Provincies staan ‘Monopoly-spel’ met #ammoniakrechten toe, boeren vrezen opgekocht te worden door ‘het grote geld’

Gelderland en Overijssel staan verhandeling van agrarische stikstofrechten toe, is gisteren bekendgemaakt. Boeren mogen rechten verhandelen aan wegen- of huizenbouwers. Goed nieuws, want daarmee kunnen sommige stilgelegde woningbouwprojecten alsnog doorgaan. Maar er zijn ook kritische geluiden. Gaat het platteland in de uitverkoop?

Bron

Provincies staan ‘Monopoly-spel’ met stikstofrechten toe, boeren vrezen opgekocht te worden door ‘het grote geld’
destentor.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

Zwaagdijk
Als alle boeren nou weg gekocht zijn over 15 jaar, waar halen we dan de stikstofrechten vandaan?
Rodeo clown
@Zwaagdijk tegen die tijd geven ze weer nieuwe uit. Want dan gaan ze kapot van de honger
Noorderling
@Zwaagdijk
Dan zitten we al ver over het nox plafond, dat ammoniak omzetten in nox moet je snel bij zijn en anders kan het niet meer.
groeier
Quote Reactie van @Zwaagdijk:
Als alle boeren nou weg gekocht zijn

Moet toch iedere ondernemer zelf weten of je verkoopt.
diekman
De stoppers worden rijk de doorploeters arm. 😞
cornelissen
@diekman Ik moet dat met NH3 nog zien, maar met het fosfaatstelsel lopen ze aardig binnen.
Dit jaar ivm de overdrachtsbelasting een paar huurhuizen kopen en het blijft lange tijd doorlopen.
+1
Ted6
@diekman Als je er voor kiest om door te ploeteren, voel je je daar misschien toch rijk mee ?
+1
verbi
Fosfaatrechten zijn losgekoppeld van NH3 rechten dus kunnen beide verkocht worden Als je 1 koe meer wilt 6210 euro fosfaat en560 euroNH3= 6770euro Voor een koe van 9500 liter betaalde we voorheen 2 euro voor melkquotum= 19000 euro. Wat zou de industrie gaan betalen voor NH3 of woningbouw? Een woning is 6 kg NH3 of NO wat je wilt dus die prijs gaat mijn in\ziens flink omhoog. Als het dan toch zo moet dan zorg maar dat je er maximaal uithaalt.Tussen de 200 en 300 euro/kg NH3 minimaal.
Frans1
@verbi en dan verkoop je je vergunning en blijf je met een stal en huis zitten waar geen dier in mag en niet meer in gewoond mag worden? Bekijk eerst maar eens goed de consequenties van zulke acties
+5
pieta
Quote Reactie van @Frans1:
niet meer in gewoond mag worden?

Weet jij dit zker. Bij mij staat er vlgs mij ammoniak op de vergunning voor het houden van melkrundvee. Niet voor mensen. Ook zouden dan alle mensen geboren na de laatste aanwijzing natura 2000 er niet mogen zijn. 😁
diekman
@pieta nieuw verdienmodel mensenrechten. Recht om te wonen.
Frans1
@pieta hier doel ik op. Ik weet niet wat het voor problemen op kan leveren, maar wel weten wat je doet voor je zomaar verkoopt

