Rabobank: 'Melkveehouder moet stapeling beloningen bekijken'

De inkomsten voor melkveehouders zullen op termijn niet alleen maar uit de zuivelmarkt komen. 'Melkveehouders moeten ook kijken naar een stapeling van beloningen', zegt sectorspecialist melkveehouderij Marijn Dekkers van Rabobank Nederland.

Deel dit topic

Reacties

+1
Zwaagdijk
De rabobank hoort alleen te kijken na het rendement wat je draai. En hun niet bemoeien hoe je dat doe.
Melkweb
@Zwaagdijk dus als bijvoorbeeld een bekende of bekende u vraagt om geld te lenen, vraagt u dus niet af hoe en wat hij/zij ermee gaat doen? Gewoon geven, geen vragen stellen zolang het dus maar terug komt? Helaas werkt het tegenwoordig (en vroeger ook) toch iets anders, toch?

Feitelijk zegt de bank en volgens mij al jaren, verbreed uzelf in kennis en inkomen, indien je dat nodig acht/is. Denk dat dat normaal is en hoort bij het ondernemen
Todi
@Melkweb ASR kan het nog beter. Koopt bij sterfte ouders grond van bedrijf , dus 30 % weg en vraagt niet hoe de huur betaald moet worden. Dus 2 jaar later de grond weer in de verkoop. Dus weer kans op 30 %.
Frits1
@Todi hoe zie je dat? Grond 2x in erfpacht?
+1
verbi
@Melkweb Nee dat is geen ondernemen dat is smeken om een centje erbij, en als je niet braaf bent pakken we het meteen af. Je ziet het bv met vlog eerst gouden bergen beloven en nu hebben ze er een hoop uit geknikkerd omdat er geen vraag meer is. En dat heeft niks met corona te maken.
hookwood
@verbi vooralsnog leveren al die boeren op 1 na nog steeds VLOG melk
Hans van Bergen
@hookwood JR hoeveel Campina boeren leveren PP melk en de andere aparte stromen?
I@Iedereen hoeveel Aware boeren zitten der in aparte stromen?
Zwaagdijk
@Melkweb ja koeien melken. Kolen telen bloemen. Maar ze moeten niet zeggen hoe ik het doen moet!!
de jonge
@Melkweb volgens mij hebben de banken ook niet gevraagd aan de spaarders of ze akkoord waren met het bestedingspatroon en de investeringen van de bank zelf,even terugdenkend aan de bankencrisis die wij met zijn allen op mochten hoesten.....
+1
mlkvhoudr
@Zwaagdijk ik kan de boerderij niet draaiende houden van een mp van net boven de 30 cent
Frans1
@mlkvhoudr de meesten niet hoor, het is gewoon te weinig. Naar jij ziet er wel wat in om naast 120 koetjes melken nog een aantal neven activiteiten er bij te nemen om de zaak kostendekkend te houden? Of begrijp ik je niet goed
+7
mlkvhoudr
@Frans1 mijn vrouw werkt er naast maar daarnaast hebben wij geen tijd voor nog een tak, ik zie er ook niet het nut van in om extern geld in ons bedrijf te stoppen om draaiende te blijven. In een. Slecht jaar is t al vervelend genoeg als het geld van buitenshuis nodig is voor privé alles te betalen, structureel wil ik dat zeker niet dan gaat de stekker er uit.
+4
robbies
Quote:
Volgens de sectorspecialist melkveehouderij kan ook het meedoen aan bepaalde zuivelconcepten voor een plus op de melkprijs zorgen, maar bij de financiering van bedrijven houdt de bank daar geen rekening mee. 'Je kunt ook zomaar uit zo'n concept worden geknikkerd', aldus Dekkers.

Ziehier het opportunisme van de concepten. Kan meneer Dekkers ook toelichten hoe je in hemelsnaam aan verduurzaming kunt gaan doen zonder duurzame relatie tussen producent en afnemer? Wat is de stimulans als je elk jaar maar weer moet kijken op welke grond duurzaamheid nu weer gedefinieerd gaat worden? Bij een gemiddeld bedrijf praat je over een mooi jaarinkomen, als de eisen van dat jaar je passen. Het jaar erop kan je ze zomaar weer kwijt zijn.

Blijf vooral duurzaamheid gefragmenteerd bekijken. Dan ben je als afnemer namelijk altijd duurzaam.
+1
huske
@robbies zegt hij hierbij niet dat de concepten robuuster moeten en langjarig een plus moeten opleveren? Je kan het ook zo lezen dat de zuivel beter zijn best moet doen. Daarnaast moet overheid en/of ngo,s dieper in de buidel tasten voor extra eisen
+2
Jaap40
@huske overheid en ngo's dieper in de buidel tasten? Er wordt door overheid en ngo's gemakshalve vanuit gegaan dat de consument meer wil betalen voor het eindproduct en dat gaat simpelweg niet gebeuren, zeker niet in crisistijd tojd waarin we nu volop zitten. Planet Proof melk, extra is maar de vraag op langere termijn. Bio vraagt al om btw verlagen om markt te creëren, erg slechte ontwikkelingen.

Nee in de plaats van plus op de melk wordt er van ons verlangd het land van natuur monumenten voor een habbekrats bij te houden, zonder daarvoor beloond te worden. Dat kleine vergoedingkje is omkoping voor het instandhouden van het verpachten van de natuurrommel welke je jaarlijks mag opruimen. Begin er gewoon m aar niet aan.
Todi
Bedoelt hij nu dat de rabo ook aan het wit wassen is?
dewittemotor
Quote:'Maar nog meer dan deze vraag naar specifieke en luxeproducten bestaat de grootste groep klanten van Plus-supermarkten uit prijsbewuste consumenten. 'En vooral deze groep groeit', aldus Smit."
Dus consument wil vooral goedkoper, goedkoper, goedkoper
+1
dewittemotor
Dat stapelen komt vooral voort uit nood. Proberen te lage inkomsten te compenseren met allerlei onzin. Het begin van het einde van je bedrijf
+1
Frans Z.
Ben geen boer geworden om groene en blauwe diensten te leveren,was ik wel boswachter geworden.
+3
Mh12
@Frans Z. De bakker die alleen brood bakt redt het ook niet, moet ook taart er bij. De groenteboer idem dito. Moet het ook hebben van salades die je af kan halen .ipv alleen krop sla verkopen. Supermarkt die niet bezorgt kan ook wel sluiten. Je moet allemaal wel meebewegen wat men op dat moment vraagt. Neemt niet weg dat melkprijs gewoon veel te laag is met de idioot stijgende kosten op alle vlakken.
hans1980
@Mh12 op tijd de sector uitstappen is ook een optie
+3
Frans Z.
@Mh12 Wilgen knotten heeft weinig met veehouden te maken. Een taart moet ook gebakken,in salades zitten groenten. Tegen een monteur zeggen ze ook niet dat ie voor de klas moet.
+1
de jonge
@Frans Z. inderdaad,het is toch van de zotte dat er ook nog mensen bij zitten die vinden dat het maar normaal moet zijn om er van alles naast te doen. ik zie de directeur van tatasteel er ook geen minicamping oid bij hebben om de zaak draaiende te houden
Zwaagdijk
@de jonge uiteindelijk bepaalt de markt en de markt liegt niet. Er is gewoon teveel melk. Minder melk hogere prijzen. Minder overhead meer verdienen.
de jonge
@Zwaagdijk er is geen overschot zolang er mijoenen mensen honger lijden, er is geen geld voorover om mensen te voeden, dat is het euvel. overschot is er zeer zeker niet in de wereld
+1
George
@de jonge
Er is wel overschot wat de prijzen zo laag houdt.
Die hongergebieden hebben geen geld en daar kun je niet voor produceren. Dat is geen verantwoordelijkheid die alleen boeren hoeven dragen!
de jonge
@George naar die hongergebieden worden al tientallen jaren gigantische bedrage gestort om zogenaamd de honger te bestrijden, punt is dat het geld daar niet aan uitgegeven word en er dus nog steeds honger is en dus een tekort aan voedsel en gezond drinken.
Frans1
Quote Reactie van @George:
Die hongergebieden hebben geen geld en daar kun je niet voor produceren. Dat is geen verantwoordelijkheid die alleen boeren hoeven dragen!

+10
jg
@de jonge Bij Rfc wel 😏
buorman
Quote Reactie van @Frans Z.:
Een taart moet ook gebakken,in salades zitten groenten.

Maar zorgen wel voor toegevoegde waarde ipv hier is mijn product en red je er maar mee, o btw; ik verwacht wel een hoofdprijs [net als mijn collega's/concurenten]
George
@Mh12
Kwats natuurlijk , die bakkers bakken al jaren diverse andere dingen dan brood , en ook de groenteboeren doen weinig anders. Supermarkten zijn weer gaan bezorgen zoals vroeger met de SRV gewoon was voor de mensen die dat willen.
Maar er is 1 groot verschil , en dat is dat deze wel alles gewoon doorberekenen en het niet voor hetzelfde geld of minder moeten doen.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Frans Z.:
Ben geen boer geworden om groene en blauwe diensten te leveren

Een boer is eigenwijs,een ondernemer is creatief
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans Z.:
Ben geen boer geworden om groene en blauwe diensten te leveren,

Die lever je al, gewoon door te boeren.
+1
dijkstra uit w
Rabo voer het rapport financiering natuur inclusieve landbouw uit.
pbl.nl/publicaties/…
+1
Jan-T
Echt weer zo'n RABO ruimt alle boeren op bericht.
Ze willen wel hebben dat je nog harder werkt.
Maar garanties geven doen ze niet.

De risico's dragen de ondernemers 100 % zelf. En dan het liefst ook zo dat de boer niks blijf verdienen.!!!!!!
buorman
Quote Reactie van @Jan-T:
De risico's dragen de ondernemers 100 % zelf

Een eigenschap, ja zelfs een voorwaarde bij de belastingdienst van het zelfstandig ondernemer zijn met al zijn na- en voordelen......
Solliciteren op een vacature is overigens niet verboden
Jan-T
[quote="@buorman" p="1797039"]Solliciteren op een vacature is overigens niet verboden
Dat soliciteren hoeft niet meer de reden waarom dat is lijkt mij ook duidelijk. Ik zie daar ook wat ondernemen is en wat risico's dragen en geld verdienen is als calculator waar ik projecten afprijs, Dit behoort dat ook tot mijn taak plus iedereen aan het werk houden in het bedrijf, en ook gezonde winst maken.

Als we altijd voor de laagste prijs blijven werken, dan gaan we ook nooit wat verdienen en word het gewoon een sterfhuis constructie. Zolang er nog een jaren tachtig melkprijs van 2020 t/m 2030 word uitbetaald.

Maar we laten de coöperaties te veel spelen met onze melkgelden en dit is het grootste probleem of er nu marktwerking is of niet. Je bent altijd nog ook zelf bij dat we een K. prijs krijgen uitbetaald.

We hebben naar elkaar toe geen normen en waarden meer.
En dat is zeer bedreigend en zorgelijk in het coöperatieve gedachte goed.
+1
oubi
Het is heel simpel; als alle boeren in europa vanaf morgen 30% minder melk leveren dan ze vorig jaar deden dan zul je zien dat er zoe 10 ct per liter bij de melk op is. Maarja, samen iets afspreken......

Dan praat de rabo niet meer over verbreding.
Zwaagdijk
@oubi dat is kartel vorming. Dat mag niet...
+3
Jaap40
@Zwaagdijk kartelvorming mag niet nee.
Wat we volgens Rabo wél mogen is het corrupte overheid en landschappen spel in stand houden. Eerst krijgen de landschappen op zéér dubieuze wijze allerlei 'natuur' gronden (natura 2000 of EHS) vervolgens moet de boer pacht betalen om een plusje op de melk te krijgen, waarvan Marijntje van Rabo zegt dat dat wel een prima conceptje is om ook nog bij de Rabo te kunnen lenen.

Weet waar je aan begint, al die concepten zorgen voor minder melk, is gelijk aan verhogen kostprijs.
+3
weurding
Ruim Kostendekkende prijzen is beloning genoeg
+1
jan.1
Jullie kunnen allemaal wel mopperen op een uitspraak van een bankman,maar vergeet niet dat de (breed)denkers van vandaag de ,,melkers,, van morgen zijn,
Jaap40
@jan.1 een (breed) denker moet er vooral aan denken de kostprijs niet op te laten lopen.
Met een hoop onzin kun je dan stoppen, werkt enkel kostprijs verhogend.
paul1
@jan.1 veel ervan is toch vaak gerommel in de marge
jan.1
Quote Reactie van @paul1:
veel ervan is toch vaak gerommel in de marge

Weet ik niet,kan niet bij anderen in de keuken kijken..
Jaap40
@jan.1 artikel van Henk Schoonvelde op boerderij. nl gelezen? Past wel aardig bij de topics van rabo en natuur Planet proof etc. van vandaag.
jan.1
Quote Reactie van @Jaap40:
artikel van Henk Schoonvelde op boerderij. nl gelezen? Past wel aardig bij de topics van rabo en natuur Planet proof etc. van vandaag.

Niet gelezen,maar Henk ziet ook wel in dat er iets moet gebeuren om de boel komende jaren draaiende te houden.Hier hebben de meeste boeren met 60/70 mk een baan elders naast het bedrijf....

Wat de melkprijs voor de komende 10 jaar betreft zal ze ongeveer op 35 centen blijven.
Blijft gewoon een herverdeling melkgeld ,voor planet proof en meerdere milieu eisen.
Meeste boeren zullen het met schaal vergroten en kosten laag houden proberen op te vangen,maar marges worden elk jaar iets minder.
Om het tij te keren kan je er ook voor kiezen extra stevige poot naast je veebedrijf op te richten wat niet kapitaals intensief is met hogere marge.
Met dadelijk 20 miljoen koopkrachtige consumenten dicht in de buurt moet dat niet zo moeilijk zijn.
mlkvhoudr
@jan.1 steeds harder werken voor dezelfde centen daar breid je dan voor uit,welk percentage kleinere bedrijven zoals jij ze noemt zullen in intensief beheer zitten denk jij en welk percentage zal uit groeiers bestaan denk jij?
+1
jan.1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
steeds harder werken voor dezelfde centen daar breid je dan voor uit,welk percentage kleinere bedrijven zoals jij ze noemt zullen in intensief beheer zitten denk jij en welk percentage zal uit groeiers bestaan denk jij?

50 procent groeit altijd,heb ergens gelezen dat 30 % in beheer zit.
+1
Rijkuil
@jan.1 20% van de boeren krijgt eerst nog een uitdaging om een geldige vergunning te krijgen.
Voor eventuele groei zul je extra milieuruimte moeten financieren
Het is maar zeer de vraag of de nieuwe werkelijkheid plek biedt voor melkveehouderij in Nederland.
mlkvhoudr
@Rijkuil waarom financieren? Of bedoel je daar geen lenen mee?
+1
Rijkuil
@mlkvhoudr Na het feestje van Vollenbroek vorig jaar ontstaat er een nieuwe uitdaging.
Zie in de toekomst maar hoe je je uitbreiding met rechten wilt afdekken
Niet je collega’s bepalen de prijs van het schaarste goed maar andere stikstofbenodigde projecten.
Mijn voorspelling: veehouders zijn kansloos op de stikstofmarkt.
+1
mlkvhoudr
@jan.1 succesvol groeien dan is t een succesnummer, ik denk zelf maar weten doe ik t niet dat de meerderheid van de onsuccesvolle groeiers het leeuwendeel van bijzonder beheer is. Nu heb je met al die wisselende wetgeving al snel een bananenschil te pakken maar los daarvan wordt naar mijn idee vaak gerekend ik verdien nu bv 8 cent per liter en als ik 2 keer zo groot word is dat 2 keer zoveel in totaal maar dat in werkelijkheid de marges alleen maar dunner worden en de extra melk noodzaak word ipv extra liquiditeit
jan.1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
succesvol groeien dan is t een succesnummer, ik denk zelf maar weten doe ik t niet dat de meerderheid van de onsuccesvolle groeiers het leeuwendeel van bijzonder beheer is. Nu heb je met al die wisselende wetgeving al snel een bananenschil te pakken maar los daarvan wordt naar mijn idee vaak gerekend ik verdien nu bv 8 cent per liter en als ik 2 keer zo groot word is dat 2 keer zoveel in totaal maar dat in werkelijkheid de marges alleen maar dunner worden en de extra melk noodzaak word ipv extra liquiditeit

Wisselende wetgeving is funest voor ons allemaal,je kan niet telkens je roer omgooien zonder grote schade.10% fosfaat inleveren ging hier ook niet zomaar.Was een flinke hap uit het bedrijf en duurt paar jaar voordat je de oude koers weer te pakken heb...en als er dan overnieuw regelgeving komt waar je weer rekening mee moet houden,ben je er een keer klaar mee...
Maar goed,we houden het oog op de bal:😀
sorry
Quote Reactie van @jan.1:
draaiende te houden.Hier hebben de meeste boeren met 60/70 mk een baan elders naast het bedrijf....

of een camping
jg
Melkprijs van ca 31 cent is het 'koersdoel ' in de financiële wereld ? Alleen extreme aanbod fluctuatie gaat beweging brengen . Geen rendement om op te investeren.
Kaiser
Ruimt alle boeren op

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0