Rfc op ramkoers met de leden

Historisch moment voor de leden van Rfc.
Al nadere details bekend?

Deel dit topic

Reacties

Rodeo clown
De ledenraad verkleinen tot dat er een paar kontenkruipers over zijn die door de riante vergoeding er niet voor de leden er zitten.
+3
Wolswinkel
+1
MTSTAMMINGA
@Wolswinkel Age laat ze toch,is wel grappige @Wolswinkel 😄
Als Beppe wist wat ik wist was ondernemen saai😀
mlkvhoudr
@MTSTAMMINGA saai =goed is mijn motto😁
+7
ted9
@Wolswinkel cristo gaat weer ouderwets tekeer
+3
Rdkl
@ted9het is toch gewoon zielig als je onder meerdere accountants met jezelf discussie voert. Laat hem aub naar de dokter gaan
Rijkuil
@Rdkl Af en toe spreek ik hem. Psychiaters moet je dat niet aan willen doen.
Hij mag hier helemaal niet meer komen. Al zijn ip adressen zijn geblokkeerd. Dus die is wel fff rustig.
Twentsch Land
Al zijn ip adressen zijn geblokkeerd !

Hoe weet jij dat 🥴

@Rijkuil
Rijkuil
@Twentsch Land Heeft hij verteld
Twentsch Land
Indien je het niet bent ! Zoiets zal hij alleen vertellen tegen goede vrienden van hem .... hoe ist in Duitsland ?@Rijkuil
Rijkuil
@Twentsch Land Geen idee
grondlozeboer
@Twentsch Land je hebt rijkuil, vetspuit ga zo maar door 🙃
Rijkuil
@grondlozeboer geen idee wie vetspuit is
Misschien kan Co fff gegevens naast elkaar leggen
Vetspuit
@grondlozeboer ik ben een redelijk recente prikker nog maar. Vind wel fijn om anoniem te kunnen prikken en gedachtes te kunnen delen.
+1
PIONIER
@Twentsch Land Aha is dat Erik1879 dus 😀
Vario512
Quote Reactie van @Rijkuil:
Al zijn ip adressen zijn geblokkeerd.

Ronald, ik neem aan dat je via VPN inlogt.
Rijkuil
@Rodeo clown De hoeveelheid leden waar mee gecommuniceerd wordt is gedecimeerd
Kan ook met de ledenraad.
pa
Quote Reactie van @Rodeo clown:
paar kontenkruipers over zijn die door de riante vergoeding er niet voor de leden er zitten.
U zou er ook graag bij zitten???
+1
Rijkuil
Het is duidelijk dat Rfc de invloed vanuit de leden wil beperken. Historische vergissing van Frans.
Sjaakiee
@Rijkuil dat is toch al jaren zo vanaf de fusie ist al éénrichtingsverkeer
RFC/ DE TOP is niet in staat om het bedrijf financieel gezond te laten draaien, ,,,,,, alles gebeurt met geleend geld, en dat is het het grootste probleem en daar gaat RFC aan kapot.
Rodeo clown
@Detukkeroettwente dat zie je verkeerd. De leden gaan eraan kapot.
+2
arie.j
Quote Reactie van @Rodeo clown:
@Detukkeroettwente dat zie je verkeerd. De leden gaan eraan kapot.

Toch gelukkig dat jullie als niet-leden dat zo kunnen zien..
Je medeleven is opmerkelijk 😃
Rodeo clown
@arie.j waar haal jij die wijsheid vandaan ?
+3
@arie.j Hier met meerdere personen lid arie, maar men is bij RFC constant bezig met herfinancieren en herverdelen. Ik heb RFC al eerder vergeleken met een boer met 45 ha land , wat te koop komt en dan blijkt 30 ha erfpacht, de trekker en meerdere machienes geleasd, melktank gehuurd . enz , en de omgeving staat verrast als dit naar buiten komt. Als RFC 30% eigenvermogen heeft dan is 70% vreemd vermogen , maar je mag het rustig anders uitleggen , vind ik prima.
+1
paul1
@Detukkeroettwente voor een bedrijf als RFC is 30 procent e. v. toch niet slecht?
Rijkuil
@paul1 kunnen ze hoop goodwill mee verdienen
arie.j
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
@arie.j Hier met meerdere personen lid arie, m

O? en jij schrijft dat met de rode Clown dat RFC en de leden kapot gaan als een constatering?
Dan ben je ook goed gek om daarvan lid te zijn en te blijven
Rijkuil
@arie.j Dat is wel ffff een dingetje. Ga je vluchten zoals collega’s (terecht overigens ) gedaan hebben of maak je een andere keuze
Voor alle melk van Rfc is geen plek bij andere verwerkers. Het is een soort van huwelijk met de duivel zonder huwelijkse voorwaarden
+4
Melkboer16
@Rijkuil vluchten terecht? Laat me niet lachen naar A-ware dan kom je van regen in een stortbui
Rijkuil
@Melkboer16 ja, terecht. In de zin dat elke lid zelf de keuze mag maken en geen verantwoordelijkheid draagt voor de achtergebleven resten
Frits1
Bennie Stevelink
1 okt 21:23
@Jaap39 en @melkveehouder, marketingstrategie van DOC overnemen?

Is een reactie op de site van de boerderij, ben zelf bij DOC. Maar het verschil in melkprijs tussen DOC en FC is de afgelopen 15 jaar voor ons kleine bedrijf minimaal 250.000 euro.
Melkboer16
@Frits1 nou bij hoeveel kg melk per jaar is dat dan! Heb je dan ook de opbouw van obligaties bij Rfc meegerekend want een beetje bedrijf heeft daar ook al een ton staan en daar krijg je elk jaar 3% rente over
Frits1
@Melkboer16 kleine 7 ton
Sjaakiee
@Melkboer16 zozo 3 procent dat is wat.zijn wel betere opties
Afm2011
@Sjaakiee zoals ?
@Melkboer16 Reken je eigen niet rijk met 3%rente die je krijgt op leden bewijzen ,je betaalt ze namelijk zelf via minder melkgeld,al geven ze 10% ,leden fungeren als bank ,het moet ergens vandaan komen.
Melkveehouder6
@Frits1 ten gunste van de RFC boer????
Frits1
@Melkveehouder6 ja natuurlijk
+3
ejb
Melk is allerbelangrijkste bron van inkomen voor de boer.
Als de afzet je niet zint kun je in mijn ogen 2 dingen doen.

1. Zelf in bestuur/ledenraad gaan zitten en de boel veranderen.
2. Vertrekken.

heb in verleden bij melk keuze 2 gedaan
want laten we eerlijk zijn als de RMO komt is het toch een stuk fijner dat je weet dat de afnemer belang bij de melk heeft of in geval RFC dat ze de melk liever niet hebben.

Na mijn mening(van een niet lid) moeten veel meer kritische leden van RFC zich kandidaat stellen voor o.a. ledenraad zodat de voorgestelde leden vanuit de ledenraad er absoluut niet (weer)in komen.
pas dan kunnen jullie veranderingen doorvoeren en dat kun je van de huidige groep jaknikkers(ledenraad) niet verwachten want die vinden allemaal hun baantje met zeer riante vergoeding veel belangrijker dat het belang van RFC op de lange termijn..
Rijkuil
@ejb een geweldloze coup dus
Rijkuil
@ejb een geweldloze coup dus
+1
KOC1981
@ejb ik volg je voor een groot stuk. idd moeten mensen niet blijven roepen dat alles slecht is en dan passen voor de ledenraad. ze moeten maken dat ze er in zitten, en massaal.

wat je bemerking betreft dat het allemaal jaknikkers zijn vind ik erg gemakkelijk.
Er zijn nu 210 ledenraadsleden op dik 10000 bedrijven = 1/50 ongeveer.
max zittingstermijn is 12 jaar, echter niet iedereen doet die uit dus gemiddeld laat ons zeggen 10 jaar. = 4xper generatie een wisseling = 50/4= 1/12.5 bedrijven zit ooit in de ledenraad. lijkt me frappant dat er zoveel jaknikkers zijn.
+2
pieta
Quote Reactie van @KOC1981:
lijkt me frappant dat er zoveel jaknikkers zijn

Wie zegt dat we met nee schudders beter af zijn. Het is makkelijk om achteraf te zeggen dat het anders had gemoeten.
+2
KOC1981
@pieta ik bedoel er eigenlijk mee te zeggen dat ledenraad op basis van meer info discussieert dan dat alle leden hebben. En het zal vaak een ja mits of nee maar zijn ipv gewoon ja of nee
ejb
@KOC1981 alle nieuwe leden kregen/krijgen een speciale cursus van RFC.