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
@Frans1 dan verpats je eerst de grond in zo'n erfpachtconstructie ook weer opgelost😋
weurding
@Frans1 net als je je bedrijfsgebouwen sloopt en ruilt voor ruimte voor ruimte, gaat ook je agrarisch bestemming eraf
pieta
@Frans1 Akkerbouwen, wat hooi/gras verkopen. Wellicht een gebouw of wat slopen voor bouwkavel, agrarische bestemming er af..
+1
Weidezicht
@pieta aan wie verkoop je dat gras? Als het hier in het westen 6 weken groeizaam is is er al geen vraag meer. Die paar boeren die er nog zijn verzuipen in het gras. Voor de paardenhouderij is de markt ook redijk verzadigt. De overheid ķrijgt over 10 jaar de graslanden waarop je geen akkerbouw kan doen voor een appel en een ei in de schoot geworpen. Dat gaat dan allemaal onder xonnepanelen en naar Staatsbosbeheer natuurmonumenten, natuur en milieu en naar gewestelijke natuurorganisaties. De bestemming van je agrarische woning wordt dan boswachterwoning.
pieta
@Weidezicht Overdrijven is een vak jongen. 😁 Hooi kun je volop kwijt tegen goede prijzen.
Weidezicht
@pieta ga met balen maken maar eens een 1000 euro omzet per ha zien te realiseren. Straks is er zo weinig mest dat mestaanvoer misschien ook niets meer oplevert.
pieta
@Weidezicht Hooibaaltjes. 5 euro.stuk. Grote balen brengen momenteel ook wel geld op hoor.
Weidezicht
@pieta maken er elk jaar 2500 kleintjes, en gedeeltelijk naar handelaar, maar 5 euro per pakje kom ik niet aan. Persen, op zolder, weer eraf op de auto. Het levert best wat op, maar dat houdt geen stand als in een veengebied als hier het groene hart honderden boeren stoppen die allemaal 15 ha paardenkuil en hooi gaan maken. Aan de handel mag je met 40 euro voor een grote baal blij zijn. Er zijn van die hobbyisten die SBB land hebben en dan kleine baaltjes af land bij paardenhouders brengen voor 3 euro.
pieta
@Weidezicht Ja, met aan de handel verkopen kom je daar inderdaad niet aan. Wij doen het er hier wat bij. Brengt toch mooi wat op.
+2
verbi
@Frans1 Koeien eruit en gaan akkerbouw gaan doen en als je daar ook mee stopt maak je van je bedrijfswoning een burgerwoning. Heb mijn informatie echt wel ingewonnen. Anders zou er over 10 jaar geen 1 boerderij meer bewoont mogen worden dat wil in ieder geval onze gemeente niet.
+3
Boertje25
@verbi dat zou 1200-1800 op een huis aan extra kosten zijn, mag hopen dat menig boeren kunnen wachten met verkopen voor dat geld. Men vind het al normaal om boven de vraagprijs van een huis te bieden om kans te kunnen hebben, kan gerust het 10fout vragen voor die nh3 voor woningbouw.
CorP
Quote Reactie van @verbi:
Tussen de 200 en 300 euro/kg NH3 minimaal.

1000
+3
Tinus
De prijzen voor ammoniakrechten kunnen alleen maar omhoog. De vraag kan immers alleen maar groeien en er komt nooit meer aanbod bij.
mlkvhoudr
@Tinus t is dat ik zo n hekel aan stilzitten heb 😉

Maar show me the money🆓🆓🆓💶💶💶💰💰💰💰
+2
weurding
@mlkvhoudr als je al op de wip zit blijf je wel in beweging
mlkvhoudr
@weurding grootste risico is op dit moment dat collega's zich met een grijpstuiver gaan laten afschepen en de handel gouden handel heeft je moet je echt eerst verdiepen wat de budgetten aan de vraagkant zijn. Ik zou voor een op papier afgesproken courtage van een handelaar/makelaar gaan in een nieuwe markt
ted9
@Tinus Er zijn er nog genoeg die met emissiearme 1/3 meer vee kunnen gaan houden
buorman
@ted9
''Er zijn er nog genoeg die met emissiearme 1/3 meer.....''

