Update: extern salderen met veehouderijen

Over het zorgvuldig (gefaseerd) openstellen van extern salderen met veehouderijen zijn alle provincies al geruime tijd in overleg met betrokken sectoren. Op basis van de voortgang van dit overleg, waarbij in iedere provincie een brede afweging wordt gemaakt met alle sectoren, zal in provincies op verschillende momenten worden besloten extern salderen met veehouderijen open te stellen.

Meerdere provincies en het Rijk zullen de komende weken extern salderen met veehouderijen mogelijk maken. Hiermee ontstaat een extra mogelijkheid voor initiatiefnemers in alle sectoren om projecten met stikstofuitstoot te realiseren, namelijk door stikstofruimte over te nemen van veehouderijen die geheel of gedeeltelijk stoppen. Bij elke transactie komt 30% van de overgenomen stikstofruimte ten goede aan de natuur, waarmee per saldo de depositie van stikstof daalt.

Met het Rijk hebben de provincies diverse waarborgen afgesproken om tot zorgvuldige openstelling over te gaan. De provincies Noord-Brabant en Zeeland maken medio september extern salderen mogelijk. In de provincie Limburg kon dat al langer. Andere provincies nemen hierover de komende tijd besluiten. Provincies nemen ook besluiten over verleasen. Dit is een vorm van extern salderen voor projecten die slechts tijdelijk stikstofemissie en -depositie veroorzaken.De provincies zullen zelf over de details van hun besluitvorming communiceren.

Bron: nieuws.ipo.nl/update-extern-salderen-met-veehouder…

Deel dit topic

Reacties

+1
hans1980
Nieuw verdienmodel
Dirk van Zetten
@hans1980 de boeren die willen groeien zullen steeds vaker teleurgesteld worden. Concurrentie bij grond van natuur, bouw, waterschap, zonnevelden. Concurrentie bij vergunningen, stikstof door industrie, bouw, luchthaven en zeehavens....
familie pelle
Ik heb nog geen specifieke uitwerking gezien maar ik vraag me echt af wat dit gaat betekenen voor toekomstige uitbreidingen van landbouwbedrijven. Kleine gezinsbedrijven die een stapje willen maken zijn ten dode opgeschreven indien zij niet kunnen intern salderen.
+1
Noorderling
@familie pelle
Allemaal in nederland 13.000kg melk per koe melken, jongvee wordt opgefokt in oost duitsland waar men geen melkers meer kan vinden en grond verdroogt. Kunnen we het nog een generatie rekken en dan is het mooi geweest.
verbi
@familie pelle Leuk of niet er gaan slachtoffers vallen. Ligt er inderdaad ook aan hoe de situatie is. Maar niet iedereen kan boer blijven en als geld niet regeert zul je arm verder moeten leven.
+1
jg
Goede zaak , mooie uitweg voor stoppers en afbouwende bedrijven.
+1
familie pelle
@jg
Quote:
. Goede zaak , mooie uitweg voor stoppers en afbouwende bedrijven

Ik hoop dat mijn belangenbehartigers niet zo naïef zijn. Mijn buurman met 40 koeien heeft een opvolger en wil graag naar 65 koeien. Hij kan niet intern salderen en zal dus zn stikstof elders moeten verkrijgen. Hij heeft alleen concurrentie van Schiphol en de Rotterdam haven. Hoe zie jij zijn toekomst?
jg
@familie pelle Geld van fosfaatrechten gaat naar N , hoeveel extra grond nodig ? Is er vraag naar extra melk ? In Geen enkele branche lukt autonome groei van > 50 % zonder forse investeringen.
familie pelle
@jg hoezo extra melk? Aankoop fosfaat van andere melkveehouder geeft geen extra melk. Sterker nog, met de huidige afroming juist minder.
+1
jg
@familie pelle Geen jongvee, productie boven 10600
+1
Matieu
@familie pelle Jouw buurman wordt stinkend rijk van de verkoop en de opvolger is een tijdje wat teleurgesteld, maar profiteert er uiteindelijk ook van en zoekt een ander inkomen. En ze leefden nog lang en gelukkig 😄
+2
familie pelle
@Matieu geld regeert misschien jou leven maar niet bij iedereen
+2
labella
@familie pelle maar het is wel verdomd handig als je het hebt.
+1
Matieu
@familie pelle Ik heb het niet zozeer over geld, maar geluk. Sommige willen kosten wat kost boer blijven, terwijl het eigenlijk niet gaat. Misschien door trots of een bepaald ideaalbeeld dat er niet is. De wereld veranderd en dat hou je niet tegen. Je kunt het beste meeveranderen, wat soms moeilijk is, maar vaak uiteindelijk meer geluk geeft.
+1
familie pelle
@Matieu
Quote:
. De wereld veranderd en dat hou je niet tegen. Je kunt het beste meeveranderen, wat soms moeilijk is, maar vaak uiteindelijk meer geluk geeft.

Wat een filosofisch geleuter. Begin ook nog even over de uil van minerva.....
Ik wil boer worden en blijven en mijn kinderen ook. Dat brengt mij geluk.
Matieu
@familie pelle dan hoop ik voor je dat je meer dan 40 koeien hebt, want met dat aantal is je bedrijf echt niet toekomst bestendig.
+1
familie pelle
@Matieu
Quote:
. toekomst bestendig

We hebben net gezien dat jij Voor een bak met geld je geen zorgen Meer maakt voor een toekomst bestendige landbouw.
Erco
@familie pelle matieu is vast n adviZEUR
weurding
@Matieu je weet nog niet welke toekomst "men" wil hebben
+1
de jonge
@Matieu wat voor mensen denk jij dat we zijn? wat mee dansen met de wind zo het je uit komt,nergens geen binding mee en zonder ruggengraat?? hoe denk jij te kunnen bepalen waar iemand wel of niet gelukkig van word......misschien dat ik je helemaal verkeerd begrijp maar zo komt het op mij over.
Frans Z.
@familie pelle Waarom kan hij niet intern salderen? Hebben ze al emissiearme vloeren?
familie pelle
@Frans Z. was natuurlijk een fictief voorbeeld .
van Ittersum
@familie pelle waarom kan deze man niet intern salderen? En hoe realistisch is het om nu met 40 mk een opvolger te hebben en door te willen groeien naar 65 mk. Iedereen zal hem een boterham gunnen maar je moet toch focussen op nu + 10 jaar later. En de fosfaatrechten blijven wel, zal wel een en-en verhaal worden om zo de groei van de veestapel te blijven regisseren. Oftewel extern salderen zal een 1 richtingsweg worden, vrees ik.
jg
@van Ittersum Vrijgave Extern salderen valt samen met het investeringsfonds/plan van 21 miljard van het kabinet .
+1
pieta
@jg Wel mooi dat er een flink budget bij zit. 😁
+2
jg
@pieta Gaan met BV Nederland. 👍
familie pelle
@van Ittersum
Quote:
. Oftewel extern salderen zal een 1 richtingsweg worden, vrees ik.

Dat vrees ik Dus ook
dewittemotor
@familie pelle Die had toch al geen toekomst meer. Nu wil hij uitbreiden nu het niet meer kan. Eerder opstaan voortaan
hans1980
@jg klopt stoppers hebben de toekomst!
Eerst fosfaatrechten verkopen
Dan ammoniak rechten verkopen
Dan landbouw grond vol met zonnepanelen
weurding
@hans1980 als je beetje trots hebt ....
+2
labella
@weurding met trots kun je weinig kopen in de winkel!
+2
weurding
@labella zie gewoon niks in goed land ontsieren met panelen, eerlijk gezegd ik vind het verschrikkelijk. Duurt hopelijk niet lang meer dan zegt men hoe hebben we ooit zo dom kunnen zijn
+1
labella
@weurdingLaat ze hier maar komen. wat bosjes er om heen en je ziet er niks meer van, alleen de portemonnee is wat dikker.
Zwaagdijk
@labella vroeger hadden ze het nog over weidevogels?
+1
labella
@Zwaagdijk die kunnen mooi onder de panelen zitten, dan zitten ze ook lekker droog.
+2
Zwaagdijk
@labella ik vindt het verschrikkelijk maar geld regeert. Het is totale waanzin.
George
Quote Reactie van @Zwaagdijk:
Het is totale waanzin.

Waarom , voor niks gaat de zon op en nu draagt die ook nog bij in de stroomvoorziening. Nieuw verdienmodel voor de boer en grond is uit productie voor de toch al veelvuldige rendementsloze teelten.
+1
George
Quote Reactie van @labella:
ie kunnen mooi onder de panelen zitten, dan zitten ze ook lekker droog.

Ja en de bijtjes zoemen fijn rond in zo'n prachtig stilte gebied. Met wat schaapjes onder en tussen de paneeltjes die vredig het gras kort houden. Mooi toch?
+1
weurding
@labella we hoeven het niet met elkaar eens te zijn🤗
+4
labella
@weurding Gelukkig niet want dan wordt het ook zo saai hier. Ik miste vanmorgen de meisjes ook al...
Albert Altena
Extern salderen is geen landbouw beleid.
Verder heeft hans 1980 de goede conclusie
Maaslander
Misschien leuk voor de individuele veehouder maar voor het agrarisch belang moet je dit toch echt niet willen?!
Zwaagdijk
@Maaslander mee eens. Als het goed is profiteer ik er wel van, maar landbouw raakt klaar.
diekman
By by fosfaatrechten. stoppende boeren zijn rijk geworden. Blijvende boeren armer.
Tommie1
@diekman Da's afwachten, de provincie zal zelf bepalen wat ze willen geven.
Tommie1
@diekman Depositie zal gaan tellen, geen NB je je valt terug naar je vergunning van 2004 of wat was het 1994? Dan blijft er voor vele weinig over om te salderen.
hans1980

dewittemotor
Stomme koeienboeren. Melkveehouden in Nederland met al die regels en met iets meer dan 30 cent per liter valt op termijn toch niet vol te houden. Wees blij met die gouden handdruk (als hij tenminste komt). Heb je nog iets.
Met of zonder saldering zal de melkveehouderij binnen afzienbare tijd verdwijnen uit Nederland. Alleen producenten die meerwaarde kunnen creëren blijven over
+1
magerehein
De melkveehouderij laat zich al 50 a 60 jaar voor schut zetten,triest om te moeten constateren.We laten ons dezelfde melkprijs uit betalen als 60 jaar geleden liefst nog minder.Als je stal in die tijdsperiode versleten was moest je van je geldschieter groter bouwen dan de veestapel die je had want er moest meer omzet gedraaid worden om de investering terug te verdienen.Het ging fout toen er vanaf begin 80 er jaren voor melkquotum rechten betaald moest worden.Ik kreeg die rechten alleen als ik de hoogste bieder was. Het geld verdween de sector uit.Maar....het was vele jaren een betrouwbare investering.Tot de stekker uit de quota werd getrokken.Nieuwe quota stapelen zich in hoog tempo op.En alleen omdat wij hebben toegestaan dat in de veehouderij alles tot in de puntjes is vast gelegd draaien wij nu voor alles op.Alles bij elkaar op geteld snap ik de commentaren in dit topic niet. Uitverkoop van de melkveehouderij is al vele jaren gaande,investerings geld van melkveehouders gaat in rook op aan vergunningen en quota.Er is niks nieuws onder de zon anders dat het grote geld zich nu meld om de stallen leeg te krijgen.
+3
George
@magerehein
50 -60 jaar is wel heel erg overdreven. Maar ik ben in 1990 getrouwd en helaas is het gelukkig niet met mij maar met de melkveehouderij en eigenlijk de hele landbouw steeds een beetje bergafwaarts gegaan wat betreft verdienmodellen. Steeds maar groeien en zogenaamd investeren in efficiëntie en automatisering met dito verhogende kosten waardoor er nog meer geproduceerd moest worden en daarvoor ook weer geïnvesteerd moest worden in productiemiddelen zoals quota en andere rechten en of grond en dat terwijl de opbrengstprijzen telkens steeds verder achterblijven. Een ratrace is aan de gang gezet en eigenlijk zijn degene die tijdig uitgestapt zijn financieel het beste af. Maar eigenlijk wel waanzinnig dat de landbouw zo kapot gemaakt wordt want degene met opvolgers hebben het gewoon waanzinnig moeilijk om een bedrijf te laten renderen zodat een opvolger ook daadwerkelijk verder kan.
+1
robbies
Quote Reactie van @George:
tijdig uitgestapt zijn financieel het beste af.

wanneer is tijdig? Zelfs jij bent niet het beste af, want als je een week later had verkocht had je nog meer geld gehad. Als je wel doorgegaan was met melken, en rustig aan wat gegroeid had, had je mogelijk meer gehad om te verpatsen dan begin 2006. In 2017 stoppen met de stoppersregeling. Kreeg je netto toch mooi 1200 euro per koe. In 2018 voor 275 de fosfaatrechten verpatsen en nu nog een dure vergunning verkopen. Kun je nog steeds akkerbouwen.
George
Quote Reactie van @robbies:
want als je een week later had verkocht had je nog meer geld gehad.

Die begrijp ik dan weer helemaal niet maar het zal allemaal wel.

Ik geef er overigens geen zak om en heb het niet specifiek over mezelf .
Maar ik ben wel blij dat ik die keuze toen gemaakt heb. Dat er daarna zijn die nog beter zijn kunnen stoppen met melken en meer over hebben vind ik heel leuk voor ze.
Maar volgens mij begrijp je de essentie van mijn bijdrage best wel.
robbies
@George een week later was de quotumprijs toch de hoogste ooit? Of een week eerder?

Ik snap je essentie wel, maar ook jij weet pas achteraf wanneer je het goed gedaan hebt. Misschien is 20 jaar doorsukkelen met wat je graag doet niet onverstandig.
weurding
Quote Reactie van @robbies:
20 jaar doorsukkelen met wat je graag doet niet onverstandig.

dat deed ie niet graag 😉
buorman
@weurding
Bicycle, bicycle, bicycle
I want to ride my bicycle, bicycle, bicycle
I want to ride my bicycle
I want to ride my bike…😁
+1
George
Quote Reactie van @robbies:
een week later was de quotumprijs toch de hoogste ooit? Of een week eerde

Nee ik denk eerder een klein jaartje eerder.
En ja achteraf ben ik heel blij dat ik die stap gezet heb welke ik heb genomen door die koopoptie op mijn boerderij van recreatiepark wat uiteindelijk niet is door gegaan. Toen paar nachtjes niet goed geslapen maar achteraf ook wel blij dat het niet is door gegaan. Grondprijs is nogal gestegen sindsdien en heb nu ook mooi de kost kunnen verdienen.
Maar als dat recreatiepark nooit met koopoptie was gekomen had ik die beslissing misschien niet durven nemen en was ik misschien nog aan het doorsukkelen. Maar ik zou er niet meer aan moeten denken nu.
magerehein
@George toevallig in de gelegenheid met melkprijzen van de afgelopen decennia bezig te zijn.Ik nodig je maar eens uit dat ook eens te gaan doen.Realiseer je wel dat 50 jaar geleden 1970 betekend...
Jean-PierreK
Ik begrijp nog niet hoe de depositie moet gaan dalen door afroming bij extern salderen. Als ik me niet vergis vervalt wel 30 % van de N ruimte. De fosfaat/dier rechten vervallen niet (behalve eventueel afroming bij verhandelen). Deze kunnen dan weer elders benut worden in de latente N ruimte. Dus van de 100 % wordt tot 70 % buiten de landbouw benut. En nog eens 80% binnen de landbouw. Samen 150% dus stijging tot 50 % ipv daling. De daling komt pas als er veel N vervalt door de ligging tov N2000 gebieden.

Of mis ik ergens iets.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN