Raad van Den Bosch stemt in met windmolens en zonneparken in polder

De gemeenteraad van Den Bosch heeft dinsdagavond ja gezegd tegen het plaatsen van windmolens en zonnepanelen in de Rosmalense en Nulandse polder tussen Den Bosch en Oss. In totaal zou er plaats zijn voor 45 windmolens van 250 meter hoog of een groot aantal zonnepanelen.
De bewoners rondom de Rosmalense, Nulandse en Geffense polder protesteerden eerder hevig bij de gemeenteraden in Den Bosch en Oss tegen de komst van de molens. Toch heeft de gemeenteraad van Den Bosch dinsdagavond definitief voor de duurzame energie in de polder gestemd. Ze moeten van het rijk namelijk voor 2050 energieneutraal worden en daar is wel wat duurzame energie voor nodig. De raad van Oss moet nog over de plannen stemmen.
ReferendumHoe het er straks in de polder precies uit gaat zien is nog onzeker. Duidelijk is dat de molens een kilometer van de bebouwde kom moeten staan. Een motie om daar 2,5 kilometer van te maken haalde het niet. Wel werd toegezegd dat de opbrengst van 100 hectare zonne-energie niet in de polder opgewekt hoeft te worden, maar dat dat op andere plekken in Den Bosch kan gebeuren. Een idee van de PVV om met een raadgevend referendum de bevolking te vragen wat ze van de plannen vindt haalde het niet.
De ijskast inWethouder Mike van der Geld wilde wel, op verzoek van de raad, uitzoeken wat de komst van het wind- en zonnepark betekent voor een eventuele nieuwbouwwijk in de Rosmalense polder. Die plannen zouden wel eens voorgoed de ijskast in kunnen als er enorme windmolens dichtbij staan.
Boze inwoners van de Rosmalense polder, die de windmolens liever niet in hun achtertuin zien, hebben al laten weten naar de rechter te gaan als de raad instemt met het plan.
Mirella Schutgens woont in de buurt waar de windmolens moeten komen staan. Haar persoonlijke verhaal zie je in de video:
LEES OOK: Windmolens en zonnepanelen in 'Duurzame Polder' tussen Den Bosch en Oss een stap dichterbij
 Definitief: grootschalig windmolenpark in de Rosmalense polder, maar hoe en wat komt nog (bd.nl)

DEN BOSCH - Er zijn maar weinig belangrijke onderwerpen waarbij de Bossche gemeenteraad zó verdeeld is als over een grootschalig windmolenpark in de Rosmalense en Nulandse Polder. Een grote hoeveelheid aan turbines gaat er definitief komen, het aantal van dertien tegenstemmen is opvallend, maar sluit dan ook weer naadloos aan bij de verdeeldheid bij met name de inwoners en omwonenden van de polder.

 Raad van Den Bosch stemt in met windmolens en zonneparken in polder (omroepbrabant.nl)

De gemeenteraad van Den Bosch heeft dinsdagavond ja gezegd tegen het plaatsen van windmolens en zonnepanelen in de Rosmalense en Nulandse polder tussen Den Bosch en Oss. In totaal zou er plaats zijn voor 45 windmolens van 250 meter hoog of een groot aantal zonnepanelen. De bewoners rondom de Rosmalense, Nulandse en Geffense polder protesteerden eerder hevig bij de gemeenteraden in Den Bosch en Oss tegen de komst van de molens. Toch heeft de gemeenteraad van Den Bosch dinsdagavond definitief voor de duurzame energie in de polder gestemd. Ze moeten van het rijk namelijk voor 2050 energieneutraal worden en daar is wel wat duurzame energie voor nodig. De raad van Oss moet nog over de plannen stemmen. ReferendumHoe het er straks in de polder precies uit gaat zien is nog onzeker. Duidelijk is dat de molens een kilometer van de bebouwde kom moeten staan. Een motie om daar 2,5 kilometer van te maken haalde het niet. Wel werd toegezegd dat de opbrengst van 100 hectare zonne-energie niet in de polder opgewekt hoeft te worden, maar dat dat op andere plekken in Den Bosch kan gebeuren. Een idee van de PVV om met een raadgevend referendum de bevolking te vragen wat ze van de plannen vindt haalde het niet. De ijskast inWethouder Mike van der Geld wilde wel, op verzoek van de raad, uitzoeken wat de komst van het wind- en zonnepark betekent voor een eventuele nieuwbouwwijk in de Rosmalense polder. Die plannen zouden wel eens voorgoed de ijskast in kunnen als er enorme windmolens dichtbij staan. Boze inwoners van de Rosmalense polder, die de windmolens liever niet in hun achtertuin zien, hebben al laten weten naar de rechter te gaan als de raad instemt met het plan. Mirella Schutgens woont in de buurt waar de windmolens moeten komen staan. Haar persoonlijke verhaal zie je in de video: LEES OOK: Windmolens en zonnepanelen in 'Duurzame Polder' tussen Den Bosch en Oss een stap dichterbij

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden energie , pvv , polder , platteland , zonnepanelen , zonneenergie , bosch , windmolens , zonnepark en zonneparken geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!