In mijn ogen worden ze dan gehersenspoeld en zijn dus niet bestand tegen de druk
en als je niet bestand bent tegen druk ga je ook jaknikken
heb in verleden ook in een bestuur gezeten van een belangenbehartiger(daar koos ik dus voor optie 1) en moest daar zelfs een keer op het matje komen omdat ik mij kritisch had uitgelaten over RFC en iemand met een dubbele pet vond dat dat niet kon. Jammer dan maar dan word ik nog veel kritischer.

bezocht altijd alle vergaderingen van RFC en wat dan altijd opvalt dat aankomende ledenraadsleden altijd een mooi verhaal hebben en dan ook punten aandragen die ze zeker willen aanpassen als zij gekozen worden. (helaas hoor je ze daar later nooit meer over).
Ook de huidige voorzitter van de regio waar ik woon.
+2
Bennie Stevelink
@ejb veel kritische boeren draaien om als een blad aan een boom zodra ze zelf in het bestuur komen. Dan hebben ze plotseling geen kritiek meer op alles waar ze eerder wel kritiek op hadden. Dat heeft twee redenen:
1 als boer in de zaal, zonder bestuursverantwoordelijkheid, worden standpunten bepaalt op basis van datgene wat men wenst. Hoe het uitgevoerd moet worden denken ze niet over na. Net als iemand die de schoen opzet voor Sinterklaas en een wensenlijstje toevoegt. Hoe Sinterklaas het voor elkaar krijgt om met een paard over de daken te rijden en hoe Zwarte Piet erin slaagt om door een schoorsteenpijp te kruipen met een doorsnee van 15 cm denkt hij niet over na. Hij wenst alleen maar.
Zodra hij zelf met het paard over de daken moet rijden of door een schoorsteenpijp moet kruipen met een doorsnee van 15 cm, neemt hij geen standpunten meer in op basis van wat hij wenst maar op basis van wat mogelijk en uitvoerbaar is. Dan zijn zijn standpunten plotseling gelijk aan de standpunten van het eerdere bestuur waar hij zoveel kritiek op had.

2 boeren die geen bestuur van anderen kunnen verdragen. Er is ook een categorie boeren die geen bestuur van anderen kunnen verdragen en daarom overal dwars voor gaan liggen. Desnoods met gezochte of gefantaseerde argumenten. De argumenten die ze aanvoeren gaat het vaak helemaal niet om, maar zijn slechts een middel om het bestuur zoveel mogelijk te saboteren. Zodra ze zelf in het bestuur zitten is het geen bestuur meer van anderen. Op dat moment laten ze alle eerdere bezwaren vallen.
Deze boeren roepen bij mij grote weerzin op. Iemand die als boer in de zaal geen bestuur kan verdragen kan als bestuurslid namelijk geen tegenspraak verdragen.
Iemand die als burger in het land een anarchist is die geen overheid kan verdragen, is als politiek leider een tiran die geen volk kan verdragen. Anarchie en tirannie zijn twee uitingen van dezelfde karaktereigenschap. De ergste tirannen uit de wereldgeschiedenis zijn allemaal begonnen als rebel “in naam van het volk”.
+2
Noorderling
@Bennie Stevelink
Je haalt er nogal wat bij.
We zijn allemaal zelfstandig ondernemer, wie nog over is als lid/veehouder beschikt echt wel de kwaliteiten om een miljoenenbedrijf te runnen en daarbij zaken af te wegen, we doen niet anders iedere dag dan belangen van korte/lange termijn afwegen binnen de mogelijkheden die je hebt.
Je doet hier heel veel leden te kort mee, als het daadwerkelijk zakelijk en persoonlijk zulke prutsers waren, waren ze al geen boer meer.

Veel frustratie is ook voort gekomen uit het gegeven dat RFC dacht politiek te moeten bedrijven.
Quotum er af en de wereld voeden, even later melk teveel en moest het fosfaatdestructieplan maar in leven geholpen worden. Opeens paste dat de wereld voeden toch niet en kwamen die fosfaatrechten stiekem ook wel uit.
Dat dan de volumeregeling niet in goede aarde valt en leden tegenelkaar op zet en bij stemming
wist dat deze nooit meer nodig zal zijn. Je moet het durven, wie wind zaait zal storm oogsten.
Rijkuil
@Noorderling idd
Vergelijking met sinterklaasfeest is krankzinnig
Bennie begrijpt niet dat je zeer goede kritiek kunt hebben, kritiek kunt verdragen maar om redenen niet de bestuursverantwoordelijkheid wilt.
Het huidige zaak moet eerst afgestraft worden.
En daar is de ledenraad voor
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Rijkuil:
maar om redenen niet de bestuursverantwoordelijkheid wilt.

Sjonge, dooddoener van de dag.
Rijkuil
@Leo,s vriend Sterke reactie. Ooit ontmoette ik iemand die vroeg: waarom niet. Dat leverde een interessant gesprek op.
In de gehele landbouw is het een puinhoop. Met de melkveehouderij op grote afstand van de rest aan kop. Om op een afstandje te aanschouwen hoe de mannetjes elkaar proberen om zeep te helpen bevalt me beter dan in een wespennest te gaan kruipen. Gewoon een poosje geduld is niet verkeerd. Het bloed klotst wel tegen de plinten en er zal nog meer gesloopt gaan worden. Wanneer van het bouwval niet meer over is als de fundering, dat is vroeg genoeg om na te gaan denken over wederopbouw. Tot die tijd: succes met slopen van de sector.
+1
Leo,s vriend
@Rijkuil Nou, knap hoor, ik heb hier een 3 letterwoord voor, het begint met een L dan een A en tenslotte een F
Rijkuil
@Leo,s vriend Sterke reactie. Wat een herkenbaar patroon in je reacties. Geen enkele aandacht voor de inhoud maar keer op keer dmv een übermenschgevoel proberen iets te typen. Het is je gegund.
+1
Twentsch Land
Heeeeh ... een Duits woord in je betoog 😂@Rijkuil
Rijkuil
@Twentsch Land Ik ben meertalig opgevoed en spreek 5 talen vloeiend.
+5
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
We zijn allemaal zelfstandig ondernemer, wie nog over is als lid/veehouder beschikt echt wel de kwaliteiten om een miljoenenbedrijf te runnen en daarbij zaken af te wegen,

Wat een vertrouwen. Ik zie de ledenraad meer als een orgaan waarmee je iets van zeggenschap/inbreng hebt. Het echt kunnen oordelen over de grote zaken lijkt mij voor velen van ons echt een brug te ver.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Wat een vertrouwen.

Heb zeker vertrouwen in de ledenraad en ben er zeker niet bang voor dat ze niet zeggen wat ze denken. Tussen het bestuur en ledenraad zit een grotere kloof dan tussen de leden en ledenraad. Dat de nieuwe governance niet is aangenomen zegt daar voldoende over lijkt me.

