Werkgelegenheid in zuivelindustrie fors toegenomen

In 2019 werkten er ruim 4000 mensen meer in de zuivelindustrie dan in 2010, een stijging van circa 40%. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat en Wageningen Economic Research, gepresenteerd in de jaarrapportage van de NZO.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Waarom?
+8
labella
@hans1980 omdat het goed verdient en de boeren betalen het wel.
+2
ted9
Al die aparte melkstromen
+10
j h p
Niet heel erg veel melk meer, 40% meer personeel, stijgende loonkosten per werknemer, geen wonder dat het niet wil met de melkprijs.
Waar waren die 40% extra voor nodig, er was toch nogal wat gemoderniseerd, alleen die certificeringsshit?
diekman
Kan iemand uitrekenen hoeveel melkgeld we extra beuren zonder 40 procent toename personeel.
+9
Komelker
@diekman 4000 maal 60000 geeft 240000000 240 miljoen delen door 12 miljard liter geeft ongeveer 2 cent, dat scheeld een gemiddeld bedrijf ongeveer 16000 euro, maar als je de juiste man van FC tegen komt, dan zal die wel aan je uitleggen dat de map miepen en controleurs er voor zorgen dat je fors meer vangt voor je melk.
dewittemotor
@Komelker Een werknemer kun je wel aan 100.000 euro tellen. Loon, leaseauto, pc, kantoorruimte etc.
+1
Rodeo clown
@dewittemotor de medewerkers die de zuivel coöperaties aantrekken. Worden aangesteld door medewerkers van de coöperatie die zelf nog nooit iets gepresteerd hebben en zo kom je in een negatieve spiraal van het aannemen van vriendjes met dezelfde denk richting
hans1980
@Rodeo clown Daarom verdienen sommige zelfzuivelaars zoveel , ze zitten er dan beter bovenop
PIONIER
@dewittemotor Dan ga ik ook solliciteren. De helft of minder komt eerst voor de persoon op de werkvloer.
+1
klant
@PIONIER denk niet dat dat extra personeel op de werkvloer beland, allemaal pennelikkers achter een schermpje
PIONIER
@klant was ook cynisch bedoeld
dewittemotor
@PIONIER Op de werkvloer zijn er geen bijgekomen, eerder minder. Dit zijn allemaal stropdas of mantelpak functies
+10
Frederika
Zolang ik geen 40 cent beur hoeft diegene van de KKM hier de bek niet los te trekken.Melk behandelen als goud en wij krijgen de oudijzer prijs .
+2
hans1980
Volgens mij moet de bezem eens goed door het personeelsbestand en oja voor die overbeloning in de top, geen goed woord voor over
koeiboer
+2
puntertje
Er zullen binnenkort ongetwijfeld veel mensen worden aangenomen die dit gaan onderzoeken.
+3
Rodeo clown
Rij op een zondag langs je melkfabriek . En doe het op een dinsdag nog een keer. En kijk hoeveel auto's er op de pakeerplaats staan. Dan weet je dat er meer werken die nooit een druppel melk zien vanachter hun bureau.
diekman
@Rodeo clown Ik heb ook het gevoel dat ik ze allemaal aan telefoon heb gehad van de binnendienst. Veel vragen over ppmelk van kastje naar de muur gestuurd. Wordt nu wel beter.
PIONIER
@Rodeo clown op zondag alleen gebruikte auto s en op dindag nieuw en gebruikt
Rodeo clown
@PIONIER op zondag de meeste met poolse platen.
Kars
Daar geilt de politiek op werkgelegenheid en baantjes creeren.
Je moet je niks verbazen dat zulke bedrijven subsidie krijgen daarvoor.
+1
Zwaagdijk
Certificaten geilen ze op. Maat van me zit in de sla en spitskool. Heeft 10 certificaten. Wij in de sierteelt moeten nu aan 1 verplicht meedoen. Anders mag je niet leveren. Kost veel tijd en geld. Echte banen noemen ze dat in Den Haag. En geen subsidie krijgen we daarvoor.
+1
Rodeo clown
@Zwaagdijk juist daar komen al die extra niets toevoegende zuivelmedewerkers vandaan. Alleen onzin verzinnen om hun eigen nutteloze baantje te opgraden door het de melkveehouders te verplichten hun onzin uittevoeren. En anders het dreigen met het niet ophalen van de melk.
cs-agrar
Quote Reactie van @Rodeo clown:
niets toevoegende zuivelmedewerkers vandaan.

