MOB ontvangt ruim €155.000,- aan smeergeld van provincie ambtenaren.

Gisteren kwam het kwartaalblad van STAF uit. Daarin verslag van diverse onderzoeken.

Het eerste artikel gaat over de MOB die voor het NIET gebruiken van zijn bezwaarrecht €155.000 ontvangt van de provincie Friesland voor een Nbw vergunning van een vuilverbrandingsoven . Ambtenaren die publiek geld inzetten als smeergeld.

We glijden echt af hier in Nederland naar een bananenrepubliek.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

+2
casev
Ik ben benieuwd of dit verhaal door de landelijke media opgepikt word. Of is dit tegenwoordig geen nieuws meer, in tijden waar elke scheet over een griep de halve krant al vult
+14
John Spithoven
@casev Dat dacht ik nu ook.

Dit nieuws is al 24 uur openbaar . Maar er gebeurd niets .

Openbaar ministerie is niet in beweging gekomen. De pers niet

Je zou bijna denken , er is een heren accoord gesloten. Daar heeft Vollenbroek het ook over in het artikel

Een herenakkoord waarbij overheidsdiensten publiek geld inzetten om het mogelijk te maken dat partijen als de MOB de veehouderij het land ut werken.
+1
casev
@John Spithoven "journalisten" komen tegenwoordig blijkbaar niet verder dan wat online rondklikken. Hebben jullie geen online versie van dit artikel? Als Figuren zoals wakker dier weten hun (flut) berichten wel op een massale manier in de media te krijgen, moet jullie toch ook lukken? Massaal kunnen delen op sociale media is al een begin denk ik
bio boer
@casev is ook maar net wat de interesse is van de media
Frans1
@bio boer dan moet die interesse gewekt worden.
Meneer vollenbroek zet zich in voor het milieu, maar als er met euro's gezwaaid wordt is het ineens wat minder urgent. Hele slechte ontwikkeling dat dit gebeurt met gemeenschapsgeld. Pure chantage!
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Frans1:
Pure chantage!

Dat is toch dezelfde werkwijze als Volkert. Als er maar (flink) geschoven werd, dan was het milieu opeens van minder belang.
Lepus
@kanniewaarzijn zo werken al die "milieu" clubs. Heb jij de waddenvereniging gehoord na de plannen om er windmolens te plaatsen?
Ze zijn er alleen maar om het publiek voor te weken
adriaan33
@Lepus Behoud de Peel had soortgelijke strategie. Ze maakten bezwaar tegen je vergunningsaanvraag en als je hun dan 600 gulden betaalde trokken ze het bezwaar in. De reginale pers verenigd in Persclub Peelland gaf ze rond 2000 de jaarlijkse persprijs.
kanniewaarzijn
@adriaan33 Is chantage. Is strafbaar!
+1
Erik Hulstijn
@John Spithoven Waar staat dit op het internet? Ik kan het nergens terugvinden. Ook niet op jullie site.
weurding
@Erik Hulstijn] via fb kan je het delen
+2
diezel
Quote Reactie van @John Spithoven:
Dit nieuws is al 24 uur openbaar . Maar er gebeurd niets .

Als ik op Twitter zoek krijg ik 0 verwijzingen.
Zou zeggen, maak als STAF een account aan om het daar ook op te zetten.
Types als o.a. Ronald Plasterk en Pieter van Vollenhoven, met hun groot aantal volgers, pikken zoiets meestal snel op en het is in no-time bij de journalistiek.

p.s. Nu zie je enkel dat Vollenbroek deze week in nieuwscentrum Nieuwpoort geëerd is met een Duurzaam Lintje.
ibb.co/tB1dgFG/
p.w.
@John Spithoven 'Via ''ANP pers support' stuur je jouw nieuws met één druk op de knop naar heel journalistiek Nederland'.
Een abonnement hierop, om berichten te mogen plaatsen, is (zeer) duur, maar wellicht een idee incidenteel via een 'sympathisant' die abonnee is van ANP pers support een persbericht te plaatsen. Zie: perssupport.nl/persbericht-versturen/…

