De invloed van het gezin op een agrarisch bedrijf

In geen enkele sector komen zo veel familiebedrijven voor als in de agrarische sector. Beslissingen in familiebedrijven worden vaak anders gemaakt. De betrokkenheid van de vrouw neemt toe, zelfs als zij daarnaast buitenhuis werkzaam zijn.

Deel dit topic De invloed van het gezin op een agrarisch bedrijf (melkvee.nl)

In geen enkele sector komen zo veel familiebedrijven voor als in de agrarische sector. Beslissingen in familiebedrijven worden vaak anders gemaakt. De betrokkenheid van de vrouw neemt toe, zelfs als zij daarnaast buitenhuis werkzaam zijn.

Nieuwsgrazer

Reacties

Bekkink
De baan buitenshuis is haast het belangrijkste geworden....om te overleven in slechte tijden
+1
van Ittersum
@Bekkink geld van buiten naar binnen halen noem ik het maar. Als de vrouw(of man) het huishoudgeld bij elkaar verdiend en de man(of vrouw) het bedrijf in stand houdt, hoe mooi kan deze combinatie dan zijn. Het zijn keuzes die gemaakt worden maar niet altijd uit noodzaak maar gewoon vanuit eigen identiteit.

Economisch gezien een ideale risicospreiding. Sprak hier een aantal recreatieondernemers en die spreken toch van een omzetdaling van bijna 70% dankzij de Corona. Da's andere koek en zijn maar al te blij dat hun partner dit jaar enigzins de kar nog kunnen trekken
+2
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
Sprak hier een aantal recreatieondernemers en die spreken toch van een omzetdaling van bijna 70% dankzij de Corona. Da's andere koek en zijn maar al te blij dat hun partner dit jaar enigzins de kar nog kunnen trekken

Jij spreekt altijd andere dan ik , ik spreek hier recreatieondernemers die nul komma nul last van de coronacrises hebben maar een heel goeie zomer gedraaid hebben door het mooie weer en dat mensen in eigen land zijn gebleven. Ze hebben het zelden zo druk gehad zodat ook hun partner nu in de onderneming werkt. Da's andere koek. 😄
+1
jan.1
Quote Reactie van @George:
ij spreekt altijd andere dan ik , ik spreek hier recreatieondernemers die nul komma nul last van de coronacrises hebben maar een heel goeie zomer gedraaid hebben door het mooie weer en dat mensen in eigen land zijn gebleven. Ze hebben het zelden zo druk gehad zodat ook hun partner nu in de onderneming werkt. Da's andere koek.

Hier doet de recreatie tak het uitstekend,wel erg afhankelijk van mooi weer,maar gelukkig worden de zomers steeds mooier.:😃
van Ittersum
@George rondvaartbootondernemers
+4
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
rondvaartbootondernemers

😂 Ja bootjes midden op zee hé , dat blijft gevaarlijk.
Maar om dat te begrijpen moet je al wel wat langer op prikbord zitten.

Ik ga niet bestrijden dat er recreatiesectoren zijn die het moeilijk hebben door de coronaregels, maar bij een omzetdaling van 70% zal een uitwerkende vrouw ook niet een oplossing zijn .Vooral als ze dat van tevoren ook al deed dan maakt het al helemaal geen verschil.
Maar wat dacht je dat corona met de aardappelprijzen bij akkerbouwers doet? En kalvermesters? Dat kan een uitwerkende vrouw niet verdiend krijgen. Die komen dan vrouwen tekort!
+4
weurding
@George idd, als je structureel 5000 te kort komt per maand mag je je vrouw wel koesteren als die daar een plus van weet te maken... (en in de gaten houden) 😉
Sjaakiee
@van Ittersum mn opleggers werken bij een restaurant hebben een top seizoen. Ze hebben minder tafels maar beginnen namiddags om 5 uur en gaan langer door.eerder begonnen ze 18.00 en hield het eerder op.
+1
Sjaakiee
@Sjaakiee oomzeggers 😉
Hooibaaltje
@George inderdaad de meesten recratieondernemers hebben de omzet al lang weer terug of zelfs meer dan dat. Heel wat boeren hebben minder omzet.
Erco
@Hooibaaltje en toch bakken now geld binnen harken dankzij n creatieve boekhouder
groeier
Quote Reactie van @Bekkink:
De baan buitenshuis is haast het belangrijkste geworden....om te overleven in slechte tijd

Ja in die zin kan de betrokkenheid vd vrouw toenemen.
+6
Rodeo clown
Het is toch wel diep triest dat het zover is gekomen dat er banen buiten de boerderij nodig zijn om de toko draaiende te houden.
Noorderling
@Rodeo clown
Of je melkt te weinig koeien, of je kunt met die arbeid 3x per dag gaan melken. Er is altijd nog wel meer inkomen uit je bedrijf te halen. Dat zie je aan de buitenkant niet hoeveel van je verdiencapaciteit benut wordt. op 70% zitten en een deel extern verdienen is ook een keuze, de ander gaat voor 100 op zn eigen bedrijf.
+5
Rodeo clown
@Noorderling bij een melkprijs van onder de 40 cent kun je werken wat je wilt. Maar de kosten stijgen harder daar kun je je niet uitwerken. Even terug komen op 3 keer daags melken. Heb het zelf ook gedaan en mijn ervaring is dat 3 keer melken alleen uit kan bij een hogere melkprijs. Of je moet veel gratis werkezels hebben .
Vetspuit
@Rodeo clown als je 40 cent nodig hebt om alles draaiende te houden incl privé, aflossing rente en vervangingsinvesteringen dan is het niet best 😅
+4
verbi
@Vetspuit Wil ook nog wat overhouden. Kostendekkend is te weinig. Je hebt gewoon 40 cent nodig.
Vetspuit
@verbi wat bedoel je precies met overhouden?
+1
verbi
@Vetspuit Iedereen houdt zichzelf voor de gek. Was onlangs bij mechanisatiebedrijf en die zegt gewoon dat 90% in een lease constructie weg gaat. Dan weet ik wel dat het niet best gaat in de landbouw en dan druk ik me nog netjes uit. Ook ik heb wat machines in de lease/koop constructie omdat het gewoon anders niet kan.
ted9
@verbi Dat zegt hij tegen jou zodat jij ook maar lease doet. Hij vlot zijn centen en heb jij een minder goede onderhandelings positie. Snap eigenlijk niet goed dat jij geld in machines stopt bij een maar voor 70% gevulde stal. Denk dat een volle stal eerst komt en dan die machines. Drie x daags melken is wel het domste wat je doen kunt in een door quotum beperkte markt. Meer kv meer uitval en als klap op de vuurpijl lager vet en eiwit. Ik snap wel dat er tussen boer A en boer B soms een inkomen in zit.....
@ted9 leasen is op zich zelf niks mis mee . Als het niet anders kan .maar wat je dan vaak ziet dat er trekkers in de lease worden gedaan met als er op en er aan .Moet iedereen zelf weten de koe geeft en niks meer om en groeit ook niet harder. Resultaat kostprijs verhogend. En dan de vaste kosten ook nog waar je niks mee kunt in slechte tijden . Denk dat dat het grote probleem is vaste kosten te hoog variabele kosten te laag .
+2
Erco
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl en toch denk ik dat t probleem is dat de opbrengst prijs te laag 😉
+1
@Erco dat is zeker zo . Maar zo gauw als die melk prijs weer goed is word er bij veel bedrijven weer baken met geld uit gegeven. Heb hier nu 20 jaar vleesvee Daar weet je gewoon dat je moet reserveren en de kostprijs laag houden en dan kun je ook nog wat over houden .Dat is iets waar de helft van de melkvee houderij nog niet echt aan kan wennen volgens mijn. Kijk maar wat er in de kippen en varkens houderij is gebeurt afgelopen 25 jaar. Daar zit de melkveehouderij nu midden in .
Erco
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl of is het ook achterstallig onderhoud, uitgestelde vervanging investeringen etc?
@Erco achterstallig onderhoud.is meestal een probleem van waar geef ik mijn geld aan uit .
Toe ik nog veel voor ab werkte heb ik het vaak gezien dikke trekkers op de dam en een stal waar niks aan gebeurde als je 1 keer goed achter loopt met onderhoud kun je het haast niet meer inhalen . Dat zijn dan ook nog vaak de mannen die er even een dikke nieuwe stal bij zeten . En vervolgens niet het saldo kunnen halen wat de boekhouder ze voor gespiegeld heeft om geld los te krijgen bij de bank . En als je zo wild boeren weet je dat het einde er aankomt.

uitgestelde vervanging investeringen . Is heel wat anders daar is vaak ook over naar gedacht
George
Quote Reactie van heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl:
En als je zo wild boeren weet je dat het einde er aankomt.

Aan alles komt een eind moet je maar denken.
pieta
Quote Reactie van heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl:
variabele kosten te laag

Dit is nieuw voor mij. Kan dit ook? 😁
verbi
@Vetspuit En heb een vrij nieuwe stal van 7 jaar oud die maar 70% volstaat.
Vetspuit
@verbi herkenbaar probleem. De onze is 20% meer gevuld nu tov 2 jaar terug. Rekent alles net wat makkelijker rond.
+4
jan.1
Quote Reactie van @Vetspuit:
als je 40 cent nodig hebt om alles draaiende te houden incl privé, aflossing rente en vervangingsinvesteringen dan is het niet best

Dankzij 80 uur in de week hard werken ,52 weken in het jaar,nergens komen ...
Op je 55 alles versleten van je lichaam kan je het ook voor 30 centen denk ik....
Erco
@Vetspuit als je bij overname t bedrijf voor n kwart van de waarde krijgt heb je gelijk ja 😂
+1
verbi
@Noorderling Theorie wat je verteld als je 3x daags melkt zul je er partime een melker bij moeten hebben(snachts) en dan blijft ander werk weer liggen of wordt dat zieke kalfje weer vergeten. Nog afgezien wat dat prive doet, wel een idiale manier om van de vrouw af te komen.Heb het in de buurt gezien nou als je zo de kost moet verdienen ben je een arme sukkel.
Noorderling
@verbi
Iemand stelde dat de vrouw uit werken moest voor levensonderhoud. Als dat bij een ander kan, kan dat thuis ook wel.
+1
Erco
@Noorderling als dat moeten wordt komt er bord in de tuin. Willen is n ander verhaal
+1
robbies
@Noorderling telt de eigen ambitie van de vrouw ook nog mee?
Lepus
@robbies In het Noorden lopen we/ze enkele decennia achter.
Noorderling
@robbies
Je moet doen wat jezelf wilt, maakt me ook niet uit of je je koeien weg doet of op de kop gaat staan.
Moet je even m'n eerste reactie hier lezen ipv dingen noemen zie ik helemaal niet zeg.

Ging me er om dat het maximale in 90% van de gevallen niet uit het bedrijf gehaald wordt wat er in zit. Als je pegels tekort komt wil niet zeggen dat je het buiten huis zoeken moet. Als je dan op 70% niets verdient, wil niet zeggen dat wanneer je er meer uit haalt het resultaat ook 0 blijft.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Ging me er om dat het maximale in 90% van de gevallen niet uit het bedrijf gehaald wordt wat er in zit. Als je pegels tekort komt wil niet zeggen dat je het buiten huis zoeken moet.

Ik vind dit nogal kort door de bocht gesteld. Alsof elke vrouw erop zit te wachten om een hele dag achter manlief aan te hobbelen op de boerderij. In een normale relatie is het volgens mij zo dat je een balans zoekt in beider ambities en interesses. Geld is secundair. En inderdaad; dan kan het voorkomen dat de verdiencapaciteit niet volledig benut wordt op het bedrijf, misschien juist omdat de vrouw buiten de deur werkt en de man ook een verantwoording binnen het huis heeft en voor het gezin.
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
door de bocht gesteld. Alsof elke vrouw erop zit te wachten om een hele dag achter manlief aan te hobbelen op de boerderij. In een normale relatie is het volgens mij zo dat je een balans zoekt in beider ambities en interesses. Geld is secundair. En inderdaad; dan kan het voorkomen dat de verdiencapaciteit niet volledig benut wordt op het bedrijf, misschien juist omdat de vrouw buiten de deur werkt en de man ook een verantwoording binnen het huis heeft en voor het gezin.

Hoe je het op lost moet iedereen zelf weten. Als je het niet wilt houdt het ook op.
Je zit al heel ver in de oplossingen, terwijl je eerst het probleem helder moet hebben.
Geld is secundair, totdat het op is, dan is het primair, en met geld kun je weer heel veel vrijheid kopen. Als het er niet is, en het komt er op termijn niet, houdt het gewoon op.

Buiten huis werken voor 15euro netto over te houden, al dan niet onregelmatig of ploegendiensten kan ook een aanslag zijn op jezelf en de rest van het gezin/bedrijf. Als er aan de andere kant voor "gemak" derden al gauw ingeschakeld worden die het dubbele kosten/uur alleen al aan loon, en vaak ook nog gereedschap of werktuigen meenemen, ben je vooral voor de ander en belasting aan het werk en komt het niet naar je toe.

Zijn zat takken in het bedrijf waar je je eigen ei in kwijt kunt. De ander moet ook iets los kunnen laten, gewoon de ander alles zelf laten regelen. Iemand tot werkslaaf degraderen gaat niet lukken.
Op dat vlak lopen de meeste maatschappen kapot, de ander niet vertrouwen en overal mee bemoeien. Hoeveel beroepen heb je eigenlijk wel niet als boer, dat gaat van monteur, dierenarts tot boekhouder. Dat hoef je echt allemaal niet samen te doen.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Als er aan de andere kant voor "gemak" derden al gauw ingeschakeld worden die het dubbele kosten/uur alleen al aan loon, en vaak ook nog gereedschap of werktuigen meenemen,

Ik vind het nogal wat: materiaal kopen om je vrouw thuis te kunnen houden. Daarnaast zijn een gedeelte van de sociale lasten gedekt, korting op de zorgverzekering en pensioenopbouw.

Ik vind het vooral eigenlijk een hele onzinnige discussie. De opbrengstprijs moet voldoende zijn om een deftig uurloon uit het bedrijf te kunnen trekken. Ja, daar heb je met je kostenstructuur zelf ook invloed op, maar daar ben je ondernemer voor. Dat is onze eigen keuze. Of je vrouw arbeid, geld, of helemaal niks inbrengt moet vooral haar eigen keuze zijn.
hoest
@Noorderling dus de vrouw mag zelf weten wat ze doet als ze maar wat in het bedrijf doet? Blij dat de mijne gewoon haar eigen zaak heeft
Noorderling
@hoest
Wat is het weer zwart wit. Maar als je om komt in het geld, moet je niks veranderen en vooral zo door gaan.

Het is nogal makkelijk te stellen dat de Melkprijs te laag is en daarom het elders op moet halen om gaten te dichten maar je zelf nog vanalles laat liggen.

Maar als je ieder een ton inkomen hebt, niets veranderen 👍
hoest
@Noorderling ieder een ton gaan we niet helemaal redden. Ik reageerde op jou stelling dat een bedrijf divers genoeg is om voor een vrouw iets te vinden dat ze leuk vind. Nou doet mijn vrouw deels de kalveren en de boekhouding maar gelukkig heeft ze ook haar eigen inkomen. Zonder redden we het vast ook wel en natuurlijk is het op de boerderij ook wel eens schipperen laatste keer maaien moet ik er ook bij weg om met de kinderen naar zwemles , dat is dan niet anders.
Mkl87
@hoest mooi voorbeeld, wat voor waarde hang je aan de tijd met de kinderen? Niet alles is altijd zo 1 2 3 in geld uit te drukken
+1
hoest
@Mkl87
Je kan het ook combineren, de kinderen willen graag fietsen, ik wou even bij de maïs kijken

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Jannus
Quote Reactie van @Noorderling:
het dubbele kosten/uur alleen al aan loon

Klinkt alsof jezelf voor de helft aan het werk bent
m uut m
@robbies
Dat wordt ze ook maar aangepraat. 😉
robbies
@m uut m In het noorden misschien, maar ik zie hier vooral heel veel jonge vrouwen die gewoon een baan buiten de deur hebben om ook zelfstandigheid te hebben. In een maatschappij die grotendeels leunt op tweeverdieners zie ik niet in waarom dat de boerenstand daarin een uitzondering moet zijn.
+1
pieta
@robbies Ik vind het altijd knap dat zo'n boer het volhoudt. Eenzaamheid ten top in mijn beleving. Tenminste als de vrouw er een beetje een echte baan qua uren op nahoudt.
robbies
Quote Reactie van @pieta:
Ik vind het altijd knap dat zo'n boer het volhoudt. Eenzaamheid ten top in mijn beleving. Tenminste als de vrouw er een beetje een echte baan qua uren op nahoudt.

Jij maakt het nog mooier; de vrouw als gezelschapsdier. 😉
+3
pieta
@robbies Is het bij jou ongezellig dan als ze thuis is? 😁 En wij doen samen het werk.
+1
George
Quote Reactie van @pieta:
s het bij jou ongezellig dan als ze thuis is? En wij doen samen het werk.

Wij ook , altijd al gedaan.
marcsterreborn
@George werken is een groot woord in jouw geval
George
Quote Reactie van @marcsterreborn:
werken is een groot woord in jouw geval

Ach ons mislukte Journalistje denkt dat alles hier komt aan waaien.
weurding
@robbies en entertainment natuurlijk😁
Rodeo clown
@verbi wat denk je van die maatschappen waar ze 3 keer melken daar hebben de zonen nog geen eens tijd om op zoek te gaan naar een vrouw.
hans1980
@Rodeo clown moet je er een paar bij in de put douwen
+3
labella
@hans1980 dan hebben ze geen tijd meer om te melken....
+1
@Rodeo clown dan is het volk zwaar van de kerk of je heb ouders die de kinderen als werkpaard gebruiken om het sluitent te maken . Uit komst is 9 van de 10x al bekend
verbi
@Rodeo clown Als het op die manier moet ben je een arm persoon.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!