‘Wacht met nemen beslissing over emissiearme vloer’

€Er zijn aanwijzingen dat emissiearme stallen/vloeren mogelijk niet goed werken”, zegt professor Oene Oenema, mestdeskundige van Wageningen University & Research. “Voor melkveehouders is het nu wel duidelijk dat ze even moeten wachten met het nemen van beslissingen over emissiearme vloeren.”

Deel dit topic

Reacties

+2
Noorderling
Je blijft aan het wachten, maar op wie wacht je op den duur nog?
+1
overstekend wild
@Noorderling Op de stikstof, NB wet Pas, welstand, luchtwasser, MER, MDV banken en de bouwcrisis!
+1
Noorderling
@overstekend wild
Grond gebondenheid, verbod drijfmest, einde fosfaatrechten, er blijft altijd wel wat.

Gewoon doorzetten en als toevallig iets op je pad komt meepakken, elke 5jaar je bedrijf over de kop halen houdt je ook niet vol.
+7
Arum
😀
Dirk van Zetten
@Noorderling beste is zo min mogelijk vierkante meters rooster per koe en een flinke overbezetting. Hoe meer vierkante meters per koe, hoe meer emissie
+6
Frederika
Gewoon roosters nergens op wachten SCHIJT AAN REGELS
+1
Melkveehouder6
@Frederika Mag bij nieuwbouw niet eens meer....
BertK
@Melkveehouder6 niet nieuwbouwen?
+1
ted9
@Melkveehouder6 bij verbouw waar stalruimte met een koe toe neemt ook niet.
+1
grassprietje
@Frederika mijn jurist heeft te kennen gegeven dat boeren die geen lid zijn van de ZLTO de stallen niet hoeven aanpassen het geld allen voor de leden . dus he convenant kan allen maar opgelegd worden die toen lid waren van de ZLTO
robbies
Quote Reactie van @grassprietje:
mijn jurist heeft te kennen gegeven dat boeren die geen lid zijn van de ZLTO de stallen niet hoeven aanpassen het geld allen voor de leden . dus he convenant kan allen maar opgelegd worden die toen lid waren van de ZLTO

dan heb je een jurist van lik-me-vestje. De rechter heeft er al naar gekeken en die zegt dat een overheid deze eisen gewoon mag opleggen, alleen niet zo generiek als het nu doet. In individuele gevallen kan dat namelijk disproportioneel uitpakken.
+2
Erco
@robbies niet alles meteen geloven Robbie, de smiley ontbrak volgens mij 😉
MTSTAMMINGA
@Erco Laten we de gek maar mee hebben Anders was het geld van die kut vloeren na de belasting gegaan 😞 😬 😄
+2
Elvis
@MTSTAMMINGA ze lopen er beter op als die ouwe roosters dus is wel ergens goed voor
+1
Noorderling
@Elvis
Dat kan ook wel goedkoper dan 120euro/meter
Elvis
@Noorderling
Quote:
120

dan heb je wel de duurste met de plastic en rubberen rommel dr tussen
ted9
@Elvis Wat voor een roosters heb jij liggen
Elvis
@ted9 berkel d-1
+1
Erco
@Elvis mischien ligt t aan die oude roosters 😉
+4
puntertje
Het zijn een stelletje onnozele fietsenmakers in Wageningen. Zitten met hun spreadsheetjes tot ver achter de komma te rekenen, krijgen het ook nog voor elkaar dit in wettelijke eisen te krijgen. In werkelijkheid zaten ze met dartpijltjes te gooien om Meta-data te verkrijgen. Wat een blamage.
kanniewaarzijn
@puntertje Oenema probeert om onder de toekomstige schadeclaims uit te komen. Al die onzin is immers ingevoerd op grond van zijn "wetenschappelijke inzichten".
jg
@kanniewaarzijn Dan zijn er nog steeds die pleiten voor technische oplossingen.
kanniewaarzijn
@jg Voor niet bestaande problemen. Net als dat ammoniakgezever.
+2
George
Ik heb oude stallen met roosters , nette ingestrooide ligboxen en een boel goed voer voor het voerhek. Vaarzen doen het er prima op. Groeien als kool .
+2
hans1980
Dus alle boeren die hierin moesten investeren krijgen nu schadevergoeding? (Bv. Brabant)
+1
hans1980
Vraag me af of het brons bronscheiden wat het alternatief is want oude roostervloeren verbod in 2028 , 11 NH3 emissie nieuwe vloeren rekenen ze met 6-7

Bij afkeur dus of minder koeien houden binnen bestaande milieu vergunning of versneld naar bronscheiden wat eigenlijk nog in kinderschoenen zit?

