Verleasen ammoniak maximaal 2 jaar

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

hans1980

Reacties

Zwaagdijk
Leg het effe in het kort uit. Want de boerderij link kan ik niet openen. En ik heb nog wel een stal zonder koeien.
hans1980
@Zwaagdijk zit je in Overijssel dan kun je die latente ruimte verkopen met afroming 30% of max. 2 jaar verleasen zonder afroming na die 2 jaar kun je weer een andere deal maken
Zwaagdijk
@hans1980 Noord-Holland. Effe wachten dan komt het bij ons.
jpls
@hans1980 De aanbieder van stikstofruimte mag niet de volledige hoeveelheid stikstofruimte verkopen/verleasen: 30% van de ruimte die betrokken is bij de transactie vervalt: dat komt ten goede aan de daling van de stikstofneerslag op de natuur.
Hier staat toch dat bij verleasen ook 30% vervalt, of lees ik het verkeerd?
+2
Bekkink
@jpls als je met verleasen 30% kwijt raakt, zal niemand dat doen
mlkvhoudr
@Bekkink is dat zo? Ik zou denken dat dat vooral afhangt van het bedrag wat er dan aanhangt voor de prijzen die Golden toen je nog ammoniak kon kopen doet niemand dat. Loopt de zilvervloot binnen dan misschien wel
Bekkink
@mlkvhoudr reken jezelf maar niet rijk
+1
weurding
@Bekkink korte vreugde is ook vreugde😄
mlkvhoudr
@Bekkink doe ik niet toen wij t zelf kochten was t wat handgeld als ik t me goed herinner
j h p
@Bekkink Voor verlease wordt er voor die 2 jaar 30% gekort na die 2 jaar krijgt de verleaser de volle 100% terug.
Twentsch Land
2 jaar is zo om, wel 30 procent weg.

@jpls
+4
Grasbaal
@Twentsch Land die 30% krijg je daarna weer terug. Zo hadden ze het ook met de fosfaatrechten moeten doen.
Twentsch Land
Dat is een mooie meevaller.

@Grasbaal
+1
Rodeo clown
@Grasbaal kwartje van kok zouden we ook terug krijgen.
arie.j
Quote Reactie van @Grasbaal:
@Twentsch Land die 30% krijg je daarna weer terug. Zo hadden ze het ook met de fosfaatrechten moeten doe

30% is niet overdraagbaar bij verleasen, betekend dat dan niet dat ze gewoon bij de verleaser blijven? En mag hij die dan blijven gebruiken?
Zwaagdijk
Ik kan volgens mij 55 koeien herbergen. + jongvee. Hoeveel levert het verleasen op?😃 ??
robbies
@Zwaagdijk kijk eerst maar eens naar je vergunning voordat je je rijk gaat rekenen
verbi
Wat zou de industrie gaan betalen voor onze NH3 ik zit in brabant. Heb namelijk geen flauw idee maar vanaf 15 september is hier het extern salderen toe gestaan.Op internet wordt NH3 aangeboden voor 60 tot 70 euro.van boer naar boer. Daar gaat niemand wat voor weg doen.
jpls
@verbi En blijkbaar gaat ook niemand het er ook voor uitgeven, anders was de advert, wel ingetrokken, maar het kan ook zomaar zijn dat kopers zo'n advert, plaatsen voor de prijszetting.
Greetje
@verbi Het lijkt mij een mooie escape mogelijkheid voor de "melders". Omdat je "te goeder trouw" hebt gehandeld, word je nog gedoogd, maar dan moet je bijvoorbeeld binnen 2 jaar je vergunning op orde maken. Dit zal dan wel ff auw doen, maar lijkt mij wel billijk naar diegenen toe al vóór de PAS ammoniak gekocht hebben
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Greetje:
maar lijkt mij wel billijk naar diegenen toe al vóór de PAS ammoniak gekocht hebben

Hier viel het laatste niet kwijt te raken , immers de pas kwam er aan en dan kon je de vergunning gratis in orde maken. Dit waren dus veehouders die op 1 juli 2015 de boel dus nog niet in orde hadden voor hun veestalling. Nu gaat het hun mogelijkerwijs toch een paar centen kosten en als dat met een paar tien duizenden euro s valt op te lossen zou ik het maar gauw doen.
De vraag is redt iedereen het voor een paar tien duizenden euro s.
achterhoeker2
@Greetje Mij lijkt het fair dat de bestaande NB vergunningen afgeroomd worden om de PAS melders te legaliseren .(zoals toegezegd door de minister)
+1
ted9
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Mij lijkt het fair

Fair zeker niet.
Rodeo clown
@achterhoeker2 afgeroomd waarmee als die al vol zit?
Vetspuit
@achterhoeker2 het is je goed recht om te denken wat voor jou het beste past, maar ik hoop dat je het mis hebt 🤷🏼‍♂️
Twentsch Land
Nee nee afpakken is niet fair ..... overheid moet voor de pasmelders maar op een andere manier de pas legaliseren....misschien maar door N te kopen van gestopte en stoppende boeren....maar die op correcte wijze in een Nb hebben geïnvesteerd mag je niet zomaar wat af stelen !

