Droogte speelt succesvolle teelt vanggewas parten

De nitraatconcentraties in het grondwater stijgen, ondanks de verplichting op zand- en lössgrond een vanggewas in te zaaien voor 1 oktober, na de maisteelt. De droogte is een belangrijke boosdoener.

Deel dit topic

Reacties

weurding
1 ding scheelt.... met droogte spoelt niks uit😏
+1
buorman
@weurding
Klopt, maar nemen de planten ook niks op.
En als het dan in enen net als vorig jaar doorslaat naar zeiknat............
hans1980
Snap dat kalender boeren toch al niet , laat boeren boeren
+7
George
Dat onderzaaien doet hier niemand. Maar toch in verdere omgeving gezien met hakselen dat het gewoon niks is. Waar de onderzaai goed staat , staat de mais slecht. En waar goede mais staat daar zie je onderzaai nauwelijks staan. Bovendien wordt er met de brede banden van alle hakselmaterieel over heen gereden en heeft zo weer een weekje nodig om te herstellen. Als je direct na de oogst zaait is dat veel succesvoller , je hebt immers je land vlak liggen en vrij van sporen plus de stoppel bewerkt. Ook dan staat de groenbemester er binnen een week op. Het is gewoon een stomme onzinnige uitvinding en regel dat onderzaaien.
weurding
Quote Reactie van @George:
En waar goede mais staat daar zie je onderzaai nauwelijks staan.

me dunkt heb je verleden jaar genoeg laten zien, sprieten tijdens hakselen, flink gewas in voorjaar
George
Quote Reactie van @weurding:
me dunkt heb je verleden jaar genoeg laten zien, sprieten tijdens hakselen, flink gewas in voorjaar

Lees nou eens goed, als je direct na de oogst zaait had je dit voorjaar hetzelfde gehad.
In de tijd dat de onderzaai aan het herstellen is dat ze er met brede banden en zwaar materiaal over hebben gereden staat de inzaai na de oogst er ook op en is wel de stoppel bewerkt en de sporen en verdichting weg. Het is gewoon waanzinnige regelgeving en onzin.
weurding
@George de meeste regelgeving is onzin het gaat erom hoe je er mee omgaat. Feit blijft dat Onderzaai wel lukken wil. Dit jaar rogge erover gezaaid begin juni we wachten af.......

(klik om te vergroten)

+2
George
@weurding
Ik zeg niet dat het niet lukt maar direct na de oogst lukt net zo goed. Is veel beter zelfs. Je doet geen stoppelbewerking na onderzaai. Je doet niks aan rijsporen en bodemverdichting! Nu door droge jaren weinig rijsporen maar er komen ook andere jaren. En dan laat je als onderzaaier heel de winter de rijsporen open liggen waar water blijft staan? Het is gewoon een onzinnige regel.
Het is niks.
+3
diekman
@George totdat de maiswortelboorder komt zoals in Duitsland dan wordt onderzaai verboden.
+1
Twentsch Land
De datum 1 okt is het probleem !

We hebben nu een aantal droge jaren gehad waardoor mais bijtijds werd gemaaid.....normale jaren wordt hier in het gebied in okt zeker zoveel mais gemaaid als in sept !

Die 1 okt maatregel moet verschoven worden naar 15 okt.

Vorig jaar wel onderzaai gedaan.....en er stond niks bij het hakselen, toch 2 weken later alles groen.

@George
+2
George
@Twentsch Land
Ja als je direct na hakselen zaait is het 2 weken later ook groen en dan ook nog eens de stoppel bewerkt en de rijsporen weg. Het is gewoon niks!
Hooibaaltje
@Twentsch Land eind volgende week hakselen. En daarna de groenbemester erin. Geen paniek. 3 okt kun je ook nog wel zaaien hoor😉
Twentsch Land
Zeker kan dat 😉

@Hooibaaltje
+3
Rijkuil
Onderzaai zie je vaak TUSSEN de rijen mais.
Vangewas na de oogst zaaien bedekt ondergronds het hele perceel met wortels die stikstof op kunnen nemen
Maar daar komen ze nooit achter omdat het onderzoek wat geleid heeft tot invoering van onderzaai nogal kinderlijk was.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0