Onze boerderij

Ik weet niet hoe jullie naar dit programma kijken
Het lijkt wel een promotiecampagne voor partij van de dieren.

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Ik heb het deels gezien stukje van zonnepanelen, boer uit Canada (die zich letterlijk aan kruidensprietje vastgrijpt) wat ik in zijn positie wel begrijp. De kaasmaker van jersey melk en ben afgehaakt bij de biologische boer daarna, dat verhaal had ik geen zin in maar rest stoorde me niet

Het stukje van de zonnepanelen vond ik erg mooi gemaakt
+6
labella
Dat kun te verwachten met van Dam als bestuurder van de publieke omroep.
+2
hans1980
Vindt het mooi maar aan sommige dingen stoor ik mij wel een beetje zoals kruiden voeren horens laten staan, maar ook gen tech maïs

Ee is geen of nauwelijks bewijs en dan voor een paar miljoen kijkers claimen dat dit de weg is en het andere vol gif ...

Zonnepanelen boer top met aandoenlijke jongen erg veel passie gaan het redden in Canada
mlkvhoudr
@hans1980 hij gaf wel duidelijk aan dat het een Canadees probleem was en niet in Nederland voorkomt.
Wat mij bij gmo vooral verbaasd is dat t bij koeien belangrijk gemaakt word maar bv aardappel puree uit supermarkt ook vaak gemodificeerd is
mlkvhoudr
@mlkvhoudr ingrediënten

(klik om te vergroten)

+6
producent
@mlkvhoudr Even voor de duidelijkheid.
startpagina.nl/v/wetenschap/….

Zetmeel komt van nature voor in bijvoorbeeld aardappelen en granen. Gemodificeerd zetmeel is zetmeel dat in de industrie bewerkt (gemodificeerd) wordt om het effectiever te laten binden. Gemodificeerd zetmeel is niet genetisch gemodificeerd, tenzij dit op de verpakking staat vermeld."
+1
mlkvhoudr
@producent weer wat geleerd👍
+6
nitevd
@producent Het probleem aldaar (mijn broer zit in Canada) is dat mais GMO ondergaan heeft zodat de plant spuiten met roudup overleeft. Mais wordt ingezaaid zonder ploegen (want geen tijd/kort groeiseizoen) en al ie er eenmaal op staat wordt er volop gespoten met roundup. De mais overleeft dit maar neemt de roundup wel op, net zoals uiteindelijk de koeien en als je dit jaar op jaar doet heeft dit dus gevolgen voor de gezondheid van de koeien. Een tweede groot probleem hierbij is dat onkruid aldaar ook steeds beter bestand wordt tegen roundup, dus moet er ook steeds meer/sterker bespoten worden. Deze problemen aldaar benoemen roept natuurlijk weerstand op van alle kanten en daarom bewonder ik zeer de moed en ook goede bedoelingen van onze Canadese vriend Riks. Hij stapt hiermee duidelijk uit zijn comfort zone.
+1
BertK
@nitevd Riks doet het goed.

Volgende stap is de chemie aansprakelijk stellen voor de schade die ontstaat door onvolledige en/of onjuiste voorlichting. Dat is geen klusje voor Riks alleen.
+2
roelvdw
@BertK riks zit in het hoge noorden van canada bijna aan het eind van waar nog goed wat wil groeien je hebt er veel land nodig om al je voer te winnen en dan willen ze ook nog mais voeren waar het klimaat daar niet voor geschikt is en het groeiseizoen te kort is en dan gaan ze de gmo de schuld geven
Tot voor paar jaar terug kon je de mais daar nog niet eens groeien en laat staan rijp krijgen ,daar zit het probleem dus dat ie nu terug gaat naar gewassen die daar wel goed gedijen is logisch dat dat dan wel werkt
+4
weurding
@roelvdw geef er maar een andere draai aan jonguh, we moeten gewoon minderen met chemie en minder sleutelen aan genetisch materiaal. Laat planten en mensen gewoon hun zwakheden hebben. Er was ook zo'n kloothomnel 80 jaar terug die streed voor een ras met alleen sterke eigenschappen. Moeten we niet willen
ted9
@roelvdw Hoge noorden ?als ik kijk waar hij woont valt dat mee. Wel weinig neerslag en 90 graden temperatuur verschil in winter tov zomer mogelijk😐
roelvdw
@ted9 kijk maar es op de kaart vlak boven hem zit alleen maar bos je kunt de breedte graad in canada niet vergelijken met holland het is daar land klimaat
Leo,s vriend
@nitevd Lijkt me plausibele verklaring, maar waarom gaat Riks niet terug naar non GMO mais? die konden ze daar ook altijd telen, er is toch ook zeer vroege mais daar? maar is verdrongen door GMO .
Kan je broer daar meer over uitleggen?

Nu is het GMO versus biologisch, er is toch ook een tussenweg?
+1
nitevd
@Leo,s vriend Er zijn zeker tussenwegen en legio keuzes in maiszaad (o.a. laten opsturen vanaf hier) Hij maakt duidelijk een ondernemerskeuze, wellicht vertrouwt ie nu (bijna) geen enkel spuitmiddel meer.
+2
Rene Strik
@nitevd
Er worden hier in Noord Amerika elk jaar honderden miljoenen dieren roundup ready mais en soya gevoerd, dat gaat 99,9% van de tijd gewoon perfect zonder problemen en met gezonde dieren. Maar bij 1 boer in Saskatchawan, waar mais telen idd eigenlijk gewoon niet echt wil, zijn er problemen. Is het dan de roundup/GMO of is er iets anders aan de hand? Makkelijk is het wel om maar weer naar die stoute GMO te wijzen, want dat is tegenwoordig toch erg populair. Ik kan je wel beloven dat zonder GMO er heel veel mensen in de wereld dood zouden gaan van de honger. Dat wordt er dan voor het gemak even niet bij verteld.
Weidezicht
@Rene Strik gaat riks nu significant veel minder melk leveren?
Rene Strik
@Weidezicht nee, maar door GMO kunnen er gewassen geteelt worden op plekken (landen) waar het vroeger niet kon, ook opbrengst per acre zijn hoger. Verder is er zoiets als golden rice, rijst waar door GMO vitamine A in groeit waardoor 100 duizenden kinderen per jaar minder sterven door vitamine A gebrek.
Tegen GMO zijn is makkelijk, maar gaat zo'n anti GMO iemand dan ook tegen een familie in Bangladesh uitleggen dat hun kinderen maar moeten sterven omdat GMO verbannen hem zo lekker hip en bewust laat voelen??
+4
Weidezicht
@Rene Strik maar GMO an sich lijkt niet het probleem bij Riks. Het gaat blijkbaar om het feit dat, door GMO, het mogelijk is die gewassen zodanig veel te bespuiten zonder schade aan het gewas zelf, maar dat er wel residu ophoopt in het gewas. Dus GMO is niet de kwaal, maar maakt de kwaal wel mogelijk. Dus het is niet direct een aanval op GMO, lijkt mij.
Rene Strik
@Weidezicht ophoopt?
Er wordt vaak maar 1x gespoten met roundup en het jaar erop is het weer een nieuw gewas, dus die ophoop theorie zie ik niet zitten.
Buiten dat heeft 99.9% van de gebruikers geen problemen, waarom Riks wel?
Foutje loonwerker? Slecht management schuiven op roundup? Zeg het maar?
+4
duitser
@Rene Strik aan mijn melkgeldafrekening te zien is er nog weinig honger in de wereld
weurding
@Rene Strik bovenin Groningen en Friesland verbouwde men eerder ook geen maïs van betekenis. Nu wel. En dat kan dus ook heel goed zonder gmo
Rodeo clown
@weurding jij wilt toch niet het klimaat van Canada vergelijken met Groningen en Friesland?
Weidezicht
@Rodeo clown als het dus in canada zonder gmo niet kan en ze daar (en in andere delen van de weŕeld) geen of veel minder melk kunnen produceren, zou het dus daar waar het wel goed kan, het een paar dubbeltjes per liter meer op kunnen brengen.
Rene Strik
@Weidezicht ik denk dat je het verkeerd ziet. Niet zo heel veel van de wereld gezien schat ik zo?
Heel America , brazilie en zuid Ontario hebben veel betere omstandigheden om mais te telen dan NL.
GMO wordt gebruikt om opbrengsten te verhogen, kans op gewas ziekten te verlagen, chemicalien gebruik drastisch te verlagen, en daardoor goedkoper en makkelijker te produceren. Niet voor niets dat Europa nauwelijks kan concureren met de rest van de wereld. Maar als je er zelf voor kiest om jezelf op achterstand te zetten, kan niemand daar meer iets aan doen!, daar hoeft de cosument toch niet voor te betalen?
+2
George
Quote Reactie van @Rene Strik:
GMO wordt gebruikt om opbrengsten te verhogen,

Dat is uiteindelijk weer nadelig voor de boer. Gewoon omdat daardoor de prijzen zo laag zijn van granen en mais.
+1
duitser
@Rene Strik nou nou nu blaas je wel heel hard van de toren. Pas maar op als de melkprijs daar in Canada door die beschermende markt niet zakt naar de prijzen van hier. Daar kunnen jullie ondertussen ook niet meer voor melken met jullie dure quota’s. Amerika gaan er ook geregeld bedrijven kapot. Dus zo veel beter is het allemaal niet.
+3
Achso
@Rene Strik is wel een beetje kort door de bocht. GMO is gebruikt om hoofd zakelijk de planten resistent te maken tegen Round Up. Deze Resistentie zou NOOIT in andere planten opduiken. Guess what : 15 jaar geleden al een drama in Mexico om het overal groeiende koolzaad te bedwingen. Bangladesh is een rijst Exporteur. Heeft helemaal geen tekort. In het algemeen heeft Elke rijst maaltijd een groente dish ernaast. Mensen zijn ook in Asia niet onnozel. In India heeft men geprobeerd om het Vit A gen in de eigen variety te implementeren. Resultaat: geen opbrengst.. En FDA heeft de claim dat de Golden Rice Vit A tekorten kan opheffen afgewezen. En zo is er nog wel een Serie..
weurding
@Rodeo clown nee, wil alleen aangeven dat wat eerst onmogelijk leek ook zonder fratsen als gmo gerealiseerd kan worden
+1
Weidezicht
@Rene Strik ff nog een hele lullige, het uitdijen van de wereldbevolking is probleem nummer 1 tot en met 10 in de wereld. Die toename blijft zorgen voor armoede en honger en dat wordt in die landen opgelost door nog meer kinderen te nemen. Nou is kindersterfte vreselijk, maar in sommige werelddelen blijven ze fokken. Er wordt al tientallen jaren gevochten tegen hongersnoden maar het probleem krijgen we de wereld niet uit.
weurding
@Weidezicht idd, denk ook dat gmo geproduceerd voedsel daar net zo onbetaalbaar is voor hun is als gangbaar
Rene Strik
@Weidezicht klopt, maar waarom niet gebruiken als het beschikbaar is?
Ze kunnen die rijst zelf telen, alleen nu met vitamine A.
Lepus
@Rene Strik Niet hip en bewust is de reden voor velen, maar dit;
Lev.19:19 Mijn inzettingen zult gij bewaren, gij zult van uw vee niet twee verschillende soorten laten paren, uw akker zult gij niet met tweeërlei zaad bezaaien, en een kleed, uit tweeërlei stof vervaardigd, zult gij niet dragen.
Rene Strik
@Lepus ja, Als je een mening gaat baseren op een sprookjesboek geschreven door een verveelde monnink en daarna ook nog eens 10x verkeerd vertaald, dan houd een zinnige discussie natuurlijk op voor een nuchtere mens!

Maar buiten dat is kruisen, zaadmengsels en polyester textiel toch al 30 jaar gangbaar in de veehouderij, dus wat is je punt??
+1
Lepus
@Rene Strik Mijn punt is Dat het niet míjn mening is maar die van miljoenen anderen.
Ps. Jij kunt het wel een sprookjesboek vinden. Andersom kun je het ook stellen; Jij wilt in een sprookjeswereld leven door te knutselen aan de schepping.
mlkvhoudr
@Lepus dit stukje kan natuurlijk ook tegen ons gebruikt worden in de stikstofkwestie als we alles letterlijk gaan nemen

Lev.19:19 Mijn inzettingen zult gij bewaren
+1
Lepus
@mlkvhoudr Als jij nou eens geen slapende honden wakker gaat maken..😋
+4
weurding
@mlkvhoudr toen de bijbel geschreven werd was er alleen chemie tussen de 2 geslachten, als auteur hem nu herschrijven moest begon ie er vast niet meer aan
+2
marcsterreborn
@mlkvhoudr Als we dit letterlijk zouden nemen, waren er ook geen Holstein koeien gekomen
+2
de jonge
@hans1980 klopt, die zoon kon het geweldig verwoorden en de passie spatte er ook bij de dochter vanaf en wat een beste koeien had deze man, nederland is gewoon een topboeren gezin door de regelgeving kwijtgeraakt
diekman
@de jonge topboer uitmuntend in voeren fokkerij ect. topproducties met zeer hoge gehaltes. Jammer dat er weer gezond boerenverstand verdwijnt uit Nederland
+2
grondlozeboer
@de jonge wat ik niet helemaal snapte in het verhaal was hij had 8 ha waar hij mest op afzette gemonsterd en gewogen, het voer dan terugkocht dus volgensmij niet intekende. Maar dat hij dat stuk kwijtraakte en er dan 26 ha bij moest komen?

Maar ik snap zijn keus wel om te vertrekken. De regelgeving slaat totaal door.
Bekkink
@grondlozeboer had nog meer pachtgrond.
grondlozeboer
@Bekkink maar dat werd niet genoemd. Is hij dat ook kwijt dan?
Bekkink
@grondlozeboer was van 35 koeien naar 100 gegroeid. 16 ha in eigendom en dan nog zeer intensief....
Ted6
@grondlozeboer Maar is er dan in Canada geen regelgeving ?
grondlozeboer
@Ted6 hoor je mij dat zeggen?
+6
Grasbaal
@de jonge Het viel meer mensen op: In Onze Boerderij op NPO 1. Luuk Harkink heet hij. Met 13 jaar nog wel een tikkie jong, maar de liefde waarmee hij over het vak en vooral zijn koeien sprak was zoveel indrukwekkender dan welke demonstratie of dreigement dan ook.

Luuks vader is min of meer gedwongen om te stoppen als melkveehouder. Droevig verhaal van mest en zonnepanelen, gaat te ver om hier uit te leggen. Het gezin heeft de boel verkocht - ook hun vruchtbare landerijen in de Achterhoek verpieteren straks onder eindeloze rijen zonnecellen - en emigreert naar Canada. Het eerste dat me opviel is het ontbreken van Ik Vertrek-achtige toestanden met tegenstribbelend kroost: de kinderen Harkink willen zelf heel graag.

Wie Luuk hoort praten, snapt dat onmiddellijk. Hij vertelde met verstikte stem over de pijn die hij voelde toen hij zijn geliefde koeien zag vertrekken, over de slapeloze nachten, over de oude halsbanden die als troost op zijn slaapkamertje hangen. Maar ook vol vuur over hoe hij de droom in Canada voor zich ziet, met mooie stallen vol gelukkig vee en genoeg werk voor zijn vader en hem.

Maar ja, dat ideale boegbeeld zit dus over een paar maanden in Canada. Wij blijven achter met de zonnepanelen. En met schreeuwers op trekkers en aan talkshowtafels.

Meer: bd.nl/show/…
+1
Rodeo clown
@Grasbaal Wij blijven achter met de zonnepanelen. En met schreeuwers op trekkers en aan talkshowtafels.

Hoe zou dat toch gekomen zijn?
+9
Bekkink
@Grasbaal 🤣luuk en z n pa reden zelf ook met acties mee
+1
diekman
@Bekkink Volgende keer Luuk maar even een FDF T-shirt aantrekken.
+2
Hans van Bergen
@Bekkink Kijk en daar ben ik dan weer trots op. Dat ik aan de zelfde kant strijd als deze mensen! Het is natuurlijk dieptriest dat zon hardwerkende mensen die zoveel voor ons land en onze maatschappij zouden kunnen betekenen voor zovele jaren dat die het land uitgeflikkert worden met kulregels en dat zij vervangen worden door uitkeringstrekkers en huursubsidieslurpers
Bekkink
@Hans van Bergen wij hebben akwasie nog...😏 rasechte nederlander
+1
Hans van Bergen
@Grasbaal OK dus wij als FDF zijn domme schreeuwers? Dat is wat je wil zeggen? FDF is de eerste en de enigste landbouw organisatie die ooit iets bereikt heeft. Is de enige organisatie in de historie van de mensheid die een regering naar huis demonstreerde. Prachtige akties zijn er gevoerd die zeer breed gedragen zijn maar jij noemt ons domme schreeuwers?

Ik was zelf ook onder de indruk van Luuk, zijn zus en zijn ouders. Maar een paar kindertranen maken geen enkele indruk op een minister. Geen enkele.
+1
Kringloper
@Hans van Bergen FDF is wat de sector nodig heeft, alle andere belangenclubs slaan nog geen deuk in een pakkie boter!
+3
mlkvhoudr
@Hans van Bergen Hans kijk nou toch eens verder dan je neus lang is, er staat een link bij t is commentaar van tv recesent
+4
ted9
@mlkvhoudr Dat is nu de rede dat ze domme schreeuwers worden genoemd door sommige burgers. En ik kan ze soms geen ongelijk geven.
Lepus
@hans1980 Zijn verhaal over de horens die betrekking hebben op de klauwgezondheid was anders plausibel. Als ik de verhalen van mijn vader hoor hadden ze vroeger bijna nooit klauwproblemen. Je gaat nu van tussenklauwontsteking naar necrose etc. Maar ik zal vast de enige daarin zijn.
ted9
@Lepus Dat horens een functie hebben geloof ik zeker. Denk dat het snelle voer wat onze koeien krijgen in combinatie met krachtvoer ook voor de ellende zorgen die iedereen tegenwoordig heeft als ik de klauwenbekappers moet geloven.
Weidezicht
@Lepus ik heb er nooit bij stilgestaan, maar ik wil het best geloven. Als die boer daarmee gelijk heeft, vind ik het wel een eye opener.
bio boer
@Weidezicht uierontsteking is hier ook uitzondering heb wel 4x tussen klauw ontsteking gehad dit jaar op 180 mk dus helemaal zonder kan ik nog niet heb de hoorens er ook niet op en mortellaro vrij ook niet helaas vind toch knap dat je hemaal zonder antibiotica kan hij gaat er net stap veder in al mij
pietjepuk
@bio boer Heb iedere winter wel een paar koeien die ineens een dikke voorpoot hebben. Van knie omhoog. Zonder penicilline belanden ze bij rendac. Heb jij nooit zoiets?
bio boer
@pietjepuk nee dat ken ik niet ook geen tussen klauw ontsteking bij de voorpoten is altijd de achter klauwen
sjoerd de melker
@pietjepuk een keer een beetje ongelukkig de box uit gekomen?
Hier geef ik die incidentele gevallen de schuld maar aan
+4
Leo,s vriend
@bio boer Lijkt erg knap ,helemaal zonder ab, maar is het dat ook?
Heb het er wel eens met dierenarts over gehad( nee, die is niet onafhankelijk, dat weet ik ook) hij heeft ook enkele ab vrije bedrijven in zijn praktijk, hij gaf aan dat ie daar eigenlijk alleen kwam om dieren dood te spuiten, komt op elk bedrijf voor, maar hij windt zich enorm op over het feit dat hij dieren dood spuit die na een simpele infectie niet behandeld worden, en uiteindelijk na weken lijden toch maar dood gespoten worden, pure dierenmishandeling in mijn ogen.
Dat verhaal vertellen dat soort boeren vaak niet.
+1
Lepus
@Leo,s vriend Ik zit ook wel eens te twijfelen of ik een dier wel of niet moet behandelen. Eenmaal een kuur en ze kunnen helemaal niet meer weg. De wachttermijnen lopen telkens maar op.
In dat geval wacht ik uiteraard geen dagen, dat is idd mishandeling.
+3
Melkboer16
@Leo,s vriend wat mensen zeggen en werkelijk presteren daar zit een groot gat tussen!
Ken ook zulke lui die na allerlei alternatieve troep hebben gegrepen en werkelijk geen steek verder zijn gekomen.
Had hier vorige week ook zo’n Pipo en voor het fatsoen maar ff aangehoord!
Het enige wat ze denken is” hoe komt jouw euro in mijn portemonnee”
Wat ze je stellig voor houden is dat alles wat zei verkopen werkt!
Kruidenmengsels met 40 kruiden laat me niet lachen
Leo,s vriend
@Melkboer16 en dat zijn dan alleen nog maar kruidenmengsels, kwestie van wel of niet in geloven(ik niet ) maar redelijk onschuldige aandoeningen niet behandelen met ab, met als resultaat dat dieren creperen( en in gunstigste geval bijtijds een spuitje krijgen) vindt ik meer dan schandalig.
+1
dijkstra uit w
@Melkboer16 zet ze dan maar aan de berenburg, daar zitten ook wel kruiden in
Frits1
@dijkstra uit w maar 16 toch?
sorry
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
@bio boer Lijkt erg knap ,helemaal zonder ab, maar is het dat ook?

een ab vrij bedrijf mag wel een koe behandelen maar dan moet het beest binnen een bepaalde termijn weg in het gangbare circuit

edepot.wur.nl/8759/
Leo,s vriend
@sorry dat geld voor biologische bedrijven volgens jou , ik doel op biologisch EN gangbaar.
En een biologische boer mag echt wel een koe met ab behandelen zonder dat die in het gangbare circuit terecht komt.
+1
bio boer
@Leo,s vriend dat is ook de reden dat ik niet zonder kan koe met tussenklauw ontsteking kun je niet anders net als stevige uirontsteking waar de koe ziek van is anders kun je die koe wel afspuiten later of is zelf al dood gegaan milde zonder koorts koe vreet goed zakt niet veel in melk krijg ik er door zonder met soms velies van het kwatier had dit jaar ook 2 ling de nageboortes bleven in de koe de geeft echt een behafeling nodig gehad heeft als nog flink conditie ingeleverd als klap op de vuurpijl paarweken later de klauwdik moest die weer behadeld worden
+1
BoerBart
@bio boer
Natuurlijk gebruik je antibiotica wanneer het echt nodig is.
Tussenklauwontsteking is erg pijnlijk voor een koe. Degene die zo'n koe niet spuit is een beul. Jij hoeft je daar niet voor te verontschuldigen.
Vario512
Genetica heeft volgens mij ook een hele grote invloed.