Ook verwerking in drijfmestloos tijdperk

Dus dat gejuich om afschaffen emissie arme vloeren????
+1
Noorderling
@hans1980
Juist, het kan ook minder worden.
Als het op papier maar klopt voor een aannemelijk bedrag. Als het straks technisch wel kan voor 5 of 10x de huidige investering is de wereld ook te klein.
hans1980
@Noorderling klopt we moeten drijfmest ook waarderen
verbi
@hans1980 Ze tellen per koe dat je moet zakken dus minder koeien houden gaat niet werken
+1
pa
Da's leuk ligt er nu 3 jaar in. BEDANKT WAGENINGEN
+1
FritsSchouten83
De verplichte RAV ammoniak meting is ontwikkeld rondom een dichte betonnen vloer met kleppen of gaatjes welke in theorie de urine door moet laten zodat het IN DE STAL geen reactie aangaat met mest. Iedereen die dagelijks met zijn poten in de stront staat weet ook dat dit alles aantast of ervan stuk gaat. Iedereen met een een zgn emissiearme stal vloer ervaart dan ook dat de ingenieuze kunststof flappen en kleppen op termijn niet meer sluiten doordat de mest eraan vast blijft kleven. Dit werkt dus niet in de praktijk.

De controle van het functioneren van deze kleppen ligt bij de omgevingsdiensten die dit ondanks de verplichting onmogelijk, iedere met stront besmeerde klep kunnen controleren. Dit werkt dus ook niet in de praktijk.

Tijdens de 4 verplichte proefstalmetingen van ruim een jaar zorgt de betonvloer leverancier er uiteraard voor dat het essentiële onderdeel van de emissiearme betonvloer de flappen en kleppen goed blijven sluiten zodat dit geen nadelige gevolgen heeft voor de emissiemeting. Zodra er eenmaal een definitieve emissie factor is dan hoeft dit niet meer. Dit werkt dus ook niet.

Het aantal meetdagen is slechts 6 per meetjaar, de emissie tijdens de overige dagen wordt op een dusdanig ingewikkelde manier berekend dat dit voor een gemiddelde HBO-er niet is te doorgronden. Daarnaast wordt de ammoniak ontwikkeling in de drijfmestkleder niet gemeten maar ook berekende obv van een aantal aannames waaronder een percentage kelderlucht die zou ontsnappen door kieren en boorgaten. Hier zorgt een betonvloer leverancier uiteraard ook voor dat deze tijdens een proefstal meting worden dichtgemaakt, alles voor het optimale resultaat. Dit werkt dus in de praktijk dus ook niet.

De stal bezetting door dieraantallen en/of weide seizoen zijn ook aannames waarmee gerekend wordt. Een aantal dagen voor de meetdag mag er niet gemixt worden in de kelder want dit wordt berekend. Mixgaten an mestafstorten aan de buitenzijde van de stal worden niet een meegenomen in de berekening.

We blijven maar doorgaan met het handhaven van het RAV-protocol terwijl iedereen ziet dat het totaal achterhaald is. Waarom blijven we dit handhaven?

WUR onderzoeker J.W. Snoek, Dennis heeft al in 2016 een promotieonderzoek gedaan naar een efficiëntere meetmodel gebaseerd op het basis principe van het RAV protocol plasdikte meting dmv thermische camera. Dit model had de meetmethode aanzienlijk kunnen verkorten en kosten en tijd besparen. Waarom is dit destijds niet ingevoerd, moet dit eerst weer op de grondige WUR manier verder onderzocht worden om het vervolgens niet toe te passen? Het lijkt er wel op.
Waarom blijven we tijd, heel veel geld en energie steken in achterhaald meet protocol? Waarom steken we geen tijd in het optimaliseren en uitbreiden met broeikasgas emissies van het internationale meetprotocol VERA?

Het is 2020, we hebben een stikstofcrisis en we moeten in 2030 voldoen aan 50% broeikasgasreductie zoals methaan, lachgas en CO2. Waarom meten we dan alleen voldoen aan een ammoniak emissie reductie factor en geen broeikasgas reductie factor? Heeft WUR liggen slapen de afgelopen jaren? Het lijkt er wel op.
Jan-T
Wel een tob artikel.
Als ze nou gingen onderzoeken wel vloer wel emissie arm is of kan worden en wanneer deze er is, Dan had het nog zin.
Want nu weten we nog niet welke vloer we moeten hebben voor emissie reductie.
Of is het advies minder minder minder minder.??
zwierb
Quote Reactie van @Jan-T:
Als ze nou gingen onderzoeken wel vloer wel emissie arm is of kan worden en wanneer deze er is, Dan had het nog zin.

Tot nu toe geen een, als de kelder vol is waar denk je dat al die ammoniak is gebleven?
Niks gelezen hier , stoppen met die kut vloeren , voegen niks toe. ROOSTERS en anders NIKS.
BertK
@Detukkeroettwente Niks is op veen ook niet veel, jij zit op zand? Schijnt ideale ligbed voor koeien te zijn 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0