Raad van State akkoord met extern salderen Moerdijk

De Raad van State gaat definitief akkoord met de wijze waarop de provincie Noord-Brabant stikstofruimte in andere provincies heeft gekocht voor het ontwikkelen van Logistiek Park Moerdijk. Dat blijkt uit de uitspraak die het hoogste rechtsorgaan va Nederland woensdag deed.

Deel dit topic

Reacties

+3
Kars
Rvs is d66. Dus alles wat boeren op ruimt, dat keuren ze toch goed.
Mooie uitspraak weten we dat ook weer.
JohnDeere7serie
Heeft de provincie ook de stallen en het land gekocht? Of alleen de N uit de stal en mogen er met andere N weer vee gehouden worden op diezelfde locaties? Dus nu al officieel groen licht voor extern salderen?
+1
Weidezicht
@JohnDeere7serie Wat maakt het wat die provincie gekocht heeft. Het grote pijnpunt is dat ze N ruimte uit de sector weghalen. Dan heb je toch niets meer aan die stallen.
+4
dwers
Fosfaatrechten straks goedkoper als de N er niet meer is in de melkveehouderij.
oubi
Niks nieuws onder de zon; voor de PAS zijn er -tig uitspraken gedaan over externe saldering en dat was bijna altijd goed; de 'moeder'wetgeving, De Habitatrichtlijn, staat dit immers toe.
Jaap40
@oubi PAS boeren kunnen dus N rechten gaan kopen, die kant lijkt het op te gaan.
+4
buorman
@oubi
Er is wel degelijk nieuws onder de zon;

''Latente ruimte
Uit de uitspraak blijkt ook dat de Raad van State geen moeite heeft met extern salderen met latente ruimte in vergunningen. SBBM en VMM stelden dat de provincie Noord-Brabant geen onderzoek heeft gedaan of de stallen bij de bedrijven waarmee gesaldeerd wordt wel gebruikt werden. Volgens de bezwaarmakers zou het in dat geval alleen om papieren stikstofwinst gaan.
Het gaat bij een veebezetting om een momentopname en deze kan en mag elk moment binnen de vergunde mogelijkheden worden benut. Daarom hoeft er volgens de Raad van State geen rekening worden gehouden met de feitelijke situatie op het moment van overname.''

In div beleidsregels van provincies word gesteld dat latente ruimte niet gebruikt kan worden voor extern salderen, de RvS onderschrijft dat dus niet.
JohnDeere7serie
@buorman @John Spithoven voer voor stikstofclaim? Latente ruimte mag dus voor extern salderen gebruikt worden. Waren er ook toevallig bedrijven bij waar ze de stikstof hebben gekocht waar de stal er niet niet stond?
+2
buorman
@JohnDeere7serie
Waarom voer voor stikstofclaim?
Sommigen zullen er niet blij mee zijn mss, maar anderen juist wel.
pieta
@buorman Voer voor stikstofclaim omdat er bijvoorbeeld iets gezegd wordt over latente ruimte en over NH3 naar NOx
buorman
@buorman En bovendien @oubi waar jij op doelt is wss extern salderen voor 1/7/15 tussen veehouderijen, dat was idd gemeengoed en velen hebben op die manier hun NB aangevraagd/gerealiseerd voordat de pas van kracht werd.
Maar dan ging het om het verplaatsen van ammoniakemissie van het ene naar het andere veehouderij bedrijf.
Deze uitspraak gaat niet alleen over het verplaatsen, maar over het omkatten van ammoniak naar nox.
Dirk van Zetten
@buorman er moet altijd uitgegaan worden van planmaximalisatie. Dus niet hoeverl dieren er zijn, maar wat er vergund/mogelijk is! Dat geld ook voor de ontvanger, dus hoeveel uitstoot gaan die maximaal realiseren. Dat komt in vergunning. Je hebt dus altijd een deel latente ruimte
Noorderling
@Dirk van Zetten
Dat is onbenutte ruimte. Latente ruimte is wel vergund maar niet gerealiseerd en kan dus feitelijk ook niet geproduceerd worden.
John Spithoven
@Noorderling Juist,, daar gaat het om

Er wordt vaak twee zaken door elkaar gehaald.

Latent is vergund en niet gerealiseerd.
Deze ruimte is met de huidige beleidsregels vooralsnog verloren .

En het gerealiseerd, maar onbenutte deel in de vergunning is in de beleidsregels salderen vooralsnog in te zetten.
robbies
Quote Reactie van @John Spithoven:
Deze ruimte is met de huidige beleidsregels vooralsnog verloren .

In hoeverre zijn die beleidsregels legitiem? Er zijn eerdere uitspraken geweest die overdracht van emissierechten van niet gerealiseerde inrichtingen goedgekeurd hebben.
dewittemotor
@John Spithoven Als er een verleende bouwvergunning onderligt zie ik dat toch anders. Immers ik kan morgen zonder tegenspraak ze gaan benutten.
Noorderling
@dewittemotor
Moet je niet ingehaald zijn door de besluit emissiearme huisvesting. Als je vergunning aangepast moet worden, wordt de ruimte latent en mag je niets meer. Door voortschrijdend inzicht veranderd je plan ook nog wel eens. Maar dat de theorie niet samen gaat met de praktijk is inmiddels wel duidelijk.
+1
jg
@Noorderling Het besluit emissiearme huisvesting is achterhaald gezien de uitkomsten van de metingen. Rechter zal korte metten maken.
Rijkuil
@jg dat denk ik niet
Rechter toetst aan de wet
buorman
@Rijkuil
Recent dacht ik nog uitspraak geweest dat vergunde dieraantallen leidend zijn en niet de emissie
Rijkuil
@buorman ik reageerde op de veronderstelde veronderstelling dat de rechter iets gaat vinden van onderzoek aangaande flutvloeren
Noorderling
@jg
Hoe gedegen is dat onderzoek? Moet ook allemaal nog, vandaag de dag is het nog de geldende wetgeving.
+1
dewittemotor
@jg Een deel van die emissie-arme systemen zijn zo slecht voor het dierenwelzijn en de dierengezondheid, dat alle verantwoordelijken die de betreffende systemen toegelaten hebben voor het gerecht gesleept zouden moeten worden.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Dat is onbenutte ruimte. Latente ruimte is wel vergund maar niet gerealiseerd en kan dus feitelijk ook niet geproduceerd worden

Maar in de bepaling van de totale emissie wordt uitgegaan van de vergunde situaties en niet van de feitelijke capaciteit.
+2
sjoerd de melker
Normaal gesproken duren dergelijke procedure's vele jaren.
het wordt er nu even door heen geramd lijkt het wel.
Het zal best wel kloppen, maar een vreemd onderbuik gevoel heb ik wel
oubi
@sjoerd de melker brabant moest voor eind mei met een nadere onderbouwing komen en dat hebben ze gedaan. Omtrent extern salderen is al veel jurisprudentie dus zo moeilijk was het niet.
mlkvhoudr
@oubi goede duiding ik had ook dat gevoel van Sjoerd dat t nu wel erg snel ging
buorman
Quote Reactie van @oubi:
Omtrent extern salderen is al veel jurisprudentie

Kun je hier dan even een link naar 1 van die uitspraken delen?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
maar een vreemd onderbuik gevoel heb ik wel

Het is in dit land niet mogelijk om GEEN vreemd onderbuikgevoel te hebben.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0