Sectorpartijen teleurgesteld over contouren nieuw mestbeleid

LTO Nederland had graag gezien dat het vakmanschap van individuele ondernemers meer ruimte zou krijgen binnen het nieuwe mestbeleid en vindt de aanpak te algemeen. NMV beoordeelt het beleid als warrig en mist de samenhang.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Praten heeft dus duidelijk niet geholpen
+8
labella
@hans1980 Ik weet uit ervaring dat praten tegen een vrouw sowieso geen zin heeft...
+2
pa
@labella All wat langer een relatie?
+1
Jannus
+9
j h p
Met dit voorgestelde beleid zijn er straks dus boeren die de mest moeten afvoeren, laten ver/bewerken en weer aan moeten voeren.
Wat een geweldige milieu winst geeft dat, ik ben gelukkig te dom om dat te snappen.
Ze willen er op aan sturen dat alle mest wordt uitgereden met GPS, monstername en weeginrichting, dat was al een keer de bedoeling geloof ik.
Poep flauw word ik er van.
bio boer
@j h p zo ik het begrepen heb moet elke melkveehouder grondgebonden worden met buurt contracten of eiegen grond en moeten alle intensieve veehouderij de mest laten bewerken of ook grondgebonden zijn met buurt contracten
j h p
@bio boer Kippen, varkens en kalvermest (intensief) moet dan meen ik allemaal verwerkt worden ook al kun je het zelf plaatsen.
Albert Altena
@bio boer In plaats van mest afvoer bonnen, grond op naam.
Dus qua milieu geen enkel voordeel.
Alleen maar meer werk naar de boer toe i.p.v.. de vervoerder.
Noorderling
Quote Reactie van @Albert Altena:
i.p.v.. de vervoerder.

Daar zit het probleem ook.
Als jij slecht gemixte mest of water rechtstreeks levert aan de akkerbouwer wordt je hierop aangesproken, wil je in de toekomst je mest kwijt, zal je ook kwaliteit moeten leveren.

Nu wordt het al gauw overboord gekieperd bij een intermediair, gaat het 100km op de as naar een anonieme afnemer, of eerst nog in een opslag. Dikke fractie wordt rondjes mee om de kerk gereden waarin de hele mestproductie op papier al is afgevoerd, alleen de dunne fractie ook nog weggewerkt moet worden. De tussenhandel, elke schakel en daarmee een grotere kans op fraude wordt geminimaliseerd, de afnemer corrigeert de leverancier als het zaakje stinkt en zal het contract ter discussie komen te staan.

In de gemengde gebieden gaat men zich er vast goed mee redden, tot ca 20km van een akkerbouwer en er zijn afspraken te maken, logistiek is het rond te zetten. Daarna zal je toch naar iets flexibelers moeten en dat zal vaste mest zijn of je afnemer moet een mestopslag hebben.
Voor een deel zal het ook een lastenverlichting zijn. Alle mest blijft binnen 3km van mn bedrijf, weet nu al bijna op welke percelen het volgend jaar komt, maar schuurt wel tegen wegen/bemonsteren aan, mestverwerkingsplicht, grondgebondenheid.

Hoe het wel opgelost moet worden in intensieve gebieden weet ik niet. Een handjevol verpest het voor heel veel anderen. En dat handjevol krijgt men geen grip op, omdat het een heterdaadje moet zijn waarna alles nog in twijfel getrokken kan worden.

Misschien is de opkoop van bedrijven door de overheid om stikstofdepositie te verminderen nog wel een kans om in een andere regio door te boeren en daarmee een stap te kunnen zetten, maar ook gigantisch veel ellende te kunnen voorkomen.
hans1980
+5
de jonge
Onderhand overheerst het gevoel dat je ze daar allemaal aan de schijterij wenst. bah wat een kabinet
Jcbn
Bericht aangevuld met reactie van Netwerk Grondig:

Netwerk Grondig ziet inspanningen beloond: ‘Goed gelobbyd’

Netwerk Grondig is erg blij met de richting die het ministerie op wil met het nieuwe mestbeleid. „Het is fijn dat wij input konden geven. We zien onze inspanningen beloond in de keuze om de melkveehouderij volledig grondgebonden te maken. Daarmee komt ons doel steeds dichterbij”, laat Diana Saaman van Grondig weten.

Grondig kan niets ander concluderen dan dat ze goed hebben gelobbyd. Volgens Saaman zouden ook andere partijen dit voorstel moeten omarmen. „De LTO heeft zelf in 2013 een grondgebondenheidsvisie gepresenteerd. Dan moet je dat spoor ook blijven volgen.”

Netwerk Grondig blijft de ontwikkelingen kritisch volgen. „Er zal een definitie grondgebondenheid komen. We hopen niet dat die dusdanig opgerekt wordt dat er alsnog ruimte komt voor intensieve melkveehouderij. Buurtcontracten tot 20 kilometer is prima, maar de mest en het voer hoeft ook niet verder weg. Dan is grondgebondenheid als definitie niet meer uit te leggen”, aldus Saaman
+1
verbi
@Jcbn Dus Diana Saarman zegt eigenlijk dat de boeren in brabant naar de kloten moeten gaan. Moet ze toch eens uitleggen hoe dat hier in brabant opgelost moet worden.Grondig is een akelig vies clubje dat alleen aan eigen gewin denkt. Komt ze wel ooit verder dan haar eigen erf?
+2
pieta
@verbi En vraagprijzen voor grond waar je elders toch anderhalve keer zoveel voor terug kunt kopen. Moet je wel passen overigens, dat verkassen. Er is meer als boeren alleen.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @Jcbn:
Buurtcontracten tot 20 kilometer is prima, maar de mest en het voer hoeft ook niet verder weg. Dan is grondgebondenheid als definitie niet meer uit te leggen”, aldus Saaman

dat is in wezen ook onzin, mest op grond is grondgebonden, wat voor gewas het ook is.
Nu willen ze alle mest van intensieveren wegrijden, bewerken en weer deels terug brengen, das toch zot
+1
Twentsch Land
Hoeveel fossiele brandstoffen zijn nodig voor dit proces !

Wat men aan de ene kant denkt te halen vraagt/kost/vervuild aan de andere kant misschien wel meer.
@cs-agrar

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0