Schouten: melkveehouderij volledig grondgebonden

Als het minister Carola Schouten van LNV ligt wordt het huidige mestbeleid eenvoudiger. Dat wil zeggen een grondgebonden melkveehouderij waarbij alle geproduceerde mest op het eigen bedrijf of op de grond van een collega wordt aangewend.

Deel dit topic

Reacties

van Ittersum
Duidelijke weg naar grondgebondenheid of naar totale mestverwerking. In het verlengde van de kringlooplandbouw (hoe deze ook maar onderbouwd mag zijn). Twas te verwachten, nu zorgen dat er ook daadwerkelijk als tegenprestatie bijna alle andere regeltjes verdwijnen
+1
Dirk van Zetten
@van Ittersum Lekker naïef om te denken dat er minder regels komen. Het zijn extra regels en ze zetten weer een groep boeren buitenspel. Ik bedoel krijgen een rode kaart en mogen niet meer meedoen. Het is echt een ramp voor je kostprijs en de optimalisatie van je bedrijfsvoering.
+1
van Ittersum
@Dirk van Zetten je weet ook inmiddels wel hoe de politiek werkt. We schieten, kijken of er iets geraakt is en kijken dan verder. Aan ons hetzelfde, ga je er in mee onder voorbehoud van of blijf je in de hoek staan waar de klappen vallen. Mijn eerste reactie vanuit de sector zou zijn: en wat stel je daar dan daar tegenover? In dit geval alle overige domme regels weg( klw en bv weiden bij intensief).. en als wij moeten reorganiseren dat de regelgeving ook maar. Hoe ga je erin en hoe wil je er(samen) uitkomen, geslacht of sterker? Dus niet naïef denkend
mlkvhoudr
@van Ittersum de minister gaat niks voor de boeren doen denk ik dat denk ik alleen al vanwege de planning dat die beleid naar buiten komt
Effectief vlak voor de verkiezingen dus ze hoeft zelf haar eigen beleid niet uit te gaan voeren
producent
@van Ittersum
Waar vallen de melkveebedrijven die nu VVO's moeten aanschaffen straks onder. Moeten die alles laten verwerken of kunnen die overeenkomsten met akkerbouwers afsluiten.
+3
cs-agrar
Is dit eenvoudiger?
van Ittersum
@cs-agrar daarom hard en duidelijk inzetten op minder regels, weg met de kringloopwijzer, nu in principe overbodig als GVE/hac of kg melk/hac de norm wordt. Dan zit daar alles in. Anders gaan alle andere regels elkaar hopeloos bijten met weer de 1000 en 1 uitzonderingen
+1
Twentsch Land
De regels gaan nog niet zoveel minder worden voor die grondgebonden is of gaat worden, de kringloopwijzer ook al is die niet voor 100 procent betrouwbaar geeft wel heel veel gratis info voor overheid en zuivel......na verloop van jaren zal een gemiddelde van kringloopgegevens redelijk overeenkomen met de realiteit......daar gaat gebruik van worden gemaakt en beleid van toegepast.......wat had de overheid veel gekost hadden ze zelf die onderzoeken moeten doen.......en nu is het gratis, deze mooie tool gaat niet zomaar van tafel.

@van Ittersum
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Twentsch Land:
.na verloop van jaren zal een gemiddelde van kringloopgegevens redelijk overeenkomen met de realiteit.....

Dat was bij de MINAS ook zo; je had saldi en je had tekorten en gaten. Gemiddeld klopte het wel aardig volgens het ministerie 😁 (zie blz. 12 en 13 van publicatienummer 2003/198 van het EXPERTISECENTRUM van LNV).
hans1980
Wanneer je niet grondgebonden bent kun je dus beter alle grond verkopen en dan hard groeien?

Grondgebonden is in deze tijd toch wel 20-25000 kg melk per ha?
jg
@hans1980 ca 17000 en wat N-ruimte voor jongvee , dit alles binnen 250 kg N mestproductieruimte per hectare .
hans1980
@jg op klei zand 230
Degewoneboer
Hoe kunnen de koeien op intensieve bedrijven dan nog in de wei?
+1
Noorderling
@Degewoneboer
Juist, daar zit de kneep.
Voorwaarde van eigen (drijf)mest op het land wordt vast beweiden. Doe je dit niet, dan is het 100% verwerken. Allerlei middelen en doelen worden door elkaar gehaald, kruisverbanden getrokken en uiteindelijk zit iedereen in de mangel. Meer weiden, minder bemesten is lagere (ingerekende) ammoniakuitstoot, geen mest meer in de opslagen maar zsm verwerken. Overal wordt onder de noemer nieuw mestbeleid wat vanaf gesnoept.
bio boer
@Noorderling zo ik het lees is het de bedoeling dat elke melkveehouder verplicht grondgebonden moet worden en dan alleen de intensieve veehouderij nog 100% mest weg mag doen wel laten bewerken tot kunsmest vervangers of voor export
labella
@bio boer zo las ik het ook
+1
pietjepuk
@bio boer Dus alle akkerbouw zonder mest?
jent
@pietjepuk akkerbouw alleen bewerkte varkens/pluimveemest of onbewerkte rundveemest
Of akkerbouw volledig op kunstmest dat zal ook niet de bedoeling zijn.

Zie ik hier een kans? Akkerbouwers zijn voor onbewerkte mest straks aangewezen op intensieve melkveehouders 😄
jent
@jent akkerbouw/intensieve melkveehouders wel even een contractje nodig.
jg
@jent Die zijn er dan toch niet meer?
jent
@jg je mag toch nog wel intensief zijn maar dan moet je voor alle mest die je over hebt hiervoor een contract voor plaatsing hebben afgesloten met afnemer? En ja, er zal vast wel weer een minimum-op-eigen-grond-percentage komen (eiwit van eigen grond?) Of zoals @Noorderling al aangeeft een weidegangregel bij komen
hans1980
@jent wat moet je met al dat gras neem aan dat die 80% grasland eis dan doorgaat , nu wordt er nog veel mais via mest/mais constructies geregeld straks dus met langjarige contracten (zal mais verkoper blij mee zijn) de boer op gevolg veel meer gras in het rantsoen.

Zal hopelijk niet doorgaan dit is terug naar de middeleeuwen
buorman
Quote Reactie van @hans1980:
neem aan dat die 80% grasland eis dan doorgaat ,

nu wordt er nog veel mais via mest/mais constructies geregeld straks dus met langjarige contracten

Jij neemt aan en gaat uit van 😃
Maar waarom 80% eis, of ga je er van uit dat er dan nog derogatie is..........
''dus met langjarige'' Hoezo langjarige?

'' Grondgebonden bedrijven kenmerken zich door het produceren van ruwvoer op eigen grond of in de omgeving waarmee zij hun dieren voeden. De daarmee geproduceerde mest wordt idealiter weer geplaatst op de gronden waar dit voer is geproduceerd om daarmee de voer-mestkringloop te sluiten.
Met dit als basis kan grondgebondenheid als einddoel verder worden ingevuld''
+1
dorpsrandhoeve
@jent Wij zitten als akkerbouwer in een intensief gebied. Met veel intensieve melkveehouderij en varkenshouderij en pluimvee en ook heel veel champignonkwekerijen. Wij mengen zelf rundveemest en dunne fractie van varkens om een goede meststof te krijgen die zowel een snelle als een langere werking heeft. Dit komt allemaal binnen een paar kilometer.

Jullie gaan er zomaar vanuit dat een akkerbouwer zich gaat binden aan allerlei contracten. Bij teveel gezeik komt de champost ook weer als interessant in het lijstje voor. Ga dus niet staan te beweren dat de akkerbouwer weinig keus heeft.
Noorderling
@bio boer zo had ik het nog niet gelezen, vond het verschil al extreem. Maar het zou me niets verbazen nu je het zo zegt.
cornelissen
@Noorderling Zou het niet wat zwaarder zijn aangezet om lto een "succesje" te gunnen en dat dus ook onbewerkte mest naar akkerbouwers mag .
hans1980
@cornelissen over 10 jaar zal blijken dat dit niet haalbaar is ook 3 ministers verder
Noorderling
@hans1980
Alleen ligt zo'n rapport wel op de plank, elke keer dat die afgestoft wordt pikken ze er iets uit waardoor de hele samenhang ver te zoeken is.
+1
huske
Dus omdat er gebieden in het zuiden problemen hebben met de nitraat in het grondwater moet ik hier 200 km noordelijker extra grond verwerven? En omdat er hier in het waterrijke Friesland de meeste boten hun wc nog losen op het oppervlakte water en er nog genoeg riooloverstorten zijn in de omgeving moet ik extra grond verwerven?

Laat eerst maar eens zien dat de hogere waardes door uitrijden van mest Word veroorzaakt anders zal daar ook weer een juridische strijd om komen
pieta
Quote Reactie van @huske:
Dus omdat er gebieden in het zuiden problemen hebben met de nitraat in het grondwater moet ik hier 200 km noordelijker extra grond verwerven?

Moet je je ook even de oorzaak hiervan afvragen. Stel eerst jezelf de vraag zit het onder grasland, zit het onder bouwland vd derogatiebedrijven of waar zit het dan.
+2
huske
@pieta gaat er mij om dat ze heel Nederland over één kam scheert. En daarbij komt het idd van mest toediening en de hoeveelheid mest nu en in het verleden. Vind persoonlijk dat ze een grote flater slaat hierin.
pieta
@huske Het begint met grondsoort. Op (lichte) zandgrond spoelt het makkelijker uit. Dan zit er ook nogal wat andere teelt als gras/mais. Bouwland wat niet meedraait in vruchtwisseling etc.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @pieta:
Op (lichte) zandgrond spoelt het makkelijker uit

Je moet je niet alles laten aanpraten.
+1
pieta
@kanniewaarzijn Ik laat me niet alles aanpraten. Ik heb jaren in de buurt van lichte zandgrond gewoond/geboerd. Dat daar niks uit kan spoelen is hetzelfde als op kleigrond met akkers en greppels beweren dat er niets kan afspoelen. 😁
kanniewaarzijn
@pieta Nooit gehoord van omzettingen?
Koeien boertje
@huske daar overheen komt de regionale aanpak.
Dus in het zuiden waar de waterkwaliteit minder is kunnen ze de broekriem aanhalen
+3
harke
Heeft ze nou nog niet genoeg boeren weggejaagd?
hans1980
CU = Christelijk GroenLinks
Bekkink
Dan word het rustig hier in de achterhoek, dit zal ook wel in de geheime agenda staan. Dat de achterhoek een park moet worden, voor de rijke stedelingen
Twentsch Land
25 jaar geleden werd Twente al de tuin van Nederland genoemd !
Denk dat het ook wel geld voor een flink deel Achterhoek
@Bekkink
+2
pieta
Quote Reactie van @Twentsch Land:
25 jaar geleden werd Twente al de tuin van Nederland

Ben laatst in Ootmarsum geweest. Daar is het in ieder geval een prachtige omgeving.
Twentsch Land
Zeker weten 👍🏻

@pieta
grupstalboer
@Bekkink Goed wakker ,helaas ben ik bang dat het zo is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0