En anders via een ingezonden stukken in de krant??
casev
@p.w. iemand bij de boerderij/nieuwe oogst zal dat toch ook wel kunnen?
Melkveehouder.
Ik mag toch hopen dat LTO hieraan uitgebreid aandacht schenkt in Nieuwe Oogst? Wil Meulenbroeks moet hier toch witheet van worden als belangenbehartiger? 😉@John Spithoven
+2
Zwaagdijk
@Melkveehouder. als er niet wordt gereageerd weet je dat de belangen anders zijn.
+1
John Spithoven

De link

Dit artikel komt uit het donateurs blad van STAF. STAF geeft 4 keer per jaar een blad voor abonnerende donateurs uit. Op die manier probeert STAF haar werk te bekostigen.
+1
Huppel
@John Spithoven

Dus dit ging om "afvalovendeskundige Johan Vollenbroek"

Quote:
Op basis van een Wob-verzoek heeft stichting Afvaloven Nee facturen in handen gekregen die met de Begeleidingsgroep (BG) te maken hebben. “Hieruit blijkt dat voorzitters, adviseurs en andere aangetrokken consultants er flink op los factureerden”, schrijft de stichting in een persbericht. “Dat heeft er in geresulteerd dat de gemeente Harlingen in 2016 en 2017 een rekening gepresenteerd heeft gekregen van maar liefst € 319.760,6

harlingercourant.nl/harlingercourant/nieuws/…
de jonge
De politiek in dit land is totaal niet geloofwaardig meer,en dan nog zijn er mensen die je complotdenker durven noemen en het volste vertrouwen in de politiek hebben als je dit soort dingen aan de kaak stelt. In mijn ogen zijn dat luie mensen die uit gemakzucht denken dat de politiek het nog zo goed met ons voor heeft en te lui zijn om zich erin te verdiepen
+1
Twentsch Land
Hoelang heb jij wel niet geslapen dat jou de ogen nu pas open gaan......het is van alle tijden, wel is het zo dat een en ander steeds moeilijke verborgen blijft te houden.

@de jonge
de jonge
@Twentsch Land de ogen zijn mij wel al een hele tijd open.... daarom bedoel ik ook dus dat ik het onvoorstelbaar vind,dat er nog mensen zijn die je complotdenker durven noemen als je aanhaalt dat de politiek niet te vertrouwen is
+7
puntertje
Smeergeld? Welnee, dat zien jullie verkeerd. Het was een consultancy fee. En de ogen dicht knijpen? Onzin. Er was sprake van een herenakkoord. Ik heb de link van de facturen ooit gedeeld op dit forum, kan ze nu niet meer vinden.
Vollenbroek heeft als hoofdactiviteit WOB-verzoeken indienen maar ja dan kan hij zelf ook aanlopen tegen feiten dat zijn zorgvuldig gecreëerde imago van idealist niet helemaal strookt met de werkelijkheid. Eerst heftig verzet plegen tegen een verbrandingsoven, vervolgens plaats nemen in een begeleidingsraad met torenhoge 'advies' facturen en vervolgens zijn kritiek inslikken.
Je bent geen haar beter dan de mensen die je zelf beschuldigd Johan, eigenlijk ben je een veel en veel grotere huichelaar.
+7
Gerrit v Schaick
Nou John, Carola zal jou binnenkort wel bellen voor betaald advies.. Zo doe je dat met lastige mannetjes 😂
Erik Hulstijn
Reactie Johan Vollenbroek:

en mobilisation.nl/index.php/?id=6
+1
DutchDairyFarmer
@Erik Hulstijn ik weet niet hoe dit proces is verlopen maar als ik de andere kant van het verhaal lees mag ik hopen dat STAF (welke overigens naar mijn mening zeer goed werk aflevert) wel goede journalist bedrijft.
+3
Weidezicht
@DutchDairyFarmer ik denk dat staf zich beter kan houden bij uitzoek en openbaar maken van hun bevindingen, maar daar niet zelf conclusies aan moet verbinden. Ik vrees dat ze juist door die conclusies, hun geloofwaardigheid op het spel zetten. Ik bedoel, bij dit onderzoek is hun conclusie nogal opzienbarend, en we moeten johan en zijn club niet onderschatten. Die zijn slim zat om te zorgen dat ze niet zomaar gepakt worden op bezwaarschrift, bak geld, mond dicht.
+2
Bennie Stevelink
@Weidezicht Het lijkt er inderdaad op dat Staf meer bezig is met het zoeken naar mogelijkheden om landbouw-kritische organisaties aan de schandpaal te zetten dan dat ze bezig zijn met het objectief helder maken van feiten. Ze verliezen op deze manier al hun geloofwaardigheid.

Wil je als wetenschappelijke organisatie geloofwaardig zijn, dan presenteer je alleen feiten, met goede onderbouwing en verantwoording, en laat je conclusies aan anderen over.
Weidezicht
@Bennie Stevelink dat wat u in de eerste alinea bovenin schrijft, zeg ik niet. Staf is prima en zouden meer mensen en middelen moeten hebben. Maar in dit geval als zij het aanvechten van vergunningen en het facyuren van grote sommen geld openbaar maken, mogen overheden en MOB zelf verdedigen hoe het zit. Nu reageert MOB op de door staf getrokken conclusies, en hoeven ze zich niet moreel te verdedigen.
+4
klusjesmanhenri
@Bennie Stevelink Bennie, had je opdracht gekregen van je neef Johan om even de helden van STAF zwart te maken?
MOB heeft centjes gebeurd van ambtenaren. Vreemd dat ambtenaren je betalen als je specialist bent om vuilverbrandingsovens aanvecht.
MOB heeft gewoon centjes gebeurd om de andere kant op te kijken.
Zeg dat maar tegen neef Johan.
+2
hofmiddelburg
@Bennie Stevelink Jouw ware aard komt ook steeds meer naar boven drijven. Het recht in NL word in rap tempo overspoeld door onrecht.
Grote hulde aan degene die niet willen toegeven aan onrecht.
Het valt mij op dat jij keer op keer de organisaties negatief bekritiseerd die juist in positieve zin HET verschil maken voor de boeren.
Het word mij ook steeds duidelijker aan welke kant jij staat.
+3
puntertje
@Bennie Stevelink jij zet jezelf te kijk Bennie, als iemand de beerput opentrekt is het vreemd als je die vervolgens van riooljournalistiek beschuldigt.
+1
Sjaakiee
@Bennie Stevelink ongelooflijk wat een reactie weer van je en jij bent nog boer?😂
klusjesmanhenri
@Bennie Stevelink En... heb je de vragen al gesteld aan neef Johan. Ga er vanuit dat je het hem gevraagd hebt. Over je reactie had je ook vanochtend contact gehad met neef Johan.
sorry
@Bennie Stevelink Het verhaal had beter in V-focus gepast
+1
gerrie-hul
@Bennie Stevelink Laten we dan eens beginnen met lto Want die kunnen er anders ook wat van
+2
DutchDairyFarmer
@Weidezicht even voor de duidelijkheid als je het artikel goed leest zie ik geen conclusies maar zinnen met een vraagteken erachter.
+1
Weidezicht
@DutchDairyFarmer inderdaad is de kop bij deze topic met het woord smeergeld juist wat staf moet vermijden
+3
DutchDairyFarmer
@Weidezicht de kop boven dit topic is in dat geval niet slim gekozen want dan wek je wel een soort conclusie op.
marcsterreborn
@DutchDairyFarmer het lijkt de Story wel..
+1
puntertje
@Erik Hulstijn goh, wat een Trumpiaanse reactie van Vollenbroek, als het nieuws je niet aanstaat ga je er niet inhoudelijk op in maar beschuldig je de boodschapper van fake nieuws. Johan kijkt goed hoe Trump het doet.
+2
Grasbaal
Hier een link naar het complete artikel: stichtingagrifacts.nl/friesland-betaalt-e-155-545-… er is heel duidelijk hoor en wederhoor toegepast.
+5
John Spithoven
Vollenbroek gebruikt hele grote woorden in zijn reactie. Betekent dat er een open zenuw is geraakt. Als actievoerder heeft hij zich laten betalen door de overheid. En overheid heeft actievoerder betaalt om daar wat mee te bereiken. Er zijn feiten aan het licht gekomen, die zijn ingeslagen bij hem.
Twentsch Land
Het is heel mooi dat hij grote woorden heeft gebruikt.....dat kan alleen maar duidelijke duidelijkheid opleveren.....gelukkig geen vaag geroezemoes ..... jan-Cees zal er vandaag of morgen wel opvliegen en duidelijkheid geven.....de toon is gezet.

@John Spithoven
+2
Jean-PierreK
Enerzijds begrijp ik de keuze van staf niet om MOB / Vollenbroek nu aan te vallen. Zeker omdat Vollenbroek eerder ook al aangegeven heeft bereid te zijn deals te sluiten, oftewel hij heeft al bekend.
+2
Jean-PierreK
Anderzijds begrijp ik Vollenbroek niet. Ten eerste geefthij aan dat de veehouderij onbeperkt kon groeien (en meer vervuilen) tussen 2015 en 2019. Als ik het goed begrijp is de ammoniak uitstoot in 2019 lager dan 2015 terwijl er 5,6 kton extra ruimte beschikbaar was gesteld vanuit het Pas. Ten tweede heeft hij kritiek op de (hoogte van) betaling aan stoppende nertsenhouders. Terwijl hij anderzijds aangeeft dat de door hem gewenste krimp van de veestapel vergoed moet worden... Wat stelt hij zich voor bij vergoeden?
+2
Jan-T
Mooi dat dit soort dingen bovenwater komen.
Telkens nieuwe procedures opstarten gaat niet zonder dat er ook opbrengsten zijn.
De euro's komen dus ergens weg.
Er moet een verdienmodel zijn, zeggen dat het vrijwilligers werk is kan alleen als je de staatsloterij wint, Maar dat is ook een utopie.

De waarheid waar alles van betaald word om de boeren te pesten komt zo steeds meer boven water.

En de prikkers die het niet past en last hebben van ik weet het beter syndroom. mooi laten dromen.
Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald het wel.
jammermaarhelaas
Reactie van JV in de krant, tekst cursief neergezet:

Volgens Vollenbroek is er namelijk geen sprake van dat hij heeft afgezien van verdere procedures tegen de afvalverbrander, nadat MOB ruim 155.000 euro betaald kreeg.

,,Dat is een betaling voor werk dat wij drie jaar lang hebben gedaan in opdracht van de GGD. Wij hebben destijds meegewerkt om het probleem van te veel uitstoot van onder meer dioxine op te lossen. Dat was een bult werk, maar het is gelukt”, zegt Vollenbroek. ,,Het was nooit het doel om de komst van de verbrandingsoven tegen te houden, zoals wel wordt gesteld in het artikel. Dat is gewoon een leugen.”


Ik ben benieuwd of duidelijk wordt uitgezocht, hoe en wat.
Weidezicht
@jammermaarhelaas dus gaat geld van GGD ook naar MOB. Zou zijn er veel partijen waar wat aan te verdienen valt.
Nevergiveup
@jammermaarhelaas "Wij hebben destijds meegewerkt om het probleem van te veel uitstoot van onder meer dioxine op te lossen. Dat was een bult werk, maar het is gelukt”, zegt "

"Ik wist niet dat je een dioxine probleem achter de Laptop kunt oplossen , heel knap van JV"

/Sarcasme off /
+1
familie pelle
@jammermaarhelaas tis toch zo doorzichtig als wat. Vollenbroek trekt een lekker rookgordijn open door te stellen dat MOB zelf niet procedeerde, feitelijk is dit juist maar andere partijen deden dat
Namens MOB. Ze waren dus wel degelijk betrokken. Daarnaast had de oven/ gemeente/ provincie wel degelijk belang om dhr vollenbroek te vriend te houden want de Werking van de oven voldeed niet aan de Eisen Zoals die gesteld zijn in de vergunning. Stillegging van de oven zou dan een eitje zijn voor vollenbroek.
Dus gingen ze hem inhuren voor advies, tegelijkertijd maakten/ kochten ze hem monddood. In elk geval had vollenbroek elke schijn van belangenverstrengeling kunnen voorkomen door zich niet ruimhartig te laten betalen.
Lepus
@familie pelle Dat had gekund. Ware het niet dat zulke lui er zitten ter ere van hun ego en portemonnee, heus niet om de natuur te redden. Daar zijn andere stappen voor nodig
jammermaarhelaas
@familie pelle

Bedankt voor de toelichting.
Grasbaal
Test

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0