De protestboer denkt als een soldaat

Een nadenkertje van Bennie:

Bennie Stevelink wil al jaren weten waarom zijn collega's zich afkeren van hun oude en grote koepel LTO Nederland. Ze zoeken iets bij splintergroepen die inmiddels de aanhang van LTO weglokken. Waarom lukt hen dat?:

Twee weken geleden schreef ik Leer van de veehandelaar. De tekst beschreef hoe belangenbehartiging werkt vanuit de logica van een veehandelaar. Nadat het gepubliceerd was, realiseerde ik mezelf antwoord had gegeven op de vraag waar ik al zoveel jaren mee rondloop.

Het probleem is dat veel boeren zich bedreigd voelen in hun bestaan. Mensen die zich bedreigd voelen in hun bestaan denken niet volgens de logica van een veehandelaar maar volgens de logica van een soldaat. Een soldaat die in een oorlog onder vuur ligt en vreest voor zijn bestaan, ziet in zijn situatie maar één oplossing: het uitschakelen van de tegenpartij. Boeren die zich bedreigt voelen in hun bestaan gaan er ook vanuit dat hun belang alleen gediend kan worden door het uitschakelen van de tegenpartij. Niet fysiek, zoals een soldaat doet in een oorlog, maar politiek/bestuurlijk of juridisch uitschakelen.

Lees hier de complete column: foodlog.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

+4
Wolswinkel
Als ik in het zelfde leger als Bennie moet vechten wordt het oppassen dat ik niet door hem geraakt wordt met ‘friendly fire’..

Bennie je kunt inderdaad beter gaan discussiëren met de masters of science op Foodlog.. Hier schat het grote gros van het gepeupel jouw bijdrages blijkbaar niet op de juiste waarde.. Maar jouw niveau neigt ook naar klare psychologie nietwaar..
+3
pieta
Nou Bennie, ik heb het nog een keer gelezen. De reden dat ik geen fervent aanhanger van FDF lees ik er duidelijk in. Veel te radicaal. Maar we hebben/hadden ze wel keihard nodig doordat LTO veel te veel steken heeft laten vallen. Begin van deze eeuw begon ik net met boeren en LTO was groot voorstander van het afschaffen vd quotering. Dat was voor mij een regelrechte bedreiging in mijn voortbestaan als intensieve boer. De zorgen geuit op de regiovergaderingen. Maar de keuze was al gemaakt door LTO voor de vergaderingen. "We" hadden de vrijheid nodig. De quotumkosten rezen de pan uit volgens LTO. Het enige wat de quotering deed was ons beperken. En het verhoogde onze kostprijs enorm.
Als we dan 15 jaar later even kort terugkijken op hoe dit uitgewerkt heeft Dan durf ik de stelling wel aan dat LTO hier de sector ook veel pijn mee heeft gedaan. De kostprijs is zeker niet gedaald. Beperkingen hebben we nog steeds en dat kan in zo'n klein land ook niet anders. En zo zijn er veel keuzes van LTO terug te vinden waarom boeren LTO de rug toekeren. Ik ben zelf nooit lid geworden van een andere club. De reden daarvoor is dat ze veel te weinig bereiken en vaak ook niet het belang dienden van een wat intensievere melkveehouder.
Bennie Stevelink
@pieta mijn artikel gaat niet over belangenbehartigers of belangenbehartiging. Of wat de beste belangenbehartiging is.
Mijn artikel gaat over boeren. Het gaat over de vraag hoe boeren belangenbehartiging beoordelen en welke dynamiek daar in voorkomt.

Ik leg uit dat belangenbehartiging op twee manieren beoordeelt kan worden: op basis van beleidsinhoudelijk resultaat of op basis van de assertiviteit/agressiviteit waarmee men ongewenst beleid en betrokken organisaties/personen tegemoet treedt.
De dynamiek bestaat er uit dat naarmate boeren zich meer bedreigd voelen in hun bestaan, zij belangenbehartiging meer op de tweede manier zullen waarderen en minder waarde hechten aan beleidsinhoudelijk resultaat.
Het verwarrende hierbij is dat ze tegelijk beleidsinhoudelijk resultaat wél als maatstaf blijven communiceren.
Rodeo clown
@Bennie Stevelink vraagje. Hoe zou jij reageren. Als je financiël genaait word door de overheid in het frp en de fosfaatrechten en je LTO bestuurders hebben het voor zich zelf goed geregeld voor die tijd met een onkostenvergoeding van jou lidmaatschap???
pieta
@Bennie Stevelink En ik leg je uit wat ik er als boer van vindt. De FDF vind ik te "agressief" en LTO te soft en vooral niet vaak het goede belang behartigen. En wat moet je dan als boer als de zogenaamde veehandelaar voor jou niets bereikt cq bereikt wat je helemaal niet bereiken wilt en het leger van de FDF Meer kapot maakt dan je lief is.
+4
Erco
@Grasbaal dat je zo'n geval nog n podium geeft... Ohja pro LTO 😬
+1
Edvof
Ontmoedigend reageren op een andere invalshoek zoals Bennie die omschrijft is erg gemakkelijk. Ik denk dat het verstandig is het stuk zonder oogkleppen op te lezen. Een iets bredere blik kan jezelf helpen om te reflecteren waar je staat.
+1
Jannus
Hier staat het niet maar daar wel

boeren.online/topic/231079/…

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0