Ik heb een koefamilie waarvan de koeien eigenlijk geen klauwproblemen hebben. Maar heb in het verleden ook een stier gebruikt, waarvan alle 15 dochters regelmatig in de bekapbox staan.
Melkboer16
@Vario512 het meeste is toch bij de boer zelf te zoeken!
Heb ook wel eens een mindere periode gehad met de koeien en de grootste oorzaak lag toch bij mezelf!
Maar er zijn genoeg boeren gevoelig voor die alternatieve troep zoals die kruidenmengsels en andere dure poeders!
Je ziet het vaak van een afstand al in het grasland.
grondlozeboer
@Melkboer16 t ligt ook aan t bedrijf. Maar ook aan de fokkerij. Zelf 8 jaar op een groot bedrijf gewerkt. Was altijd een stier bij de pinken van deze stier hadden ze ongeveer 40 nakomelingen lopen waarvan ik als vaars na t afkalven minstens 35 bij de poten moest hebben elke 3 maand. Terwijl er verder nooit gezeur was qua klauwen
verwijderd
hans1980
@Erco Als Schouten haar plan doorzet gaan er meer gezinnen kapot
+11
oubi
@Erco ik zie dat om me heen dat jonge 'ondernemers' een groot hok neer zetten met 2 robots waarbij gerekend wordt dat de contracten voer/mest in de buurt oneindig doorlopen. Meestal zie je dat het maar tijdelijk is. De ene buurman gaat het verdelen onder de kinderen en verkoopt de boel, een ander kiest voor zonnepanelen of noem maar op. Er is te veel geïntensiveerd op grond van derden; voer is te koop en mest kun je laten ophalen. Dat kon toen de mais nog 800 euro kostte en mest ophalen slechts 5 euro/m3. Maar een jaar of 10 later blijkt de mais 1.800 euro te kosten en de mest 15,-; zit het rekenplaatje er ineens veel anders uit. Daar hebben velen zich op vergaloppeert.
paul1
@oubi ja en de melk blijft hangen op 35 cent als je geluk hebt
+2
royale
@oubi ik ben het helemaal met je eens. Het lijkt er wel op dat deze boer erg weinig eigen grond of reguliere pacht had. Hij kan dan wel goede koeien en goed veeboer zijn, maar als ondernemer heeft hij wel een enorm risico genomen met z'n bedrijfsopzet. Die zonnepanelen zijn uiteindelijk hun redding! Hopelijk kunnen ze een paar miljoen euro meenemen naar Canada, want dat heb je hard nodig! Ik ben benieuwd hoe dat nu gaat met de corona en emigratie!
+2
George
Quote Reactie van @royale:
Die zonnepanelen zijn uiteindelijk hun redding! Hopelijk kunnen ze een paar miljoen euro meenemen naar Canada, want dat heb je hard nodig! Ik ben benieuwd hoe dat nu gaat met de corona en emigratie!

Ik heb de uitzending eens bekeken en mijn conclusie is dat die boer uit de achterhoek weer eens te optimistisch is met zijn plannen. Eerst al een veel te grote stal gebouwd met veel te weinig grond eronder waardoor zijn vader moest gaan werken en dan als buurman zonnepanelen gaat zetten op 8 ha het helemaal niet meer zien zitten en nu plan maken samen met vrouw en kinderen dat ze naar Canada gaan emigreren en net doen of dat al zeker zo is. En dat terwijl de boerderij voor zonnepanelen onder voorbehoud verkocht is. Nou ik kan uit eigen ervaring vertellen dat zolang de zaak niet beschreven is en je geld nog niet op de bankrekening staat er nog helemaal niks is verkocht! Ik hoop niet voor hem en zijn vrouw en kinderen dat hij nog eens een desillusie meemaakt. Want dan krijgen ze serieus slapeloze nachten.
Hans van Bergen
@George Wat had jij voorgesteld dan? Een nieuw klein stalletje bouwen? Das pas dom zeker als je later de kans krijgt om land erbij te krijgen. Je bouwt of niks of een stal met een omvang die bij de tijd is.
Hij verklaart in de uitzending dat het bedrijf VERKOCHT is.
+4
George
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
at had jij voorgesteld dan? Een nieuw klein stalletje bouwen? Das pas dom zeker als je later de kans krijgt om land erbij te krijgen. Je bouwt of niks of een stal met een omvang die bij de tijd is.Hij verklaart in de uitzending dat het bedrijf VERKOCHT is.

Tja Hans een heel grote investering doen moet je weloverwogen doen en niet omdat iedereen het doet. Zo'n grote dure stal bouwen en nauwelijks grond erbij is gewoon een enorm risico , zeker als je dat baseert op grond van iemand anders waar je het risico loopt dat je het kwijt raakt! En hij verklaart in de uitzending dat het ONDER VOORBEHOUD verkocht is.
Beter kijken en luisteren Hans!
Ik ben bang dat hij nogmaals in een desillusie terecht kan komen en al te ver op zaken vooruit loopt. Nogmaals het is pas verkocht als het beschreven is en geld op je bankrekening staat.
Dat is de ervaring van een nuchter boerke uit Buul.

weurding
@George toch kreeg men het geld om te bouwen dus ondanks weinig ha waren de resultaten en of onderpand groot genoeg. Meeste varkensbedrijven hebben ook te weinig grond
George
Quote Reactie van @weurding:
toch kreeg men het geld om te bouwen dus ondanks weinig ha waren de resultaten e

Tja daar heb je wat aan! Dat je toch het geld hebt gekregen is geen garantie dat het een goed plan was , je blijft zelf verantwoordelijk voor je aan gegane schulden.
Dat de resultaten niet goed genoeg waren blijkt uit het feit dat eerst vader al uit moest gaan werken omdat de aangegane investering te groot was doordat het aantal koeien te klein was in verhouding tot investering in stal. Nu ook nog grond kwijt geraakt van buurman . Allemaal te grote risico's genomen en waarschijnlijk de bank dus ook. Wie wil zo'n boerderij met een grote stal en nauwelijks grond? De waarde van zo'n stal is direct weg. Het is te hopen dat ze de vergunning voor zonnepark rond krijgen , want dat zal zijn beste koper zijn.
+1
royale
@George ben het helemaal met je eens en ik hoop dat ze geleerd hebben van de keuzes die ze gemaakt hebben in het verleden. Ik neem aan dat de bestemming ondergrond van het zonnepanelenproject eerst definitief moet zijn voordat het geld ontvangen wordt. Daarna kunnen ze definitief emigreren mits Canada hen toelaat. Dat de koeien nu al weggingen is best heftig, maar mogelijk moesten ze anders komend winter weg omdat ze niet kunnen voldoen aan de grondgebondenheid van volgend jaar.
Ik hoop dat het gezin voorheen alle seizoenen al geproefd heeft van Canada! Ik kan me niet voorstellen dat ze op de bonnefooi gaan! Wat kost op dit moment melkquota in Canada?
Bekkink
@royale wat dacht van voerkrapte en de prijs van fosfaat...
weurding
@royale ik kan een ander niet in de portemonnee kijken en de beste stuurlui staan aan wal. Was het wel gelukt hoorde je niemand erover
+1
George
@weurding
Het is net Market Garden. Montgomery had ook een te optimistisch plan en dat bleek een brug te ver. Uiteindelijk werd de oorlog toch nog gewonnen. Hoop voor hem dat zonnepanelen doorgaan anders wint ie niet meer.
+1
Erco
@weurding nee dan kwamen ze niet in het programma 😉
+1
de jonge
@George ik ben het vaak met je eens,maar dit zie ik even anders. degenen die nu weten hoe het had gemoeten reageren met de kennis van nu..... maar wat was het grote verhaal in nederland voor 2-7-2015?? groeien groter groeien groter anders sla je plank mis. en dat was groeien in koeien en liters, er zijn er meer die daarop geanticipeerd hebben,voor de ene goed uitgepakt en de ander werd knelgeval...... maar om achteraf te zeggen hoe en wat het had gemoeten is in mijn ogen wat te kort door de bocht. ik blijf erbij dat wat ik van de reportage heb gezien het mij een gezin toe lijkt met enorm veel passie voor het vak,uitmuntende zorg voor de dieren en dat ze gigantisch veel pech hebben gehad door de regelgeving in nederland
+2
George
Quote Reactie van @de jonge:
dit zie ik even anders. degenen die nu weten hoe het had gemoeten reageren met de kennis van nu..... maar wat was het grote verhaal in nederland voor 2-7-2015?? groeien groter groeien groter anders sla je plank mis.

Nou als je langer hier was kon je weten dat ik die groei nooit heb begrepen en altijd tegen afschaffing quotering was . Ik was voor behoud van Europees geregelde quotering. Daar heb ik lang hoop op gehouden en deelde de visie van DDB en NMV.
Dat groeien leek me nergens goed voor en heb wel eens gevraagd waarom er na 1 april 2015 na afschaffing quotering zo veel meer gemolken moest worden? Er was immers nergens een zuivel consumerende planeet ontdekt en al die jaren daarvoor onder quotering was er immers ook al melk genoeg in de wereld.
Dat was en is mijn visie en niks anders.
+1
walker1
@George Hele discussie net nagelezen, ben het wel met jou eens. Met wat ik in die 2 afleveringen gezien heb denk ik ook dat die Achterhoekse boer teveel risico genomen heeft. Wel flink willen groeien maar geen grond hebben. Leuk die grond van de buurman, maar dat hij vaste geen langdurige pacht op, netjes op papier vastgelegd. Ik snap dat hij graag boer wilde worden, maar ja er zijn er wel meer die dat graag wilden, maar die het niet rond konden krijgen, tja dan moet je je blik wat wijder richten als alleen een boerderij en hoop koeien. Er zijn ook genoeg mensen te vinden die bv piloot of brandweerman wilde worden en dat het ook niet gelukt is. Maar dan hoeft niet meteen je leven mislukt te zijn.
Hans van Bergen
@walker1 Als je nooit niks geinvesteerd of gebouwd hebt dan weet het gewoon niet dat als je een stal bouwt die vantevoren al niet rendabel is dan gaat het ook niet gebeuren. As Harkink ook had zitten slapen net was het zeker met hun niks geworden. Nu hebben ze iets om te verkopen en komen ze met een dikke knip in CA aan.
+1
walker1
@Hans van Bergen Ik hoop het voor ze. Maar die stal is nog niet zo heel oud, er zal best wat eigen geld in zitten, maar ook zeker nog wel een stuk hypotheek. De belastingdienst wil ook graag even afrekenen voordat hij naar Canada vertrekt.
+2
George
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Als je nooit niks geinvesteerd of gebouwd hebt dan weet het gewoon niet dat als je een stal bouwt die vantevoren al niet rendabel is dan gaat het ook niet gebeuren. As Harkink ook had zitten slapen net was het zeker met hun niks geworden. Nu hebben ze iets om te verkopen en komen ze met een dikke knip in CA aan.

Wat hebben ze te verkopen dan? Een veel te grote stal met veel te weinig grond en ook nog weinig grond in de buurt om erbij te krijgen gaf hij zelf aan. Zijn minder kopers voor dan je denkt . Alles is te verkopen maar dan met fors verlies. Bovendien heeft hij nu onder voorbehoud verkocht aan zonnepanelen exploitant en dat is gewoon zijn beste koper en die heeft ook niks aan de stal maar geeft voor de grond de dubbele agrarische grondprijs.
Ik hoop echt dat het ze goed gaat in Canada , was mooi gezinnetje en kinderen waren heel erg begaan met de boerderij.
Maar ik vind m wat te enthousiast met zijn planmakerij , ook nu weer met dat Canada gebeuren. Hij heeft slechts verkocht onder voorbehoud!
+1
oubi
@George in budel heeft er ook ooit 1 onder voorbehoud verkocht!! Wat zijn van die plannen terecht gekomen?
Rodeo clown
@oubi wie was dat?
+1
George
Quote Reactie van @oubi:
in budel heeft er ook ooit 1 onder voorbehoud verkocht!! Wat zijn van die plannen terecht gekomen?

Ik geloof dat ik daar duidelijk genoeg in ben geweest en ik verwijs ook in dit verhaal hiernaar. Ik bedoel die boer maakt plannen voor Canada maar kan nog van een koude kermis thuis komen als zonnepark exploitant de vergunningen niet voor elkaar krijgt. Daarom heb ik hier al paar keer geschreven dat iets pas verkocht is als het beschreven is en je geld op de bankrekening hebt.
Rodeo clown
@Hans van Bergen zonder geld kom je Canada niet in . Weet het niet zeker maar jaren geleden was het minum kapitaal al 433000e pin me er niet op vast maar zoiets was het ongeveer.
klompen
@Hans van Bergen dikke knip?
+1
Noorderling
@Hans van Bergen eigen vermogen inruilen voor hypotheek en beton. Meer is het niet en krijgt er niets voor terug.
Je kavel en ligging bepaalt de prijs van je bedrijf, niet de stal. Dat kan zelfs nog een ballast zijn als de grond verdeeld wordt in de buurt.

Kavels van 10-20hectare zijn hier nu binnen een paar dagen wat regelwerk verkocht. Terwijl bedrijven die men niet wil splitsen of geen koper is voor de gebouwen niets mee gebeurt.
de jonge
@George hoeveel bedrijven zijn er nog levensvatbaar dan met 40 koeien zonder baan etc erbij? als je met 40 koeien moet investeren in land is moeilijker dan dat je dat met 140 doet,en dat zit hem vooral in de vaste kosten......
+1
Noorderling
Quote Reactie van @de jonge:
maar wat was het grote verhaal in nederland voor 2-7-2015?? groeien groter groeien groter anders sla je plank mis.

niemand dwong je, we wouden het graag allemaal horen.
Waren er wel risico's ingedekt op mestafzet en voeraankoop als dat tegen elkaar op zou gaan?
Ben het met @George eens dat je met een dergelijke bedrijfsopzet de risico's nu niet bepaald ontloopt. Of we zouden elkaar kapot melken, nu heeft de overheid een harde keus gemaakt. Beide gevallen zouden er slachtoffers vallen, misschien dezelfden, misschien anderen. Eerlijk is deze keuze alleen niet.
de jonge
@Noorderling ben je zelf dan ook niet gegroeid door de jaren heen?
+1
walker1
@George Dat zei mijn opa vroeger al in dialect: ge moet oe geld pas tellen as ge het in de tes hebt zitten. Ofwel: je moet pas je geld tellen als het in je jaszak/binnenzak zit.
+1
George
@walker1
Goh ig liek op owwe opa 😃
marcsterreborn
@George waardoor zijn vader moest gaan werken

Een schrikbeeld
Rodeo clown
@George of een stal groot is zegt niet zoveel over of die duurder is dan een kleine met alle toeters en bellen.
George
@Rodeo clown
Je mag van mij allerlei andere conclusies trekken. Ze konden het hier gewoon niet meer financieel bolwerken , dure grote stal met te weinig koeien door fosfaatrechten en te weinig grond.
+2
Bekkink
@George grote stal hoeft niet duur te zijn. Ze molken nog maar net 2 jaar met 2ehands robot. Melkstal stond in de ouwe stal. Dus op zich is er geinvesteerd met wat ze op dat moment konden...totdat 2/7 in beeld kwam
George
@Bekkink
Ja dus was hij te duur. Te grote investering om door te blijven draaien.
+1
Bekkink
@George 100 koeien, is nie echt groot....
George
@Bekkink
Als je van 40 afkomt en te weinig grond hebt wel in dit geval. De investering was te risicovol en te groot.
Leo,s vriend
@Bekkink maar wel een zelfrijdende mengwagen op het erf...........
puddingbroodje
@Leo,s vriend netjes elke maand betalen dan kun jij er ook 1 huren
+4
Bekkink
@Leo,s vriend heb je zijn koeien ook gezien? Zulke beste koeien zijn zeldzaam...waren zo verkocht...op en top boer
+3
George
Quote Reactie van @Bekkink:
ulke beste koeien zijn zeldzaam...waren zo verkocht...op en top boer

Vast wel , mooie koeien , mooi gezinnetje maar gewoon te wild geïnvesteerd waardoor ie het niet kan redden.
+1
Bekkink
@George ik zie gekkere dingen hier in de buurt.
George
Quote Reactie van @Bekkink:
ik zie gekkere dingen hier in de buurt.

Dat kan , die zijn er ook nog niet .
+1
weurding
@George te wild? dan was het doek al eerder gevallen denk ik
+3
pieta
@weurding Dat denk ik ook. Ik denk dat ie het vooral ook niet meer ziet zitten in NL. Verder is het een beste kerel weet ik uit ervaring.
+2
weurding
@pieta dat straalt ie ook uit
George
Quote Reactie van @weurding:
te wild? dan was het doek al eerder gevallen denk ik

Tja nu is het gevallen en moet ie hopen dat het zonnepark doorgaat zodat hij dubbele agrarische grondwaarde ontvangt en de verliezen van de gebouwen daarmee kan compenseren. Zo zie ik het , als park niet lukt kan ie in Canada ook niks gaan doen vrees ik.
Rodeo clown
@George zonder geld kom je Canada niet eens in. Dus als die er wel inkomt heeft die wel geld.
George
Quote Reactie van @Rodeo clown:
zonder geld kom je Canada niet eens in. Dus als die er wel inkomt heeft die wel geld.

Ja zoals ik het nu inschat gaat dat vooral lukken als dat zonnepark doorgaat waarbij hij grote kans de dubbele vrije agrarische waarde zal ontvangen voor zijn grond en de verliezen op gebouwen daar mee kan verrekenen. Krijgt zonneexploitant geen vergunningen dan zie ik hen nog niet in Canada. Dus we gaan het beleven.
weurding
@Bekkink da's heel jammer, gaat vast een heel levenswerk aan vooraf, krijg je 1,2,3 niet weer terug
+1
Mh12
@Bekkink met alleen mooie koeien redt je het tegenwoordig niet meer. Wat ik ervan zag op tv, zag het er allemaal piko bello uit. Maar dat zegt werkelijk helemaal niks of er ook wat verdient wordt of niet. Maar het blijft sneu, en zoals het gezin op mij overkwam hadden ze best mijn buren mogen zijn. Leek me een leuk enthousiast stel.
+1
Leo,s vriend
@Bekkink mee eens, discussie ging hier over kostprijs, en een zelfrijder draagt op dat aantal koeien niet bij aan lage kostprijs, dat was het enige punt dat is aanstipte.
Verder zal je van mij geen negatief woord horen over Harkink.
+2
George
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Verder zal je van mij geen negatief woord horen over Harkink.

Mij ook niet , ik beschrijf alleen de dingen zoals ik het gezien heb. Dat het een goeie familie is geloof ik best wel en ook goeie boeren met goeie koeien maar heeft zich verkeken in het rendement van zijn investering. De gezette stap was te groot , zoals ik het eerder zei met een brug te ver.
+1
Leo,s vriend
@George Mooi, dan zijn we het volledig met elkaar eens.
weurding
@Leo,s vriend was het geen loonvoerder?
hypotheekboer
@weurding Dat is niet een merk/type wat je bij loonvoerders ziet. Was ook geen nieuwe zo te zien. Misschien gebruikt gekocht.
weurding
@hypotheekboer zie ze wel eens gebruikt staan voor een habbekrats. Als je beetje handig bent... overigens zegt het hebben ervan niks over de hoogte van mechanisatie kosten, zijn genoeg koeienboeren die verder niks hebben aan materiaal maar juist het voersysteem wel goed voor elkaar hebben
Leo,s vriend
Rodeo clown
@George ik trek geen conclusies heb het niet gezien.
George
@Rodeo clown
Dan moet je het terug kijken. Kunt het zo vinden op internet. Ik heb t gisteravond laat even bekeken.
puddingbroodje
@Erco beter opletten er komt daar een zonnepark van 8,5 ha hun worden daar 3,5 ha kwijt waar ze voer mest afspraak hadden.
George
Quote Reactie van @puddingbroodje:
beter opletten er komt daar een zonnepark van 8,5 ha hun worden daar 3,5 ha kwijt waar ze voer mest afspraak hadden.

Nee ze raakten perceel van 8 of 8,5 ha kwijt welke buurman ging gebruiken voor zonnepanelen.
puddingbroodje
@George kijk maar eens goed terug. Er is daar een zonnepark van 8.5 ha vergund van deze 8.5 ha had de fam harkink 3.5 ha voer mest de andere 5 ha heeft een andere boer met voer mest.
George
@puddingbroodje
Dat heb ik er niet uit kunnen halen. Ze hebben het over 8.5 ha. Had deze grond niet eens officieel in gebruik. Voerde er mest op bon af en haalde er het voer.
Verder niks , geen vaste afspraken op papier.
+2
walker1
Tja, als je in Onze Boerderij alleen maar grote gangbare bedrijven wilt zien dan had je gisteravond pech. Maar ik vond dat Verhaal van boer Riks in Canada erg interessant en ook de boer met de Jersey koeien vond ik interessant. Ik wil zeker niet zeggen dat we allemaal biologisch moeten gaan boeren, maar denken dat we met antibiotica en roundup alle problemen kunnen oplossen is ook achterhaald.
+3
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @walker1:
Ik wil zeker niet zeggen dat we allemaal biologisch moeten gaan boeren, maar denken dat we met antibiotica en roundup alle problemen kunnen oplossen is ook achterhaald.

Ja.
Persoonlijk vind ik het een gigantische misser dat niet luid en duidelijk verteld werd dat de problemen bij de koeien van Riks wat volgens hem kwam door alsmaar meer gebruik van glyfosaat (zoals in RoundUp) in Europa niet spelen omdat we gewoonweg geen genetisch gemanipuleerde ruwvoedergewassen telen die glyfosaat verdragen kunnen.

Vele brave burgers blijven nu achter met het idee dat we allemaal om moeten naar bio, omdat we dan geen RoundUp of antibiotica meer zouden gebruiken. Realiteit is dat we een enorme reductie van antibiotica hebben weten te realiseren in de gehele veehouderij in Nederland, ook dit werd niet verteld in het programma.

Riks weet dit, en vertelde dat ook in zijn verhaal, echter, op een manier dat een boer het snapt, maar een gemiddelde burger hoort hem dan abacadabra praten.
+1
Leo,s vriend
@jammermaarhelaas Riks noemde wel dat dit in NL niet speelt, maar dat was niet echt duidelijk hoorbaar/verstaanbaar
+1
Mkl87
@Leo,s vriend volgens mij was dat vorig jaar wel beter uitgelegd en is er nu alleen geknipt uit die beelden van vorig jaar
+2
groeier
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
maar dat was niet echt duidelijk hoorbaar/verstaanbaar

Een gewone kijker denkt dan dat het hier van hetzelfde laken een pak is.
melluk
@jammermaarhelaas Dat vond ik nu exact hetzelfde
verwijderd
Hooibaaltje
@Erco hoeveel zullen het bijltje er bij neerleggen dan ?
Dan kan er voor mestafvoer ook wel weer meer ruimte komen.
Rodeo clown
@Hooibaaltje komt plek genoeg voor mest. Ze zijn al begonnen met de nertsen en daarna de varkens.
Gewoon mooi progamma , reacties hier niet allemaal gelezen , geeft mooi beeld van de werkelijkheid.
George
Quote Reactie van @Detukkeroettwente:
geeft mooi beeld van de werkelijkheid.

Legt vooral veel leed en verborgen armoede bloot.
George
.
verwijderd
+1
pieta
@Erco en dag en nacht buiten in de zomer.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
154
DEELNEMERS
52
WEERGAVES
0