Areaal Snelle Lente Rogge verdriedubbelt

Naar verwachting wordt er dit jaar na de maisoogst drie keer zoveel Snelle Lente Rogge ingezaaid als vorig jaar. Het vanggewas, dat in april wordt gemaaid, is populair vanwege het extra eiwit en de opbrengst.

Deel dit topic Areaal Snelle Lente Rogge verdriedubbelt (nieuweoogst.nl)

Naar verwachting wordt er dit jaar na de maisoogst drie keer zoveel Snelle Lente Rogge ingezaaid als vorig jaar. Het vanggewas, dat in april wordt gemaaid, is populair vanwege het extra eiwit en de opbrengst.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
weurding
Is ook niet voor niks. Moet nog wat stikstof bij op en in voorjaar mag je vooral met zo 1 als dit jaar de beregening wel klaar zetten
+7
cjw73
Vocht is nodig voor de maïs. Dus van te voren een dikke snee maaien is een domme actie.
Noorderling
@cjw73 En dan nog bemesten, ploegen, zaaiklaar leggen.
Als je wat wilt moet het met een striptill bemester en in 1x zaaien. Met de rest help je alle capilaire werking om zeep en ben je elke week 10mm regen nodig.
Hooibaaltje
@cjw73 3500 kg ds half april gemaaid met mooi wat eiwit er in is zo gek nog niet toch en nu weer beste maïs.
+1
groeier
@Hooibaaltje
Twee ruggen van een varken snijden gaat toch nooit goed.
+2
cjw73
@Hooibaaltje wanneer is iets beste maïs hè. Heb in het verleden genoeg stukken maïs gezien waar veel te weinig op stond. Omdat men 2 dingen eraf wou halen.
Hooibaaltje
@cjw73 ik heb niks met varkens en ruggen ik probeer het gewoon. Als de maïs er voor 25/30 april in zit is er niet veel minder opbrengst .
+2
George
Quote Reactie van @cjw73:
wanneer is iets beste maïs hè.

Inderdaad ze vinden allemaal dat ze beste mais hebben. Maar echt waar je kunt percelen hebben waar 140m3 mais afkomt met 8 ton pitjes en ook percelen met 140m3 met 16 ton pitjes. Vooral dit jaar , mais heeft massa en volume genoeg maar de augustus hitte en droogte heeft de verdere doorontwikkeling van de kolf parten gespeeld. Als er niet beregend is vallen de kolven doorgaans gewoon tegen in dit gebied. Als je dat wilt compenseren met maismeel van boven de 200 euro mag die goede beregende mais met 16 ton pitten zomaar 1600 duurder zijn maar dit zal nooit de werkelijkheid zijn.
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
waar 140m3 mais afkomt met 8 ton pitjes en ook percelen met 140m3 met 16 ton pitjes. Vooral dit jaar , mais heeft massa en volume genoeg maar de augustus hitte en droogte heeft de verdere doorontwikkeling van de kolf parten gespeeld. Als er niet beregend is vallen de kolven doorgaans gewoon tegen in dit gebied. Als je dat wilt compenseren met maismeel van boven de 200 euro mag die goede beregende mais met 16 ton pitten zomaar 1600 duurder

Nu sla je de plank toch mis. Het bestaat niet dat voederwaarde van verschillende mais van 140 kuub per ha moet compenseren met 1600 euro aan maismeel.
+4
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Nu sla je de plank toch mis. Het bestaat niet dat voederwaarde van verschillende mais van 140 kuub per ha moet compenseren met 1600 euro aan maismeel.

Of je het compenseert moet je zelf weten maar ik weet zeker dat er percelen mais zijn dit jaar waar 140 m3 mais staat en waar het ene perceel 16 ton korrels levert door tijdig beregenen en het andere 8 ton door de droogte en hitte van augustus. Mais was wel geheel op lengte maar de kolf heeft te weinig vocht gekregen om verder te ontwikkelen.

Lijkt mooie mais , volop lengte en massa
Massa , lengte en volle kolfVan beide gewassen wordt de kuil ongeveer even groot alleen mist de ene kuil ongeveer de helft van de maispitjes.
+3
dorpsrandhoeve
@George Precies, daar hoef je niet voor doorgeleerd te hebben om dit te zien.
+1
pietjepuk
Een vanggewas wat je maait gelden de zelfde regels als grasland als ik het goed heb. Je zit dan vast aan scheurdata en korting op je N gebruiksnorm.
mlkvhoudr
@pietjepuk dan maai je het stiekem 😋
+2
pietjepuk
@mlkvhoudr Meestal is het wel handig dat je weet hoe de regels zijn. Kun je proberen geen fout antwoord te geven. 😎
+1
BertK
@mlkvhoudr Valt het dan niet onder onkruidbestrijding? Defenitieve van onkruid is een plant die groeit op een ongewenste plaats op een ongewenst moment, bijv aardappel in de tarwe.
huub
@pietjepuk die N-korting krijg je omdat het wordt gezien als tijdelijk grasland, dat kan bij rogge niet lijkt me.
Bietenbrug
@huub rogge behoort net als de overige granen tot de grassenfamilie volgens wikipedia
+1
huub
@Bietenbrug volgens LNV niet, andere gewascode. Anders zou je ook je 80% grasland kunnen invullen met granen.
Stroompie
@pietjepuk eens, als je het vanggewas maait bremg je 65 kg zuiver/ha
weurding
Benieuwd of het nog zo'n opgang vindt als we weer normale jaren hebben met voldoende voorraad
+8
pietjepuk
@weurding twee ruggen uit een varken snijden lukt maar een enkele keer.
+1
Hooibaaltje
@pietjepuk ik zie ook graslanden die dit jaar niet al teveel hebben opgebracht🙈
bio boer
@weurding land is hier al mooi opgefrist naar de regen nu mooie frisse snede kunnen maaien die vorig jaar rond deze tijd was opgevreten door de muizen dit jaar zit er beter uit dan vorigjaar met de gras groei
+2
Melkboer16
Areaal zal wel groeien die dure advertenties worden ergens van betaald!
Zijn vaak. niet de snuggerste veehouders die het zaaien!
Loonwerkers zien met de oogst van de mais precies wie het afgelopen jaar ook gezaaid en geoogst hebben!
Boer blij met paar vrachtjes water in het voorjaar en loonwerker met extra omzet van inkuilen!
En dan nu sneller maishakselen voor het zelfde tarief!!
Snelle lente Rogge is Quats
weurding
@Melkboer16 😂 niet de snuggerste...... die stempel zullen "ze" niet blij mee zijn😄
+3
Melkboer16
@weurding als je in zulke propaganda intrapt heb je de les niet gevolgd op de school!
Het staat trouwens nu ook in de vakbladen maar sommigen zijn gevoeliger voor mooie plaatjes met groen gewas in de advertentie!
Beetje prikkelen moet toch kunnen hiero
weurding
@Melkboer16 hier in de buurt stond er lang niet het gewas die de plaatsjes deden vermoeden idd
+3
Melkboer16
@weurding je kan het ook terugvinden in de mais! Mist opbrengst maar dat is moeilijk meetbaar maar onze maisexpert @George heeft een rekentool hoe je het kan meten!
Hier waren er ook weer van die gochemerds die de eerste snede maaiden en daarna mais erin zaaiden!
Je kunt het op de streep af zien en als je het gaat wegen dan zou het zo maar 40% opbrengst van de mais kunnen schelen
robbies
@Melkboer16 in een normaal jaar zou dat moeten kunnen. Dit jaar gewoon dikke pech
+1
Melkboer16
@robbies Onzin in een normaal jaar kan het ook niet!
Zode gaat verteren als juist de mais vocht nodig heeft!
Je haalt echt geen 3 ton ds als je voor 1 mei nog mais wilt zaaien maar die 3 ton ds mis je vast en zeker ib de mais
robbies
@Melkboer16 zolang er alleen in het voorjaar gescheurd mocht worden, liep je altijd tegen het probleem aan van zodevertering bij vruchtwisseling.
Hooibaaltje
@Melkboer16 al geprobeerd dan? Dan weet je het . Meten is weten. Hier 1 in de buurt had 3500 kg ds op 15 april! En 25 april zat de maïs er in. Er zijn ook zat boeren die 15 mei zaaien zonder te maaien , die maïs heeft vaak nog minder kolf ook.
+1
weurding
@Hooibaaltje hier kwamen in de buurt na lenterogge aardappelen in, puur stuifzand, nooit gezien dat een aardappel het zo zwaar kon hebben, want die hebben al vocht in zich om te kiemen
+2
grös
@Melkboer16
Al die benamingen van "nutriherb" "speedy green" , was ook een tijdje dat veel mensen rietzwenk gingen inzaaien, puur rietzwenk, en dan later gaat het broeien in de kuil of de koeien willen het niet vreten. Ik zaai er gewone winterroge in, en mocht het echt nodig zijn kan ik het nog landrollen (?) en stalvoeren, en anders gewoon de ploeg erin.
+2
harke
Rogge is toch altijd vroeg?
Alleen snelle lente rogge kost 4x zo veel
+3
JappieJo
@harke marketing marketing marketing, ik zal wel een prutser zijn maar zelfs zonder snelle rogge had mijn maïs het al zwaar, geloof nooit dat je topmais hebt en 3 ton ds rogge met een bak eiwit.
+1
hoest
@JappieJo jawel als je maar genoeg bemest

Maar als je dat doet kun je hetzelfde met gewoon Italiaans raai ook wel bereiken
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!