''de kruik gaat zolang te water tot zij barst'', oftewel tot zolang ook die emissiearme vloer door deze of gene onderuit word gehaald;
prikkebord.nl/topic/229111/
+1
verbi
@ted9 Nog meer is het bij sommige dan nooit genoeg. Denk tegenwoordig aan wat minderen inplaats van meer en meer.Rupsje nooit genoeg noemen ze dat hier.
ted9
@verbi Pak er eens wat oude boekhouding bij en reken eens uit waar je vandaag zou zijn als stil was blijven staan. Ik weet het antwoord al. Niet op je eigen erf...
+2
hans1980
@ted9 dan hadden we nu een miljoen positief gestaan
+2
Noorderling
@hans1980
En als je vandaag stopt 3 miljoen?
Je kunt er niets van betalen, maar zolang alles in waarde stijgt, we alles kunnen betalen gaan we gewoon door.
boer.
@Noorderling het is niet meer waard geworden maar omdat de overheden niets anders doen dan geld bijdrukken, is het geld steeds minder waard.
+5
verbi
@ted9 Helemaal mee eens ook ik heb tot de dag van vandaag gewoon geinvesteerd heb alle vergunningen en ben wel een beetje genaaid op 2 juli 2015. Maar we zijn nog steeds boer heb 90 koetjes en tevreden met wat ik heb. Sommige zijn nooit tevreden dat bedoelde ik eigenlijk.Was niet mijn bedoeling om je aan te vallen op je mening.
pieta
@ted9 Ga jij eerst zelf maar eens rekenen.
mlkvhoudr
@ted9 soms verdien ik meer door te krimpen ik denk zelf dat je bij lage melkprijs meer last van de investeringen in groei hebt en bij een hoge melkprijs er meer gemak van dan een niet groeier.
Als pachter kan ik ook minder investeren en kun je eigenlijk in mijn ogen het beste de kosten op lange termijn het beste drukken door stroef af te lossen
hans1980
@mlkvhoudr komt dan wel aan tax betalen
mlkvhoudr
@hans1980 bij winst hoort belasting, en winst is de enigste manier waardoor je als pachter wat kan opbouwen
Frans1
@hans1980 kom je daar nu niet aan dan?
+1
Jaap40
@ted9 ben de gek. Dan moet er weer gebouwd etc. Gaan devmeesten echt niet meer doen. Het is wat het is. Aantal rechten zijn schaars en de ruimte wordt al maar minder.
Weidezicht
Wat vindt meneer Vollenbroek eigen van dat omwisselen van NH3 naar NOx.
+1
Jaap40
@Weidezicht ach die vollenbroek wordt wel weer betaald door een ambtenaar zodat hij zijn mond houdt en niet gaat procederen
Weidezicht
@Jaap40 Nou maar eens kijken naar topic boeven en dieven. Daar schrinft vollenbroek het anywoord op mijn vraag.
+3
labella
Kom maar op met dat grote geld.
Jaap40
@labella inderdaad, maar zeker niet voor wisselgeld.
George
@labella
Ik heb geen NB vergunning.
Heb ik dan ook niks te verkopen?
Ik begrijp er niet veel meer van.
+1
robbies
@George Dan val je in de categorie die onbekend is. Moet je uit gaan zoeken welke Natura2000 gebieden je invloed hebt en hoeveel. Dat is redelijk eenvoudig in Aerius in te tikken. Kun je vervolgens de aanwijsbesluiten gaan opzoeken bij de bijbehorende N2000-gebieden en in oude boekhouding gaan graven naar de vee-aantallen die je in de aanwijsjaren hebt gehad. Vee-aantallen vermenigvuldigd met je emissiefactor is je te verkopen hoeveelheid NH3
+1
wolfje
@robbies "veeaantallen vermenigvuldig met je emmisiefaktor is je te verkopen NH3"?

maar het hangt er ook nog vanaf waar je zit ten opzichte van N2000?
en ook welke en in hoeverre gevoelige habitats.
dus de bedrijven het dichts bij N2000 zijn spekkoper..
robbies
Quote Reactie van @wolfje:
maar het hangt er ook nog vanaf waar je zit ten opzichte van N2000?en ook welke en in hoeverre gevoelige habitats.dus de bedrijven het dichts bij N2000 zijn spekkoper..

Ik heb nergens over euro's gepraat. alleen wat @George kan verkopen
Twentsch Land
Weet je ook zo tot welke afstand gerekend kan worden .... dicht bij natura 2000 ?

@robbies
+1
robbies
Ik niet, Aerius kan dat wel@Twentsch Land
Twentsch Land
Oké bedankt.

Het is mij bekend dat in aerius de afstand kan/wordt gemeten. Ik was benieuwd wanneer men uitgaat van dichtbij natura 2000 ... is dat binnen 1 km of 2 km of 5 km of nog een andere afstand.

@robbies
achterhoeker2
@wolfje Volgens mij is het voor de kopende partij van belang ,dat de verkopende partij zo dicht mogelijk bij het project zit wat de stikstof nodig heeft.
buorman
Quote Reactie van @robbies:
in oude boekhouding gaan graven naar de vee-aantallen die je in de aanwijsjaren hebt gehad. Vee-aantallen vermenigvuldigd met je emissiefactor is je te verkopen hoeveelheid NH3

Hier ga je dus wel uit van gerealiseerd in het verleden........
Maar het kan zijn dat jij de situatie bij George kent en op basis daarvan deze info geeft, bv dat hij dezelfde stallen als toen nog heeft
robbies
@buorman daar ben ik wel vanuit gegaan. Als er geen stal staat heb je niks te verkopen
George
@buorman
Ik heb nog steeds dezelfde stallen , en houdt ook nog steeds vee. Jongvee , geen melkkoeien meer.
buorman
@George helder
Twentsch Land
Hoeveel/waarop recht zou je nog hebben als bij een controle nu zal blijken dat de aantallen minder zijn dan op de oude vergunning ?

@buorman
+1
cornelissen
@Twentsch Land De oude vergunning, want je kunt er zo nog de dieren van de oude vergunning in stallen
labella
@George ik heb me er nog niet in verdiept.
oubi
@George wel wat te verkopen. Bij de gemeente de vergunning/melding opvragen die je had op 10 juni 1994 en evt latere.
Erco
@George ik weet niet wat ik heb maar maak me niet druk. Ga niet stoppen en t zal wel loslopen verder. leeft t makkelijkst
labella
@Erco de kop in het zand steken is ook een mogelijkheid maar het is de vraag of het verstandig is
achterhoeker2
@Erco En de rest fantaseer je er wel bij..
verwijderd
robbies
Quote Reactie van @Erco:
(had ik niet want heb alle voer zelf nodig)

Grondgebonden, altijd op tijd regen, 5 snedes gemaaid en nog heb je geen voeroverschot? 😁
pieta
@robbies Hij is niet grondgebonden. Hij zet mest af.
verwijderd
pieta
@Erco Wat jij doet is volgens mij niet overal mogelijk.
Weidezicht
@Erco leveren vossen, ooievaars en ganzen ook wat op i.p.v. weidevogels? Wij hebben alleen eerstgenoemden....
Weidezicht
@Erco 1500 per ha ? Voor uitgestelde maaidatum? Wij dit jaar al begin juni mooi weer en mooi hooi gemaakt, als het dan staat tot na 21 juni rn dan net nog eens 2 weken matig weer zit er xoveel op is het vaak dood kleurloos spul. Maar voor 1500 per ha kun je wat gokken. Maar mijn voorbeeld is dus wel voor de toekomst als er nog veel minder koeienboeren zijn. Wat wegen die kleine ronde balen? En dan ook in plastic?
verwijderd
robbies
Quote Reactie van @Erco:
nee niet grondgebonden. Heb ik nooit gezegd dat maak je er zelf van. Tetijde van fosfaatrechten wel trouwens. Heb dit jaar 5 ha natuurland afgestoten. 21.500 l per ha dit jaar. Vraag maar na kop van nh heeft genoeg water gehad. Mooier kan ik t niet maken

Vandaar dat twee jaar geleden de vlag uitging omdat je rechten had bijgekregen
Gerrit Willem
Stel bedrijf A heeft een nb vergunning met 2500 nh3 en ligt 185 meter van n2000 gebied en 400 meter van de eerste beschermde habitat en heeft volgens de nb vergunning een depositie van 45 mol/ha.
Bedrijf B ligt 10 kilometer van hetzelfde gebied heeft ook 2500 nh3 op de nb vergunning en een berekende depositie van 1 mol/ha.
Zijn de nh3 rechten van bedrijf A 45 keer meer waard dan van bedrijf B.
+1
@Gerrit Willem STOPPEN met dit DOMME gelul over mollen , gaat nergens over. De verantwoordelijken strafrechtelijk ver volgen en opsluiten in een werkkamp in noord korea, vuttermet !!! En de natura 2000 gebieden ontginnen en gras en mais verbouwen .
buorman
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
ver volgen

Ik ga niemand volgen en zeker niet ver 😁 , maar ehh succes met je ontginnen en verbouwen in N2000 gebied 'de alde feanen'.
np-aldefeanen.nl/
cornelissen
@Gerrit Willem Goede vraag , bedrijf A heeft natuurlijk wel veel meer liefhebbers (kopers),maar jouw vraag is natuurlijk verkoop je emissie of depositie. Ik weet het niet , heb hier wisselende antwoorden gehoord, dus ik hoop hier nog het juiste te horen.
George
Ik verkoop nog niks , het is ook een moeilijke materie. Dat zie ik al wel.
hans1980
@George doe maar rustig aan , maar misschien wel een tip om oude dieraantallen in Aerius programma te drukken dan geldige nb

Prijzen nu 60-70 euro per kg NH3 straks 200-300+
buorman
Quote Reactie van @hans1980:
maar misschien wel een tip om oude dieraantallen in Aerius programma te drukken dan geldige nb

En waarom zou dat een goede tip zijn?
Op korte termijn kost het je geld, en op langere termijn is het nog maar de vraag of hij daarmee meer te verkopen recht heeft dan op basis van die oude gegevens
hans1980
@buorman weet het ook niet zeker, misschien adviseur inschakelen
verwijderd
pieta
@Erco Over dat grof paardenhooi zijn we het vlug eens. Maar wat nietm overal mogelijk is doelde ik op de natuurbeheerovereenkomst.
verwijderd
+3
Frans1
@Erco een deel misschien. Voor het andere deel is dat juist het doel😬
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!