Waar de ledenraad vaak gebruikt werd om de mening/visie van het bestuur uit te dragen lijkt die tijd voorbij. De tijden veranderen, toen het huidige stelsel bedacht is, wist je nog niet in 5seconden wat aan de andere kant van het land of wereld gebeurde. Informatievoorziening is zoveel beter geworden dat door een "gewoon" lid ook al wel een mening te vormen is en bepaalde tegenstrijdigheden wel opmerkt zonder alles te weten. Niemand is meer dom en daarmee rustig te houden.
+4
pieta
@Noorderling Ik heb ook vertrouwen in de ledenraad. Ik heb alleen niet de illusie dat ze de gehele onderneming kunnen doorgronden op alle gebieden. Ze moeten vertrouwen op wat hun voorgespiegeld wordt en daarop beslissingen nemen.
Wolswinkel
@pieta Heb je er momenteel vertrouwen in dat er iemand rondloopt binnen de onderneming(of coöperatiebestuur)die de gehele toko goed weet te doorgronden en daarbij de juiste strategie uitzet? Als ik vragen mag..🙂
+1
pieta
@Wolswinkel Dar twijfel ik aan. Maar tegelijkertijd vind ik het moeilijk om daar over te oordelen. Mijn kennis is daar te beperkt voor. De resultaten qua winstgevendheid de laatste jaren overtuigen mij in ieder geval niet.
BertK
@pieta hoe kan dat beter?
pieta
@BertK Ik denk dat vooral het bestuur met plannen moet gaan komen die beter uitpakken. Hoe weet ik niet.
puntertje
@Bennie Stevelink 3. Er zijn boeren die bij elke geuitte kritische noot heel hard gaan roepen dat je je mond maar moet houden en op moet rotten naar DOC ofzo. Zodat besturen lekker in de luwte achterover kunnen leunen. Dat zijn de mensen die als kind ook al graag liepen te slijmen bij de populaire kinderen in de klas.
Sjaakiee
@Bennie Stevelink Bennie vergelijking met sinterklaas zegt alles over jullie🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
arie.j
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
veel kritische boeren

Zolang Bennie, je niet weet waar het op vast zit dat er in de ledenraad nu geen voldoende meerderheid was heeft een beschouwing daarover geen zin.
Verder zijn het vooral algemene wijsheden en open deuren die ik van je lees. Met wat eigengebakken filosofie.
Over het algemeen zal echter de ledenraad naar mijn inschatting wel verstandelijke vermogens genoeg hebben.
Of ze echter de mogelijkheden (plus tijd en zin, met soms specifieke vakkennis)) hebben om de onderneming goed in vizier te krijgen, en daarbij ook de financiën, dat is altijd de vraag.
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Of ze echter de mogelijkheden (plus tijd en zin, met soms specifieke vakkennis)) hebben om de onderneming goed in vizier te krijgen, en daarbij ook de financiën, dat is altijd de vraag.

Dat lijkt mij voor velen een brug te ver.
Bennie Stevelink
@arie.j met mijn vorige reactie reageer ik op het standpunt van verschillende deelnemers dat het met meer “kritische leden” in de ledenraad anders zal worden. Ik denk niet dat het met meer “kritische leden” in de ledenraad anders zal worden. Het beleid wordt op de eerste plaats bepaalt door wat wel of niet mogelijk is in relatie tot onze doelstelling. Dat is voor alle bestuurders hetzelfde, ongeacht of ze te boek staan als kritisch of niet.

Fundamenteel ander beleid wordt pas mogelijk wanneer wij de doelstelling van RFC anders formuleren. Tot nu is de doelstelling dat ze de ledenmelk zo hoog mogelijk moeten verwaarden. Deze doelstelling dwingt ons in een richting die bij een deel van de leden weerstand oproept. Als wij de doelstelling van hoogste melkverwaarding loslaten kan een veel boer-vriendelijker beleid gevoerd worden.
+1
puntertje
@Bennie Stevelink Wat weer een ongelooflijke kul, elke zuivelcoöperatie heeft toch tot doel om de ledenmelk zo hoog mogelijk te verwaarden. Jij doet net alsof als je tegen een bestuurlijk plan in gaat dat je dan niet wilt gaan voor een zo hoog mogelijke verwaarding. Veel diepgang zit er niet in jouw mening. In feite zeg je: bestuur is alwetend maar domme leden snappen dat niet. Maar jij wel natuurlijk.
Bennie Stevelink
@puntertje als kritische boeren maximale melkverwaarding voor ogen hebben waarom laten ze dat dan niet zien in hun reacties? Als ze al iets zeggen over melkverwaarding gaat het alleen maar over de kostprijs. Dit terwijl DOC al 11 jaar het bewijs levert dat je een bovengemiddelde melkprijs niet uit de kostprijs kunt halen.
Het moet hoe dan ook uit de opbrengstprijs komen. Welke mogelijkheden zien kritische boeren om een hogere opbrengstprijs te halen die minder druk op de boeren zet dan de huidige pogingen van RFC? Als ze een goed onderbouwde mogelijkheid zien sluit ik mij meteen bij hun aan.

Ik heb mij overigens al een keer eerder bij een groep kritische boeren aangesloten. Dat was in 2009 toen er een actiegroep was opgericht tegen de kwantumtoeslag. Ik was het volledig met deze groep eens, ondanks dat ik zelf geen voordeel of nadeel had van de kwantumtoeslag; ik zat net op het omslagpunt. Ik steunde deze groep omdat de kwantumtoeslag ten koste ging van de relatieve melkverwaarding. Of anders gezegd: het veroorzaakte een lagere prestatietoeslag.
puntertje
@Bennie Stevelink Je hebt oogkleppen op om altijd maar naar DOC te verwijzen en te concluderen dat je dus beter kerstbomen op kunt tuigen. Het optuigen is geen doel op zich. En voor zover je dan ooit kritisch dacht te zijn, de kwantumtoeslag was herverdeling en had niets uit te staan met de prestatietoeslag.
Bennie Stevelink
@puntertje dat jij liever niet wilt horen dat DOC en ook Milcobel het bewijs leveren dat een bovengemiddelde melkprijs niet uit de kostprijs kan worden gehaald is duidelijk. Het veranderd echter niets aan de waarheid van dit punt.

Wat betreft de kwantumtoeslag: deze is bij de fusie ingesteld om grote leveranciers van Campina binnen te houden die dreigden weg te lopen bij afschaffing van de kwantumtoeslag. Dit zou het Campina aandeel binnen RFC verkleinen wat voorkomen moest worden. De kwantumtoeslag is dus ingesteld om een coöperatie-politieke reden.
Het weglopen van deze grote leveranciers was gunstig geweest voor de prestatietoeslag. Het laatste deel van de melk moet immers verwerkt worden in producten die de garantieprijs niet eens opbrengen. Door voor deze melk ook nog eens een kwantumtoeslag te betalen is deze fors verliesgevend. Deze melk, die niet bijdraagt aan de winst en zelfs verliesgevend is, moet bij uitbetaling van de prestatietoeslag wel meedelen in de prestatietoeslag. Het veroorzaakt dus een lagere prestatietoeslag.
Rijkuil
@Bennie Stevelink Jaarabbonnement voor de Efteling is een goed idee om aan Sinterklaas te vragen.
Wanneer de laatste liters echt zwaar verliesgevend zouden zijn dan zou Rfc niet zulke schofferende uitlatingen doen over andere sectoren.
Wanneer je gelooft wat Kremlin2 propagandeerd is het moeilijk je te overtuigen.
+1
puntertje
@Bennie Stevelink Begrijp ik nou goed dat je voor afschaffing van de kwantum toeslag was omdat handhaving betekende dat leden niet weg zouden lopen? Vreemde argumenten gebruik je én wordt nu heel erg ongeloofwaardig. En nee, nogmaals lezen; ik ben geen voorstander van het voormalige DOC model, nooit geweest ook. Maar jij draait het om en zegt dat als je maar genoeg kostprijs verhogende maatregelen en eisen stelt dan gaat de opbrengstprijs wel mee omhoog. En je gelooft je eigen fabels.
Ik vond de kwantumtoeslag trouwens ook onzin, die was veel groter dan het voordeel van de fabriek als dat er al was. Dus er was geen basis voor terecht herverdelen.
+1
Noorderling
@Bennie Stevelink
Dus als je meer koeien melkt, toevallig met 2leden bepaal je dat die toevallig in de laagste mandjes zitten? Doordat er in het verleden winst op die melk is gemaakt, is er netto ook veel meer in de dode hand terecht gekomen. Dus hoeveel melk je per bedrijf melkt is totaal niet relevant, ieder heeft zn bijdrage gemaakt, zolang er in zn totaliteit maar winst gemaakt werd. Of dat met het huidige systeem goed georganiseerd is, of de aandelen van Campina een beter systeem was in verhouding met de leverantie kun je het wel over hebben.

Of gaan we de discussie starten dat al het verdiende geld uit China komt, en 2/3 van de prestatietoeslag aan voormalig FrieslandFoods leden toekomt? Campina Duitsland is een blok aan ons been en dagvers is nog nooit een moneymaker geweest.

Het is hetzelfde als met koeien, je kunt heel lang doorgaan met je slechtste koe verkopen, totdat je bij de laatste bent en die 10 beesten al je vaste lasten moeten dragen. ga je ook kapot.
Je moet flexibel zijn in verwerkingscapaciteit en mag nooit op meer dan 90% draaien met eigen ledenmelk. Dan kun je schakelen, het ene jaar trekt de boter de kar, het andere jaar de poeders. Door hierin flexibel te zijn staat een deel productiecapaciteit leeg terwijl het wel kosten met zich mee brengt. Verlies beperken is ook ondernemen, dan kun je de keus maken welke producten je gaat maken of dat verkoop op de sportmarkt lonend is, of wellicht verkoop of in loonwerk diensten aanbieden. Even de oogkleppen af.

In 2015-2017 is deze discussie ook gevoerd en werd bepaald dat er melk op de spotmarkt werd verkocht voor lager dan de garantieprijs. Terwijl ik destijds die laatste kilo's melk wel voor dat geld kon produceren. Dan wordt je gepakt met een referentie, terwijl ik mezelf er wel mee kan redden en RFC zonder risico de melk door kan verkopen.
jg
@Noorderling Er is door RFC destijds melk afgestoten voor 10 cent per kg melk......
Noorderling
@jg
Dan is de keus aan mij om te bepalen of ik daar wel of niet voor wil leveren.
Destijds was meen ik de garantieprijs 35-38cent en was 30cent spotmarkt onder de garantieprijs en dus niet lonend voor RFC, maar misschien wel voor mij als inidividueel lid.

Van mij mogen ze dit morgen ook nog invoeren:
boerenbusiness.nl/melk/artikel/…
Als RFC met contracten of met commodities op de termijnmarkt hiermee volledig het risico kan afdekken, waarom zouden we dat dan niet op poten gaan zetten. Als ik mijn voer vastzet heb ik mijn marge veilig gesteld en de melkfabriek kan hiermee zekerheid en marge vastzetten.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Als RFC met contracten of met commodities op de termijnmarkt hiermee volledig het risico kan afdekken

kun je toch ook zelf doen?
Noorderling
@robbiesgaat om nogal volumes per contract, door die in 1x vast te leggen ben je nog steeds aan het speculeren.
robbies
@Noorderling DLV heeft Milk Trading Companies. Plussen al een paar jaar een paar cent per liter
+2
robbies
@Bennie Stevelink elk jaar zet een RFC-lid de kosten per liter melk van RFC op Melkweb. Sinds de fusie zijn deze met 20 cent/liter gestegen. Vorig jaar mengde je jezelf ook in die discussie en gaf je aan dat de waardecreatie niet in die berekening meegenomen wordt. Daar probeerde je ook de auteur weg te zetten als slecht geïnformeerd en kwam je met een vaag verhaal over waardecreatie en kosten die voor de baten uitgaan. De auteur wilde echter een legutieme discussie opstarten over de kostenstructuur. Wat schiet je er dan mee op om zo iemand proberen voor schut te zetten?
pieta
@robbies Heb ik nog nooit gezien die discussie. Lijkt mij een hele goede discussie.
+2
robbies
@pieta 23 oktober 2019. Pagina 42 op Melkweb (uit mijn hoofd)
+1
Bennie Stevelink
@robbies kosten per liter verwerkte melk staan in verhouding tot de toegevoegde waarde. Hoe meer toegevoegde waarde hoe hoger de investering per liter (kapitaalsbehoefte) en hoe groter het aantal medewerkers. Zolang de extra toegevoegde waarde groter is dan de extra kosten heb je extra marge, dus een hogere melkprijs.
Een discussie over kosten per liter kan alleen gevoerd worden in relatie tot de toegevoegde per liter.
+1
pieta
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Een discussie over kosten per liter kan alleen gevoerd worden in relatie tot de toegevoegde per liter.

De afnemende prestatietoeslag wordt toch ergens door veroorzaakt. Dus toenemende verwerkingskosten per liter gewoon een goed discussiepunt. Natuurlijk kunnen/zijn er ook andere oorzaken aan te wijzen. Maar kritisch op de kosten blijven is gewoon goed.
+6
robbies
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Hoe meer toegevoegde waarde hoe hoger de investering per liter (kapitaalsbehoefte) en hoe groter het aantal medewerkers.

Daar ligt misschien een correlatie, maar is helemaal niet causaal. Je kan prima marge toevoegen zonder extra personeel of hogere investeringen. Zou het in jouw gedachten misschien op kunnen komen dat er alvast vooruit geïnvesteerd wordt op verwachte hogere marge en dat door het uitblijven van die marge de verwerkingskosten per liter melk toenemen?

Daarnaast heeft RFC een hele grote plas met bulkmelk en en 2 cent besparing op de kosten van die plas melk kan weleens harder aanzetten dan 5 cent op de producten met toegevoegde waarde.

Los van de inhoud vond ik vooral het dedain van je reactie afdruipen. Van mij mag best op de verkeerde uitgangspunten een discussie gestart worden, maar laten we daar elkaar vooral op corrigeren. Jij zet iedereen die anders denkt als jou meteen weg als dom, slecht geinformeerd of verteller van halve waarheden. Binnen RFC zijn 14.000 leden en daar zijn er een hele hoop bij die zich bereid zijn te verdiepen, zelf onderzoek doen, gerichte vragen stellen en op basis daarvan een gefundeerde discussie willen voeren. Die verdienen het niet om door jou veroordeeld te worden.
KOC1981
@robbies dit artikel ondersteund misschien de discussie
zuivelzicht.nl/achtergrond/…
+1
Bennie Stevelink
@robbies op Melkweb is een groepje PKB’s actief die continu op zoek zijn naar een stok om mee te slaan. Alles wat voorbij komt of wat ze maar uit kunnen denken grijpen ze aan. Waarheid of onzin doet er niet toe.
Dat artikel over de kostprijs was duidelijk bedoeld om met z’n allen eens even lekker los te gaan. Dat heeft invloed op de toon waarop ik reageer.

Ik doe op meerdere fora mee aan discussies met steeds hetzelfde doel:
1 hogere waarheid vinden
2 mijn eigen inzicht verruimen
3 eigen inzicht met anderen delen
Er zijn echter ook mensen, zowel onder de boeren als daarbuiten, die een ander doel hebben. Ze willen frustraties afreageren, mensen ophitsen of anderen beschadigen. Waarheid of onzin doet er niet toe, als ze maar kunnen schoppen.

Op Foodlog zijn het vooral milieuactivisten of dieractivisten die met een negatieve motivatie discussiëren. Waarheid of onzin doet er bij deze mensen niet toe, als ze maar kunnen schoppen naar de boeren.
Op Foodlog discussieer ik ook wel eens met iemand die tot de strengste orde der veganisten behoort. Hij discussieert echter met dezelfde insteek als ik. Ondanks dat ik veehouder ben en hij veganist hebben we een goed contact. Afgelopen zomer mailde hij dat hij op vakantie was in Oost Nederland en of hij langs kon komen voor een kop koffie. Hij ervaart mij niet als dedain.
Op Boerderij.nl is meerdere keren opgemerkt dat mijn reacties altijd “correct” zijn naar anderen toe.
Alleen als ik reageer op PKB’s en aanverwanten zouden mijn reacties inderdaad als dedain ervaren kunnen worden.

Op Melkweb reageer ik bijna nooit meer. Melkweb is vrijwel volledig overgenomen door een groep PKB’s die er een dagtaak aan hebben om op een agressieve toon een constante stroom verdachtmakingen en beschuldigingen te plaatsen.
Ook buiten Melkweb begin ik steeds meer in te zien dat het zinloos is discussies te voeren met mensen met een negatieve motivatie. Ze zijn niet geïnteresseerd in waarheid of feiten. Ze willen alleen frustraties afreageren.
+1
robbies
@Bennie Stevelink Je zet meteen maar weer een paar collega's in de hoek, waarvan ik vind dat ze op bepaalde zaken echt wel een punt hebben. Over de koemonitor dacht ik eerst ook: Waar maak je je druk om? Maar nu er steeds meer weerstand komt, ook van SGD en ACM, ben ik toch blij dat die zogenaamde PKB's (waar staat dat voor??) eens aan de bel getrokken hebben. Daar komen we toch een stuk verder mee als coöperatie? Daar moet jij als zelfbenoemde hogere waarheidsvinder toch mee instemmen?
Gerrit v Schaick
@robbies pkb=permanent kwade boer dacht ik
+2
Weidezicht
@Gerrit v Schaick oh ik had er PriKkerBorder van gemaakt.
+1
Vetspuit
@Weidezicht of Prijs kritieke boer 🤣
+1
puntertje
@Bennie Stevelink als heel veel mensen jouw reacties wel als dedain ervaren, maar jij hebt al geconcludeerd dat je dat niet bent omdat je 'zelfs' goed contact hebt met een veganist (want zo breng je het), mag ik dan de vraag stellen of je ook vindt of je genoeg zelfreflectie hebt?
+1
familie pelle
@Bennie Stevelink
Quote:
op zoek zijn naar een stok om mee te slaan. Alles wat voorbij komt of wat ze maar uit kunnen denken grijpen ze aan. Waarheid of onzin doet er niet toe.

Quote:
Ze willen frustraties afreageren, mensen ophitsen of anderen beschadigen. Waarheid of onzin doet er niet toe, als ze maar kunnen schoppen.

Quote:
die er een dagtaak aan hebben om op een agressieve toon een constante stroom verdachtmakingen en beschuldigingen te plaatsen.

Volgens mij heb je een ongelofelijk kort geheugen of er moet je een enorme spiegel voorgehouden worden. Bovenstaande quote’s van heer Bennie stedelijk zijn namelijk van toepassing op heer Bennie stevelink zelf toen hij in nieuwe oogst uitgebreid de moeite nam om fdf in de hoek te zetten en te vergelijken met de terroristische organisatie RAF die al vele doden op haar geweten heeft. Als je 1 vinger wijst naar een ander wijzen er ...........
Bennie Stevelink
@familie pelle ik heb die vergelijking helemaal niet gemaakt. Dat is ook hier op Prikkebord door meerdere deelnemers bevestigd. Ik heb alleen een verwijzing gemaakt naar de slogan “wie niet voor ons is, is tegen ons” als illustratie van totalitair denken.

Een paar maanden later heeft Vogelaar, die bij FDF de werkelijke baas achter de schermen is, een artikel in Agrio geschreven waarin hij verschillende politieke partijen vergelijkt met de Rode Kmer, die 1 tot 2 miljoen moorden gepleegd heeft. Vogelaar heeft hierbij wél organisaties met elkaar vergeleken wat ik niet heb gedaan. Niemand bij FDF nam hier aanstoot aan.
Meten met twee maten?
puntertje
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Vogelaar, die bij FDF de werkelijke baas achter de schermen is

Oei, ook nog complottheorieën van iemand die zichzelf op de borst slaat dat het hem alleen om de feiten gaat..
Bennie Stevelink
@puntertje in de Volkskrant stond “bij FDF gaat geen trekker de weg op zonder dat Jan Cees dat wil”.
+3
pieta
@Bennie Stevelink Jij hebt wel heel betrouwbare bronnen. 😁 De krant brengt de leugens in het land.
Rijkuil
@pieta daarmee zichzelf gediskwalificeerd als gesprekspartner
robbies
@pieta hogere waarheidsvinding 🤭
+1
puntertje
@Bennie Stevelink Ha, daar hebben we de 'hogere waarheidsvinding' van Bennie. Het zal je best, zoal je steeds beweert, om feiten te doen zijn. Je kunt alleen het onderscheid tussen feiten en jouw feiten niet zo goed maken. En terwijl denkt dat je de discussie daarmee helpt irriteer je in werkelijkheid alleen maar met je betweterigheid.
+2
Bennie Stevelink
@puntertje veel discussies worden verziekt door mensen die alleen kwaadheid willen afreageren. Daarbij maakt het niet uit of de argumenten waarheid of onwaarheid zijn, als ze maar kunnen schoppen. Ik begin steeds meer in te zien dat het zinloos is daar op te reageren. Ze reageren met een ander doel dan ik.
+1
Gerrit v Schaick
@Bennie Stevelink "Ik begin steeds meer in te zien dat het zinloos is daar op te reageren."
Dat denk ik ook vaak bij u reacties. U beschuldigd anderen ervan niet op feiten maar op emoties te discussiëren. En daarnaast zet u een grote groep collega's weg als permanent kwaad. Ondanks dat u soms best een interessante visie op zaken heeft mis ik ook vaak de contoleerbare feiten in uw argumentatie.
+2
puntertje
@Bennie Stevelink Ja, dat je zelfreflectie niet zo goed ontwikkeld is hoef je niet steeds te bevestigen.
+1
MTSTAMMINGA
@Bennie Stevelink Wel een leuk stukje in Nieuwe Oogst Veehandelaar of soldaat @Bennie Stevelink
+1
jg
@Bennie Stevelink Heb je onderbouwde betrouwbare cijfers die tonen dat de extra toegevoegde waarde groter is dan de extra kosten. Graag tonen.
jg
@jg PP melk heeft kwa productie al een hogere kostprijs, als RFC dan ook nog extra kosten kwa collectie en verkoop moet maken valt er niets meer aan te verdienen.
puntertje
@jg En het vervolgens aan de concurrentie probeert te slijten om het zgn tot standaard te verheffen.
Ik kan me de interne rekensommetjes die gemaakt worden wel indenken; de laagst renderende melk kost 8 cent t.o.v. de garantieprijs. We proberen het te verkopen het voor garantieprijs + 2 cent. Maar dat betalen we ook dus schiet het niet op. Maar de extra interne kosten voor PP hebben we toch al, die rekenen we niet. Als het lukt om te verkopen hebben we 8 cent 'winst'. Kunnen we met droge ogen beweren dat het een gunstig scenario is, vanwege concurrentieoverwegingen geven we natuurlijk geen inzicht. Het is als een taxichauffeur die besluit om voor de helft van de prijs te gaan rijden omdat de vaste kosten toch al gemaakt zijn. Tijdelijk kan dat een keuze zijn, als business model is het lachwekkend.
Jaap40
@puntertje @jg
Maar wat dan nog te doen met de PP melk als overduidelijk is dat hier de meerwaarde als sneeuw voor de zon verdwijnt?
Een PP 2.0? Of
Zoveel mogelijk kosten controles en overbodigheden saneren? En daarmee een aantal kosten van de melkveehouders saneren? Of
Stoppen met Natuur monument achtige zaken? Of
Laten we aub gewoon weer mooie producten gaan maken waar de consument gewoon voor wil betalen zonder al die toeters en bellen.
puntertje
@Jaap40 In ieder geval helpt het niet om constant een rookgordijn op te trekken en heel hard roepen dat het een groot succes is maar na 2 jaar terwijl aan de leveringzijde alleen maar afvallers zijn en geen nieuwe deelnemers. Het concurrentievoordeel dat men zei te hebben plotseling in te ruilen voor: we moeten er niet op concurreren maar het gezamenlijk tot de leveringsstandaard verheffen. En vervolgens mensen die betwijfelen of het wel zo´n doorslaand succes is bijna wegzetten als nestbevuilers die de verantwoording dragen als het mislukt.
Er zullen best wel capabele marketeers werken bij RFC, maar een in elkaar geflanst theoretisch concept door de markt drukken is gedoemd tot mislukken. Maar ik zie het Hein in zijn tijd als CEO niet toegeven.
KOC1981
@puntertje Hoe kan jij met zo'n stelligheid beweren dat er geen nieuwe bijkomen? Ik was al pp leverancier en sinds enkele weken mijn buurman ook. is een volledige rit bijgekomen hier in de buurt. of dit dan betekend of er landelijk meer is of enkel vervanging van afvallers is voor mij ook gissen. ook omgeving Zundert/Rijsbergen/Roosendaal is een rit bijgekomen.
robbies
@KOC1981 dat is apart. Sinds wanneer worden nieuwe leveranciers onderhands geworven?
Rijkuil
@robbies Op welke manier worden ze wel geworven?
Mijn antwoord; er is in Amersfoort 1 persoon die beslist wie er een inkomen bij mag en wie niet. Geheel op basis van eigen goeddunken.
Er is geen format om leden toegang te geven of niet
puntertje
@KOC1981 Er is hier verteld dat er geen geen nieuwe leveranciers gezocht werden. Stond ook op melkweb volgens mij.
KOC1981
@puntertje geen idee, zullen al langer op het lijstje staan dat ze aan de voorwaarden voldoen en in het bestaand gebied? chauffeur gesproken doordat ze plots op een ander uur kwamen laden.
+1
Jaap40
@puntertje ik zie Hein het, itt Frans, juist wél toegeven. Hein komt uit Amerikaanse Heinz, die types durven wél te snijden in kosten maar vooral in beleid. We zullen zien.
+1
puntertje
@Jaap40 Als Hein ooit iets als 'duurzaam' heeft benoemd bijt hij nog liever z'n tong af dan te zeggen dat het niet werkt/waar is.
Rijkuil
@puntertje Hein is onze duurzaamheidsgoeroe
Jaap40
@puntertje het zou getuigen van visie indien Hein de steen in de vijver gooit. Gewoon als RFC zeggen maar vooral toegeven dat PP (en momenteel ook bio) gewoon niet door de markt lees consument betaald wordt. En dat je daarom je koers als multinational moet aanpassen vindt iedereen volkomen normaal.
Kosten snijden dus waar het kan, juist niet alleen binnen de fabrieksoperatie maar vooral ook op boerderij niveau, terug naar de basis.
puntertje
@Jaap40 Hein heeft PP geïntroduceerd.
Hij was ook de drijvende kracht achter Engro en zegt dat daarvan de lange termijn vooruitzichten in lijn zijn met de verwachtingen. Dus verwacht niet dat hij om gaat buigen, saneren doen topmannen niet bij hun eigen kindjes.
Wel lastig als je topman bent en zowel de leden als de consumenten snappen niet goed wat je precies wil.
familie pelle
@puntertje
Quote:
. Hij was ook de drijvende kracht achter Engro en zegt dat daarvan de lange termijn vooruitzichten in lijn zijn met de verwachtingen.

Hein was tweede man destijds. Joosten was toen de baas. En ja, het is en blijft een miskoop wat ons al veel geld gekost heeft, maar er is daar geen weg meer terug zonder gezichtsverlies.
+1
hookwood
@familie pelle hoeveel heeft het gekost dan?
Rodeo clown
@hookwood dat kun jij wel even navragen toch?
hookwood
@Rodeo clown @familie pelle weet het blijkbaar precies dus laat die het maar vertellen.
Rodeo clown
@hookwood ik heb liever dat jij als ledenraadlid deze vraag beantwoord.
pieta
@hookwood Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar? Mag ook via pb
KOC1981
@pieta volgens mij in cash vrij weinig. koersdaling/devaluatie van de locale munt daar zit het verlies. Dus als we er vandaag terug uit zouden stappen en de aandelen terug verkopen heb je een flinke scheur in de broek. Zoals ik het zie zolang je er in blijft heeft dit weinig effect.
Maar het is gekocht om bij te dragen aan de winst. En dat zal het dus op een gegeven moment wel moeten doen (welke termijn geef je het? 10jaar lijkt mij een minimum). Hein zegt er nog steeds in te geloven. Wat wijsheid is weet je pas achteraf.

Volgens mij heeft Campina destijds ook Polen terug verkocht omdat het niet opleverde wat er van verwacht werd, enkele jaren later bleek dat ze het toch beter hadden aangehouden. Maar das de koe in de kont kijken.
puntertje
@hookwood Wel de beurswaarde van het aandeel van RFC is met circa 200 miljoen gedaald. De beurskoers vertegenwoordigd het toekomstig winstpotentieel. De financiering van RFC moet worden gestut en de ledenraad laat zich schijnbaar voorspiegelen dat het allemaal wel meevalt. Kijk, als je een schilderij koopt in de veronderstelling dat het van een oude meester is en het blijkt niet zo te zijn, ga je dan ook zeggen dat zolang je het niet weer verkoopt je nog geen verlies hebt? Of ga je er reëler naar kijken?
Het is niet zo dat ik niet begrijp dat dat niet elke investering succesvol kan zijn, het irriteert me mateloos dat miskopen steeds worden beschreven als potentieel toekomstig succes. Zeg dan: miskoop en we proberen maar het beste er van te maken. Want nu sluipt het wantrouwen in uitlatingen van de top er steeds verder in.
hookwood
@puntertje Als Engro goed draait kan de beurskoers net zo goed weer stijgen dus dat is een momentopname. Dit jaar staat de hoogste beurskoers 80% boven de laagste koers. Momenteel weer wat gezakt.

Koers van Engro Foods (FRIE) is ₨74,00 (-0,75%)

nl.investing.com/equities/engro-foods/…
familie pelle
@hookwood
Quote:
. Dit jaar staat de hoogste beurskoers 80% boven de laagste koers

Als je het toch over de beurskoers wilt hebben kijk dan even naar de beurskoers ten tijde van de overname. En neem dan de wisselkoers ook even mee. Zou voortijd wel even een stevige stoel zoeken en gaan zitten.
puntertje
@hookwood Als je een staatslot koopt kun je ook miljonair worden. Is ook geen speld tussen te krijgen. Maar als een ledenraad zich het bos in laat sturen met dat soort sprookjes.......
+3
puddingbroodje
@puntertje nu niet het goede moment om afscheid van engro te nemen. er begint net winst te komen!
puntertje
@puddingbroodje Tja, in het verleden is ook in Duitsland een reservering van 70 miljoen genomen en men presteerde het om als positief nieuws een zeer bescheiden winst in Duitsland te presenteren. En zelfs dat bleek éénmalig. Dus plotseling een zeer bescheiden winst is positief maar ga je daar alsjeblieft niet krampachtig aan vastklampen. Je moet duidelijk zijn of je verwachtingen gebaseerd zijn op hoop, angst voor gezichtsverlies of reële verwachtingen. Een directie zal natuurlijk altijd het laatste benadrukken maar een ledenraad zit daar niet om als echokast naar de leden te fungeren.
puddingbroodje
@puntertje nee tuurlijk als het een eenmalig winstje was is en blijft het een drama! laten we maar hopen dat het niet bij dat ene keertje blijft!
puntertje
@puddingbroodje Jouw verwachtingen zijn gebaseerd op hoop begrijp ik. Ik help het je hopen maar ik vind hoop dun ijs.
puddingbroodje
@puntertje puur naar het land kijken heb ik wel vraagtekens of je daar moet zitten! maar goed we zitten er! er wordt donders veel melk gedronken nu ""hopen"" dat ze ""onze"" melk gaan drinken!
puntertje
@puddingbroodje Weet je wel hoeveel melk ze zelf wel niet produceren? Daar gaat echt geen Nederlandse melk heen en als je het wel probeert steekt de politiek er daar wel een stokje voor. Dus nee, daar zit geen afzet van melk voor ons in. Misschien wat babymelk maar dan zal er eerst wel een nationaal voedselschandaal of zo moeten zijn. Het land van Geert W. is niet zo vreselijk populair.
puddingbroodje
@puntertje met onze (tussen aanhalingstekens) bedoel ik de melk die uit de fabriek aldaar komt. zodat we er ooit wel goed geld gaan verdienen!
familie pelle
@hookwood
Quote:
. hoeveel heeft het gekost dan?

Dat is het leuke aan engro. Het is een onderneming waarbij je de prestaties goed kunt volgen omdat haar cijfers openbaar zijn. Ik ben er een tijdje geleden uitgebreid ingedoken en dit terug gekoppeld aan onze districtsraad. Conclusie was toen dat engro ongeveer voor de helft in waarde is gedaald. En dan heb het niet over de beurswaarde omdat dat in het geval engro geen goede graadmeter is. ( aandelen in dit soort landen zijn vaak in eigendom van familieleden) Wat mij het meest opviel was dat districtraadsleden zelf niet de moeite nemen om in deze cijfers te duiken en alleen de info van fc zelf tot zich nemen. In een thuiskamerbijeenkomst met Hein als aanwezige hebben we dit uitgebreid besproken. Ook daar gaf Hein aan dat engro de verwachtingen absoluut niet waar maakt maar dat verkoop geen optie is. Ik hoop net als jij dat engro hersteld maar dat engro tot nu toe één fiasco is dan moge hopelijk voor jou toch ook duidelijk zijn?
hookwood
@familie pelle cijfers staan idd gewoon op de site van Engro maar dat zegt niet alles over hetgeen RFC aan revenuen krijgt vanuit Engro.
Rijkuil
@hookwood Hoe zit dat dan in elkaar?
hookwood
@Rijkuil Er worden bijvoorbeeld vergoedingen rechtstreeks aan RFC betaald die bij de kostenstructuur van Engro horen en dus daar van de winst af gaan.

Mooi voorbeeld hoe zoiets werkt vind ik altijd het voorbeeld van Eurodisney. Eurodisney heeft eigenlijk nooit winst gemaakt. Eurodisney betaalde echter heel veel geld aan The Walt Disney Company voor licenties dus Disney zelf verdiende er genoeg aan.
puntertje
@hookwood Klink wel leuk, maar is natuurlijk totaal oncontroleerbaar. Kun jij beoordelen of dat substantieel is of een zoethoudertje voor de ledenraad?
Gerrit v Schaick
@hookwood " Er worden bijvoorbeeld vergoedingen rechtstreeks aan RFC betaald die bij de kostenstructuur van Engro horen en dus daar van de winst af gaan"

Dat gaat om kosten die hier op het hoofdkantoor worden gemaakt voor Engro en zodoende worden gefactureerd. Dit zal max om enkele miljoenen gaan neem ik aan? Dat heeft toch geen hele grote invloed op de openbare cijfers van Engro? Waarom komt u met zo'n argument?
hookwood
@Gerrit v Schaick Alsjeblieft zeg, zeg gewoon je.... Het is volgens mij wel iets meer dan enkele miljoenen als ik het zo uitreken op basis van de afspraken die tijdens de overname deal zijn gemaakt. Waarom ik dit argument gebruik? Omdat wij dat ook als antwoord krijgen op de vragen die wij stellen. Met de juiste zoektermen is de informatie over deze technical fees wel te vinden op het internet in documenten van onafhankelijke partijen over de overname.
familie pelle
@hookwood
Quote:
. cijfers staan idd gewoon op de site van Engro maar dat zegt niet alles over hetgeen RFC aan revenuen krijgt vanuit Engro.

Ik merk dat je goed geluisterd hebt naar de mensen van fc. Dit argument van jou en fc heb ik vaker gehoord. Er wordt onderling veel geschoven met centjes waardoor het beter gaat dan de cijfers je vertellen. Maar met deze cijfers kun je wel degelijk een idee krijgen met hoe slecht het met engro gaat. Omzetcijfers liegen Ook daar niet!!!!!
Maar ik doelde niet alleen op de cijfers van engro. Kijk eens naar de jaarverslagen van fc en dan bijvoorbeeld de ontwikkeling van de vaste activa van het meerderheidsbelang engro sinds de overname.
+1
Rijkuil
@familie pelle geef de moed toch op
Rfc heeft dadelijk alleen nog miljarden goodwill op de balans die bij overname waardeloos blijken
Zorg voor jezelf
+1
familie pelle
@Rijkuil
Quote:
. geef de moed toch op

Nee, mensen als hookwood moeten we koesteren hier op prikkebord. Hookwood was alleen in de veronderstelling dat ik zo maar wat riep en ik probeer het een en ander te onderbouwen. Het is ook mega ingewikkeld geworden en ik merk ook aan De Districtsraadsleden dat de materie te ingewikkeld is geworden. Er is denk ik geen enkel raadslid die het jaarverslag goed kan doorgronden. (Ik ook niet) Ik pleit al langer voor een budget voor de districtraad om externe kennis in te kopen die elk jaar of per oproep het jaarverslag van fc gaan doorspitten om dit vervolgens terug te koppelen. Het is hoog tijd voor meer onafhankelijke informatievoorziening voor de ledenraad.
puntertje
@familie pelle En maar hopen dat de minderheidsaandeelhouders niet weten dat de minimale winst ook nog eens verder uitgehold wordt door het schuiven van licentiegelden en management fee´s. Je valt daar tenslotte onder Pakistaanse wetgeving.
+2
hookwood
@puntertje Je doet nu net of dat op slinkse wijze gebeurt. Is gewoon part of the deal. Is beursgenoteerd en daar hebben ze ook regels waar men zich aan moet houden.
puntertje
@hookwood Tja, maar wat als grote aandeelhouders zich gaan roeren. Procederen naar Pakistaans recht? In alle buitenlandse vestigingen waar ze werken met joint ventures is dit natuurlijk een item. Dus je mag alleen reële posten opvoeren anders ben je aan het manipuleren. En dat houdt dus in dat de vergoedingen de echte kosten vertegenwoordigen. Je kunt dus wel zeggen dat we een dozijn werknemers in Amersfoort hebt zitten waarvan de kosten doorberekend mogen worden, het moet wel inhouden dat die daar anders dus niet zouden zitten. Dan had je die kosten natuurlijk ook niet. Als je ter plaatse produceert onder licentie dan ben ik benieuwd welke producten dat dan zijn waar RFC de exclusieve rechten van bezit.
De vraag die dan ook rijst is natuurlijk: wordt bij andere buitenlandse vestigingen ook ´winst afgeroomd´, en hoe kritisch moeten we dan naar de overheadkosten in Nederland kijken? Als het gangbare praktijk is heeft het geen zin om jaarverslagen te lezen.
Jaap40
@puntertje beetje topman kan in een crisis tijd als corona prima saneren, ontvangt eerder applaus dan andersom.
Mocht hij het niet doen om gezichtsverlies dan gooit hij op termijn zijn eigen glazen in.
puntertje
@Jaap40 Hij kan dat selectief doen, ik schat dat hij er nog hoogstens 2 jaar zit. En dat is op zich niets bijzonders, dat is de gemiddelde zittingsduur van een CEO.
Jaap40
@puntertje wat staat het best op je CV? Crisissituaties gemanaged of crisissituaties vernaggeld?
Maar 1 methode en dat is volgens mij saneren, maar we zullen het wel zien.
ted9
@jg Heeft hij niet.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
. Hoe Sinterklaas het voor elkaar krijgt om met een paard over de daken te rijden en hoe Zwarte Piet erin slaagt om door een schoorsteenpijp te kruipen met een doorsnee van 15 cm denkt hij niet over na.

Joh, iedereen weet toch dat Sinterklaas gewoon door de deur binnenkomt! 😬
BertK
@kanniewaarzijn Sinterklaas wel!
+1
Jan-T
Wat een leuke reacties.

Probleem zit hem in de structuur van RFC en de belangen die in de verkeerde rangorde worden uitgevoerd.

Waarom investeert RFC vele miljoenen in het buitenland, en zakt de uit te betalen melkprijs 2020, RFC graait dus in de kas van de melkprijs waar de leden ook recht op hebben.
Een kassière die in de kas graait word ontslagen, maar bij RFC vinden de bestuur en leden, raadsleden dit normaal gedrag.???

Wat is nu de juiste rangorde van wat je bij een coöperatie melkverwerker die in eigen dom is van de leden.???
Gaat nu de fabriek en de uitbreidingen voor, of gaat de uit te betalen melkprijs voor waar de leden recht op hebben.

Dit is waar het mis gaat bij de melkverwerkers de belangen van de leden word ter grabbel gegooid.
+2
Leo,s vriend
@Jan-T Dat is maar heel relatief, je weet zelf ook dat ,zeker op dit forum, de meute het eens is met het verhaal dat stilstand achteruitgang is, niet uitbreiden als boer is de doodsteek. Ook RFC zal moeten uitbreiden om mee te kunnen met de meute, doen ze dat, is het weer niet goed.
Als RFC 10 jaar stil zit is het einde verhaal voor de relatief gezien mooie melkprijs die ze nog altijd uitbetalen.
Vergeet niet dat ze al bijna 100 jaar in Indonesië zitten, je wil niet weten hoeveel melkgeld dat je al heeft opgeleverd.
En ja, er is absoluut ook verkeerd geïnvesteerd, maar heb jij dat nog nooit gedaan?
Jan-T
@Leo,s vriend heb het niet over verkeerd investeren,
Ben van mening dat investeringen zich ook moeten terug verdienen.
en aangezien de melkprijs al 30 jaar gemiddeld het zelfde is.
Daarom dient de structuur te worden veranderd ook rfc moet de investering verdienen op een gezonde manier.
Dit mag niet gaan ten koste van de leden melkprijs.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Jan-T:
Ben van mening dat investeringen zich ook moeten terug verdienen

Klopt, en reken maar dat de investeringen in Indonesië uit het verleden zijn geld hebben opgebracht.
+1
Jan-T
@Leo,s vriend Dacht al wat verdienen ze alles snel terug.
Wel jammer dat de leden melkprijs nog steeds een jaren tachtig loontje is.
Vind dit erg jammer om te constateren.
En vreemd dat andere dit niet willen snappen.??
arie.j
Quote Reactie van @Jan-T:
Wel jammer dat de leden melkprijs nog steeds een jaren tachtig loontje is.

Melkprijsvergelijking moet je ten opzichte van de zuivelmarkt van dat moment doen. En niet ten opzichte van het verleden. Dat onzin, als je je huis of je land gaat verkopen kijk je ook niet naar de jaren 80tig van de vorige eeuw.
+1
Weidezicht
@arie.j nou die vergelijkingen pakken een heel stuk beter uit. Heeft altijd goed gevoel. Alles is ten opzichte van 1980 in waarde toegenomen/duurder geworden enz. Je mocht vanaf dag 1 de euro al niet meer terugrekenen nasr de gulden. Dan was je een ouderwetse lul. Nou het gaf soms prima inzicht in hoeveel iets duurder was geworden. Van bier tot huizen.
Johannushoeve cv
@Leo,s vriend resulteren uit het verleden is geen garantie voor resultaten voor de toekomst
+2
KOC1981
@Johannushoeve cv ja, en wie niet waagt blijft maagd
Leo,s vriend
@Jan-T Vertel, hoe zie jij de juiste structuur? en wat is er mis met de huidige?
Verklaar het:ook rfc moet de investering verdienen op een gezonde manier.
Dit mag niet gaan ten koste van de leden melkprijs: Hoe dan? naar de bank? beurs op? private investeerders ? Geldtransport overvallen?
Nevergiveup
@Leo,s vriend jij melkt denk ik wel , maar schijnbaar geen koeien
Leo,s vriend
@Nevergiveup jawel hoor
+2
Jan-T
[quote="@Leo,s vriend" p="1799463"]Geldtransport overvallen?

U vermeld het zelf al, alles wat u opnoemt is gericht op de coöperatie verdienste en niet gebaseerd op een goede balans van melkprijs en rangorde uitbetaling.

Ben er van overtuigd dat de melkprijs omhoog kan ook nu.
Maar zolang er te veel pipo's zijn die eenzijdig en niet transparant een doelstelling vaststeld komt het niet goed en gaat de Bv melkveehoudend Nederland failliet.
+1
Leo,s vriend
@Jan-T geef eens een goed onderbouwd antwoord op mijn vragen.
Jan-T
@Leo,s vriend Wat is dan een goed onderbouwd antwoord.
Alleen datgene wat u past of zijn er ook nog andere smaken.

Ben van mening dat het tempo van investeren goed in balans moet zijn met de kosten baten, en dat is het niet. de balans is zoek.
De melkprijs had gewoon 50 cent moeten zijn.
Het is toch niet verboden om wat geld te verdienen.
+1
Leo,s vriend
@Jan-T Een goed onderbouwd antwoord is een goed onderbouwd antwoord, of ik het er mee eens ben doet niet ter zake.
50 cent ? laat me niet lachen, nergens op de wereld is de melkprijs 50 cent voor gewoon witte melk , dus waarom zou RFC dat wel uit kunnen betalen ?
+1
hookwood
@Leo,s vriend dat er nergens ter wereld 50 ct betaald wordt voor gewone witte melk is niet correct. Ken wel voorbeelden waar die hoger liggen. Maar dat zijn situaties waar de prijs niet bepaald wordt door de vrije markt maar door de overheid.
Rodeo clown
@hookwood door wie wordt de Europese melkprijs bepaald door IDF?
Leo,s vriend
@hookwood Dus geen gewoon witte melk.
+1
hookwood
@Leo,s vriend ja hoor gewoon witte melk. In afgeschermde markten. Alleen fysieke kwaliteitseisen.
Nevergiveup
@Leo,s vriend

Beurden ze bijna al 14 jaar geleden , weet niet wat het nu is.

google.com/url/…

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
Leo,s vriend
@Nevergiveup dat was dan ook geen "gewoon" witte melk. En daar had ik het over.
Jan-T
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
laat me niet lachen, nergens op de wereld is de melkprijs 50 cent voor gewoon witte melk , dus waarom zou RFC dat wel uit kunnen betalen ?

Waarom kunnen ze dat allemaal niet dan wat is daar de oorzaak van.??
Eigen belang van de coöperatie in het verleden boven het leden belang.
Dat is de oorzaak en flippoos zoals u die niet verder denken dan de neus lang is.
Want er is nog nooit een doelstelling geweest van uit de leden dit willen we ontvangen als melkgeld. En dat is het probleem.
Ik geloof de directie niet meer dat 50 cent niet mogelijk is.

Want het kan daar ben ik van overtuigd.
Want als het beste en vooraanstaande zuivelland in de wereld achter de muziek aan blijft lopen dan gaan we kapot.
De negatieve spiraal word op deze manier niet omgezet naar positief.
+1
Jawis
@Jan-T albert heijn bepaalt de prijs, met alle andere supermarktreuzen in de wereld. Fc heeft niks te vertellen. Als ah, tesco, carrefour, lidl, aldi, spar etc willen dat we 50 cent voor de melk krijgen dan is dat morgen geregeld. Maar dat gaat ten koste van producten waar ze nog meer marge op hebben. Dus gebeurt het niet.
Jan-T
@Jawis Denk dat het signaal dat telkens word gegeven dat de supermarkten de macht hebben dat dat verkeerd is.
Zolang er geen druk vanuit de leden komt dat we volgend jaar xx cent willen ontvangen, dan blijft het een melkprijs waar het stuur los in de handen lig, en het kan maar zo in de sloot belanden. En dan is het plomp blub blub blub doei RFC,
Jawis
@Jan-T als u denkt dat fc ook maar een ietsie pietsie druk kan zetten op albert heijn dan moet u wakker worden. Er zijn maar een paar grote spelers in europa. Die opereren ook nog in hun eigen gebied dus geen last van concurrentie. De concurrenten kijken mee en passen hun prijs aan.
De melkfabrieken vechten elkaar liever de tent uit.
+2
arie.j
Quote Reactie van @Jawis:
De melkfabrieken vechten elkaar liever de tent uit.

Of ze elkaar de tent uitvechten is weet ik niet..
Wel is duidelijk dat ze geen prijs naar keuze kunnen dicteren naar de supermarkten.
Wie zoals Jan T dat wel schijnt te denken, die leeft in een roze droomwereld.
Jan-T
@arie.j Wie altijd achter de kudde aanloopt, Die loopt altijd in de stront.
Het kan daar ben ik van overtuigd.
En ben geen K.. T boertje die op een roze wolk leeft.
Dat doen anderen die denken dat het niet mogelijk is zonder dat ze op zoek gaan naar mogelijke heden en kansen daar kan ik niks aan doen.
Het moet anders en het gaat ook anders worden.
Of men het wel, of niet wil gaan zien het gaat anders worden.

De melkprijs is niet duurzaam.
arie.j
Quote Reactie van @Jan-T:
De melkprijs is niet duurzaam.

Dat was die 20 jaar geleden dan zeker wel, want veel verschilt die niet met nu....
Jan-T
@arie.j proficiat 1 - 0 😃
+2
buorman
Quote Reactie van @Jan-T:
Want het kan daar ben ik van overtuigd.

Dan ben jij DE man om aan het hoofd van rfc.
Zodra jij de boeren 0.50/ltr basisprijs kunt garanderen, zijn ze allemaal om.
En het schijnt dat je dan zelf ook wel lekker binnenloopt, wel oppassen dat het geen leegverkoop word want dan moeten ze straks allemaal op zoek naar een andere fabriek
Jan-T
@buorman Zolang de leden vinden dat RFC maximaal mag blijven investeren en de leden melkprijs op de laagste inkoop prijs gebaseerd wordt. Dat kan niet goed gaan. Het is een doodlopende weg. Het moet in balans zijn 50 / 50
Dan komt er ander gedrag vanuit de directie.
JohnDeere7serie
Zo'n drama als sommige hierboven schetsen is het niet bij FC, melk net nog opgehaald en rond 12 november krijgen we ons geld. Het voorstel is weggestemd omdat ze over hun eigen decimering moesten stemmen. Voor 1/3 betekende het voorstel, stem je ermee in dat dit het einde betekend van je ledenraadscarriėre? Wel een afgang voor de cooperatie, ik stel daarom voor dat de voorzitter aftreed.
+2
robbies
@JohnDeere7serie verkleining ledenraad is niet in stemming gebracht

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
191
DEELNEMERS
45
WEERGAVES
0