Gelderland: wel stikstofruimte verleasen, niet extern salderen

Provincie Gelderland wil het tijdelijk verleasen van stikstofruimte mogelijk maken. Daarbij kan een ondernemer een deel van zijn ongebruikte stikstofruimte voor een bepaalde periode beschikbaar stellen aan een ander. Extern salderen wil de provincie nog niet toestaan.

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen hierover op 15 september een besluit. Op die manier kunnen projecten die tijdelijk stikstof uitstoten makkelijker een vergunning krijgen. Dat kan een oplossing zijn voor bijvoorbeeld de aanleg van wegen, natuur, windmolens of voor evenementen. Daarvoor is een vergunning nodig als er stikstofuitstoot is op nabijgelegen stikstofgevoelige natuur.

Niet alleen voor projecten die stikstofruimte zoeken kan leasen aantrekkelijk zijn, schetst de provincie. 'Door verleasen is het voor een veehouder aantrekkelijk om tegen een vergoeding tijdelijk bijvoorbeeld minder dieren te houden. En om de ruimte die dan ontstaat door iemand anders te laten gebruiken.'

Extern salderen niet toegestaan
Gelderland wil extern salderen met veehouderijen, waarbij stikstofruimte permanent wordt overgenomen, voorlopig niet toestaan. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) kondigde 8 september aan dat Noord-Brabant en Zeeland extern salderen per medio september gaan toestaan.

Gelderland is terughoudender. De provincie is bang dat extern salderen leidt tot ongecontroleerd opkopen van agrarische bedrijven en het weglekken van stikstofruimte. Daarnaast kan dit leiden tot ongewenste leegstand en verloedering van het buitengebied. Openstellen van extern salderen met veehouderijen kan volgens Gelderland pas als goede aanvullende maatregelen zijn genomen om deze ongewenste effecten te voorkomen.

De provincie werkt aan een Gelderse stikstofaanpak, samen met sectorpartijen uit de bouw, mobiliteit, landbouw, natuur, industrie, gemeenten en waterschappen. Deze stikstofaanpak is een gebiedsgerichte benadering. De maatregelen moeten leiden tot natuurherstel, structurele verlaging van de stikstofneerslag en de mogelijkheid om nieuwe activiteiten op het gebied van wonen en werken in de provincie vlot trekken.

Deel dit topic

Reacties

verbi
Willen de meeste niet horen maar ik ben blij dat brabant extern salderen wel toestaat en dat de koppeling tussen P rechten en stikstof los gelaten is. Ben benieuwd wat de prijzen van NH3 gaan doen als het 15 september ingaat. De industrie heeft namelijk meer te besteden als de veehouderij.Voor de duidelijkheid ik melk nog gewoon koeien maar volg het nauwgezet.
+5
Boertje25
@verbi waarom zijn er mensen sowieso op tegen? voor de blijvers toch ook gunstig als er een zoot koeien verdwijnen
+3
robbies
@verbi jij zit op weg naar de uitgang, maar vertel me eens hoe bedrijven zich nog kunnen ontwikkelen wanneer hun vergunning is uitgeperst? En wat de status is van PAS-melders?
+1
jg
@robbies De Pas-melders zijn aangewezen op de overheid , daar kan de 'sector ' niets in betekenen. Over bedrijfsontwikkeling wordt te panisch gedaan . Meer melk is niet hetzelfde als bedrijfsontwikkeling.
+2
robbies
@jg voor PAS-melders moet stikstofruimte gezocht worden. Ik kan je melden dat die ruimte nooit gevonden zal worden bij ongecontroleerd salderen en 30% Afroming voor natuur
Twentsch Land
Er zal wel wat bedacht worden voor de pasmelders.........de meeste pasmelders zullen nog recht hebben op een hoeveelheid die op Nb en/of AmvB van voor 2004 staat .... deze hoeveelheid zal neem ik aan in de boeken staan dus dat daar geen N voor hoeft worden gezocht.

@robbies]
+2
robbies
@Twentsch Land er zal wel wat bedacht worden, neem je aan? Ik neem om dit moment van niemand iets aan. Eerst oplossen, dan verder kijken.
+2
jg
@robbies Is melk produceren met een kostprijs van 37 cent en deze verkopen voor 34 cent bedrijfsontwikkeling?
+1
Noorderling
Quote Reactie van @jg:
37 cent en deze verkopen voor 34 cent

Dat is een aanname.
jg
@Noorderling Nee , huidige verkoopwaarde en kostprijs uit lange termijn acc rapportage.
pieta
@jg Laat die accountant maar stoppen. Is niet de realiteit. Stopte iedereen.
+1
jg
@pieta De aflossing stond even stil .....
+1
pieta
@jg Ik heb het vermoeden dat de accountant praat over een x-aantal bedrijven. De melkprijs is gemiddeld namelijk ongeveer die prijs. De gemiddelde kostprijs kent een flinke variatie. Er zijn er die er ver onder zitten maar ver er boven kan simpelweg niet. Dan ben je zo klaar.
En ja, ik zit bij een studieclub. En daar zie ik cijfers van collega's. En de verschillen zijn groot.
+1
dieks2
@pieta Weet je dan binnen die studieclub van elkaar de financieringskosten? Zoniet, dan weet je ook niet wat de exacte kostprijs per bedrijf is. Ken wel meer van die studieclubs waar ze alleen met elkaar keuvelen over de uitkomsten van de opbrengsten minus de variabele kosten, maar dan weet je natuurlijk in feite nog niks.
pieta
@dieks2 Als je enkel de financiering en de prive-uitgaven niet kent dan heb je in ieder geval precies het verschil in verdiencapaciteit in beeld. En daaraan durf ik de conclusie van kostprijsverschil wel aan te hangen.
Bekkink
@dieks2 als er tussen de beste en slechtste resultaten al gem 6 cent zit, mag je hopen dat degene die minder draait een lage hypotheek heeft. Anders heeft ie een probleem
jg
@pieta veeteelt.nl/economie/nieuws/…

Vanaf 2018 weer fors oplopende kostprijzen.
pieta
@jg Dat is in Wageningen uitgerekend. Dat zegt me niet zo veel.
jg
@pieta Alternative facts ?
pieta
@jg Als echt zoveel boeren zo'n hoge betaalde kostprijs hadden dan stopten er toch veel meer.
jg
@pieta Jaarlijks ca 25000 euro tekort komen is enkele jaren op te vangen . Jij hebt toch ook nog wat ruimte op de RC ?
pieta
@jg Wat jij allemaal gelooft moet je zelf weten. Ik geloof daar niet erg in. Wellicht de bedrijven die getroffen zijn door erge droogteschade en/of muizenschade. Maar de meeste voldoen gewoon elk jaar alle verplichtingen.
robbies
@jg de laatste liters kosten in sommige gevallen geen 37 cent hè.
+5
pieta
@robbies Je kunt veel beter de 1e liters goedkoop kunnen melken en de laatste duur. Dan laat je de laatste gewoon weg.
robbies
@pieta hangt helemaal af van je bedrijfsomstandigheden. Daarom zeg ik ook sommige gevallen.
bio boer
@pieta liter kostprijs is geen goede graat meter de 7.000kg per koe melk heeft hogere marge nodig per kg melk dan die met 11.000 kg melk om zelfde koe saldo tedraaien
pieta
@bio boer Klopt. Wie heeft de meeste pijn bij daling melkprijs?
bio boer
@pieta die 11.000 kg melk melker hoe meer melk hoe groter de bedragen bij schommelingen in melk prijs de mage is kleiner tussen verdienen of verliezen
Noorderling
@jg er is geen gemiddelde boer, niemand beurt de gemiddelde prijs en je hebt nooit een gemiddeld jaar.

Als de Melkprijs 40cent is daalt die nooit meer, als die 30 is zitten we in zak en as. Gewoon een beetje door doen en af en toe stuur je wat bij. Je moet je nooit laten leiden door de waan van de dag.
jg
@Noorderling Overal ter wereld kent men de kunst om in korte tijd de productie snel op te voeren . Hitte , droogte krapte aan vee worden met het huidige management simpel gehandeld. Altijd meer productie dan vraag .....
robbies
@jg voor de ene wel, voor de ander niet.maar een complete sector stilzetten is nooit goed, maar gaat nu wel gebeuren.
+1
verbi
@robbies Kan niet over de PAS oordelen heb zelf een NB vergunning. En zeker snap ik de zorgen ben er zelf overgens ook nog niet uit hoe het hier moet. Ik denk dat de intensieve klappen gaan krijgen en moet je dat willen.En kun je grondgebonden worden en is het financierbaar en wat is je leeftijd .Allemaal zaken waar een ieder van ons mee worstelt ook ik vergis je niet.Maar als dan Diane Saarman in een andere topic vertelt dat het allemaal geweldig is Namens treitergroepje GRONDIG en dat de rest haar geen klote inttereseert dan geeft dat toch wel aan hoe de collegas met elkaar omgaan. Maar ik snap en deel zeker je zorgen.
+5
robbies
@verbi als je mijn bijdrages hier hebt gevolgd, dan weet je dat ik niet per definitie tegen extern salderen ben. Als de industrie de pensioenen van de stoppers gaat betalen, dan kan de prijs van rechten en mestafzet naar beneden. Iedereen gelukkig.

