Waarom geven bijna alle koeienboeren de gegevens van hun koeien aan hun concurrent?

Een vraag die ik me vaak stel is wat voor baat veehouders hebben bij het laten beheren van hun data door een concurrent, namelijk CRV b.v.? En waarom is er voor het doen van een I&R registratie (plicht) en de stamboekregistratie (een recht) geen directe gegevenslevering mogelijk tussen RVO en CRV u.a., het erkende stamboek? Maar waarom moet dit via een commerciële organisatie (CRV b.v.) lopen die geen wettelijke taak heeft hier in? En wie voert nu eigenlijk de controle uit. Gelet op alle problematiek met de I&R-registratie in het verleden is het wel belangrijk om te weten welke organisatie nu eigenlijk controles uitvoert en hoe systemen met elkaar communiceren.

Toch gek dat de constructie zo is als die is gelet op bijvoorbeeld deze informatie: icar.org/index.php/certifications/… waaruit blijkt dat de verantwoordelijkheid voor de gegevenslevering wel bij het stamboek ligt.

Deel dit topic

Willemijn82

Reacties

Willemijn82
Zo is de situatie denk ik ongeveer in NL voor het doen van je i&r registratie en je stamboekregistratie.. Hoe logisch is dit?

(klik om te vergroten)

Zo is het ongeveer ingericht..
+1
hoest
In welk opzicht is crv mijn concurrent dan?
Niet dat ik crv veel gebruik alleen voor het bestellen van vervangende oormerken, de mestboekhouding en fosfaatplanner. En ik moet zeggen dat ze dat wel goed voor elkaar hebben
Willemijn82
@hoest ik heb het hier alleen over de I&R-registratie en de stamboekregistratie en de samenhang hiertussen en de rol hierin van het erkende stamboek..
Willemijn82
@hoest hoe komt CRV aan jouw dierdata die ze gebruiken voor de mestboekhouding en fosfaatplanner?
hoest
@Willemijn82 die zullen ze wel bij Rvo opvragen he
Willemijn82
@hoest dat zal inderdaad. Alleen is het niet in het belang van de veehouder als CRV u.a. (het erkende stamboek) deze gegevens opvraagt bij RVO? Het erkende stamboek moet immers borgen dat er een systeem is voor de stamboekregistratie die volgens wet en regelgeving (zowel I&R-regelgeving als fokkerijregelgeving) verloopt. En CRV u.a. is ook verantwoordelijk voor de controles hierop en niet CRV b.v. Boeren zouden geld kunnen verdienen met het verstrekken van hun data aan derden, terwijl nu vooral 1 speler op de markt er aan verdient omdat de data gratis wordt weggegeven en veehouders crv bv machtigen..
hoest
@Willemijn82 ik doe niet aan stamboek registratie dus dat zal mij allemaal worst zijn
Willemijn82
@hoest ah ok, dat kan.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Willemijn82:
er aan verdient omdat de data gratis wordt weggegeven

crv wordt zelfs betaald om gegevens te verkrijgen, en vervolgens betaal je nog een keer om ze terug te krijgen
Willemijn82
@cs-agrar ja slim van ze.. maar niet in het belang van de boer..
puntertje
@cs-agrar Ja en het verweer is dan dat je hiervan weer financieel 'profiteert' als je hun producten afneemt. Moet je niet naar hun concurrent gaan, die moet ook betalen voor de data en die brengen het ook weer bij jou in rekening. Dus dan betaal je én voor aanlevering én voor gebruik nogmaals.
Willemijn82
@puntertje alleen wie ziet crv hier als concurrent? Crv u.a. als stamboek zou andere stamboeken voor dezelfde rassen als concurrent zien... De stamboekdeelnemers zijn als het goed is geen concurrent van het erkende stamboek... Maar omdat CRV bv ook gewoon een veehouder is met x aantal UBN’s... zijn toch alle andere veehouders in Nederland hun concurrent?

CRV ziet zichzelf echter in het onderstaande stuk (pagina 29) als stamboek. rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/…
+1
puntertje
@Willemijn82 Een database kan heel veel waarde hebben. En die vullen en actueel houden is uiterst kostbaar. Als je nu een database maakt en de kosten die je daarvoor maakt omslaat op de veehouders die hem betaald vullen heb je én een gratis database én ook nog eentje die gratis actueel gehouden wordt.
Een beetje zoals de KvK die ons verplicht geleverde gegevens ook doorverkoopt aan louche energieboeren; blijkt ook een effectief businessmodel.
Willemijn82
@puntertje klopt dat een database veel waarde heeft.. Daarom is het goed om er voor te zorgen dat boeren de data niet zomaar weggeven zonder dat ze daar erg in hebben...
PIONIER
@Willemijn82 Daar geef je een machtiging voor af.
Willemijn82
Ze hebben zelf dieren en handelen in dieren en genetisch materiaal en schrijven hun eigen dieren ook in bij crv u.a., die erkend is door RVO voor het bijhouden van stamboeken voor 26 runderrassen. Maar je kan als veehouder niet zeggen ik lever mijn gegevens geautomatiseerd aan aan het stamboek buiten CRV b.v. om..
+1
Henry90
Jij werkt zeker bij ki samen?
Willemijn82
@Henry90 nee hoor. Ik maak me wel wat zorgen over de positie van de Nederlandse boer en de macht die ze de laatste jaren (onbedoeld en ongemerkt denk ik) uit handen hebben gegeven.. Data is immers macht en geld.. En volgens mij heeft de Nederlandse boer dat tegenwoordig niet in overvloed..
+1
Ynze Oenema
@Henry90

Zo iets is het zeker. Crv doet het in mijn ogen prima, ik ben er heel blij mee.

we gaan heus niet rijk worden van al die data. We zijn niet het enige land ..
Willemijn82
@Ynze Oenema CRV doet vast ook heel veel goed. Dus het is niet zwart/wit, voor of tegen... Jij bent ook vast een aardige kerel en doet vast veel goed, maar je krijgt desondanks gewoon een boete als je te snel hebt gereden toch? Zaken moeten volgens mij gewoon goed geregeld zijn in het belang van de boer en dit is een vrij belangrijk punt als je het mij vraagt. Misschien next stop Arnhem voor een boerenprotest 😉 ? Of misschien helpt het bespreekbaar maken op de ledenvergadering ook al wel....?

En rijk zal de individuele veehouder er niet van worden van die data.. Maar als het bij 1 veehouder ligt dan is het een ander verhaal..
pieta
Quote Reactie van @Willemijn82:
Misschien next stop Arnhem voor een boerenprotest

Dat wordt dan nog ff. Eerst de belangrijke zaken. 😁
Willemijn82
@pieta ik zou het punt databeheer en eerlijke concurrentie wel redelijk bovenaan op de agenda zetten… En daarbij wellicht makkelijker op te lossen, aangezien boeren eigenaar zijn van de coöperatie en als het goed is gewoon er over beslissen dat ze dit weer volgens gelden wet en regelgeving georganiseerd willen hebben.. Daar heb je de medewerking van Carola Schouten niet voor nodig..
pieta
@Willemijn82 Ik zie je punt maar het ondernemen van actie mijnerzijds is nog ver weg. 😁
Willemijn82
@pieta dat is jammer.. en is helaas bij velen zo vermoed ik. Denk dat er wel grote winst te behalen valt voor de gehele rundveesector.
+1
pieta
@Willemijn82 Ik ben wel benieuwd waarom jij je er zo druk om lijkt te maken. Wil je daar wat toelichting op geven. Mijn 1e gedachte was die werkt bij KI Samen. Maar dat klopt blijkbaar niet.
Willemijn82
@pieta Ik maak me er druk om, omdat ik merk dat de gemiddelde Nederlandse veehouder niet doorheeft hoe de huidige constructie in elkaar steekt. En die constructie is ook vrij complex en je kan ook niet verwachten dat iedereen weet hoe de regelgeving in elkaar steekt. Boeren willen gewoon boer zijn en er van uit gaan dat zaken goed zijn geregeld door mensen die daar verstand van hebben en handelen in het algemeen belang.. Maar soms groeien dingen over de jaren heen scheef en steeds schever en denkt iedereen dat het gewoon zo is, hoort of er niks meer tegen te doen is.. Terwijl in dit geval de veehouders wel degelijk invloed zouden kunnen hebben als ze snappen hoe het in elkaar steekt en eigenlijk hoort te zijn..

