Melkveebedrijven minder intensief geworden

CBS-cijfers wijzen uit dat melkveebedrijven extensiveren.

Deel dit topic

Reacties

Erco
Wat zal Carola trots zijn
Hooibaaltje
@Erco de muts....
Dirk van Zetten
@Hooibaaltje vind je het gek, welke sukkel melkt nog koeien.
Rijkuil
Op naar de nul!
kanniewaarzijn
Komt gewoon doordat er op papier grond wordt bijgepacht van SBB en NM. In de praktijk verandert er weinig, je bent alleen je geld kwijt.
verbi
@kanniewaarzijn Of de intensieve zijn het beu en verkopen de boel.
Kars
@verbi die ken ik wel enkele met 10 plus gve die er de brui aan hebben gegeven.
+5
ted9
@kanniewaarzijn Nm heeft er wel over nagedacht. Eerst boeren die grond huurde vertellen dat ze in vervolg zelf de betalingsrechten gaan verzilveren. Dan een samenwerking aan gaan met een melkfabriek waar die zelfde boeren baas van zijn maar totaal geen zeggenschap meer hebben, die geregeerd word door door stel linkse hipsters. En dan op planetplof aanpraten zodat boeren hun grond nodig zijn en gratis beheer doen.
kanniewaarzijn
@ted9 Dat bedoel ik.
Kars
@ted9 allicht. En dat gratis haal er maar vanaf. Ze willen dat je er flink voor gaat betalen en dankbaar bent dat je het mag onderhouden en onderdanig bent aan hun.
Frans1
@Kars als je daar afhankelijk van bent is dat je eigen schuld. Hier zeiken ze ook allemaal op NM, maar als er een hoek vrij komt weten ze niet hoe snel ze er bij moeten zijn🤔
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @ted9:
Eerst boeren die grond huurde vertellen dat ze in vervolg zelf de betalingsrechten gaan verzilveren.

Dat is mislukt door NM doordat ze geen boer waren
Melkweb
Met alle vormen van melkstromen die er zijn is er geen 1 die extra melkgeld oplevert met intensiever zijn. We klagen en zeuren wel op alles en nog wat, (meestal) terecht omdat het tempo te hoog is, maar als men de kans krijgt om bijvoorbeeld land aan te kopen of te huren doen we het wel. Ook omdat het 9 van de 10 keer een eis of de deur opent om mee te doen met een bepaalde melkstroom.

Ook voor financieringsmogelijkheden voor andere dingen is het een basiseis geworden, kun je niet meer omheen. Die GGB die onze minister pas geleden opperde was niet nieuw maar een verlengde wat al lang bezig was.
En nee, de melkprijs wordt er in het algemeen niet hoger van, die investeer je er zelf bij. Kwestie van toch keuzes maken. Geografisch zit niet iedereen op juiste plek, dat is het lastige en dat maakt dat het boerensector zo verdeeld is. Hoop echt eens dat onze belangenorganisaties dat ook eens gaat inzien dat we een groot eigen RVK moet organiseren, zou veel boerenleed schelen ipv oproepen tot protest vanuit een gebied. Nu het besef en de inzicht nog naar de toekomst toe.
+2
zwierb
Quote Reactie van @Melkweb:
Met alle vormen van melkstromen die er zijn is er geen 1 die extra melkgeld oplevert met intensiever zijn.

Sla je de plank toch een beetje mis, als je intensiever bent kun je makkelijker aan de eisen van Pl,anet Proof voldoen qua co2 als dat je extensief bent en bv veel aan weidevogel beheer doet.
HansBa
Met die droge zomers van de laatste 3 jaar ben je meer grond nodig, zeker als je niet beregent. Dat kan ook een oorzaak zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0