Nu wordt de landbouw gewoon in de uitverkoop gegooid. Geen afspraken over weglekstikstof, geen ruimte reserveren voor de landbouw, geen gebiedsgerichte aanpak en geen duidelijkheidvoor de PAS-sers. Ze gooien het los en God zegene de greep. Dat vind ik echt hondsberoerd
cornelissen
Quote Reactie van @verbi:
hoe de collegas met elkaar omgaan.

Dat grondgebonden uitbreiders met onomkeerbare investeringen op de peildatum grond hebben moeten verkopen om rechten te kopen heeft bij mij heel veel kwaad bloed gezet. Dus het feit dat het intensieve deel zijn belangen veilig probeert te stellen ten koste van anderen, die geheel ten goede trouw zijn stal uitbreidt en eerst grond koopt om voldoende voer en mestafzet te hebben.
Dat was toch ook de visie van lto en nzo in 2013 ? Maar dat bleken achteraf leugenaars.
ted9
@cornelissen Om voldoende voer en mestafzet te hebben waren er plenty andere optie s dan grond kopen van 70000 euro. Niet zo in de slachtoffer rol zitten. Gewoon je eigen kop volgen en zorgen dat je bij de brutale helft hoort.
bio boer
@ted9 ja die met zulke ideeën krijgen we onmogelijke wetgeving door
+1
BertK
@cornelissen Wat is er mis met mais of graszaadhooi aankopen van een akkerbouwer en diezelfde akkerbouwer of zijn buurman mest leveren? Is iemand dan 'intensief'? In die zelfde lijn past het voeren van bierbostel of pulp.
huske
@verbi heeft de industrie daadwerkelijk meer te besteden? Begin corona tijd schreeuwden de ene nog harder dan de ander dat ze vanuit de overheid hulp moesten hebben want anders vielen ze om. Schiphol draaide jaar op jaar miljoenen winsten en het zit even tegen en hangen meteen aan de bedelstaf en krijgt men een paar miljard
BoerBart
@huske
Bij een fabriekje uitbreiden is soms maar stikstof ruimte van 1 of 2 koeien nodig.
Voor groen licht zullen ze echt wel flink in de buidel tasten.
BoerBart
@BoerBart
Nog urgenter: Voor een fabriekje te legaliseren is soms maar een enkel koetje nodig. Het is buigen of barsten.
Noorderling
@BoerBart maar wel bij elk natura 2000 gebied een of meerdere koetjes. Dat los je met ammoniak kopen niet op wat lokaal neer slaat. Daarbij koop je ook weer veel ruimte wat je niet kunt benutten, de weglekstikstof. Niet voor niets moest moerdijk ook een bedrijf in Drenthe hebben. Maar daar faciliteert de provincie, waar wij het uit mogen zoeken.
BoerBart
@Noorderling
Voor iedere fabriek gelden weer andere uitstoot regels.
Vollenbroek heeft al diverse gemeentes gevraagd om te handhaven.
Handhaven vanwege het ontbreken van een Nb-wet vergunning.
Veel bouwprojecten (fabriekshallen) vragen alleen wat lokaal stikstof.
+1
mlkvhoudr
Als Gelderland niet extern gaat salderen kan Brabant dan stikstof uit Gelderland gebruiken voor hun doeleinden?
mlkvhoudr
@mlkvhoudr niemand die t antwoord hier op weet?
+1
pieta
boer.
Kun je zomers als de koeien 24 uur per dag buiten zijn mooi je stikstof verhuren. Vergunning ligt toch op het gebouw, dat dan leegstaat.
ted9
@boer. Dan kom de vergunning om te mogen beweiden en bemesten weer om de hoek kijken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
47
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN