De andere kant van het verhaal

Door Tette Hofstra,

Duurzaamheid is een toverwoord geworden dat overal op wordt geplakt maar in veel gevallen is dat niet terecht. Ieder mens en bedrijf is belastend voor het milieu en d.m.v. verplichte milieurendement-analyses zouden we die belasting en de eventuele positieve bijdrage voor het milieu kunnen berekenen.
Nederland heeft naast zand, grind en aardgas (aflopende zaak) geen enkele grondstof. De materialen en grondstoffen voor de bouw en industrie maar ook voor een bedrijf als Douwe Egberts, komen uit de hele wereld en vervolgens worden de producten weer wereldwijd geëxporteerd. Wel heeft Nederland nog ca. 1,5 miljoen ha landbouwgrond, met een jaarlijkse afname van ca. 13000 ha voor asfalt, industrie en woningbouw.

De overige hectares groene gewassen, inclusief het gras, groeien door de gratis elementen zonlicht, zuurstof en water maar ze produceren ook zuurstof en leggen de CO2 vast. Er wordt wel organische mest gebruikt maar dat wordt dichtbij geproduceerd en vanuit Brussel tot op bijna 1 liter gereguleerd. Het gebruik van kunstmest wordt op 1 kg gereguleerd en is in 20 jaar met 42% afgenomen!

Van al het geproduceerde veevoer in Nederland bestaat 85% uit rest- en bijproducten van bijvoorbeeld, suiker, bier, frisdrank, producten van aardappelzetmeel, etc. Het gaat in totaal om ca. 11 miljoen ton op jaarbasis. Bepaalde grondstoffen die afgekeurd zijn voor menselijke consumptie worden ook aan dieren gevoerd. Ze krijgen geen baktarwe of hele sojabonen want de olie uit de geperste sojabonen gaat naar de humane sector. Die olie zit, net als palm- en zonnebloemolie, in héél veel producten. Van deze restproducten wordt weer hoogwaardig voedsel geproduceerd zoals melk, vlees en eieren.

De agrarische sector exporteert 70 % van zijn producten maar daarvan blijft 85% binnen een straal van 800 km. Deze ‘export’ levert de staatskas ca. 8,7 miljard euro netto per jaar op en zorgt direct en indirect ook nog eens voor zo’n 400.000 banen. Dit alles betreft het produceren van voedsel; naast zuurstof en water de belangrijkste elementen in het menselijk bestaan! Naar mijn idee een immense prestatie van de nog maar 41.000 boeren in Nederland, die de meest efficiënte ter wereld zijn met de laagste milieu input. (ABN-onderzoek)

Onze agrarische grond vangt veel regenwater op, in tegenstelling tot asfalt, tegels en beton. De aanwezige flora en fauna in de circa 450.000 km boerensloten zuiveren een gedeelte van het oppervlaktewater van de samenleving, dat vervuild is met o.a. de poepbacterie (door recreatie en riooloverstorten). De meeste windmolens, zonnepanelen en biovergisters staan op agrarische gronden en van de bij destructie aangeboden dode dieren wordt alles hergebruikt. Hier worden o.a. lijm, grondstoffen voor medicijnen en snoep maar ook voer voor huisdieren van gemaakt.
En dan de gewasbeschermingsmiddelen; zonder deze producten hadden we wereldwijd een mega voedselprobleem! Wel moet het uiterst zorgvuldig worden toegepast en het gebruik hiervan is in Nederland de laatste 20 jaar met 29% afgenomen. Deze middelen worden trouwens ook door de samenleving en de overheid gebruikt. Het totale medicijngebruik in de Nederlandse dierhouderij is in de laatste 20 jaar met 70% afgenomen.
De circa 1,5 miljoen ha agrarische grond (66% van de Nederlandse oppervlakte) wordt al decennia lang gratis onderhouden door de boeren, wat resulteert in een schitterend open en gevarieerd landschap. Letterlijk de groene longen van Nederland! Het klopt dat de agrarische sector het milieu belast, dus waar het beter kan moeten we dat zeker doen maar niet op basis van oneigenlijke argumenten!

Met milieurendement-analyses vrees ik dat de samenleving en industrie ook niet bepaald duurzaam zijn want de meeste mensen willen alleen maar meer! De lockdown heeft ons wat dat betreft met de neus op de feiten gedrukt! Overal was het vredig en stil, met schone blauwe luchten en de vogels zongen het hoogste lied… terwijl er nog evenveel koeien, kippen en varkens waren. Bijzonder!!!

Tette Hofstra, 20-8-2020

Deel dit topic

Reacties

groeier
Zo gauw we met alles op water kunnen rijden zijn de problemen vandaag opgelost, anders nooit meer, of over 40 jaar
+1
Sjaakiee
Tette weet het altijd goed te melden.
groeier
Quote Reactie van @Sjaakiee:
Tette weet het altijd goed te melden.

Massa's volk denkt 't allemaal te weten, maar met nul oplossingen komen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0