Tgc voeren

Heb zelf geen ervaring met vloeibare eiwit voeren.
Kunnen jullie de positieve en negatieve dingen schetsen?

Deel dit topic

harke

Laatste  |  

Reacties

JappieJo
Goed beter best mengen
+1
bio boer
Weet er weinig van heb al veel van die silo's zien verdwijnen dus zal wel niet allemaal perfect zijn
van Ittersum
@bio boer heb er zelf geen ervaring mee gehad, maar was de wisselende samenstelling van het spul niet het probleem? En de winters (als we die hadden)
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
@bio boer heb er zelf geen ervaring mee gehad, maar was de wisselende samenstelling van het spul niet het probleem? En de

Opzich mooi voer, kwaliteit is wel constant. Alleen ging er bij lage olieprijzen nog wel eens een fabriek plotseling "in onderhoud". Moest je van een ander voeren, is de samenstelling toch vaak anders.

Grootste nadeel is dat het een eiwitrijk product is en daarmee bederfelijk. Zeker in de silo wordt het warm in de zomer, schimmellaag zie je er soms op zitten, dat kan nooit goed zijn. Zit je met vloeibaar zetmeel toch veiliger.
royale
Mooi spul, ideale vervanger van raap/soja, ik voer het weer sinds kort 3 kg per koe doordat de graskuilen minder eiwit hebben. Ik was een tijdje gestopt, want met een normaal derogatierantsoen heb ik genoeg eiwit in de basis. Het is vloeibaar, zuur, bevat ook veel vem's en het rantsoen broeit minder gauw. Ik zie nooit schimmel, maar dat is ook moeilijk te zien als het rechtstreeks uit de silo komt. De silo mengt elk uur een aantal minuten, dus het ontmengt ook niet. De enige verliezen die ik heb is het schoonspuiten van binnen als de silo enige tijd leeg is/leegstaat. Dan wordt het wel een dikke zooi van binnen. Een voordeel is dat droge grondstoffen mooi plakken aan de tarwegist zodat het rantsoen niet ontmengt. Voorheen voerde ik tarwegist met het laagste fosfaatgehalte, maar intussen voer ik bewust met zo hoog mogelijk fosfaatgehalte voor beter dier en bodemgezondheid. Een nadeel is dat je een mengwagen nodig hebt naar mijn mening en de machines roesten ook eerder!
Elvis
@royale grote boer met 700 koeien reed het met een giertank langs het voerhek. Voert met blokkenwagen
Noorderling
@royale
Alleen zitten er maar 2 schoepen in zo'n silo. Als het niveau net onder de bovenste schoep is mengt de bovenlaag niet goed meer en komt er een korst met allerlei kleuren op. Totdat deze korst bij de onderste komt en alles weer gemengd wordt.

Wanden groeit ook vanalles aan. Varkensboeren die wisselen vaak ook stoomschillen af met tgc om schimmelvorming te doorbreken en alles schoon te houden.
sjoerd de melker
Behalve de voors- en tegens voor wat betreft passend in het rantsoen kent TGC ook de volgende voordelen: smakelijk en broeiremming aan het voerhek.
+1
Achso
@sjoerd de melker en hoeveelheid mycotoxinen in het product?
Lepus
Is V-pro niet makkelijker om te bewaren? TGC aangedikt met pulp. Aantrekkelijk in prijs maar heb er zelf geen ervaring mee
huub
@Lepus dat moet je inkuilen, en uitkuilen. Als je de silo eenmaal hebt staan is vloeibaar veel makkelijker.
Leo,s vriend
Was het niet Malenstein die het over tarwe GIF concentraat had?
die man zal wel niet helemaal uit zijn nek l..llen
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!