LTO start met burgers actie voor kruidenrijk grasland

Melkveehouders op een laagdrempelige en goedkope manier kennis laten maken met kruidenrijk grasland. Dat is de bedoeling van een gezamenlijk project van LTO-vakgroep Melkveehouderij en Urgenda. 'We creëren zo een win-winsituatie', zegt bestuurslid Wilco Brouwer de Koning van LTO-vakgroep melkveehouderij.

Deel dit topic LTO start met burgers actie voor kruidenrijk grasland (nieuweoogst.nl)

Melkveehouders op een laagdrempelige en goedkope manier kennis laten maken met kruidenrijk grasland. Dat is de bedoeling van een gezamenlijk project van LTO-vakgroep Melkveehouderij en Urgenda. 'We creëren zo een win-winsituatie', zegt bestuurslid Wilco Brouwer de Koning van LTO-vakgroep melkveehouderij.

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

Grasbaal
Afgelopen zomer ook gezien bij enkele melkveehouders hier in de buurt. Ik vond het bloeiend een prachtig gezicht. Na de bloei mochten de koeien erin en toen werd het een zooitje.
+6
diekman
@Grasbaal de koeien krijgen overal de schuld van.
+3
Dirk van Zetten
@Grasbaal eerst hadden we alleen melkkoeien, toen werd er weidemelk bedacht, nu heb je foute stalmelk en goede weidemelk. Straks heb je fout raaigras en goed kruidenland.
+2
Rodeo clown
@Grasbaal die koeien het ook een prachtig gezicht en ze vraten het niet op .
+1
jammermaarhelaas
@Grasbaal

Misschien was het verstandiger geweest dit na de bloei te maaien, en even voor de bloei te weiden, middels stripgrazen?
Jaag je koeien in een raaigras wei wat gebloeid heeft heb je net zo'n bende.
+14
labella
Ze zijn bij LTO nu helemaal knettergek geworden, ze gaan samenwerken met Urgenda!!! Ik roep bij deze de laatste paar leden op om hier een stokje voor te steken voordat de ramp niet meer te overzien is!!!
sorry
@labella dankzij urgenda subsidie op houtgestookte centrales
+6
Jaap40
@labella de link met urgenda is diep triest. En moet voor de misschien laatste leden reden zijn voor opzeggen lidmaatschap.
Link met urgenda is natuurlijk het ultieme bewijs dat LTO de uitvoeringsorganisatie is van ministerie van LNV.
Kaiser
@Jaap40 absoluut gelijk opheffen dat zooitje
+2
Larpfarm
@labella Goed idee, we praten met niemand die niet hetzelfde vindt!! Dan komt het vast allemaal goed.

Uit het interview: "Laat het helder zijn: op veel punten zijn Urgenda en LTO Nederland het niet met elkaar eens. Maar we vinden dat je op punten waarin je het wel met elkaar eens bent, de samenwerking kunt zoeken om een win-winsituatie te creëren voor de boeren, de maatschappij en de biodiversiteit.'"
+7
Zwaagdijk
@Larpfarm een ieder hoe slecht ook, heeft wat goeds in zich. Maar sommige hoef ik niet op m’n pad....
Zwaagdijk
@Zwaagdijk zeg me wie u vrienden zijn en ik zal zeggen wie u bent... van sommige dingen blijf je ver vandaan
mlkvhoudr
@Zwaagdijk nog vrijgezel😋 want die zij. Ook levensgevaarlijk soms😉
+1
Zwaagdijk
Rodeo clown
@Larpfarm wat is de win win voor de boer ?
+6
@labella Dank je. Toch zijn er een heleboel boeren het niet met je eens. Tot nu toe al 100 ha besteld door 50 boeren. Wat betekend dat er vanmiddag al €15.000 "groen" geld richting boeren erven is gegaan om boeren zelf te laten proberen of kruidenrijk bij hun past. En het mooie van de actie, niemand hoeft mee te doen 😄
+3
labella
@brouwer-de-koning Geld aannemen van de duivel. Dat zegt dan veel over wat voor mensen nog lid zijn van LTO....
+1
robbies
@brouwer-de-koning dat is krap 150 euro per ha? Per kg DS wordt op dit moment 15cent betaald. Elke ton DS die je verliest kost al 150 euro. En dan reken ik nog niet met het kwaliteitsverlies dat zonder meer optreedt
sorry
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
vanmiddag al €15.000 "groen" geld richting boeren erven is gegaan ni

u bedoeld pure graaze...
buorman
Quote Reactie van @brouwer-de-koning:
al €15.000 "groen" geld richting boeren erven is gegaan
, kan daar het boerengeld mooi aansluiten en dan in 1 gang door naar de zaaizaadleverancier en evt de loonwerker.
Ben op zich best voor kruidenrijk/biodiversiteit, maar hou de eer dan aan jezelf en geef organisaties als deze geen ingang.
Voor het ledengeld van lto zou je btw ook nog wat zaad kunnen bestellen.......
tok achterhoek
@brouwer-de-koning Je hebt altijd van die sukkels die niet nadenken
+5
ted9
@labella Dit type mensen heeft zelf niks doet zelf niks en gaat anderen al dan niet dmv een rechtzaak dingen opleggen. Ver uit de buurt van dit soort facisten blijven.
George
Quote Reactie van @labella:
Ze zijn bij LTO nu helemaal knettergek geworden, ze gaan samenwerken met Urgenda!!!

Dat zijn toch al jaren huichelaars met van alles en iedereen. Je krijgt 150 euro korting op het zaaien van onkruid. 😂 😂 😂
Ik wil hier alles wel inzaaien met onkruid als ze 2500 euro per ha per jaar overmaken zonder verdere voorwaarden. Mijn kinderhandjes zijn iets groter. 😂 😂
+2
weurding
@George hoef je niks voor te doen. Voorjaar kopeg er over en onkruid komt vanzelf wel🤗
buorman
Ik zal het niet doen Co, maar ze vragen er wel om ☹
+2
mlkvhoudr
Ik vind het een goed iniatief tegelijkertijd zie ik het bij een biologische collega hier in de buurt en kan ik niet anders concluderen dat ik er nog niet aan toe ben
+1
labella
Onkruid komt hier vanzelf wel, dat ga ik niet zaaien.
+1
newholland6640
Zo eens kijken wie dit allemaal komt afkraken😂

(klik om te vergroten)

Beetje experimenteren.
mlkvhoudr
@newholland6640 beter spijt van wat je geprobeerd hebt dan andersom ik kwam er pas langs en zoals ik al zei klaver ben ik aan toe dit moet nog even rijpen 😋😉

Is dit het bokashi Perceel?
+1
newholland6640
@mlkvhoudr nee da's een ander perceel.

Perceel is van het voorjaar ingezaaid en compleet verdroogt. We hebben ook wel op andere percelen dit mengsel gezaaid waar het heel anders staat.

Door de droogte is het helaas dit geworden. Vooral chichorei met wat klaver en hier en daar klaver. Al het gras wat er normaal gesproken ook in zit is verdroogt.
grös
@newholland6640
Nou, en als je alleen engels raai had gezaait, dan stond er helemaal niks?
Hebben ze in ieder geval nog wat te vreten.
newholland6640
@grös precies... Dachten we ook. Voeren ze nog wel bij.
diekman
@newholland6640 wel gro ndgebonden veehouderij. 😀
labella
@newholland6640 Roundup is nog de enigste oplossing!
jammermaarhelaas
@newholland6640

Wat voor mengsel is dit?
newholland6640
@jammermaarhelaas een pure graze mengsel, welke weet ik zo niet.
+1
labella
@newholland6640 die rotzooi heeft helemaal niks met puur grazen te maken!
newholland6640
@labella tot op heden zijn we positief over kruidenmengsels, ennee, over dit perceel niet.
dijkstra uit w
@newholland6640 ik heb wel ervaring met gras rode klaver. maar dit was geen succes. teveel klaver en een open zode. veer ruw as in de kuli. en het was of te droog of te nat bij het inkuilen. de laag in de bult kon je er zo uit van die 7 ha. Te droog gaf veel kans op een broeilaag, en nat was veel te zuur.
Ik zie op droogte gevoelige grond veel meer kansen met diep wotelend gras.
Die kruiden mengsels kun je niet even spuiten na het zaaien. maar als je hier voor de eerste snede van een nieuw ingezaaid perceel niet schoonspuit is het jaren een bende. veel te veel ridderzuring, herderstasje paardebloemen en andere ongein .
+3
jammermaarhelaas
Klaver en kruiden in grasland lukken denk ik vooral als je er zelf plezier aan hebt. Hebben hier al ruim 6 jaar klaver mee gezaaid bij nieuw inzaaien grasland na akkerbouw gewas, en is elke keer nog gelukt. Zaaien was soms half september, soms ook half oktober.
Vorig najaar een kruidenwei ingezaaid, is ook gelukt, nu alleen het beheer van een kruidenwei nog leren, dus stripgrazen weiden in lang gewas (4000 kg ds) en de draad verzetten bij halflang gewas (2000 kg ds). Dit is even anders en een heel stuk bewerkelijker dan de dieren er in en laten lopen tot het kaal is.