Het gaat me aan het hart dat veehouders op deze manier steeds minder invloed hebben en de situatie er niet beter op wordt voor ze.. Ik probeer ze misschien zo een beetje wijzer te maken dan ze al zijn in de hoop dat ze er weer zelf over na gaan denken en wellicht wat gaan doen om het wat beter in te richten...
Willemijn82
@pieta en ik vraag me ook echt af wat hier nu het voordeel van kan zijn en waarom het nu zo is als het is? Wil de veehouder dit ook echt zo? Zie ik iets over het hoofd?
pieta
@Willemijn82 Ik schat in dat de meeste er weinig om geven. Ik snap wel dat het zo gegroeid is. Maar dat het goed is zal ik niet zeggen.
Willemijn82
@pieta misschien tijd dat ze er iets meer om gaan geven?
+1
Stroompie
Ik ben het er.wel mee eens. Het is op zn minst opmerkelijk dat crv de link is.van i&r naar RVO.
Maar de gezondheidsdienst heeft ook veel alleenrecht. Is even zo goed raar
Willemijn82
@Stroompie ja die constructie bij de GD is denk ik vergelijkbaar... De GD heeft volgens mij weer een link met CRV bv voor medirund. Maar ik weet niet hoe dat precies zit eigenlijk...
+1
cs-agrar
@Willemijn82 sowieso is data een dingetje in de melkveehouderij. Lees bijv de machtigingen vanuit de zuivel eens goed door, zal je zien dat iedereen er met jouw data van door kan, en jij zelf geen poot hebt om op te staan als je diegene tot de orde roepen wilt. Ook bij crv, bijv genomics test, zijn de uitslagen opeens eigendom van crv, en veemanager, waar heel crv in meekijken kan, zijn zelfs niet eens machtigingen in te vinden
Willemijn82
@cs-agrar ja is denk ik wel een vrij groot dingetje in de melkveehouderij. Maar volgens mij begint dat dus al bij het doen van je i&r melding/stamboekregistratie. In NL is er geen onafhankelijk stamboek die netjes op de data past.

Ik zie geen reden om de data met crv bv te delen als ik mijn dier voor i&r wil aanmelden en in het stamboek bij crv u.a. wil inschrijven.. maar ik heb geen flauw idee hoe ik dat kan doen. Crv dier is van crv bv namelijk.. en die gebruiken mijn data dan voor oa hun eigen commerciële fokprogramma (en dus niet het fokprogramma van het stamboek). Beetje gek, maar het gebeurt...

Het moet volgens mij verplicht op onderstaande manier. Het stamboek heeft zelf niks geregeld hiervoor...
crvnl-be6.kxcdn.com/wp-content/uploads/…
Willemijn82
@cs-agrar als alle veehouders aankloppen bij het stamboek en aangeven dat ze geen gebruik willen maken van CRV dier zolang de gegevens bij de verkeerde rechtspersoon terecht komen, dan zou je het wel kunnen oplossen. Wil CRV bv data dan zouden ze er voor moeten betalen, net als alle anderen onder dezelfde voorwaarden..

CRV u.a. heeft immers een certificate of quality voor o.a. identification, genetic evaluation, herdbook recording en data processing van ICAR ontvangen.. Mogen ze ook best laten zien dat ze dat certificaat ook waard zijn..
Zie: icar.org/index.php/certifications/…

Met dit als voorwaarde als je het hebt over data processing:
Note: If the data processing facility is not owned or under the direct control of the organisation applying for the ICAR Certificate of Quality, the applying organisation cannot be certified for this field of activity.
mlkvhoudr
@Willemijn82 het is wel het oog op de grasspriet houden en niet op de bal vind ik dit soort discussies altijd

Los van of je gelijk hebt of niet hè voor de duidelijkheid dat bedoel ik niet
Willemijn82
@mlkvhoudr hoe hou je hier het oog op de bal volgens jou?
+1
mlkvhoudr
@Willemijn82 anders om als je je heel druk maakt over een klein detail wat niet loopt zoals het zou moeten loop je de kans je daar in te verliezen en het grote plaatje uit het oog te verliezen.
De discussie over koekompas valt daar oa
Ook onder dat de privacy niet goed geborgd is klopt dat het bovenwettelijk is klopt maar is het echt de moeite om er heel veel energie in te stoppen?

Dat is wat ik me dan altijd afvraag
Willemijn82
@mlkvhoudr ik heb niet het idee dat het een klein detail is... Maar wat is het grote plaatje volgens jou?
mlkvhoudr
@Willemijn82 ik heb nu weer het idee dat ik met een man ipv een vrouw aan het debatteren ben klopt dat?
Willemijn82
@mlkvhoudr hoezo denk je dat?
mlkvhoudr
@Willemijn82 nu weet ik het zeker😃
Willemijn82
@mlkvhoudr hmm heb je het toch mis...
Willemijn82
@mlkvhoudr Durf je nu niet meer?
mlkvhoudr
@Willemijn82 nee zit bang in een hoekje nu
Willemijn82
@mlkvhoudr jammer...
DutchDairyFarmer
@Willemijn82 als zou het allemaal anders moeten dan gaan prijzen van Veemanager, genomic test, fosfaarplanner, mineraal ook omhoog waar grofweg 80% wel gebruik van maakt. Dat is de bal en grasspriet verhaal van @mlkvhoudr
DutchDairyFarmer
@DutchDairyFarmer daar zit niemand op te wachten en dat beheer van stamboek heb ik persoonlijk ook niks mee maar merk wel dat anti CRV mensen er heel druk mee kunnen zijn.
Willemijn82
@DutchDairyFarmer en ik ben vooral pro goed werkend stamboek die zorgt dat beheer van gegevens van dieren en veehouders verloopt volgens wet en regelgeving. Wat volgens mij in het belang is van de veehouder die daardoor invloed houdt.. Niks anti, volgens mij gewoon kritisch en gericht op een betere positie van de veehouder....
Willemijn82
@DutchDairyFarmer hoe werkt dat dan in jouw ogen? Want je zou toch zeggen dat het eigenlijk goedkoper kan...? De genomic test voor stieren is nu bijvoorbeeld buiten de stamboekreglementen gehouden... Je kan niet aankloppen bij het stamboek en als stamboekdeelnemer zeggen ik wil mijn stier genomic laten testen.. Qua EU-regelgeving helemaal niet mogelijk overigens, want het hoort gewoon bij de nationale genomische evaluatie waar het erkende stamboek voor aan de lat staat en dus niet crv bv.. Grote kans dat het stamboek het goedkoper zou aanbieden..
jerseys
@Willemijn82 ik ben het helemaal met je eens wat betreft dat stamboek onafhankelijk moet zijn en de positie van crv hierin. echter denk ik dat we door de tijd ingehaald worden. Er zullen een paar spelers op de markt qua genetica overblijven en het zal allemaal efficiënter worden, wellicht wordt er straks veel meer met embryo's gedaan. wel vind ik dat crv verplicht moet worden om via een api data aan te bieden waar een boer een machtiging voor afgegeven heeft, zo krijgen we meer innovatie op softwaregebied.
Willemijn82
@jerseys Dat tijden veranderen klopt.. maar de Europese fokkerijregelgeving die vrije en eerlijke handel van dieren en genetisch materiaal als doelstelling heeft gaat daarin niet in alle opzichten mee.. Misschien tot frustratie van wereldspelers en grote kans dat ze die regels ook negeren..
+1
mlkvhoudr
@DutchDairyFarmer dat inderdaad maar dit soort geneuzel achter de komma ik kan me niet voorstellen dat er nou nog veel collega's bereid zijn zich hier druk over te maken. Die zijn druk met de boerderij.
Stel nou dat deze data 1.8 miljoen waard is dat is dan 100 euro per boer.
Mij interesseert het in ieder geval niks ik probeer me te focussen op de grotere bedragen waar echt winst valt te halen
puntertje
@mlkvhoudr totdat ze je eigen data tegen je gaan gebruiken
mlkvhoudr
@puntertje het blijft een strijd ik ben voor meebewegen en als ik niet de streefwaarden haal dan is dat volledig terecht dat dat tegen me gebruikt gaat worden
puntertje
@mlkvhoudr jij was ook grote voorstander van de voermaatregel begrijp ik.
mlkvhoudr
@puntertje begrijp je verkeerd
puntertje
@mlkvhoudr Als je wilt meebewegen zonder na te denken over de consequenties krijg je dat.
mlkvhoudr
@puntertje ik bedoelde als ik streefwaarden kalf ok en dergelijke niet haal dan is dat volledig terecht dat dat tegen me gebruikt word
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
als ik streefwaarden kalf ok

Als ze die waarden eerst op een goede manier gaan berekenen wel ja. Nu sluiten ze het elk kwartaal af waardoor aantal geboortes en uitval in een enkel kwrtaal een behoorlijke invloed kunnen hebben. Eerst alles per jaar uit gaan rekenen. En dan niet met punten gaan oordelen maar op % op het geheel.
+1
Rodeo clown
Omdat het zo makkelijk is machtigingetje hier een machtigingetje daar. En voor dat je het weet wordt je genaaid met je eigen data.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Rodeo clown:
wordt je genaaid met je eigen data.

dat wordt je dus al
Willemijn82
@Rodeo clown Gelukkig kan je machtigingen ook weer intrekken..
cs-agrar
Quote Reactie van @Willemijn82:
machtigingen ook weer intrekken..

en vervolgens voldoe je niet aan het protocol en komt er bedricht dat als je de machtiging niet weer activeerd, bijv je melk niet meer opgehaald wordt. Is er dan nog een andere optie denk je dan, anders is het gewoon chantage.. Ja deze is er, opsodemieteren
Willemijn82
@cs-agrar ok... dus het is gekoppeld aan het leveren van je melk..? En stel CRV u.a. krijgt zelf een geautomatiseerd meldsysteem (die ze volgens ICAR ook gewoon zouden moeten hebben) en je deelt je data vanuit daar alleen met derden waar je als veehouder toestemming voor geeft? Voldoet het dan ook niet meer aan het protocol?
Willemijn82
@cs-agrar en volgens hun eigen persbericht van 16 november 2017 zou het eigenlijk ook al zo moeten zijn..

(klik om te vergroten)

+1
MARTIJN G
Lijkt wel dat ik KI Samen of het NVO hoor janken. CRV doet het prima. Kijk maar eens over de grens en je weet dat wij het goed voor elkaar hebben.
Willemijn82
@MARTIJN G je hoort mij niet zeggen dat alles slecht is. Maar wat is er in jouw ogen goed aan deze route van gegevenslevering mbt i&r en stamboek registratie?
sjoerd de melker
Aan Willemijn: m.i. ben je geen melkveehouder. Zou jij ons eerlijk willen vertellen wat voor werk jij doet?
Willemijn82
@sjoerd de melker dat klopt. Wel de wens om In de toekomst koeien te gaan houden, maar hobbymatig. En ik ben zelfstandig adviseur. Vanwaar de vraag?
+2
sjoerd de melker
@Willemijn82 vanwaar de vraag? ik proef een commercieel belang maar kan niet ontdekken wat dit zou kunnen zijn. Wellicht sla ik de plank ook totaal mis.
Uit jouw antwoord "zelfstandig adviseur" wordt ik ook niet veel wijzer: onafhankelijk zelfstandig adviseur? op welk terrein geef je adviezen? aan wie geef je adviezen?
Willemijn82
@sjoerd de melker ik heb hierboven al op pieta gereageerd met welke insteek ik dit heb gepost.. Er is geen commercieel belang in ieder geval.
+1
Leo,s vriend
@Willemijn82 en dan? nieuw bureau oprichten die die cijfertjes beheert, boel dingen dubbel, kantoor vol mensen er bij, miljoenen kosten, en wie gaat dat betalen?? juist, wij boeren.
maak je niet druk om klein bier.
Willemijn82
@Leo,s vriend Nee dat is denk ik niet de oplossing. De gegevenslevering zou onder directe verantwoordelijkheid van crv u.a., de erkende stamboekorganisatie, kunnen en horen te lopen en niet eerst via een omweg via crv b.v., die zelf ook gewoon veehouder en stamboekdeelnemer bij crv u.a. is en daarmee dus een commercieel belang heeft net als elke andere veehouder in NL.. Gaat er om dat de data onafhankelijk beheerd wordt onder directe verantwoordelijkheid van de erkende stamboekorganisatie, en veehouders zeggenschap houden over met wie hun data wordt gedeeld. Nu is het maar de vraag of veehouders door hebben dat ze hun data aan een organisatie geven, waar gelet op i&r en fokkerij regelgeving helemaal geen enkele verplichting toe is en ook geen verantwoordelijkheid ligt...
Willemijn82
@sjoerd de melker en ook anderen en als jullie mogen kiezen uit de volgende 2 opties:

1. Machtig CRV b.v, een andere veehouder dus, voor het doormelden van je i&r-melding aan RVO en voor het doen van je stamboekregistratie bij CRV u.a., waarbij als er iets niet goed gaat met de registraties jijzelf verantwoordelijk blijft. Dit heb je gezien bij de I&R fraude... Gegevens in besrijfsmanagementsystemen (zoals Veemanager) zijn de verantwoordelijkheid van de veehouder zelf riep Carola Schouten.
Je hebt alleen wel je data gratis weggegeven aan een andere stamboekdeelnemer, die vervolgens geld terug vraagt voor alles wat je in de toekomst laat registreren via hun. Willen anderen je data hebben, ook al is dat op jouw eigen verzoek dan moeten ze CRV b.v., (je concurrent dus en mede stamboekdeelnemer) betalen voor de data van jouw dieren.. Welk bedrag hiervan wordt doorberekend aan het stamboek (en dus de eigenlijke kosten zijn) is niet bekend, want de optie om rechtstreeks aan het stamboek te melden is niet mogelijk.

2. Doe je i&r- melding bij CRV u.a. die je gegevens vanuit hun wettelijke verplichting doormeldt naar RVO en bij terugmelding het dier vervolgens direct inschrijft in het betreffende stamboek van CRV u.a. en de afstamming verifieert/controleert omdat ze daar een wettelijke verplichting in hebben. Hiervoor betaal je wel, dat is logisch, maar er zit geen organisatie tussen die er ook nog aan wil verdienen. Volgens mij zou het dan mogelijk moeten zijn om een onderscheid te maken tussen het gebruik van data door derden op verzoek en in het belang van de veehouder (dat zou tegen administratiekosten verstrekt kunnen worden), of het beschikbaar stellen van data tegen betaling voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek of andere collectieve doeleinden. Maar dan wordt het denk ik pas interessant als je het over prestatie-onderzoek/fokwaardeschatting hebt. Maar die gegevens horen net zoals de afstammingsgegevens ook beheerd te worden door CRV u.a.

Welke kies je dan?
Willemijn82
Zie ook hier: edepot.wur.nl/442650/
Er is nu volgens mij geen directe meldmogelijkheid aan het erkende stamboek/IRIS database in combinatie met je i&r-registratie..
+1
sjoerd de melker
@Willemijn82 ik haak af, dit is voor mij te ingewikkeld allemaal
Willemijn82
@sjoerd de melker dat is jammer wel... Wil best nog een poging doen om het uit te leggen. Maar velen haken af. Daarom is de situatie geworden zoals die is.. Koeienboeren hebben het zelf wel steeds meer uit handen gegeven in de loop der jaren... Wat denk ik niet in hun voordeel heeft gewerkt.. Anderen gaan er met jullie data vandoor en worden er beter van.

Bij het KWPN stamboek is het ondenkbaar dat als je een dier in het stamboek wilt inschrijven en een paspoort wil aanvragen, of deel wilt nemen aan een keuring, verrichtingsonderzoek, dat je dat via de grootste KWPN (hengsten)houder in Nederland zou moeten doen die de data verzamelt en dat die zegt “ik regel alles voor je (tegen betaling), ik pas wel op je data”. Alle leden zouden op hun achterste benen staan...

Snap je wel wat het idee is van een stamboek? En dat dat het bestaansrecht is van CRV?

Ik hoop dat je weer aanhaakt... 🙂
mlkvhoudr
@Willemijn82 daar waar Jan Cees voorzitter van is die vereniging?

Maar als je bij crv besparing wil toepassen zijn er zat makkelijkere oplossingen dan dit neem van 4 naar 6 weken mpr goedkope stieren geen bedrijfsinspectie meer zelf gaan insemineren het geld ligt voor het oprapen wat dat betreft
+1
Willemijn82
@mlkvhoudr nee dat is de sectorraad paarden.. maar daar stopt hij. lltb.nl/nieuwsberichten/website/…
+1
Willemijn82
@mlkvhoudr hier een lijst van alle erkende stamboeken in Nederland: rvo.nl/sites/default/…

CRV u.a. staat er bij. KWPN ook..
+2
puntertje
@mlkvhoudr Wat een kul antwoord, hoop niet dat jij in veel besturen zit als dit je attitude is.
+1
mlkvhoudr
Willemijn82
@puntertje en ook aan anderen.. Even een andere vraag over besturen. Waar kan ik de contactgegevens van de personen in het bestuur van CRV u.a. vinden? Ik zie alleen namen staan, geen mailadressen of telefoonnummers. Bij bijna alle stamboeken in Nederland zijn die contactgegevens van bestuurders wel te vinden op de website. Maar bij het grootste stamboek in Nederland niet.. 🧐
+6
jan w
Als je het goed bekijkt, is het ene grote corrupte bende. RFC, GD, CRV, LTO.
Ze spelen allemaal elkaar de bal toe, proberen andere externe partijen buiten de deur te houden en werken dan ook nog eens over de rug van de boeren.
+1
George
Quote Reactie van @jan w:
ls je het goed bekijkt, is het ene grote corrupte bende. RFC, GD, CRV, LTO.

Maar ze hebben nu wel een mooi filmpje van de troonrede gemaakt. 😂
@jan w kunnen er nog wel een paar bij . Campina .van drie. Alle groote Voerlevereancier. Wur en rvo .Eurofins boekhoud kantoren dlv en lto . het is 1groote hoeren kast . Ze praten altijd over duurzaam en hun iedeallen .maar het grote geld blijft de baas en dat is al even zo en dat blijft zo .En het ergste er van is dat we het zelf hebben laten gebeuren. Ga je eigen weg of loop altijd in de strot van een ander
Rodeo clown
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl kunnen er nog wel een paar bij . Zuivel.nl. NZO . qlip. Enz enz
Willemijn82
@jan w toch ook gek, bij 3 van deze 4 organisaties hebben (als ik me niet vergis) de boeren/leden het hoogste woord, althans op papier dan.... Alleen hoe krijg je het weer voor elkaar dat dat dus niet alleen op papier zo is...?
Jan-T
Veel kleine boertjes die data aanleveren, die geven de groten de macht.
Dit is in de sector al jaren gaande.
Men verdient veel aan alle kleintjes tot dat de kleintjes zeggen.
Tot hier en niet verder nu zijn wij aan de beurt.?!!!!!!!!!!
@Jan-T dat tot hier en niet veder kunnen de kleintjes in de regel wel zegen . Maar er zijn er ook veel die het wel willen zegen maar het niet kunnen omdat ze zich aan alle kanten vast hebben gelegd met de bank en voerlevancier.als baas. Zij de lusten en de boer de lasten
Willemijn82
@Jan-T is t niet zo dat iedereen data aanlevert? En dat t probleem meer is dat veehouders niet altijd meer goed door hebben aan wie ze die data eigenlijk geven, en als het onbedoeld bij de “verkeerde” belandt ze er zelf de vruchten niet van plukken en daardoor ook de regie kwijt zijn geraakt...
+1
Jan-T
@Willemijn82 Denk dat er veel zijn die niet eens weten wat voor data er allemaal is.
Laat staan dat ze beseffen wie het allemaal gebruikt.
Alle data hebben is handig soms, maar waarom moet iedereen die data hebben gratis en voor niks dat is mij ook niet duidelijk.

Kringloop wijzer is zo'n ding alles is veilig zegt men, En toch komt er data op plekken waar het niet wenselijk is dat het daar komt.

Een data voorbeeld is alleen al als je staat in geschreven bij de kvk.
Je kan zomaar gebeld worden, en men raadpleeg gewoon digitaal de adres gegevens, kost allemaal geen pijn. Tot dat je plat gebeld word door zogenaamde leveranciers die je goud beloven en arm achterlaten.
+3
PIONIER
Willemijn, als je net zo druk bent met je zelfstandig adviseur zijn als hier met CRV dan heb je het wel erg druk.
+1
@PIONIER heeft ze geen punt dan ?. Ik denk dat je beter kunt vragen waarom ze het er zo druk mee heeft .
PIONIER
Nee geen punt. Als je ziet hoeveel gemak je hebt van allerlei in te vullen formulieren dan is het verrekte makkelijk dat je dat zo op kan halen bij CRV
@PIONIER gemak boven als .
Willemijn82
@PIONIER als jij al je data aan CRV bv wil geven omdat jij daar gemak en voordeel van hebt en daar toestemming voor geeft is dat ook prima.. Maar dan zou het wel logisch zijn dat andere stamboekdeelnemers/veehouders/concurrenten en/of anbieders van bedrijfsmanagementsystemen deze data onder dezelfde voorwaarden kunnen krijgen (of kopen) als CRV b.v. (overigens alleen met instemming van de veehouder en duidelijk vast gelegd met welk doel gegevens wel/niet gebruikt mogen worden) Toch?

Maar het punt wat ik hier in dit topic vooral maakte ging over waarom de gegevensverzameling voor I&R en stamboekregistratie momenteel niet rechtstreeks via de erkende stamboekorganisatie CRV u.a. verloopt ipv via de commerciële tak. De huidige manier is in mijn ogen een onlogische keuze (gelet op wet en regelgeving) en geeft veehouders geen betere positie...

Ik dacht dat boeren daar wel voor aan het strijden waren de afgelopen tijd en vrij druk mee waren... Dus waarom zou je dit dan niks uitmaken? Dat snap ik dan weer niet.. 🤷🏼‍♀️
+1
pieta
Quote Reactie van @Willemijn82:
k dacht dat boeren daar wel voor aan het strijden waren de afgelopen tijd en vrij druk mee waren... Dus waarom zou je dit dan niks uitmaken? Dat snap ik dan weer niet

De meesten zullen strijden voor zaken die hoger op het prioriteitenlijstje staan. Doet niets af aan je terechte punt.
Willemijn82
@pieta ja blijkbaar... Allen gaat in de toekomst steeds meer afhangen van data (of je het nou wil of niet..), dus zou het goed zijn om eens te kijken of het hoog genoeg op de prioriteitenlijst staat.

Zie bijvoorbeeld ook onderstaand rapport. Daar staan best nuttige dingen in volgens mij.. Maar als je kijkt wie er over mee mocht praten, dan weet je meteen wie er nu iets over data te zeggen heeft.. Ik zie niemand van het stamboek, wel van CRV bv. Terwijl het vastleggen van afstammingsgegevens, mpr gegevens, vruchtbaarheidsgegevens, diergezondheidsgegevens, voedingsgegevens in veelal gedaan wordt in het kader van de fokwaardeschatting, een taak van het erkende stamboek en niet van één van de stamboekdeelnemers/ één commerciële speler in de markt/ één veehouder met 5 UBN’s met heel veel personeel..

rda.nl/binaries/raad-voor-dierenaangelegenheden/…
Willemijn82
Zelfs in het nieuwe handboek melkveehouderij 2020-2021 van de WUR staat dit er over:

Gegevens in het I&R systeem kunnen worden geraadpleegd via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (mijn.rvo.nl > Runderen melden). Op deze website kan ook meer informatie over I&R worden gevonden. Alleen de rechtstreekse online melding en de telefonische melding zijn door de overheid gecertificeerd. Dit betekent dat gebruikers van andere meldmethoden zelf goed op dienen te letten of de meldingen correct zijn doorgegeven aan het I&R-systeem. Aangeraden wordt om bij twijfel na te gaan of de geregistreerde informatie in I&R juist is. Iedere veehouder blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de registratie van meldingen.

Meldingen via CRV B.V. zijn dus niet gecertificeerd! En er is geen meldmogelijkheid via CRV u.a., waar ICAR wel een certificate of quality voor heeft afgegeven.

Bron: wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/…
Willemijn82
En welke crv is dit nu eigenlijk?

join-data.nl/ervaringsverhalen/…

Volgens mij zitten de veehouders hier toch echt helemaal niet aan het stuur.. Maar zit er maar 1 veehouder aan het stuur, namelijk crv bv...
cs-agrar
@Willemijn82 joindata is leuk verhaal, wel goed de kleine lettertjes lezen voor je akkoord gaat. Ga je niet akkoord, zetten ze van binnenuit het vinkje wel even op OK..wie dat dan gedaan heeft weet alleen niemand...
Willemijn82
@cs-agrar ja en in joint data zit ook de verkeerde CRV... En de Rabobank.. snap niet helemaal waarom die daar in moet zitten.. Jij wel?
cs-agrar
Quote Reactie van @Willemijn82:
Jij wel

ja, voor de cijfers. lees kleine lettertjes 2x door voordat je vinkje zet, zit veel verborgen in de tekst, en rolt meestal niet jouw kant op
Willemijn82
@cs-agrar en.. als je dit leest, dan denk ik eerder dat een correct werkend stamboek die de data niet gratis weggeeft bijdraagt aan minder (per ongeluk) foutjes in I&R.. Ik geloof niet dat de oplossing in join data zit hiervoor..
join-data.nl/nieuws/interview-nils-spaans/
cs-agrar
@Willemijn82 naief vooropgezet verhaal
+2
Willemijn82
@cs-agrar Ja... Alleen straks doet wel iedereen verplicht mee. En heb je zelf alleen nog de mogelijkheid om het vinkje aan of uit te zetten. Of zie ik dat verkeerd? Dat je data daar beland (bij je concurrent (crv als bv, Friesland Campina bv, de bank) daar kan je niks tegen doen? Of kan je zeggen #ikdoenietmeermee? #gratisdatadelenisnietok
streetapot
Dexamfetamine
Oxy 80 MG 30 Tabletten
Oxy 40 MG 30 Tabletten
Oxy 30 MG 30 Tabletten
Oxy 20 MG 30 Tabletten
Oxy 10 MG 30 Tabletten
Bromazepam 6 MG 50 Tabletten
Flurazepam
Rohypnol(Flunitrazepam)
CIALIS 20MG
MORFINE 10MG
Rijkuil
@streetapot Is dat je ontbijt)
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!