Nieuw mestbeleid: alle melkveebedrijven grondgebonden

Alle melkveehouderijbedrijven moeten binnen nu en tien jaar volledig grondgebonden worden. Dat wil landbouwminister Carola Schouten. In een brief aan de Tweede Kamer schetst ze de contouren van het nieuwe mestbeleid. Grondgebondenheid betekent dat veehouders al hun mest op eigen grond of bij een bedrijf in de buurt moeten kunnen plaatsen. Boeren in andere veehouderijsectoren, […]

Deel dit topic

Reacties

robbies
Wat ik niet begrijp is welke regellast er wegvalt als iedereen grondgebonden is. Daar zegt Schouten niks over.
hans1980
@robbies Wanneer je land huurt en verhuurder wil bv zonnepanelen plaatsen dan betekent dat je onmiddellijk nieuwe pacht grond moet hebben, lukt dat niet dan is het minder dieren houden minder inkomen....dan kijken of je aflossing bij kunt benen!

Nee na afschaffen melkquotum is dit de volgende blunder geeft meer onrust, nu even mest transporteur bellen , boer blij , transport blij, akkerbouwers blij
robbies
Quote Reactie van @hans1980:
akkerbouwers blij

die is blijer met de vergoeding dan met de mest zelf.
+1
ted9
@robbies Die vergoeding loopt ook op zijn einde.
George
Quote Reactie van @ted9:
Die vergoeding loopt ook op zijn einde.

Oei dan is ie niet meer blij met je mest.
+2
Leo,s vriend
Quote Reactie van @hans1980:
Wanneer je land huurt en verhuurder wil bv zonnepanelen plaatsen dan betekent dat je onmiddellijk nieuwe pacht grond moet hebben, lukt dat niet dan is het minder dieren houden minder inkomen....dan kijken of je aflossing bij kunt benen!

dat wordt dus de volgende ratrace, gevecht om grond, huurgrond wordt lokaal peperduur met die maatregel.
+2
Rijkuil
@Leo,s vriend koeien er uit grond naar de buurman
+3
Dirk van Zetten
@robbies slinkse manier om vee te verminderen en stikstof te stelen.
van Ittersum
@Dirk van Zetten tis al meer dan een jaar duidelijk dat we naar grondgebondenheid gaan/onvrijwillig moeten. Tijdje terug heb ik voorzichtig al eens aangegeven dat de boeren nu al actie moeten nemen om bv natuurland te pachten. Sws dus voor de grondgebondenheid, maar ook voor de biodiversiteit(melkstromen) en jezelf nog groeikansen te geven indien dat je doel is.

Een andere weg zal straks ook nog wel eens kunnen zijn om alleen nog maar koeien te melken en dit bied weer kansen voor anderen om jongvee voor jou te houden, indien er geen land in de directe omgeving beschikbaar is of te duur is. Jongvee in Drenthe houden terwijl je in Brabant woont is geen schande maar een andere manier van boeren. En laat die pink dan maar 2000-3000 euro kosten zo lang er dan maar meer melkomzet tegenover staat. Weet zeker dat ook hier prikkers zijn die in hun botten meer plezier in jongveeopfok hebben dan in melken van koeien en andersom.

Die Stikstofreductie komt er , via de voordeur dan wel via de achterdeur.
+1
Jaap40
@van Ittersum denk dat die ondernemingsdrang zoals jij beschrijft wel wat gaat meevallen.
Volgens mij zijn er onderhand meer collega's die potentieel stopper zijn dan nog de moed kunnen opbrengen om voor 3000 euro een vaars te laten opfokken.
Als de N goed betaald wordt kunnen mij in ieder geval een groot deel van de koeien gestolen worden..... (Maar verkoop ze wel eerst...)
+6
Kars
@Jaap40 als een vaars opfokken 2000 tot 3000 kost dan bende in mijn ogen geen ondernemer. Voor dat geld koopte er 2.
En natuurgrond pachten? Als ze het mij durven aan te bieden kunnen ze 35 euro per uur in rekening krijgen voor onderhoud ervan. En das alleen uurloon.
Hier laten veel boeren die grond voort liggen. Zat betere waar je wel iets mee mag doen. I.p.v. troep maaien.
Jaap40
@Kars helemaal eens, je moet gewoon je eigen tent runnen. Voor niks voor natuurmankementen gaan werken houdt een melkveebedrijf niet vol.
En Schumacher geeft het nu ook al aan: er is geen meerwaarde vij de Planet Proof melk. Die extra plus van natuurland kruidenrijk etc die is er niet en gaat er niet komen.
Enkel je melktank raakt minder gevuld van gepacht natuurland, onthoudt dat iig maar.
+2
Kars
@Jaap40 vroeger ook die troep gehad. Kruidenrijk? Hoop distels wat elk jaar erger werd en gras aanbod elk jaar minder.
Nu hoorde ik van kameraad dat ze afgelopen jaar cursus van 1800 euro moesten volgen om plantjes en diertjes te herkennen. Daar waren er toen al weer enkele afgehaakt.
Elke boer moet daar niks van pachten. Laat ze maar cultuurtechnisch bedrijf het onderhouden. Dan weten ze meteen wat landschapsbeheer kost zonder de boeren.
Kars
@Jaap40 daarom zit natuurverklootmonumenten bij frc. Die zien dat steeds meer boeren hun zooi laten liggen. Hun proberen via frc natuurbeheer als standaard op te nemen, zodat die natuurverklootclub zeker van zijn dat ze geld bij krijgen voor hun getuinier. Kijk tussen 400 euro pacht en 400 euro kosten door laten doen per ha zit veel minder groot salaris voor de bestuurders erin.
+1
Jaap40
@Kars jij hebt het ook door! Rfc maar ook Aware moet hier rap mee stoppen. Dit natuur pacht systeem heeft niets met duurzaamheid van doen. Dit moet zsm los van pp melk of ah melk etc.
+1
Jannus
Quote Reactie van @Jaap40:
niets met duurzaamheid van doen.

Ze zoeken gewillige handjes
+1
Jaap40
@Jannus dit natuur pacht systeem moet maar eens door de keuringsdienst van waren doorgelicht worden. Keurmerken halen zoveel onzin in hun keurmerk dit heeft al heel lang totaal niets van doen met de kwaliteit van voedsel.
Jannus
Quote Reactie van @Jaap40:
dit natuur pacht systeem

Ik zou meer pleiten voor rondvaart verordening want hier gaan ze het peil zo verhogen dat het niet meer te beheren valt door en boer maar meer iets is voor de rondvaart sector
bio boer
@Jannus hiet doen ze juist niks anders dan alles droogpompen geen koe die meer bij het slootwater kan als ze er in donderen 1.5 meter hoge was op wat ze niet lukt
+1
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
Tijdje terug heb ik voorzichtig al eens aangegeven dat de boeren nu al actie moeten nemen om bv natuurland te pachten. Sws dus voor de grondgebondenheid, maar ook voor de biodiversiteit(melkstromen) en jezelf nog groeikansen te geven indien dat je doel is.

En ik doe het bewust niet.
Iets met referentiekoorts.
De melkveefosfaatreferentie is me wat waard, na rechtsvorm verandering hoef ik momenteel voor de grondgebondenheid maar 40% van het fosfaat op eigen grond te plaatsen. Als er een nieuwe referentie wordt bedacht is daar nog wat uit te putten, ipv dat je je vast geparkeerd hebt en je bijvoorbeeld bij verlies van 5ha direct koeien moet ruimen. Houd ik liever wat grond op een ander nummer waar we wat mee kunnen schuiven.
Jaap40
@Noorderling niet te druk om maken volgens mij. Grondgebondenheid is en blijft een mooi breed begrip waar nogal veel onder past.😂
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Dirk van Zetten:
slinkse manier om vee te verminderen en stikstof te stelen.

Nee, om de grondprijs hoog te houden.
ted9
Dat is iedereen nu al.
+3
diekman
Eerst grond verkopen om fosfaatrechten te kopen. Nu fosfaatrechten verkopen om grond te kopen. Gekke wereld
verwijderd
+2
jg
@Erco Dus heeft hij nog steeds jouw bemestingswaarde gratis .
weurding
@Erco neemt akkerbouwer de opslag over hoor ik wel bedragen tot een viervoud daarvan. Niet in Drenthe overigens😉
dewittemotor
Grond kopen/huren om er voederproduktie op te gaan doen voor te melken, kan helemaal niet uit.
Zeker niet als er nog aan de toeslagrechten gemorreld gaat worden. Onder de 1200 euro de hectare huur je hier helemaal niks en pachtgrond voor de langere termijn is gewoon niet beschikbaar
koeiboer
@dewittemotor het is ook niet de bedoeling van die muts dat wij onze bedrijven laten groeien.. krimp is wat zij wil!!
+1
bio boer
@dewittemotor kan meschien wel niet uit maar als je nu 10 ha koopt lost dat stevig af in 15 jaar heb je daar goedkoop voer van kun je dan weer 20 ha kopen zo krijg je steets meer slagkracht wordt je vliegwiel steets sterker
@bio boer ga je niet reden met die grond prijzen hier 70 +
bio boer
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl kan dan ook dan met kleinere stappen zal je ook better voer kunnen telen hier is het 60.000 en alleen gras mogelijk mais met gepruts kans op fiasco in de herfst en grind bak in het voor jaar
+2
Melkveehouder6
Als alle melkveehouders grondgebonden zijn hebben ze ook geen reststromen van voedsel meer nodig want dan hebben ze ook voer genoeg. Wie gaat dan al die bierbostel, TGC, perspulp, voeraardappelen enzo opeten???
hans1980
@Melkveehouder6 precies zie boeren met een intensiteit van 25000kg per ha die voer over hebben
+3
pieta
@hans1980 In de meeste gevallen is dat lariekoek.
ricardo
@pieta dat kan prima maar dan verdringen ze ruwvoer door krachtvoer
+1
pieta
@ricardo Klopt. Daarom noem ik het ook lariekoek dus.
Noorderling
@hans1980 regeren is vooruit zien. Kopen wanneer het goedkoop is ipv voor het blok staan in een droog jaar en rommel voor de hoofdprijs kopen.

In de groeizamer jaren wordt het meeste voer voor heel weinig opgehaald en kunnen dan met eigen voer de voorraden vergroten.
bio boer
@hans1980 dat komt meer door dat ze toch voerkopen terweil ze het zelf hebben om ze dan meer kunnen melken
cornelissen
Quote Reactie van @Melkveehouder6:
Wie gaat dan al die bierbostel, TGC, perspulp, voeraardappelen enzo opeten???

Met een beetje geld toe zal dat best kwijt te raken zijn, wordt het voedselpakket een klein beetje duurder.
puntertje
@cornelissen Ze bouwen een grote vergister en dan is het definitief van de markt.
Melkveehouder6
@puntertje Mag dat nog wel straks, vergister produceert ook CO2 en wat allemaal nog meer....
hypotheekboer
@Melkveehouder6 @puntertje Allemaal de vergister in, beetje jammer. Haal je er alleen maar energie uit en houd je nog steeds een mineralenstroom over. Kunt het beter in de dierlijke vergister (= de koe) stoppen. Grootste winst lijkt mij toch in meer mest/bewerkte mest en minder kunstmest te zitten, maar wanneer zien ze dat nu eens in Den Haag en Brussel? Het is nu alleen symptoombestrijding, ook met het nieuwe mestbeleid van mevrouw Schouten. Kijk nog eens naar dit fimpje:

Overal waar de groeiomstandigheden goed zijn is welvaart.
bio boer
Jawis
@hypotheekboer een film van 5 kwartier......
hypotheekboer
@Jawis gean der mar even foar sitten
Jawis
@hypotheekboer dourret mij te lang. Sorry.
verwijderd
weurding
@Erco voor de wintermaanden
verwijderd
Melkveehouder.
Gaat in de nabije toekomst ook gebeuren als de goedkeuring voor kunstmestvervangers en een rem op de kunstmest komt! Als je tussen de regels doorleest wordt dat toekomstig beleid. @Erco

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0