@achterhoeker2
Erco
@achterhoeker2 t past in je eigen straatje bedoel je? 😉
achterhoeker2
@Erco Tuurlijk is dat niet eerlijk net zo oneerlijk als het voorstel van "geertje" dat de PAS Melders maar stikstof moeten kopen.
Vergund is vergund, maar de PAS melders hebben te goeder trouw gehandeld en verdienen legalisering.
+1
jpls
@achterhoeker2 Ik heb ook tegoeder trouw mijn stal op 2-7 maar voor 80% vol gehad, (dus rechten bijkopen), en omdat ik niet grondgebonden ben 8,3% gekort op P-rechten,(ook bijkopen) en nu wil je ook nog een gedeelte van mijn stikstof, is niet erg collegiaal beste man, heb een stal uit 1972 en die is nooit uitgebreid, en nu zou ik een gedeelte van mijn vergunning moeten schenken aan collega's die wel gegroeid zijn.
Vetspuit
@jpls achteraf had ik ook te goeder trouw de stal op 200% gevuld op 2-7. Achteraf is mooi wonen dus helaas @achterhoeker2
Erco
@achterhoeker2 mee eens
John Spithoven
@achterhoeker2 Kun je een link plaatsen van deze afspraak dat LNV Nbw vergunde bedrijven gaat afromen om pas meldingen te repareren En dan een letterlijke passage. Niet wat er tussen de regels gelezen wordt.
John Spithoven
@John Spithoven Overigens horen de PAS knelgevallen wel fatsoenlijk opgelost te worden door de veroorzaker van de toestand waarin zij verkeren.
hans1980
@John Spithoven kunnen nu leasen
John Spithoven
@hans1980 Als PAS knelgevallen financieel benadeeld worden dan zijn de rapen gaar, neem dat maar van mij aan. Daarom durft niemand te bewegen op het dossier PAS knelgevallen.
Greetje
@John Spithoven En als ze bevoordeeld worden? Net zo goed denk ik..? Voorlopig zal er wel geen bloed vloeien en wordt de boel gedoogd.

Maar ik lees in dit topic dat:
-salderen mogelijk wordt
-De notering voor ammoniakrechten te laag is

Dan zou ik als melder, wanneer je er slapeloze nachten van hebt, verder willen met m'n bedrijf en met m'n leven en die vergunning alsnog in orde maken. Financieel sta dan volgens mij een soort van quitte met de bedrijven die dat vóór de pas al gedaan hebben.
oubi
@John Spithoven de pas melders zijn al bevoordeeld; fosfaatrechten gekregen op illegaal gehouden vee. Ten onrechte staatssteun gehad; wordt tijd dat ze dat afromen.
de jonge
@oubi stel dat de pas gelegaliseerd word dan zijn er toch ook nog zat bedrijven die op de peildatum 2-7-2015 boven hun aantal vergunde stuks vee zaten waar vergunning voor was,of dat nou pas of nb was, hoe zal het dan komen met die toegewezen fosfaatrechten?
oubi
@de jonge meer fosfaat gekregen dan vergund is onrechtmatig verkregen staatssteun. Inleveren.
In de jaren 80 moesten varkenshouders fosfaat inleveren als ze voor meer dieren fosfaat hadden gekregen dan waarvoor ze een vergunning hadden. Ken een boer die nu nog ieder jaar varkensrechten leased omdat hij na jaren procederen aan het kortste eind trok.
Twentsch Land
Wat is in deze vergund ?

@oubi
achterhoeker2
@John Spithoven Die is er niet .Mijn reactie was op die van" geertje" die de PAS melders uitlevert.
Bestaande vergunning is vergund, maar de minister zal de PAS melders legaliseren zonder aan de bestaande vergunningen te komen.
Dat moet het gezamenlijke doel zijn.
Greetje
@achterhoeker2 Eens! Maar zoals John al aangeeft zit dat dossier muurvast. Nu salderen mogelijk wordt zou je heft in eigen hand kunnen nemen. Maar je kunt er ook vanuit gaan dat de meldingen legaal worden op den duur, zoals de insteek van de minister is, maar niemand weet nog hoe..
oubi
@achterhoeker2 als dat gebeurt dan verzoek ik de rvo alle fosfaatrechten in te trekken van al het onrechtmatig gehouden vee op 2 juli 2015. Dat zijn veeal pas melders. Laten ze van mijn nb vergunning afblijven.
pietjepuk
Quote Reactie van @verbi:
60 tot 70 euro.van boer naar boer. Daar gaat niemand wat voor weg doen.

Voor lease valt er te praten. 😁
cornelissen
Quote Reactie van @verbi:
Op internet wordt NH3 aangeboden voor 60 tot 70 euro.van boer naar boer. Daar gaat niemand wat voor weg doen.

Hier is verkocht een nieuwe stal met voldoende grond er om toe voor half geld van de bouwkosten met een goede vergunning er bij, dus daar is nog niets merkbaar van ammoniakprijzen.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!