parasieten
puntertje
@cs-agrar Eerst de certificering borgen, dan de borgers weer certificeren etc.
bio boer
@Zwaagdijk bij de leg kippen hebben we ook 5 certificaten waar we allemaal controle voor krijgen het houdt je boehouding wel up-to-date 😅
cs-agrar
Quote Reactie van @bio boer:
het houdt je boehouding wel up-to-date

en ondertussen hebben ze daar via machtigingen allemaal inzicht in?
koeiboer
@hans1980 niet alleen door het personeelsbestand.... de mafketels die dit hebben laten ontstaan moeten geruimd worden. Dan daarbij dit is nog maar het personeel... neem daar de zzpers nog maar eens bij... je schrikt je helemaal lam... die verwerken per fde niet meer als een melkkan melk per week....
dwers
En wat dacht je van de beveiligers op de fabrieks terreinen, want de chauffeur moet natuurlijk wel met oranje hesje uit de cabine komen.
Twentsch Land
Hier komen ze in een geel/groen hesje 🥴

@dwers
dwers
@Twentsch Land zijn die er ook 😉
+3
Bennie Stevelink
De stijging wordt veroorzaakt door meer producten te maken met toegevoegde waarde. Toegevoegde waarde krijg je niet voor niets. Dat kost arbeid en investering. Zolang de toegevoegde waarde groter is dan de extra kosten levert het extra marge op.

Als je je personeelsbestand klein wilt houden moet je volautomatisch bulkkaas gaan produceren zoals DOC. Dat levert echter geen hogere melkprijs op.
+2
labella
@Bennie Stevelink schijnbaar is de toegevoegde waarde dan minder dan de extra kosten want de melkprijs daalt alleen maar!
+2
Bennie Stevelink
@labella hoeveel zou de melkprijs zijn gedaald als er niet in toegevoegde waarde was geïnvesteerd?
Hou er maar rekening mee dat de melkprijs nog wel verder naar beneden gaat door toenemende concurrentie uit Oost Europa.
+1
Erco
@Bennie Stevelink gelul Bennie. Je bent een vd weinigen die dat nog gelooft
+2
puntertje
@Bennie Stevelink Dit is wel weer een zeer simplistische voorstelling, niet kritisch zijn anders ga je maar naar DOC. Maar goed, als je zelf de waarheid in pacht hebt en andere mensen slechts simpele zielen zijn die nu eenmaal niet zo veel begrijpen...
Rodeo clown
@Bennie Stevelink als de zogenaamde toegevoegde waarde de reden zou zijn van meer personeel. En dat deze toegevoegde waarde alleen bestaat uit het documenteren en borgen van bepaalde melkstromen dus als gebakken lucht kan worden omschreven. en deze werknemers die zich daar mee bezig houden zichzelf niet kunnen bedruipen. En omdat onder de pet te houden. Is er dus een herverdeling van melkgeld aan de gang.
+1
dewittemotor
@Bennie Stevelink Ze bestaan: personen die nooit kritisch durven te zijn
+1
jg
@Bennie Stevelink Ontstaat er extra marge : Nee. Of heb jij betrouwbare cijfers die het tegendeel bewijzen.
koeiboer
@Bennie Stevelink Dus producten gemaakt met EXTRA MEER marge.. waar blijft de winstuitkering dan. Ga ergens anders kritische wezen. Bijvoorbeeld in een ledenraad van RFC. zitten nog meer van deze waandenkers.
nbrabander
Het is dan ook algemeen bekend dat zuivelbedrijven met weinig mensen in dienst per verwerkte hoeveelheid melk een veel hogere melkprijs uitbetalen.
+1
Bennie Stevelink
@nbrabander inderdaad, dat is goed te zien bij DOC.
(Ik ga er vanuit dat jouw reactie sarcastisch bedoelt is)
Elvis
@Bennie Stevelink en bij rouveen
+3
nbrabander
@Bennie Stevelink ik spreek wel is wat boeren over de grens in België. Zij zijn druk met steeds directeuren en bestuursleden naar huis te sturen. Omdat hun coöperatie niet gedaan heeft wat de Nederlandse zuivel wel gedaan heeft: investeren in toegevoegde waarde, kwaliteit en mensen. Zij snappen dan ook niets van sommige Nederlandse boeren
+1
Nijhof
Rfc wil 1000 fte bezuinigen
Dat is een voorzichtig begin
40% meer banen in 10 jaar tijd
Stop in Amersfoort maar met dak repareren
Eerst even na de fundering gaan kijken
40% meer!!!!!
Wordt er in de zuivel niet continu gestreefd naar optimalisatie
Fabrieken zijn grotendeels gerobotiseerd
Waar zijn al die extra mensen voor nodig???
Boeren draaien tientallen procenten meer melk pet bedrijf in die tijd door efficiënter werken en mechanisering en automatisering
Waarom gaat het in de volgende schakel in de keten steeds inefficiënter??

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0