Column: Extern salderen, op hoop van zegen

Overheden stellen vaker regels op of nemen wetgeving aan zonder dat van tevoren de volledige reikwijdte bekend is en de consequenties ervan te overzien zijn. Wie zich verdiept in het extern salderen van stikstof kijkt echter een diep zwart gat in.

Zowel Provincie Brabant als Zeeland stellen via hun beleidsregels extern salderen per 15 september open. Op dat moment wordt het mogelijk om stikstofruimte vanuit de landbouw te kopen om extra stikstofuitstoot via verkeer, woningbouw en industrie mogelijk te maken. En vice versa, maar daar lijkt geen sprake van te zijn.

Omdat er twee provincies zijn die extern salderen mogelijk gaan maken, heeft dat consequenties voor heel Nederland. Wanneer een bedrijf of project in Brabant stikstofruimte nodig heeft dat weer voor een deel valt op de Natura 2000-gebieden in andere provincies, kunnen ze stikstofruimte in die andere provincies kopen ongeacht of die andere provincies extern salderen al hebben opengesteld. Maatgevend is de locatie van het bedrijf of het project waar de stikstof voor nodig is. Wanneer Brabant veel stikstofruimte nodig heeft, zal dat dus tot aankopen leiden in andere provincies. De provincies hebben onderling afgesproken dat ze elkaar daarvan wel op de hoogte stellen zodat ze niet verrast worden, zoals eerder gebeurde door de Provincie Brabant inzake Logistiek Park Moerdijk.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN