5x VMS V300

Deel dit topic

Reacties

+1
mlkvhoudr
Niet van dat benauwde beetje door doen😋

Jij al doorgepakt Hans?
+1
sjoerd de melker
Voorheen 12 uur melken per dag en nu in de ochtend een uur en in de avond een uur.
Dat is nog eens vooruitgang
+4
Erco
@sjoerd de melker geloof jij t haha
@sjoerd de melker 12 uur per dag melken met zo koppel dan hadden ze de boel ook niet voor elkaar . Met 300 koeien moet dat 3 keer daags zat kunnen met de helft van de uren . Ik geloof niet dat ik zes robots wou hebben . Punt 1 de kostprijs en je bent nooit klaar . Met een melkstal kun je op zo koppel volgens mij goekoper melken. Maar goed buiten als om wat ik er van vind respect voor wat ze gedaan hebben . En er komt nog eens bij dat het filmpje wel naar de hand is gezet van delaval
hans1980
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl denk ook tot 2 robots mooi daar boven melkstal
+2
ntd79
@hans1980 Ik zie absoluut niet in waarom je tot twee robots zou moeten gaan en dan melkstal. Ik denk juist eerder andersom. Als je toch een 70 tot 120 koeien hebt, heel simpel, wachtruimte tussen de boxen, 2 keer tien zij aan zij, uurtje klaar, licht uit. Bovendien maak je toch geen gebruik van vreemde arbeid en je hebt er zelf de tijd voor. Dan zie ik het nog eerder dat een boer met pak hem beet, tachtig koeien en geen opvolger en nog een jaar of tien door wil boeren op een prettige manier over gaat op de robot. Als je 200/300 koeien hebt is de situatie totaal anders(gewoon even als gegeven aannemen, geen hele discussie over die totaal foute bedrijfgrootte die hier nog weleens los wil gaan), je moet vaak een apart melkgebouw hebben, met selectiemogelijkheden en je bent afhankelijk van melkers. In sommige gebieden zijn ze gewoon niet te vinden en je moet maar afwachten wat je krijgt en of ze blijven, vaak afbellen en of ze kritiek kunnen verdragen, want ze kunnen zo bij vijf anderen terecht. Verder moet er een compleet nieuw gebouw komen met een buitenmelker of anders wat, wachtruimte enz enz. Je bent zo een miljoen verder, en dan sta je nog de helft van de tijd zelf in dat ding. Zelf heb ik vier stuks, ik vind het geweldig. Het feit dat je nooit klaar bent is natuurlijk wel zo, storingen is erg overdreven, maar je bent in een keer onafhankelijk, drie keer daags melken, fysiek werkt het tien keer beter en ondanks dat de robots wel om meer aandacht vragen over de hele dag genomen, ben je veel flexibeler en niet meer gebonden aan tijd.
mlkvhoudr
@ntd79 eigenlijk is dat nooit klaar wezen toch ook belachelijk we hebben dat op het moment hier ook maar als je er over nadenkt slaat t nergens op natuurlijk

Dus denken we er maar niet over😉
Noorderling
@ntd79 Wat voor opstelling heb je met 4 robots, en wat zou je nu weer kiezen?
Alles in 1 groep, kassaopstelling, of 4 groepen en daarmee ook 4 separatieruimtes waar je telkens van hot naar her loopt?
Wel of geen voorseparatie, of wachtruimte met optrekhekken als de koeien er uit zijn?

Lijken me nogal dingen die elke ronde zomaar een kwartier tot half uur schelen, en dat maakt vooral of het systeem valt of staat.
+1
ntd79
@Noorderling We hebben ze in de bestaande stal, in een groep, geen voorseparatie. Ze staan in een lijn in de voorgevel van de stal, met een centrale separatieruimte, dat is de oude carrousel, gewoon tien ligboxen met een rij roosters. Dit had natuurlijk meer gekund, maar het is bestaand, dus daar was ruimte voor, en bij verdere uitbouw kom ik te dicht met de stal op het woonhuis. Met de breedte kon ik wegkomen omdat we zes rijen boxen tussen twee voergangen hebben. Zoals nu de ervaring is zou ik het op precies dezelfde manier weer zo maken. De automatische optrekhekken heb ik spijt van, behoorlijk prijzig, en voor de installatie van deze hekken, ik had ze al wel gekocht direct met de robots maar de installatie moest door de verbouw later plaats vinden, redde ik me met twee slagbomen en dat voldeed ook prima. Je moet toch de boxen door, dus als degene eerst de haalkoeien erachter zet, zijn ze erdoor als je klaar bent met de boxen.
de hoef
Quote Reactie van @ntd79:
e moet toch de boxen door, dus als degene eerst de haalkoeien erachter zet, zijn ze erdoor als je klaar bent met de boxen