En ja, na opkomst staat er hier ook onkruid bij in, maar dit is na 1 keer maaien wel zon beetje weg, en de zuring en distels op gepast moment met de rugspuit getrakteerd.

Ik lees en hoor diverse zaken over zaaien van een mengsel met klaver of kruiden, dat men een zaadbak vult en pas na 1 ha weer eens gaat roeren tegen ontmenging. Is wat mij betreft te laat. Doe hier 2 zakken graszaad in de bak met afgewogen portie klaver daar door gemengd (er over strooien en met de had er door scheppen) en dan steeds tijdig 1 zak graszaad en 1 afgewogen portie klaverzaad bijvullen, dus een keer of 3 per ha weer bijvullen en mengen. En natuurlijk de afdraaiproef doen met dit mengsel, niet afgaan op wat de machine geeft bij alleen graszaad, want dan ga je vrijwel zeker de boot in.

Het kruidenmengsel was wel kant en klaar, dus geen bijmengen van kruiden en klaver in graszaad voor een zodenvormende grasmat, maar polvormende grassen om de kruiden en klavers meer kans te geven en een diepere beworteling te krijgen van het gras. Moet zeggen dat deze wei beter tegen de droogte kon dan de andere weides (de zondenvormende grasmatten).

En de hamvraag: wat levert het op? Daarvoor moet ik nog meer ervaring op doen, kan hier uit eigen ervaring geen zinnigs over zeggen.
+1
bio boer
@dijkstra uit w dat is nu precies het probleem ze willen van het monocultuur af naar juist jaar grasland met andere soorten er in
newholland6640
@dijkstra uit w ik denk dat we het ook moeten leren om met klaver te werken. Alle nieuwe gewassen zijn niet vanaf dag 1 een succes.
dijkstra uit w
@newholland6640 ik vond 4 jaar ervaring met rode klaver wel genoeg. heb de klaver dood gespoten. en nog redelijk gras overgehouden. achteraf hadden we toen wel moeten doorzaaien met gras. want nu is er wel een aandeel slechte grassen in gekomen. ik zien kruidenrijk grasland ook niet als een probleem voor wie dat wil. maar ik vond het niet voor herhaling vatbaar. we hadden een jaar of 15 terug ook al eens witte klaver mee gezaaid. dat was op de droge zandgrond ook al onbeheersbaar. er stond na een paar jaar enkel nog klaver. Nu moet ik er wel bij zeggen. als je niet zou beregen dan staat er niets op die plekken. Daarom pleit ik liever voor een dieper wortelend gras, zoals rietzwenk. dan heb je niet de nadelen van een multicultuur in je land
+2
Noorderling
@dijkstra uit w
Ondieper maaien, groeit je gras sneller en kan het de concurrentie met de klaver aan. Ook tetra zaaien, diploid blijft wat bij de grond hangen, gras krijgt geen licht en grond droogt niet op.

Als je 7-8cm maait, blijft alles op de stoppel liggen en kun je het schoon opharken. Als je op 6cm mais is het bijna niet van de grond te krijgen omdat het best een zwaar gewas is. 2tm 4e snede schud ik het vaak niet eens, als eerste maaien, dan nog paar uur in de wiers lagen drogen en het is vlot 35%
sorry
.
+2
jan.1
Het is een mode verschijnsel,ik verwacht dat je er over een paar jaar nix mer van hoort,reden is dat de koeien het nix vinden en de voederwaarde is 0.
En als daardoor ook nog je melkproductie zakt zijn ook de rapen gaar.
Jonge boeren met een hoge hypotheek kunnen er beter niet aan beginnen..
newholland6640
@jan.1

Ervaring?
Mkl87
@newholland6640 ik heb er geen ervaring mee en dat zal ook zo blijven, maar €150/ha is alleen een vergoeding voor zaad en zaaien lijkt me, dus alleen onkostenvergoeding, meer niet. Iemand die het wil proberen kan dat zelf ook wel
newholland6640
@Mkl87 ja oke , ging me meer even om de negatieve insteek.
Rodeo clown
@newholland6640 kun je mij uitleggen wat er positief is aan het zaaien van een kruiden mengsel?
+1
buorman
@mlkvhoudr Sorry, maar verder als 4 voordelen kom je niet met dit rijtje
{reactie op 1e link]
+1
mlkvhoudr
@buorman ik telde er ook geen 7 voor de boer
+2
robbies
@mlkvhoudr en dan de praktijk:
1. Idealiter 25% kruidenrijk gras. Hoe beheers je die 25%?
2. Bij 25% kruidenrijk grasland neemt de industrie niet toe, maar ook niet af. Heb je bij 100% raaigras wat last van onkruiddruk, dan kun je dat prima oplossen. Hoe doe je dat bij kruidenrijk grasland? De zitting en paardebloemen accepteren?
3. Bij droogte heb je misschien meer opbrengst, maar terdege minder kwaliteit omdat de verhouding raaigras/kruiden geen 75/25 is.

Kruidenrijk grasland is prima voor degenen die dat willen, maar probeer het lekker zelf uit. Ik vraag me echt af waarom je als belangenbehartiger voor een vergoeding voor zaad en loonwerk een samenwerking met Urgenda aan gaat.
+2
mlkvhoudr
@robbies dat laatste is heel simpel je wilt als sector laten zien dat je niet overal steeds op tegen bent. We moeten af van het zij wij denken dat brengt niks.

Onkruid druk loop ik nu met klaver ook tegen aan bij ons komt het er grofweg op neer dat op het moment dat de klaver er behoorlijk begint te staan dat dan de onkruid druk ook zo hoog word dat er gespoten moet worden dit is bij doorzaaien zo tenminste, dus ik zou er niet van staan te kijken als dat bij kruidenrijk grasland ook zo is maar het zou ook andersom kunnen zijn omdat de kruiden maar een jaar of 3 meegaan zou je ook jaarlijks gras kunnen doorzaaien en dat het kruidenrijke verdwijnt
+1
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
de kruiden maar een jaar of 3 meegaan zou je ook jaarlijks gras kunnen doorzaaien en dat het kruidenrijke verdwijnt

Naar verluid verdwijnen kruiden vanzelf (worden in elk geval sterk verdrongen) als je N kunstmest gaat strooien alsof het een gangbare grasmat is.
robbies
@mlkvhoudr
Quote:
dat laatste is heel simpel je wilt als sector laten zien dat je niet overal steeds op tegen bent. We moeten af van het zij wij denken dat brengt niks

Wat brengt de samenwerking ons waar ik boodschappen mee kan betalen? Alle diensten die we leveren komen dan wel uit eigen zak dan wel uit herverdeling melkgeld. En al 10 jaar hoor je over licence to produce. Wat hebben al onze inspanningen daarvoor gebracht?
+3
Rijkuil
@robbies En dan blijft het oorverdovend stil.....
Zal lto soms een paar centjes krijgen om het onkruidzaad te verspreiden. Ja, dat is het. Gewoon smeergeld betaald door de partner
mlkvhoudr
@Rijkuil mag ik ook nog slapen zo af en toe 😉
Jaap40
@robbies dat brengt je een organisatie als urgenda bij de LTO. Hoe ram je zo snel mogelijk de portemonnee/ melktank van een melkveehouder leeg......
+1
mlkvhoudr
@robbies er bestaan geen 2 parralelle werkelijkheden naast elkaar waar je dat precies kan afmeten, de voorstanders hiervan zullen op milcobel wijzen die doet weinig hier aan en heeft een shit melkprijs, de tegenstanders hiervan zullen er op wijzen dat er produkten in de supermarkt liggen die ons op prijs wegconcurreren en die helemaal niet aan license to produce doen. Op dit moment stijgen de prijzen van onze produkten in de supermarkt, ik kon het wederom niet laten om daar enige positiviteit in te zien voor de toekomstige melkprijs in de na corona tijd.

Maar wij zijn zeker geen voortrekkers op dit front zo zijn wij pas op het allerlaatste op de vlogtrein gesprongen omdat wij juist vonden dat bel er een hogere vergoeding voor moest geven, heel lang gezegd dat je er wat aan moet verdienen ipv dat de kosten gedekt worden, op een gegeven moment moet je gewoon constateren dat collega s daar anders over denken en dan kun je je ogen niet voor de werkelijkheid blijven sluiten namelijk dat de trein gaat rijden zonder betere vergoeding, als het dan aansluit bij je bedrijfsvoering zoals bij ons dat moet je haast wel.

En wat gebeurd er vervolgens, nadat wij ons aangemeld hadden en bel genoeg vlog leveranciers had en geen nieuwe meer aan nam, toen ging de vlog vergoeding omhoog, om maar aan te geven hoe moeilijk het is om in te schatten waar je wel en niet in moet stappen en of het je wel of niet wat brengt, tot op heden brengt het ons wel wat maar ik ga niet ontkennen dat dat melkgeld bij collega leveranciers van bel wegkomt, want de mp van de gene die overal buiten vallen geen vlog geen weidegang is dramatisch
+2
labella
@mlkvhoudr en dat terwijl vlog, weidegang en weet ik nog meer wat voor shit voor toegevoegde waarde voor de melkprijs zou moeten zorgen. Al die bureaucratische voorwaarden hebben alleen maar hogere kosten en een lagere basismelkprijs veroorzaakt. Ik blijf bij mijn mening dat er maar 1 soort melk is en die is WIT!!!
+3
robbies
@mlkvhoudr heel verhaal, maar geen antwoord op mijn vraag wat dat hele acteren naar licence to produce opgeleverd heeft.

Er wordt ons al jaren voorgehouden dat we draagvlak in de samenleving moeten houden. Met dat argument zijn we aan de slag gegaan met weidegang, AB, dierwelzijn etc etc. Sommige nutteloos, anderen nuttig. Ik ga daar een heel eind in mee, maar ik ben nu wel op het punt dat we ons geen probleem moeten laten aanpraten door minderheden. Het gros van de Nederlanders vindt het prima zoals wij als sector produceren, maar LTO gaat met Urgenda maar weer eens een probleem opzoeken, net als RFC met NM. Dat terwijl zulke partijen helemaal geen interesse hebben om iets in de veehouderij te verbeteren. Ze zien ons liever helemaal verdwijnen, maar hebben daar juist zelf helemaal geen draagvlak voor in de samenleving.
+2
George
Quote Reactie van @robbies:
maar ik ben nu wel op het punt dat we ons geen probleem moeten laten aanpraten door minderheden. Het gros van de Nederlanders vindt het prima zoals wij als sector produceren, maar LTO gaat met Urgenda maar weer eens een probleem opzoeken, net als RFC met NM.

Je vergeet nog één ding , als ze willen meepraten over hoe er geproduceerd moet worden dan moeten ze ook eens iets er tegenover stellen zoals een veel hogere melkprijs. Telkens eisen en veranderingen afdwingen voor melkprijzen uit eind jaren 70 blijft niet lukken.
+1
mlkvhoudr
@robbies ik geef toch ook aan dat er geen antwoord op te geven is, volgens mij zeggen we grotendeels t zelfde, je kan een beetje mee bewegen met de wensen van de consument en de tijd van gratis MVO produceren ligt achter ons
+1
jan.1
Quote Reactie van @newholland6640:
Ervaring?

ja ,al 40 jaar,ik gebruik mijn dure land akkerbouw matig en weid geen melkvee,ga voor de optimale grasopbrengst en daar past voorlopig alleen raaigrassen.
Heel lang geleden...hadden we prachtige proef bedrijven en daar werd alles getest met heel veel subsidie,was altijd zeer leerzaam,nu laten boeren zich voor een appel en ei gebruiken als test bedrijf,daar zie ik dingen hartstikke fout gaan .
Ben niet tegen vernieuwing,maar het hele weiland kruiden verhaal past wel in straatje van onze minister, en dan weet je al genoeg.
+1
newholland6640
@jan.1

Nou als je akkerbouw waardige grond hebt zal het misschien wat anders zijn. Maar in je vorige reactie stelde je het allemaal erg crue.

Op onze droogte gevoelige zandgrond is alleen Engels raai een drama met droogte. Met klaver gaat al een stuk beter en met een bepaald percentage kruiden houd je de grond goed en kun je je opbrengst verhogen. Met de komst van kruidenmengsels, wat we als eerste op onze slechtste grond gezaaid hebben, hadden we daar ook de hoogste opbrengst. En dat is dan van het type klapzand wat elke 5 dagen regen nodig heeft in de zomer.
ted9
@newholland6640 Misschien een optie om uit de derogatie te gaan en mais er op te verbouwen.
newholland6640
@jan.1 overigens dat voederwaarde e.d. is, is gewoon klinkklare onzin.
grös
@jan.1
Hier in droge jaren heb je gewoon nauwelijks grasopbrengst, dan past weiden met een of ander kruiden mengsel net zo goed, ik voer er vers van andere raaigraspercelen bij, en dan kan klaver ook prima, ik ben helemaal niet negatief over rode klaver of kruidenmengsels, je gaat van cichorei enzo niet hard melken, maar ik zou ook nooit me hele bedrijf ermee inzaaien, als onkruiddruk hoog is zoals afgelopen zomer dan kun je beter zelf de kruiden kiezen, elk jaar weer doorzaaien met een optimaal raaigras werkt hier ook niet.
grös
@jan.1
Als je kuilplaten leeg bleven door droogte dan maakt het je op gegeven moment niet zoveel meer uit hoeveel vem is. Heb zelfs al natuurgras aan laten voeren wat anders in de mestbult ging, kan de pinken altijd wat brok bijvoeren.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @grös:
Heb zelfs al natuurgras aan laten voeren wat anders in de mestbult ging,

Als er maar smaak aan zit,dan kan het gauw voor oa jongvee Meng bij de koeien gewoon natuur hooi/kuil bij door smaak daar draait om 😃
grös
@MTSTAMMINGA
De eerste wagen heb ik direct wat van voor de pinken gedrukt en die begonnen meteen te vreten, het rook goed dus ik zeg breng de rest ook maar.
+3
harke
LTO is drukker met de burgers dan de boeren.
Had beter de tijd kunnen spenderen in het nieuwe mestbeleid van tiran schouten
tok achterhoek
@harke lto moet zo snel mogelijk kapot gemaakt worden, voor ze nog meer boeren kapot maken
+4
HansBa
Nou, dat komt mooi uit, net 4,5 Ha van de provincie gekocht waar kruidenrijk gras van pure graze in moet. Mooie korting op het zaaizaad.
+1
buorman
Quote Reactie van @HansBa:
van de provincie gekocht waar kruidenrijk gras van pure graze in moet.

Eerst korting op de grondprijs ivm ''niet vrij te gebruiken'' en nu nog korting op het inzaaien, dat noemen ze een winwin situatie 😀
+4
Met kruiden rijk grasland(wat onkruid is) zal je geen beste melkproductie halen ,dat is onmogelijk,opbrengst grasland is een drama!!Heb jij een productie van meer als 9000 kg melk per koe en je gaat over op onkruid land ,VEEL SUCCES ERMEE!!,droom lekker verder.
HansBa
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl je moet ook niet alles doen maar 1 blok. Niet bemesten en maaien als t heel mooi weer is. Mooi voer voor de droge koeien , droogstandmineralen hoef je dan niet meer bij te voeren toch?
@HansBa daar is dat land veels te duur voor,over hoeveel % van je totaal grasland wil je onkruidland.
grös
@HansBa
Ik heb het droge koeien hoekje en eerste deel weidekavel wat 's zomers verdroogd mee doorgezaait .
anonymous_238
Voor als het nog niet duidelijk was, weer een gekochte NGO erbij
Kaiser
Zijn ze gek geworden melkgeld dat moeten we beuren kruiden zaaien van vrijwillig wordt verplicht zelfde als dat idiote zodeverpester ook streek van LTO moet je eens kijken wat brandstof en nestjes eieren weidevogels naar de kloten zijn gesneden idioten man Lto
grös
@Kaiser
De zodeverpester is een ramp, maar wat meer kruiden in de wei, in de jaren '50 stond het land er ook nog vol mee, en in veel situaties past er prima een paar hectare van, ga je echt niet failliet aan, bepaalde melkstromen is het ook verplicht, maar ja we zijn allemaal groot gebracht met het idee dat alles wat niet raaigras is gelijk dood moet, en je minimaal 9000 liter moet melken. Mijn overgrootvader wilde ook absoluut niks weten van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, immers als zijn voorouders hadden die troep nooit gebruikt en hadden altijd best geboert, net als de holsteins dat duurde ook tot begin jaren '80, en nu willen we er niet meer van af.
marcsterreborn
Jammer dat ze geen biologisch mengsel hebben
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!