norm.
Je bent wel verplicht om je jaar productie van mest elk jaar op biologische gronden aan te wenden.
+1
Leo,s vriend
[quote="@m uut m" p="1801508"]Je bent wel verplicht om je jaar productie van mest elk jaar op biologische gronden aan te wenden.

Maar niet perse op je eigen bio grond ,begreep ik van de buurman, die moet ook elk jaar paar honderd kuub mest afzetten, bio akkerbouwer is er blij mee.
Jean-PierreK
@m uut m, dus grondgebondenheid is bij biologische bedrijven niet verplicht op bedrijfsniveau maar indirect wel voor het geheel van alle biologische bedrijven? Dan is die opmerking in bovenstaand artikel niet waar of op zijn minst zeer misleidend beschreven.
m uut m
@Jean-PierreK
Heb je wel eens een artikel gelezen waar alles van klopt .🤔
De fosfaat die bij zijn productie hoort is ook 32,4 en niet 32,1.
Jean-PierreK
@m uut m, zelden. Maar als een journalist van een vakblad dit er expliciet bijschrijft...
m uut m
@bio boer
Biologische jersey gehouden in een potstal is 76 kg stikstof. Dat is dus ruim 2,2 per ha.
mlkvhoudr
@m uut m wat was jou het meest tegen gevallen aan de jerseys? Ik hoorde gisteren ook weer bedrijf die alle HF er s er uit gedaan had en jerseys terug gekocht en wat bevalt jou beter aan de Monties?
Elvis
@mlkvhoudr volgens mij zijn het nu blaarkoppen
+1
m uut m
@mlkvhoudr
Jerseys bevallen prima zijn wel gevoelig voor koliek en lebmaag verdraaiing.
Ze presteren het best met een een tmr rantsoen.
De voornaamste reden dat we nu met blaarkop verder gaan is.
De kalveren die we bij gangbaar over de schutting gooien.
Ik verwacht dat de krachtvoer gift die we biologisch nu nog mogen geven drastisch lager wordt.
Wat mij vooral opvalt aan de blaarkop is dat ze lekker door dieselen en dat ze beter presteren met minder eiwit.
ted9
@m uut m Is de kv gift gemaximaliseerd?
bio boer
@ted9 nee was wel ooits zo
m uut m
@ted9
Maximaal 40% van de totale ds opname.
Dat is voor melkvee erg ruim.
Voor de geitenhouders is het krap.
bio boer
@m uut m is die er nu ?
Twentsch Land
Blakop is in zijn geheel een sterk ras.....yersey kan hier denk ik ook lang niet aan tippen ?

@m uut m
bio boer
@m uut m
Quote:
Ik verwacht dat de krachtvoer gift die we biologisch nu nog mogen geven drastisch lager wordt.

Niet dat ik veel voer maar waar baseer je dat op heb je signalen gezien daar over ?
m uut m
@bio boer
Lijkt mij een logische ontwikkeling in de aanvullende normen.
Dat je hoofdzakelijk naar grasgevoerd gaat.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!