dat doen we hier tegelijk , 1 rondje en 1 stal klaar
op na de volgende groep
ntd79
@de hoef Maar jij melkt ze in meer groepen? Komt op hetzelfde neer, alleen ik heb de beperking dat ik maar een ding tegelijk kan, haha, heb er meestal een stuk of zes, en ik kan niet en boxen krabben en ondertussen die koeien voor mij uitjagen, een ding tegelijk
de hoef
Quote Reactie van @ntd79:
ondertussen die koeien voor mij uitjagen, een ding tegelijk

zijn hier meest de zelfde die we ophalen, en die gaan meestal wel als we het rondje doen
we hebben groep verse,en problemen
groep vaarzen
en een groep waar niks bijzonders mee is
+2
pieta
@ntd79 Koeien ophalen moet je gewoon een dagelijkse routine in hebben. Even kijken naar je looplijnen. Ik heb overigens maar 1 ophaalkoe. Dat is eigenlijk het belangrijkste om in de vingers te krijgen met robots. Zorgen dat je geen/weinig ophaalkoeien hebt/krijgt. Ik sta altijd open voor tips.
kaas
@pieta ophaal koeien hangt vaak samen met hoeveel liter je melkt en hoeveel koeien je op de robot hebt
pieta
Quote Reactie van @kaas:
hoeveel koeien je op de robot hebt

Hier vind ik meer het vaarzenaanleerprobleem zitten. 😁 Litersverhaal zie ik niet direct. Oudmelks wil wel eens wat later komen. Daarin moet je ook je koe kennen.
Noorderling
@ntd79
Hoe doe je het met vaarzen of iemand anders?

Laten jullie ze eerst een week vanuit de wachtruimte en splitentry als een aparte groep meedraaien zodat ze maar gauw leren en ze er makkelijk even door te jagen zijn?

Of moet je zoiets zoveel mogelijk laten gaan en redden ze zich gauw in zo'n grote groep? Het zijn vaak niet de beesten die voor je aan lopen en de weg al weten.

Zou zo'n aparte groep met verse en vaarzen werken? Kun je meerdere koeien erdoor halen zonder tussentijds spoelen? Hebt ze allemaal in het oog of ze goed vreten, schoon zijn en dus in de groep kunnen. Dat is toch net de groep waarvoor je melkt en 2x per dag kunt controleren. Die andere 90% is maar dom aansluiten en dat kan een robotarm ook wel. Alleen die 10% moet je met een robot goed organiseren lijkt me wil je echt tijd besparen en het systeem laten slagen.
+1
de hoef
Quote Reactie van @Noorderling:
Hoe doe je het met vaarzen of iemand anders?

vaarzen zitten hier in 1 groep, nieuwe vaarzen komen na kalven pas in de vaarzen groep, de meeste snappen het na 4 keer wel
behalve als er 5 gelijk kalven, dan gaat het even lastiger
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
de meeste snappen het na 4 keer wel

Komt dat door de opvoeding daar in het verre oosten? Zijn er hier maar enkele die het dan al snappen meeste meer dan een week.
de hoef
@pietjepuk we binden de poort dicht , dus kan er geen andere vaars na binnen, behalve die in het wacht hok staan
ong 7 passen erin , als de laatste klaar is , dan loopt de nieuwe er ook wel in ,
in die tijd voeren we een wagen, en we zijn weer klaar
+1
Noorderling
@de hoef daar ben je een bepaalde grote voor nodig. Maar ook met een melkstal komt een vaarzen groep altijd naar je toe verwacht ik. Als je toch wat moet of kunt is zoiets wel wat.
+3
ntd79
@Noorderling wij doen de vaarzen zo'n twee weken voor de tijd bij de koppel in, laat ze verder niet door de robot lopen, laat ze maar gewoon wennen in de koppel, zo tegen als ze gekalfd hebben zijn ze mooi gewend. In de wachtruimte komen ze niet bij de koppel in, dan wordt het nog een bult stress net na het kalven. Meestal kennen ze het binnen een week. Wij melken in een groep, dus of een aparte verse en vaarzengroep mooi werkt weet ik niet, wss wel, je hebt de kwetsbare groep overzichtelijk bij elkaar. Bij een Lely kun je koeien met separatie melk idd achterelkaar melken zonder dat ie tussendoor spoelt, maar dan moet je er wel bij blijven om dat in te voeren. Maar de controle op de verse koeien daarin verteld je de robot behoorlijk veel, je kunt een verse koeien groep aanmaken in het programma t4c en dan heel overzichtelijk de melkgift, scheve gehaltes, lichaamstemperatuur etc volgen. Ook is mijn ervaring dat je met een robot meer tussen de koeien loopt en dus ook meer ziet, want een goede boxhygiene is zeker in de opstart echt essentieel, zit daar echt bovenop, vooral als je in de zomer opstart, koeien lopen een veel groter deel van de dag met de slotgaten open. Verder is de beste attentie lijst je ophaallijst, daar heb je na verloop van tijd iedere keer dezelfde koeien op staan, als er een ander tussen staat, is het of tochtig of een probleem.
Noorderling
@ntd79
Nog nagedacht of al een soort krachtvoerbox of dummie robot bij drogen of drachtige vaarzen om ze te trainen?

Heb er wel een krachtvoerbox staan, is gigantisch onderbezet, hebben tijd zat om uit te zoeken hoe zoiets werkt. Hebben de vaarzen het toch al gauw door waar wat te halen is en pakken ze hun kans tussen de koeien ook wel. Misschien zou iets met geluid en bewegingde delen na verloop van tijd al wat stress wegnemen.
ntd79
@Noorderling een krachtvoerbox bij de drogen is natuurlijk altijd goed, maar niet nodig om ze na de de droogstand weer op de robot te laten lopen, dat vergeten ze niet in die zes weken. Maar volgens mij zie je nog iets teveel spoken, normaal gesproken pakken ze het snel op zonder dat ze zich kapot schrikken als zo'n arm in beweging komt, gewoon de rust erin houden
+1
ted9
@ntd79 Hier met gewoon melken heb je ook altijd wel keer een vaars wat eerste week niet mee werkt. Als alles vanzelf zou gaat was het boeren wel heel makkelijk en was er nog meer melk wereldwijd.
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
Maar volgens mij zie je nog iets teveel spoken,

Valt mee, alleen als het makkelijker kan, en je kunt er voor op termijn rekening mee houden hoor ik het graag. Laat liever een ander leergeld betalen dan dat ik het zelf doe 😉
+18
pieta
@ntd79 100-120 koeien in een uurtje klaar is werkelijk de grootste onzin die ik ooit gelezen heb. Ze kunnen het allemaal maar dan vaak weer niet echt alleen.
+3
pietjepuk
@pieta inderdaad. koeien opsluiten, boxen langs en melken. twee uur verder. melkstal schoonspuiten en kalveren voeren weer een uur verder.
+1
kaas
@pietjepuk ja allemaal heel mooi hoeveel veehouders die 50 jaar zijn hebben last van schouders polsen en knieën en dat kan je voor een deel voor komen door het bedrijf te automatiseren [dat kost geld]want waar om is er geen boer meer die de kuil zonder werktuig [kuilhapper of kuilsnijder ]uit de bult haalt is veel goedkoper .
ntd79
@pieta Ik zei 70 tot 120, je pakt direct de bovenkant met 100-120. Maar daar gaat het ook niet om, en nu wordt ook ineens het boxkrabben, instrooien en kalveren voeren bij de melktijd gehaald, daar had ik het niet over en deze werkzaamheden moet je met een robot ook net zo goed. Ik heb krap aan 25 jaar in een melkstal gemolken en weet zelf ook wel dat het niet om tijd draait of dat het een wedstrijd is, integendeel. Waar het om gaat, en wat ik wel weet is dat iemand met 100 koeien en een melkstal die bij de tijd is zich met twee vingers in de neus alleen moet kunnen redden in goede gezondheid, en of je er dan een half uur langer over doet, doet niet zoveel terzake, waar het om gaat is dat je je alleen kunt redden, en ik heb het alleen over de tijd dat je in de put loopt en er weer uit, de rest van het werk heb je met robots ook.
+1
pieta
@ntd79 Deels heb je wel gelijk maar ik heb ook een hele tijd gemolken en daar ervaring genoeg in om te zeggen dat je gewoon best veel tijd kwijt bent als je het allemaal gaat tellen. En natuurlijk moet je ook de kalveren voeren als je een melkrobot hebt, ook de boxen krabben etc. Maar je hoeft gewoon niet te melken. En dat scheelt je per dag bij 100 koeien gewoon 3 uur.
+1
ntd79
@pieta Maar begrijp me niet verkeerd, ik reageerde op de uitspraak dat je tot twee robots moet gaan en dan een melkstal. Er is niks mis met twee of een robot(s). Het is gewoon een ontzettend comfortabele manier van boeren, elke dag twee keer daags hetzelfde riedeltje dat jij beschrijft gaat je op een bepaald moment ook steeds meer moeite kosten. Als je dan voor de keuze komt te staan, een nieuwe melkstal of robots wist ik het wel, ongeacht het aantal koeien. Alleen als je in de situatie zit dat je bijvoorbeeld 100 koeien hebt met een aankomende opvolger van in de twintig en je hebt de melkstal een beetje bij de tijd dat het dan geen bittere noodzaak is, tenzij het geld jeukt.
pieta
@ntd79 We zijn het niet zo oneens inderdaad. Alleen grote koppels koeien geeft eigenlijk altijd een probleem. Het ene probleem is melkers, het andere is goed personeel op je robots en storingen verwerken. Ik werk met 2 robots. Bevalt prima maar het is ook nogal eens iets. En zie dat, los van je kostprijs, maar eens goed te managen met robots. Dat is ook niet voor iedereen weggelegd.
ntd79
@pieta Ik heb wat dat betreft nog niet zoveel recht van spreken, zijn dit voorjaar opgestart, dus van storingen dan verder geen last, dat zal idd meer gaan spelen als ze ouder worden. Tuurlijk grotere koppels brengt van alles meer met zich mee, om die reden wil ik ook geen koe meer melken dan nu, probeer het nu allemaal zo in te richten dat ik het op een comfortabele manier kan rondzetten en dan moet ik ook eerlijk zeggen dat gemak van werken voor mij nu belangrijker is dan een hele lage kostprijs, grote investeringen wil ik toch niet meer doen.
+1
pieta
@ntd79 Als jij nog maar een paar maanden robotmelkt snap ik wel dat je die ophaalkoeien nog niet zo makkelijk meekrijgt. Dat wordt alleen maar beter. Wat meer van belang is is om voor jezelf te leren hoe je ze niet tot ophaalkoe laat worden. Nieuwe lijst = nieuwe kans.
kaas
@ntd79 wij melken 12 jaar met robots en ik heb het idee dat we de laatste jaren minder storingen hebt dan de eerste 5 jaar,goed onderhoud is het halve werk
kaas
@ntd79 en dat wil jij alleen doen zonder vreemde arbeid
+2
ntd79
@kaas Nou niet willen, want volgens mij doe ik het al. Ja ik weet nu al wel wat hier weer op komt, dat ik uit mijn nek lul enz enz. Maar even een ding, je hebt nergens kunnen lezen dat ik het bedrijf helemaal alleen doe en daarover dik doe. Mijn vrouw doet het jongvee tot een half jaar, mijn vader van begin 70 klusjes tot zolang hij dat leuk vindt, en als hij dat niet meer leuk vindt moet ik idd op zoek naar een iemand die dat voor een 15 uur in de week overneemt. Op het land kom ik niet, tenminste niet voor werkzaamheden, zelfs kunstmest strooien besteed ik uit. Ik hou me alleen maar bezig met de koeien en ouder jongvee en heb een zelfrijder die me heel veel tijd scheelt. Of het goed of slecht is weet ik niet, maar op die manier red ik me gewoon met tijd voor het gezin, kan er niks meer van maken, zonder daarbij te zeggen dat iemand anders het verkeerd doet als ie wel personeel nodig heeft, elke situatie is weer anders.
kaas
@ntd79 dat doe je dus niet alleen je vrouw dot het jongvee en je vader klusjes en alle land werk laat je doen dan kan ik het ook wel 300 koeien aan .
ntd79
@kaas waar stond dat eigenlijk dat ik alles alleen deed? Waar begon mijn reactie mee? Ik had het erover dat ik niet meer afhankelijk was van melkers
kaas
@ntd79 maar nu wel van loonwerkers en van de melkrobots die kunnen ook storing krijgen het is maar net wat je wilt.
+1
ntd79
@kaas Ja, in dat geval kun je het beste maar met een kratje Amstel in de voortuin gaan zitten
Mooiproater
@kaas nou ik niet, jawel als er geen bijzonderheden zijn maar wanneer is dat met 300 koeien.
+1
pieta
@Mooiproater Elke dag zowat een kalfkoe he. 😁 Succes voor wie dat alleen wil gaan doen.
ntd79
@pieta ja, ik vind het ook heel knap, heb er ook nog lang geen 300 en vind het meer dan zat. Die krijg je trouwens ook niet gemolken met vier stuks. Ik wil rustig discussie aan gaan Kaas, maar dan moet je wel echt lezen wat een ander schrijft.
MTSTAMMINGA
@pieta Elke dag 1 is geen probleem ,maar 5 op een dag wordt moeilijker Afkalf stal is dan te klein hier 😂
+1
pieta
@MTSTAMMINGA Arbeid zit vooral in het opruimen en laten drinken van het kalf en af en toe enige (zorg)hulp voor de koe.
+1
de hoef
Quote Reactie van heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl:
filmpje wel naar de hand is gezet van delaval

staat toch geen woord verkeerd in , of overdreven
@de hoef dat hoor je mij ook niet zegen .
@sjoerd de melker

Gepubliceerd op 3 jan. 2018

Een kijkje achter de schermen bij melkveehouderij Van Thiel in Velp. Van Thiel is lid van AB Werkt en zelfs ledenraadslid. Hij vertelt samen met zijn zoon over de ontwikkelingen binnen zijn bedrijf.
cornelissen
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl Zoals ik dus begrijp in het filmpje niet grondgebonden uitgebreid, ach ja ,dat kon allemaal bij de manager K.Romijn, hoewel deze leugenaar eind 2013 het had over alleen grondgebonden uitbreiden.
+3
buorman
Quote Reactie van @cornelissen:
Zoals ik dus begrijp in het filmpje niet grondgebonden uitgebreid,

Dat hebben ze dan [achteraf] beter gedaan dan sommigen die hier al vanaf de peildatum ach en wee klagen en zonder bewijs mensen beschuldigen van voorkennis 😁
@cornelissen dat weet ik niet een heb er ook geen oordeel over. Ik wil alleen met dit filmpje aangeven dat ze . Zegen wat ab en de laval graag wil voor de bune. Buiten dat respect voor de stappen die ze gezet hebben . Ik had het niet aan gedurfd en gewild
+7
Jowi
@hans1980 Van Thiel molk in 2014 ongeveer 150 koeien en is tussen 1 jan 2015 en 1 april 2015 een dikke 200 koeien uitgebreid en 3 keer daags gaan melken.
Heeft dus minimaal 10000 kg P gratis binnen gesleept, voor zo'n bedrijven hebben we die 8.3 % in kunnen leveren.
+2
hans1980
@Jowi zal wel een lto vlag aan de gevel wapperen
+2
mlkvhoudr
@hans1980 wel een dikke bek maar een vraag beantwoorden is te moeilijk?
Melkboer16
@Jowi Tja, das wel lef hebben dan! Hadden beter een bedrijfje erbij kunnen kopen voordat ze elkaar te glad af zijn
+1
buorman
Quote Reactie van @Jowi:
Heeft dus minimaal 10000 kg P gratis binnen gesleept, voor zo'n bedrijven hebben we die 8.3 % in kunnen leveren.


Hebben ze goed gedaan dan..

Er zijn er ook die zeggen dat die 8.3% door het vleesvee komt
+4
Erco
@Jowi dat hadden we toch allemaal kunnen doen? Klinkt als jaloezie. Tuurlijk ik snap het is niet leuk maar dit mocht
hans1980
@Erco klopt was voorzienbaar aldus rechters
+6
Jowi
@Erco Nee helemaal niet jaloers, ze mogen van mij rustig 1000 koeien meer houden,maar toen er ingeleverd moest worden hadden ze het niet moeten stelen bij die niet uitgebreid hadden maar bij zo'n groeiers 50% of meer van de uitbreiding moeten korten.
+7
matt
@Jowi quotum had gewoon omgezet moeten worden in fosfaat,moeilijker was het niet.
Jowi
@matt Iedere kleuter kon dit voorspellen dat het fout ging na 2015, maar bij LTO,RFC,RABO vonden het geweldig quotumloos melken.
cornelissen
Quote Reactie van @Jowi:
Iedere kleuter kon dit voorspellen

K.Romijn heeft zelfs een lintje gehad voor zijn voortreffende prestaties en hij was de "manager"
+1
kanniewaarzijn
@cornelissen Aangezien tegenwoordig iedere Jan Doedel een lintje krijgt, heeft dit geen enkele waarde meer.
Melkboer16
@matt helemaal eens, ik had geen moeite gehad met zulke uitbreidingen maar de korting viel velen rauw op het dak!
Van mij mogen ze 300 koeien melken met z’n twee en heel veel robots hebben!
+1
duitser
@matt hadden het quotum ook gewoon kunnen houden. Het land dat het juist weg wou hebben is nog beperkter geworden.
+2
MTSTAMMINGA
@duitser We hebben er over gestemd ,uitslag was weg dat qoutem Als het was gebleven was de toekomst niet veel rooskeurige geweest denk ik
+1
duitser
@MTSTAMMINGA net of ie dat nu wel is
+2
MTSTAMMINGA
@duitser Is momenteel ook een hopeloose toestand,oa het verschil tussen krachtvoer en melk is jaren niet zo klein geweest
+2
Kringloper
Bij 5 melkrobots hebben ze zeker 5 overalls gekregen, da’s toch mooi mee genomen😊
+4
Rodeo clown
Zeg Co normaal doe jij niet zo moeilijk om iemand een ban te geven . Hoe komt het dat bovenstaande bagger elke keer terug komt. Of is dit een nieuw verdienmodel ?
+2
Erco
@Rodeo clown zolang t niet anti lto is kan t lang aan. 😉 En mischien geniet ie zelf wel van dr profiel foto
+1
jvt
@Rodeo clown stel dat je elke keer profielfoto van erco kreeg, dat is schrikken...kun je beter ff dit meiske hebben...
Erco
@jvt nou idd en daarom zet ik m er al niet eens op. 😉Die van jou past er niet eens op😘
Melkboer16
Hebt is een successtory van een bedrijf waar de groei op tijd is geweest en daardoor 10000kg fosfaat voor niks heb gekregen! Er zijn er denk meer waar het helemaal mis is gegaan en die nu bankroet zijn!
Die laatste groep was beter af geweest met een bedrijfje waar ze het werk alleen af konden want ik zie vele opvolgers afhaken op bedrijven waar de boer keihard moet werken.
+1
Lepus
@Melkboer16 De opvolgers die ik zie afhaken zijn het constante gezeik spuugzat. Daar komt die jarenlange schijt melkprijs nog eens bij....
Noorderling
@Lepus
Gezeik van ouders over regeltjes of van de regels zelf?
Ook bedrijven die stoppen om regeltjes hebben in de praktijk geen last van veranderende regelgeving alleen trekken het zich wel aan. Pas als je beweegt gaat het knellen en laat ze dat nu net niet doen. Het is een mentaal iets, niet te onderschatten, maar vaak ligt de oorzaak dieper.

Daar waar de overdragers positief er in staan, telkens een beetje vooruit boeren en de volgende generatie motiveren en betrekken haakt er zo snel niet iemand af. Met 2 tot 3 generaties aan kapiteins op een schip is het lastig vooruit te komen of de koers te wijzigen, zijn nog voldoende kansen in binnen en buitenland, en vast ook wel waar het bedrijf nu staat.
+3
Lepus
@Noorderling Het zijn niet de regels an sich, het is meer het constante gebash van Qlip, publieke opinie, Staat, melkfabriek, NVWA en noem ze allemaal maar op. De drek die je om de oren vliegt houdt niet op. De melkprijs is structureel 5 - 10 cent te laag en die gaat ook niet hoger worden. Ja, ik zou ook eens heel goed na gaan denken als je jong bent en nu nog moet beginnen.
Aan de andere kant, ik hou zelf ook niet op dus zal een ander dan ook niet de maat nemen 😋
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Lepus:
Het zijn niet de regels an sich, het is meer het constante gebash van Qlip, publieke opinie, Staat, melkfabriek, NVWA en noem ze allemaal maar op.

Alleen Qlip komt een ochtendje langs per jaar. Verder heb ik van niemand last. Medicijnregistratie bij houden en het bedrijf toonbaar, als je je nergens voor hoeft te schamen hoef je je ook niet aan te passen. Als iemand het beter denkt te kunnen mogen ze dat vrijwillig doen, als het geld oplevert wil ik ze wel betalen, en anders mogen Jesse's en Tjeerdjes een goed bod doen of zich stil houden. Een ander doet ook niet wat ik allemaal wil, nu mag een ander die hoop nog opgeven.
+2
verbi
@Noorderling Regels is vervelend maar de te lage melkprijs is veel erger. Ben intensief en wat ik jaarlijks kwijt ben aan voeraankoop en mestafvoer daar wordt je misselijk van. Mijn 2 zoons gaan het niet doen terwijl ik een positieve insteek heb. Maar die zien ook dat er van smorgensvroeg tot savonds laat gewerkt wordt en alle zeilen bijgezet moeten worden om het financieel rond te zetten. En dat doet best wel pijn om het op een eindje te zien lopen, maar ik snap mijn jongens wel en nu ga ik kijken hoe we zo goed mogelijk naar het eind kunnen werken. Hier in Brabant blijft niks over dat weet ik wel gewoon een kaalslag onder de melkveehouders. Vindt altijd dat je laagdunkend doet over boeren die om wat voor reden ook stoppen. Kunnen misschien wel eens betere ondernemers zijn dan dat je denkt....l
MTSTAMMINGA
@verbi Als je extensief bent momenteel gaat het ook moeilijk !!! En de verandere bank regels hebben we \of krijgen we ook laast van denk ik intensief of extensief maakt dan geen verschil !!!
Jaap40
@MTSTAMMINGA gaat gewoon om geld
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
En de verandere bank regels hebben we \of krijgen we ook laast van denk ik

Jij toch zeker niet meer Karst. Mij hebben ze er in ieder geval niet meer mee , als ik niet meer toekan zonder bank verkoop ik wel een stuk grond.
pieta
@George Kan zomaar zijn dat je dan toch weer afhankelijk bent van de bank.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @verbi:
Hier in Brabant blijft niks over dat weet ik wel gewoon een kaalslag onder de melkveehouders. Vindt altijd dat je laagdunkend doet over boeren die om wat voor reden ook stoppen. Kunnen misschien wel eens betere ondernemers zijn dan dat je denkt....l

Ik word soms misselijk van de R&A, daarin kan ik niet schakelen, enige optie is meer afleveren om de kosten te verdunnen maar wordt beperkt door fosfaat. Terwijl je als intensief bedrijf iets meer kunt schakelen als saldo's tegen vallen. Overal is wat.

Als je zoons hadden gezegd, pa alles leuk en aardig, hier is geen toekomst, geen huiskavel, beperkte mogelijkheden om die te vergroten, stal is 1000euro/plek duurder door emissie-eisen. We zoeken wat anders moois op in Nederland of buitenland en we gaan er met zn 3en vol tegenaan had de vlag er heel anders bij gehangen. Vele collega's zijn je voor gegaan, konden tot 10jaar geleden in grond verdubbelen zonder een euro bij te leggen. Hier in de regio is minstens 75% import, zowel akkerbouw als (intensieve)veehouderij, zeeuwen, brabanders, hollanders, boeren uit het oosten. De een al 50jaar, de ander nog geen 5. Allemaal om hun kans te pakken en een stap te zetten. Staan nog steeds pracht bedrijven te koop van 50 tot 300 koeien, meeste grond als huiskavel. Voor ieder wat wils.

Je moet er ook best wat voor laten, bij sommigen is het geld na grondaankoop ook op en zetten zelf maar een stal van de rekening courant als die het toelaat. Dan duurt zon projectje maar 5jaar, zit er geen geïsoleerd dak op, wordt het eerst een 2x8 ipv 2x14. Uiteindelijk staat er wel een van jezelf van 150 koeien ipv laten bouwen met financiering voor 75. We spiegelen ons nog teveel aan een ander, waar alles heel mooi lijkt, stal vol rood of blauw speelgoed. Terwijl het keihard zakelijk is, zo veel mogelijk afleveren voor zo weinig mogelijk geld.
Als je het allemaal niet zitten, dat is om mij ook goed en die keuze mag je maken. Maar dat er geen kansen en mogelijkheden zijn en de regels de beperking zijn gaat me een stap te ver.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Noorderling:
Terwijl het keihard zakelijk is, zo veel mogelijk afleveren voor zo weinig mogelijk geld.

Jij l#lt ook maar wat je het beste uit komt. Pas ging het hier over kosten maar toen ging jij voor het beste voor je koeien.
Noorderling
Quote Reactie van @pietjepuk:
Pas ging het hier over kosten maar toen ging jij voor het beste voor je koeien.

Slechte diergezondheid en hoog koesaldo gaat niet gelijk met elkaar op. En juist dat koecomfort is heel simpel te realiseren. 2+2stal met diepstrooisel, verder hoe of wat maakt allemaal niet uit en heeft maar minimaal effect.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @Noorderling:
hoog koesaldo

Het interesseert mij geen r##t hoe hoog het koesaldo is. Onder aan de streep.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
enige optie is meer afleveren om de kosten te verdunnen

Dit noemen ze ook wel tunnelvisie. En wellicht is het voor jou de juiste tunnelvisie.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Dit noemen ze ook wel tunnelvisie. En wellicht is het voor jou de juiste tunnelvisie.

Welke flexibiliteit zie je anders als je gekozen hebt voor grond met vaste lasten?
Intensief heeft ook zeker voordelen, een ander heeft soms de beperking dat die niet kan kopen wat goed zou kunnen passen.

We moeten ook ondernemer genoeg zijn en ons niet alles aan laten praten. We dragen zelf de risico's en lasten. Gisteravond bij Yvon, we moeten de wereld voeden, we moeten groeien, uiteindelijk moeten we helemaal niets behalve aan onze afspraken voldoen. Geen afspraak daarvan is 5ton melk groeien. Het is heel erg zuur dat zon bedrijf vast loopt, geloof dat hij een super vakman is, heb je je jaren goed mee kunnen redden en best wat mee kunnen compenseren. Alleen komt er tegenwoordig, zeker als je wat meer aannames doet in je plannen, dus risico's loopt wel iets meer bij het boeren kijken.

Bij hem is het risico op grond verlies best groot, 5euro/kuub mest of per ton mais doet pijn. Terwijl bij een ander 1-2% extra rente er flink in hakt. Weet in ieder geval welke risico's je loopt en dek ze zo nodig af.
newholland6640
@Noorderling

Met alle respect, en ik begrijp je denkrichting heel goed, waar denk je zelf hoe de veehouderij er over 15 jaar uit ziet? En dan met name wat de maatschappij van ons vraagt?
Noorderling
@newholland6640 wat de klant vraagt is veel relevanter, die woont overal op de wereld. Laat je niet leiden door een paar populisten die zomaar wat roepen tot het als waarheid aangenomen wordt.
kan tot nu toe met geen een concept mee doen, gaan we gewoon verder waarmee we bezig zijn. Als er iets op ons pad komt wat iets op kan leveren zien we wel weer.

Huiskavel wordt en is al belangrijk. Als die groter kan met grond kopen of ruilen zou ik dat sowieso niet laten lopen. Dat komt altijd naar je toe. Verder beetje flexibel blijven, rekening houden dat je weidegang goed in kunt richten nu of op termijn. Dan kun je tegen die tijd alle kanten nog op.
pieta
@Noorderling Die Canada boer ken ik persoonlijk. Heb de aflevering nog niet gezien. We gaan vanavond terugkijken. Gisteren hadden we bezoek.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Welke flexibiliteit zie je anders als je gekozen hebt voor grond met vaste lasten?

Dat weet ik zo 1-2-3 niet. Ik zeg ook niet dat je het verkeerd doet. Het kan in jouw situatie de beste keuze zijn maar of er geen andere keuzes zijn kan ik je niet zeggen. Wij hebben bewust geëxtensiveerd. En ik moet je eerlijk bekennen dat ik dat vanuit persoonlijke omstandigheden heb gedaan. Maar qua resultaat komt het nog best goed op me aan. Onze situatie is niet zo direct met de jouwe te vergelijken overigens. Het enige wat ik aan wil geven is dat als je denkt dat er maar één manier is je zeker geen andere mogelijkheden gaat zien.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Maar qua resultaat komt het nog best goed op me aan.

Met stijgende rente was het wellicht anders geweest. Je moet het met de omstandigheden doen en daar het beste uit halen. Kan morgen ook 1/3 groeien in areaal, grond is hier zo weg en ga ergens naar toe waar alleen gras groeit. Is een keuze, alleen denk dat ik er niet veiliger zit, kan er niet 1:2 ruilen als dat moet.

Als je bedrijf maar in balans is, je jezelf niet hebt vast geparkeerd en genoeg ruimte hebt gehad om te leren van je fouten en dit kunt repareren gaat het mooi. Maar een ding blijft vast staan, als iets te mooi lijkt om waar te zijn..
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Met stijgende rente was het wellicht anders geweest.

Bij jou?
+2
Noorderling
@pieta
Vast, maar ik durf de relatie met extensivering en het resultaat, dat misschien nog wel verbeterd is in de loop van de tijd niet te leggen. Mooi als die ruimte er is, een betere belegging is er niet.
Wat ik vooral zie gebeuren is dat die dalende rentelasten worden ingezet om extra grond te financieren en af te lossen, waar de termijn van 30jaar opgerekt wordt naar 50. Door dit effect is de grondprijs in 10jaar bijna verdubbeld. Waar de rente alleen maar omhoog kan, zal de aflossing niet zomaar meer veranderen. Dan doet 1% wel pijn bij 100.000euro per ha. Alleen die procent is al meer dan het saldo van tarwe.
+2
pieta
@Noorderling Ik ben geëxtensiveerd door een combinatie van factoren. En met het op me aankomen vh resultaat bedoel ik ook zeker per kg melk. De marge wordt groter per eenheid. Meer weerstand in het resultaat. Ipv mestafvoerkosten mestaanvoeropbrengsten. Niet extensiveren als investeringsstrategie. Maar gewoon optimaal/maximaal resultaat halen uit wat je hebt.
Tommie1
@Noorderling Gelukkig is iedereen anders.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
100
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0